Saturday, February 28, 2009

orang bujang ke dapur part 7

hye kengkawan... korang wat pe tu??? apa yg korang bikin utk menyeronokkkan diri korang arini?? huh! tido jer ker.... hampeh... shin gigih ni tetap nak memblogkan diri evet ngantok tahap oshin yg penat jadi bibik seharian... ni la mr.lappy yg shin godek ari ari.. mr.lappy ni babah shin yg punya.. tp.. sbb dia dah ada pc sendirik.. secara mutlaknya.. rampasan kuasa berkuat serta merta ke atas lappy ni hehehe.. tp kalo tetiba dia mintak tolong.. dia akan gunakan isu lappy ni utk bikin shin terpaksa gak buat apa yg dia suruh.. kalo x.. nanti dia hambik balik lappy ni.. adehh mana nak carik! sian sian sian kannnnnnn kat shin! * i'm inesen



jeles tul korang dapat tido lama lama kann.. ari ni pepagi lagi shin dah kena kejut ngan my mak.. dia suh bikin kek cekelat.. nak bawak balik kampong.. ada kendurik.. adehhh oder jer... mentang mentang la semalam dah belikankan gambar gantung dinding.. rupanya ada niat.. plak tu dia tau shin kena buatkan gak.. sbb dah dapat gambar tu.. cehhhhhh macam tau tau jerrrrrrrr...!

so gigih la ni pegi umah bujang pepagi.. dok nak bikin kek cekelat.. ni 1st time shin try kukus.. atas permintaan my mak tu.. dia xmo bakar.. dia nak kukus gak.. adehh demand... kalo x jadi.. jgn nak komplen..

so untuk korang yg terer wak kek cekelat ni... hope jgn la bagi komen komen paul moss atau komen simon cowelll ker.. roslan aziz ker.. ek.. hehehe shin baru belajar..

jom masak masak~


memula kita kena sediakan bahan bahan dia.. susu cair @ susu pekat manis dan telur ayam.. di ingatkan telur ayam ya! serbuk bikarbonat ( bukan nirmala bonat yer ) dan baking powder.. anyway.. telur ayam tu harus di basuh dulu yerk...


kemudia puan puan memerlukan gula pasir yg di beli ngan harga siling yer dan juga tepung gandum

kemudian serbuk koko, minyak masak dan juga alat utk mengukus ya...


cara-cara membikinnya ek~

memula skali... pukul 4 bijik telur bersama 2 cawan gula pasir.. pukul hingga kembang.. selepas tu... masukkan 2 cawan tepung gandum yang sudah di ayak.. bersama sama 1 camca bikarbonat dan 1 camca baking powder.. gaul rata yer..

kendian.. masukkan susu cair tadi sebanyak 1 cawan... kacau.. puan puan bole juga tambang 1 cawan susu pekat kalo mau la... letak dah kacau rata.. masukkan plak serbuk koko yer.. 1 cawan jer.. jangan penuh sangat.. nanti pahit la plak..

selepas tu.. masukkan minyak masak sebanyak 1 cawan.. lebih elok guna minyak jagung ek.. masukkan garam secubit jer... kacau dan masukkan air suam 1 cawan.. sambil tu panas kan kukus ek..



pastu sapu loyang ngan majerin.. x kisah la.. loyang bulat ker.. empat segi ker.. bersegi segi ker.. terpulang... pastu kukus dalam masa 1 jam.. pastu masak lak kek cekelat korang tu.. bole la di makan ek...

camtu la resepinya... mudah dan senang jer.. cuma jadi x jadi tu wallahualam.. harap harap jadi.. macam biasa la.. kalo shin bikin.. memang x selera nak menelan.. ntah ngaper ler.. kul 4 petang baru siap 6 kek cekelat.. hmm... letih sgt... miss makan tengah ari..


tetiba hujan turun lebat.. hik hik.. tengok la daun pisang tu.. meliuk kena pukul angin.. then shin cpt cpt drive balik umah parent.. sbb babah dah call nak balik kampong dahh.. sbb kelam kabut.. tetiba hp shin tengolek jatuh.. masuk longkang.. perghhh cedey.. masa tu mak shin dah bising tanya naper.. shin dah buat muka cencorot.. muncung jer.. ckp hp jatuh... shin matikan hp tu sbb takut ada fius terbakar ker apa.. la ni lom on lagi.. agaknya babah rasa besalah sbb dia la punya shin kelam kabut ( padahal salah sendirik ) masa dah sampai kampong tu dia call tanya hp camne... elehhhhh... jawab pun nak x nak jer.. nak mintak ganti HTC Diamond mcm hp Mohd Shamsul Bahari laaaaaa... ngee~

oklah kengkawan.. selamat berhujung minggu...


sekian~

m(^o^)m


*i'm shin.. i'm inesen

Friday, February 27, 2009

sehari di angsana



hye kengkawan... nak dengar cerita lagi tak?? nak ek! ouh bagus bagus bagus..

citer nya macam ni...

arini shin bangun lewat sangat.. kul 11 pagi.. hik hik.. kepala dah senoning dah.. mandi ala kadar.. shin mintak duit kat mak shin utk bayar bil bil bulan ni.. sampai pejabat pos jer dah 11.30. Perghh ramainya orang.. time ni la kaunter cuma bukak satu jer.. lembab macam siput.. dah time ni gak la komputer buat hal la.. ngan bunyik budak kecik bising la.. rasa mcm nak lempang lelaju bebudak tu ngan mak mak dia skali.. ni mesti kecik kecik dah bagi makan jajan.. tu pasal hyper active.. dekat kul 12.45 baru siap... nak kena cepat cepat balik... karang x sempat mandi wajib sebelum solat jumaat... ops! ( paham paham jer la.. malam tadi malam jumahat... napsu bergelora.. sorang sorang pun jadik aper.. ) ngee~

balik solat jumahat jer.. nengok mak shin dah siap cantik cantik.. nak kuar la tu.. then dia ajak ikut antar barang abang shin kat jb.. uiks.. malas la... dah la ari ni lom main tenet lagik.. pastu babah ckp dia nak belanja makannnnn... wahhhh hati keliru sekejap.. ngee~

pastu mak shin la.. dok umpan cakap nak singgah angsana.... nak ikoooooooooootttt!

angsana ni letaknya kat area tampoi.. dekat ngan bandar baru uda.. kira femes la gak.. ramai budak budak cute kat BBU.. fakta! kalo tak caya.. pi tanya Mohd Shamsul Bahari.. kalo orang johor tak tau angsana.. mmg tak leh terima la.. kalo dia jejak situ muntah darah.. hilang dara.. ops teruna! huhuhuhu... kat johor ni.. kira angsana ni tempat tumpuan.. orang orang melayu la.. lebih lebih lagi time puasa dan dekat dekat nak raya.. hah masa tu.. sesak habis.. ngan singaporean lagik.. dan juga warga seberang.. cuma kat sini xde panggung wayang jer.. apa lah.. kalo ada kan bagus.... kan kan kan!

ok sambung balik cite... lepas pass barang kat abang shin.. kitaorg terus gerak pi angsana.. babah nak makan mee rebus.. cehhh sanggup tu... macam la kat sini xde mee rebus... tp orang dah belanja kannnn.. makan jer la.. kalo suh bayar.. mau terkebil kebil hehehehe

ni le kedai mee rebus yg babah nak makan tu.. xde la sedap mana.. makan 3 pinggan RM10.50.. mahalnyaaaaaaa... mentang mentang la singaporea ramai makan sini.. dia main harga tul.. sedap?? nan-ado! tp peliknya..ramai org!

kawasan rehat dalam angsana lepas penat shoping separuh masa pertama.. sambil cuci mata kannn!


lepas makan.. babah dok bawak haluan sendiri.. bukan apa.. dia tau.. kalo jalan jalan ngan mak shin... nanti kena belikan itu la.. ini laa hehehe.. pandai dia larik ek! huhuh sian mak..

shin bukan kaki shoping.. yer la.. xde duit terlebey utk shoping shoping ni.. window shoping pon malas... suka dok umah main tenet.. tengok anime..

tp kat angsana ni... shin suka sangat pegi satu kedai kat tingkat atas skali.. Romantika nama dia.. jual barang barang bertemakan Inggeris.. shin bawak mak shin jalan jalan kat situ... ye la dia nak cari bunga hiasan.. nak letak kat umah.. raya kan dah dekat! ( fuyoooo telebey xcited suda ) semuanya dia kenan.. tp tula.. ' bank bergerak ' x de skali.. so.. memasing telan air liur jer la.. shin dah macam tour guide dah.. dok tunjuk dia tempat besh kat Romantika ni.. lama gak kita orang kat situ.. kalo shin jalan sorang sorang.. 2-3 jam pun sanggup!


ini la kedainya... Romantika... cantik dari luar.. cantik di dalam.. sediakan duit jer.. sapa sapa yang suka hiasan dalamam bertemakan Inggeris.. meh la ke Romantika.. semuanya ada disini - ceh macam salesboi plak... shin memang nak hias umah bujang shin ngan gaya ni.. kat sini macam macam ada.. perabot inggeris, bunga bunga, langsir bercorak inggeris, pinggan mangkuk.. macam macam lagi... perghhh besh!!!

perghh mahal gila babun.. ni harga dah diskaun tau..


bunga ni la yg mak shin kenan.. RM178 tunai. hmm ada lagi yg lawa lawa.. nak snap snap. ada pekerja dia.. kang kena marah la huhuhuh snap mana yg mampooo jer

bunga ni shin suka sangat.. redup jer kaler dia.. tp mahal tu.. 3 kuntum RM19. perghh kalo satu pasu mauk dekat bekuntum kuntum. baik beli yg dah siap gubah..

masa dok belek belek tu.. ramai tull kaum kaum sealiran dok merayau rayau kat Romantika.. ada nampak 2 group.. ada gak kakak kakak.. masa tu mak shin dah pandang atas bawah kat budak tu.. adehhh mak shin ni.. x baik tengok orang camtu.. shin terus ajak mak shin blah.. kitaorg pegi tempat pinggang mangkuk plak..


bahagian ni la paling shin suka.. perghhh terliur tengok.. cantik molek.. harga jer perghhh pk banyak kali.. cuma ada time.. Romantika wat sale.. clearance stok.. masa tu murah... huhuhu shin dah banyak kali beli time clearance stok.. cuma kena check bebetul la... jgn ada yg sompek ( pecah skit ) bebaloi la.. kalo nak beli harga biasa mahal..


parent shin nak pegi Langkawi 14 hb Mac ni.. kata dia.. kat Langkawi dpt harga murah.. Kalo set set macam ni.. kat Romantika Rm150 kat Langkawi Rm65... banyak save ler... so kitaorg survey survey.. shin pilih mana yg berkenan.. next time mak shin belikan masa kat Langkawi.. yeahhhhhh!!





ni plak bahagian perabot bertema Inggeris.. perghh suka sangat.. ntah bila la dapat beli.. nak kumpul duit tak terkumpul kumpul... kantong bocor jer... xper xper.. ada rejeki lebey.. pasti beli kan kan kan...

lepas dah puas merayap kat Romantika.. babah shin call suh turun.. hehehe dah letih menunggu la tu.. kitaorg terus blah.. sempat call abg shin suh tunggu kat Kulai ( ni abg shin yg no 6 ).. babah ajak makan nasik lemak ayam goreng.. huhuh sedapppppppppp... kita orang sampai jer.. tengok abang ngan kakak ipar dah dok tunggu... dok makan sambil cuci mata.. ada gak yg chomey2.. tp x dapat nak snap gambo sbb kakak ipar dok sebelah hehehe

sambil babah dok borak ngan abg.. shin, mak ngan kakak ipar dok borak citer hal rumahtangga hahaha boleh?? diaorg baru beli umah.. nak pindah bulan depan.. shin secara amal bakti.. dok jadi pakar perunding hiasa dalaman hahaha layak ker??? kakak ipar dok dengar tekun gitu.. ala kalo ada duit semua jadi kan.. cuma jgn sampai kena klentong udah ler...

lepas memasing semua dah kenyang.. terus drive balik umah ( babah drive ) shin dok tido kat belakang hehehe tau tau dah sampai umah!

camtu la kengkawan cite shin sehari kat angsana.. oh ya.. kalo orang muar cakap sehari tu.. maknanya bukan betul betul sehari.. maknanya 'lamanya' korang berada kat satu tempat tu.. hehehe camtu la kesahnya.. semoga terkesima ngan cerita ari ni ek~

sekian~


m(^o^)m


yer.. akhirnya dapat ngecek mak shin suh belikan benda alah ni.. nak gantung kat umah bujang shin.. yeahhhhhhh!!! mekasih mak.. TQ.. next time beli lagi ek!


* i'm shin.. i'm inesen

Wednesday, February 25, 2009

Nostalgia : sekolah agama


kengkawan.. nak dengar cerita tak?? hah duduk duduk..

eh korang pernah pegi skolah agama x?? ouh x leh tanya ek?? opsss sori sori sori ngee~

ntah naper ari ni tetiba nak bukak entri pasal skolah agama.. ni gara gara Mohd Shamsul Bahari B. Yusof dok teringatkan kisah skandal lama dia Cikgu Saad.. hehehe kann!

sekolah Agama Kerajaan Johor merupakan sekolah-sekolah pendidikan Islam yang ditadbir terus oleh Kerajaan Johor melalui Bahagian Pendidikan, Jabatan Agama Johor. Sekolah Agama Kerajaan Johor diwujudkan atas perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor, Almarhum Sultan Abu Bakar untuk memberi pendidikan agama kepada kanak-kanak Islam di negeri Johor dengan menggunakan perantaraan Bahasa Melayu secara percuma bagi memastikan kanak-kanak Islam di Johor mendapat pendidikan agama yang teratur, sempurna dan dikawal oleh pihak pemerintah. Kini, Sekolah Agama Johor telah diterima oleh masyarakat Islam Johor sebagai satu keperluan walaupun di masa yang sama anak-anak mereka mendapat pendidikan agama menerusi matapelajaran pendidikan Islam yang diajar di Sekolah Rendah dan Menengah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

dulu kan.. Negeri Johor belum menyelaraskan cuti kitaorg sama macam cuti negeri negeri lain.. iaitu ari sabtu dah ahad.. mrasalah kita org kena skolah dari ari ahad sampai khamis.. huhuhu kira seronok gak.. cuti jumaat ngan sabtu.. mcm bukan perkara pelik ler..

cuma shin ni suka sangat dengar Pujaan 10 Nescafe kat Radio 1... bersiaran setiap hari ahad.. pukul 10. pergghhh gerek.. Muzik Muzik pun x hebat mcm ni tau! Suara DJ dia.. kalo shin dengar.. dah bole tangkap.. hah ni la DJ Pujaan 10 Nescafe.. huhuhu.. sanggup ni rembat walkman abang shin utk curi curi dengar kat kelas... hehehe

masa kekecik.. dalam family shin.. semua orang kena pegi skolah agama.. x terkecuali.. huhuhu.. kira bagus gak negeri Johor bikin skolah agama.. kira sedegil degil kitaorg.. kalo ada orang lain putar belit pasal agama.. kira tau la nak smash balik.. x la dok tetiba jadi pengikut ayah pin ker.. guru yahya ker.. huhu kann!


shin ingat lagi.. masa darjah satu.. first time kena lempang ngan ustad pasal x hafal alif ba ta... adehhh bukan shin x hafal.. tp ustaz tu main ngelat... dia akan panggil sorang sorang ke depan.. pastu.. dia suruh baca alif ba ta sampai abis... pastu kan.. dia akan kuarkan kadboard yg ada tulis huruf huruf... dia suh teka huruf apa tu... perghhh mampos... terkial kial.. pastu kena lempang.. siot... x aci.. dah la shin kecik lagi time tu.. x aci tul...

kali kedua shin kena lempang masa skolah agama darjah 6.. hehehe.. masa tu ustad tengah ngajo.. shin lak beborak ngan member.. borak pasal apa yg cikgu ajo ler.. bukan cite apa.. tetiba dia jerit.. suh bangun.. hah hambik kena lempang.. dia marah marah.. siap nyumpah lagi.. shin x akan lulus periksa.... cehhhhhhhhhh.. jahat punya ustad.... bole plak macam tu... kira sumpah ustad ni x leh pakai... periksa akhir tahun tu shin lulus gak... masuk darjah khas... wekkkkkkkkk!

kalo time skolah pagi.. sonok ar... rasa fresh jer.. sbb kekadang masuk kul 9 pagi.. still leh bangun lewat.. tp bila dah darjah 4 masuk kelas time tengah ari.. perghh tengah ngantuk tuh.. dah la penat balik skolah menengah.. time ni dah pandai tengok tv.. citer Gaban la.. Maero Attack la.. Satria Baja Hitam.. macam macam lagi la.. sanggup ponteng skolah agama pasal nak tengok tv huhuh jahat kan... kadang kadang bagi alasan skolah menengah ada aktiviti ko-korikolum ( tul ker eja? ) atau nama senangnya ko-ko huhuhu

mata pelajaran yg shin suka time skolah agama of course munakahat ( bab kawin kawin ) sonok.. mmg kalo peksa score besh ler.. paling x suka bahasa arab ngan tafsir.. faraid pun susah.. bab nak bagi harta pusaka.. kena hafal org lelaki dapat berapa bahagian. orang perempuan.. nanti adik beradik tiri.. arghh susah! lagi satu time ujian baca Qur'an.. hukum tajwid memang failed.. yang hafal mad asli jer.. huhuhu dulu sapa sapa x lulus paper Tauhid, Ibadat ngan Qur'an.. kira semua paper fail.. mata pelajaran teras tu.. kena lulus baru leh naik darjah.. sapa x lulus.. kena return balik.. selagi x lulus.. x leh naik darjah.. hambik.. shin penah return darjah lima.. dua kali hehehe..

mata pelajaran sekolah agama darjah 1,2 & 3 adalah :-
AlQur'an, Tauhid, ibadat, adab (akhlak), tafsir, bahasa arab, sejarah

masuk darjah 4,5 & 6.. tambah lak mata pelajaran baru :-

faraid ( harta pusaka ) & muta'al badrin ( i) munakahat-bab kahwin (ii) muamalat-bab jual beli ( iii) jenayat- bab jenayah

bila masuk darjah khas kena belajar pendidikan dan perguruan




shin masih ingat lagi nama nama ustaz dan ustazah yg ngajar shin masa skolah agama dulu :-

Ustaz Saad ( skrg dah kaya jadi tokey stesen minyak shell, pensyarah skrg dia ni ),

Ustaz Baharuddin ( ensem mcm chi ),

Ustaz Yusof, Ustazah Asmah, Ustazah Lela, Ustazah Jariah,

Ustazah Ainon ( sampai skrg ingat dia ajar bahasa arab.. ainon mata.. jun jun maton tengkorak hahahah )

ada beberapa lagi orang yg shin dah lupa nama dia.. mungkin sbb diaorg garang sangat. lagi lagi yg lempang shin tu.. matilah x ingat nama dia hehehe lupa sangat sangat!

kepada semua ustaz dan ustazah ni.. shin ucapkan mekasih la.. sbb bagi banyak ilmu dan tunjuk ajar.. walaupun shin ni degil tp shin inesen... shin sayang kan agama Islam sampai bila bila.. kalo bole.. hidup shin ngan Islam.. mati shin nanti pun dalam beragama Islam.. shin pun doakan kan kerluarga shin.. saudara mara shin.. kawan kawan shin semua mcm tu gak. AMIN.

pssst : ada soalan bonus.. sapa dapat jawab angkat tangan! kalo korang cium orang yg bukan Islam kan.. dia ada makan 'ba alif ba ya' kan.. kena samak x ek??

sekian ek~



m(^o^)m


* i'm shin.. i'm inesen

Tuesday, February 24, 2009

oh... baru shin tau


dalam entri shin sebelum ni kan shin ada tepek gambo bunga ala ala sakura kan..kekdahnya baru shin tau nama sebenar pokok tu.. Tecoma atau dalam bahasa saintifiknya 'tabebui' ( buruknya nama ). anyway.. pokok ni x lama berbunga.. dalam tempoh dua minggu jer dia akan berbunga lebat... yg ada sampai menutup semua daun daun yg ada. memang sangat cantik. mungkin kat kawasan pebandaran Johor jer kot ada tanam.. kat negeri negeri lain x tau la ek.. ohh baru shin tau!




gambar gambar ni shin ambik beberapa ari lepas.. skrg ni.. bunga bunga dah xde dah... masa time nya nak bebunga dah abis... kepada Wai.. tu la.. lambat sangat datang.. x sempat nak tengok n snap snap pic ek. Tunggu jer tahun depan!



rekabentuk benda ala yg namanya buah markisa

korang penah dengar buah markisa x?? huh x penah?? passion fruit?? isk isk.. susah ler kalo korang x penah dengar. masa shin kecik kecik.. shin panggil buah ni ' buah susu ' dia sebijik sama mcm buah 'letup letup'. tumbuh meliar.. menjalar.. menggedik kat mana mana jer. tp bila shin membesar.. susah nak jumpa pokok ni..

macam macam kaler ada.. tp yg biasa jumpa kat sini kaler oren ngan merah la.. kalo kaler purple gelap.. kuning.. kat area lain la.. yg penting nama dan khasiat dia sama. buah ni kaya ngan vitamin A, vitamin C ( bagus untuk kulit nampak cantik ), protein, kalori yang seimbang, dipercayai juga buah ni anti kanser.. wahh baru shin tau!




belobang lobang daun heheheh shin x penah sembur racun serangga... biar mcm tu jer.. kalo timepanas baru shin siram air .. almaklumlah 'rajin'.. selalu harap mak shin yg siramkan.

2 tahun lepas.. ada sorang kawan shin dari kota tinggi ( dia keje KL ).. bagi shin benih pokok ni. mekasih ek.. sampai sekarang pokok ni hidup dan berbuah.. sedapppp buah dia.

pastu masa bulan puasa... ada jual kat bazar Ramadhan, kat pasar malam... sekilo Rm6.. ada lah dapat dalam 15 bijik.. sib baik shin ada tanam.. x yah beli beli.. tp nak tunggu buah tu masak.. jenuh gak.. lebih 4 minggu baru dia mula merah merah...


camni la ropa bunga buah markisa puan puan

bunga markisa ni berkhasiat untuk melegakan sistem saraf, mengubati sawan (convulsions), sukar tidur, cemas, menopause, keletihan mata, demam, ketegangan mental/stres, tekanan darah tinggi, melancarkan peredaran darah, meredakan radang, sakit perut, kerisauan, merawat perasan gemuruh, menggelabah, pergerakan luar kawalan, Parkinson, gagap, nyanyuk, ahmar/strok, malas belajar, kurang ingatan dan down sindrom.. oohhh.. baru shin tau!

psst : x tau plak buah ni leh ubat lemah tenaga batin.. ye la kan.. orang kita bab batin batin ni laju jer nak coba.. yg utk kesihatan lain.. pahit la.. x sedap la.. bab tu sanggup even rasa macam air longkang kannn!

selama ni main tanam jer.. yang tau rasa dia sedap.. masam masam manis.. selalu orang cina banyak guna dalam masakan dan perubatan. ish.. x rugi kalo korang tanam pokok ni.. huh.. korang dok kondo? flat??? ohhh baru shin tau.. x dapek nak nolong eh!

sekian~


m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

Monday, February 23, 2009

sampai bila ek?



baru baru ni shin dapat tau sorang kawan pompuan shin ni bertunang. hmm diam diam jer dia. pastu shin sms dia.. ckp tahniah ler.. lama dia nak reply.. pagi td baru dia reply.. aik pesal lambat sgt.. takkan xde kredit kot... apa apa jer la ek.. semoga berkekalan hingga ke jinjang pelamin. so nampak nya pelamin angan kita musnah la ek. shin nak jer sms macam tu kat dia.. tapi malas nak panjang panjangkan cite. well actually.. dia memang tau shin PLU. tp dia terima mcm tu jer la. even kadang kadang dia lazer gak. dia sweet, pandai gak bikin shin gelak. suara pun lembut jer. even ramai ckp dia gedik. padahal dia x gedik cuma sbb ramai budak lelaki suka kat dia.. so orang pk dia menggedik. jeles ler tu. ada gak yg cakap dia ni suka kejar yang ada pangkat.. berduit. oh tu pasal la x sangkut kat shin hehehehe ntah la.. cuma teringat masa zaman kitaorang msg msg dulu.. cite pasal perasaan, pasal anak.. pasal kahwin.. macam macam la.. tp skrg xde maknanya dah.. ntah bila la lagi shin akan suka kat perempuan yg bole shin accept mcm dia.. dan yg penting perempuan tu macam dia yg bole accept shin.. yang paling paling penting, tengok perempuan tu ada 'rasa' untuk buat sepatutnya..

“Perempuan itu dinikahi kerana empat perkara; kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Maka pilihlah yang memiliki agama, nescaya sejahteralah hidupnya”

sampai bila ek shin nak jadi camni.. shin pun x tau.. umo dah lepas 30an.. kawan kawan semua dah kawin.. semua dah 2-3 orang anak. tp kenangkan alam rumah tangga skrg mudah berantakan, perempuan pun x leh pakai perangai, kos sara hidup lagi, nak layan masalah anak anak lagi. perghhh... bikin boring lak. tu lom bab nak handle family belah perempuan... sedara mara dia. kot kot dapat yg banyak cengkadak. biasalah baru baru kenal.. bau wangi.. dah lama lama.. semuanya bau bangkai. kurap panau dan yg buruk buruk baru terselak.. baru nampak. semuanya banyak songeh. camne nak handle?? sbb diaorg lah yg akan kita hadap selama hidup ni.. selagi bersama la.. eiiii mampos x layan!

psst : mampu ker beraksi atas katil?? ngan pompuan lak tu! huhuhuhu hello.. tu pasal kalo jadi PLU biar jadi flexible huargh huargh huarghhhhh ( gelak jahat )



sampai bila ek shin nak jadi camni.. bila suka kat seseorang tu.. dia plak dah ada boipren. bila suka yg single... dia plak cari lain ( dasar penipu ). bila dah xde peluang.. baru dia nak cari lagi ( sorry.. game over ) then.. bila dah jumpa pilihan hati.. dia plak xmo jumpa.. macam macam alasan.. suh tunggu tunggu tunggu.. sampai berjanggut?? sampai beruban?? sampai dah nazak nanti belum tentu jumpa. bila cari lain... nanti time tu la dia dtg.. ntah ntah.. kalo kita tunggu... tetiba tiba masa... ngan orang lain dia kapel.. siot.. apa maknanya? ada plak kita suka kat orang yang kita x tau kewujudan dia.. misteri.. yg kita kenal hanya melalui sms, ym, gambar.. surat surat.. tp jumpa nya x pernah.. adehhh.. camne plak kalo yg kita suka.. dia suka kat kita.. tp banyak pantang larangnya? sampai bila kita bertahan? sampai bila kita bole terima? mungkin skrg tengah sayang boleh la.. tapi bila gadoh benda tu jadi bahan.. jadi modal berpisah.. shin xmo jadi mcm tu... bagi shin.. mudah untuk timbul rasa sayang.. susah utk shin hilangkan perasaan tu... tp kalo orang yg jenis pakai buang.. touch and go... x pikir benda ni semua kan.. tp yg inesen mcm shin ni... perghhh semua nya nak kena jaga perasaan. sbb shin tau kalo shin buat kat orang lain.. satu hari nanti pasti kena kat shin balik.. sbb tu xmo buat pasal kannn!

sampai bila ek shin nak jadi camni.. ntah la... sampai bila bila kot. takkan nak hidup sorang sorang. tipu laaaaaaaaaa... ada kapel susah.. xde kapel susah. agaknya buat masa ni.. biarlah slow slow... semuanya untuk jaga perasaan diri sendiri dan perasaan orang lain. buat macam biasa. ko nak sayang.. ko nak rindu.. terpulang.. sbb diri shin belum dipunyai sesapa. kalo betul orang tu sayang shin.. sure dia paham apa yg shin rasa. pikir la apa yg x kena.

shin x leh tulis panjang panjang.. nanti rasa macam x leh nak stop. cuma yg shin leh cakap.. x semua orang sempurna. even shin ni inesen.. tp shin bukan seorang yg sempurna. dengan kekurangan shin ni.. timbul kesedaran.. kalo orang yg shin suka, ada pilihan lain... terima jer la. kita still teman tp mesra. shin xmo ada masalah. shin dah x remaja ( sedar pun diri tu ) so.. kena jaga kesihatan huhuhu yer la.. kalo asyik masalah jer.. mau mau kena darah tinggi ker.. heart attack ker... cisss.. memang saja nak bagi shin 'padam' cepat cepat ek? tp yg paling penting.. shin percaya.. setiap kali stress.. setiap kali pk masalah.. orang tu akan cepat nampak tua... erkkkkkkkkkk TIDAKKKK!! korang jangan nak sabotaj shin.. tepek masalah banyak banyak kat shin.. shin xmo tua sebelum waktunya.. ngerti! oh x leh shin bayangkan.. kedut kedut.. arghh!!

nak happy nak happy nak happy.. tu jer yg shin pikir.. xmo sedey sedey.. xmo masalah.. xmo benda benda boleh yg serabutkan kepala otak.. letih! sekarang ni shin happy.. hope jangan ada sapa sapa merampas kehappyan shin ni.. cewahhh mekasih~

erkk pening pening.. tu baru kepala atas pening... perghhh coba kalo kepala bawah plak pening... mau nak termuntah!


sekian~
* i'm shin.. i'm inesen

Sunday, February 22, 2009

Nostalgia : Sudirman Haji Arshad

arini 22 February 2009.. genaplah 17 tahun pemergian arwah Sudirman Haji Arshad ke rahmatullah.. kehilangan yang tiada penganti sehingga kini..


sudirman Haji Arshad dilahirkan pada hari Rabu, 25 Mei 1954 di no. 48, Jalan Ibrahim, Temerloh, Pahang. Anak kepada Haji Arshad bin Haji Hassan dan Puan Hajjah Romlah binti Dahalan. Bapa Sudirman adalah pengurus Syarikat Bas Temerloh (Temerloh Bus Company), juga seorang ahli politik UMNO di Temerloh, Pahang manakala ibu Sudirman, seorang wanita yang aktif di arena politik sebagai Ketua Wanita UMNO Pahang Selatan dan Wakil Rakyat Pertama 1955 mewakili Kawasan Temerloh. Sudirman kehilangan ibunnya pada tahun 1959 di usia muda 32 tahun (ketika Sudirman berumur 5 tahun) setelah mengidap penyakit kanser.


sudirman adalah anak bongsu. Nampak sifat manjanya melalui suara dan tingkah lakunya. Dari sejak kecil, Sudirman sering menyanyi di mana sahaja. Di sekolah pula, beliau memasuki pertandingan bersyair, berpidato, berpantun, kuiz dan terlibat dalam persembahan teater dan koir sekolah. Dia suka bersukan, senang berpidato dan setiap waktu di perpustakaan.


sudirman memulakan persekolahnya pada tahun 1961 di Sekolah Rendah Abu Bakar (Mentakab), Sekolah Kebangsaan Jalan Bahagia (Temerloh) dan Sekolah Menengah Sultan Abu Bakar (Kuantan), Pahang. Pada tahun 1976, beliau melanjutkan pelajaran di Fakulti Undang-undang, Universiti Malaya (Kuala Lumpur). Pada tahun 1980 beliau telah menerima Ijazah undang-undang (LL.B) dengan mendapat Kepujian Kelas Ketiga. Tahun 1983, Sudirman menjalani latihan guaman dan diiktiraf sebagai Peguam pada tahun 1984. Bagaimanapun, Sudirman meninggalkan bidang guaman kerana memilih bidang seni sebagai kerjayanya.

sudirman Haji Arshad mula mencipta namanya sebagai penyanyi apabila dia berjaya merebut gelaran Johan Bintang RTM peringkat akhir yang diadakan di Melaka pada 11 Ogos 1976. Beliau mendendangkan lagu Seruling Bambu dan Big Spender. tahun 1977, Sudirman mula merakamkan suara dalam album EP sulungnya Teriring Doa bersama Warnada Rekod. Tahun 1978 Sudirman dipilih sebagai Penghibur TV Terbaik di Anugerah Seri Angkasa. Karier Sudirman terus berkembang dari tahun ke setahun. Sepanjang penglibatannya dalam bidang seni, beliau telah menghasilkan 18 buah album dalam bahasa Melayu, dan 2 buah album dalam bahasa Inggeris.


album pertama Sudirman

pada tahun 1986, Tourism Malaysia melantiknya sebagai Duta Nyanyian Pelancongan Malaysia. Semasa Persidangan Pelancongan Asia Pasifik (PATA) yang ke-35 di Kuala Lumpur, Sudirman mempopularkan lagu Cintai Malaysia, Kenali Malaysia (To Know Malaysia is to Love Malaysia) ciptaan Carol Connors dari Amerika Syarikat. Lagu ini juga menjadi lagu tema semasa kempen Tahun Melawat Malaysia.

pada 15 April 1986, Sudirman menempa nama di dalam Malaysia Book Of Records setelah mengadakan konsert gergasi percumanya di Jalan Chow Kit, Kuala Lumpur. Beliau telah berjaya memikat dan memukau hampir 100 ribu warga kota berpusu-pusu membanjiri jalan itu dengan kehebatannya. Lagu yang dinyanyikan oleh beliau ialah Chow Kit Road dan diakhiri dengan lagu patriotik Abadi sambil beliau memakai bendera Malaysia.


pada 19 Mac 1989, Sudirman telah dinobatkan sebagai Penghibur Terbaik Asia di "Asian Popular Music Awards". Acara anugerah ini diadakan bersama-sama dengan Salem Music Awards Festival yang berlangsung di Dewan Royal Albert, London. Beliau merupakan penyanyi pertama Malaysia yang memenangi anugerah tersebut. Sudirman telah mengalahkan 8 orang peserta dari negara-negara Asia termasuk Hong Kong (Leslie Cheung), Singapura (Anita Sarawak), Filipina, China, Taiwan, Jepun, Korea Selatan dan Thailand. Dalam pertandingan tersebut beliau telah menyanyikan dua buah lagu Inggeris One Thousand Million Smiles dan Send In The Clown dengan menggayakan aksi lucu ala Charlie Chaplin yang cukup mempesonakan yang membolehkan beliau mengalahkan wakil-wakil negara lain yang lebih hebat popularitinya.

semasa Pertandingan Juara Lagu TV3 1987, Sudirman memenangi Anugerah Persembahan Terbaik kerana persembahannya begitu menyayat hati sewaktu mendendangkan lagu Merisik Khabar dengan petikan pemetik api simbolik beliau. Sudirman pernah muncul dalam acara penutup Sukan SEA 1989 yang dianjurkan oleh Kuala Lumpur.

pada 14 Februari 1981, Sudirman menamatkan zaman bujangnya apabila berkahwin bersama kekasih pilihan hati yang telah dikenali sejak kecil Kamariah “Kay” Jamaluddin, seorang gadis yang bekerja di Petronas. Para peminat menyambut berita itu dengan gembira. Bagaimanapun, perkahwinan itu cuma bertahan selama tiga tahun sahaja. Ia berakhir dengan penceraian pada 25 Mei 1984 kerana tidak wujud lagi persefahaman antara mereka. Pasangan itu tidak mempunyai anak.


sahabat baik Sudirman, Noorkumalasari pernah berkata, suasana malam di rumah Sudirman sangat sayu menjelang perpisahan antara mereka. “Apabila cerai dilafazkan mereka bertangisan. Air mata tidak dapat dibendung,” kata Noor yang menyaksikan sendiri perceraian Sudirman dan Kay. Dalam majalah Utusan Filem dan Fesyen (UFF) dalam kolum Masih Kuingat Lagi, Sudirman menulis, dua perkara yang sangat memilukan hatinya. Pertama, kehilangan ibu pada usia yang sangat muda. Keduanya, perkahwinannya yang gagal.

pada 27hb Mei 1982, filem pertama lakonan Sudirman berjudul KAMI di tayangkan. Sudirman telah dicalonkan dalam kategori Pelakon Terbaik di Festival Filem Malaysia, tetapi tidak berjaya. Sudirman mempunyai impian untuk bergelar produser menjelang penghujung usianya. Sudirman memberitahu, dia telah menyiapkan skrip filem Primadona dan bercita-cita untuk menjadi produser dan pengarahnya. Malangnya hasratnya itu tidak kesampaian.

sudirman pernah menubuhkan Sudirman Usaha Dagang Industri (SUDI) Sdn Bhd dengan modal kira-kira RM3 juta, yang mengeluarkan minuman tin berkarbonat jenama Sudi. Kejayaannya dalam memasarkan Sudi telah mengangkat Sudirman sebagai pemenang Anugerah Pengusaha Muda. Malangnya setelah Sudirman jatuh sakit, perniagaannya - Sudirman Productions dan SUDI Sdn Bhd telah ditutup pada September 1991.


selama 10 tahun, Sudirman menjadi kolumnis ruangan ‘Teringat-ingat’ dalam majalah hiburan URTV, terbitan Utusan Melayu. Beliau juga menjadi residen writer di Kumpulan Karangkraf. Tugasnya setiap hari ialah menulis dan melukis untuk majalah-majalah terbitan Karangkraf waktu itu seperti Bacaria, Nona, Media Hiburan, Mingguan Kanak-kanak dan Remaja. Idea itu adalah ideanya sendiri, lukisannya sendiri. Malah beliau turut menulis di Mingguan Malaysia dan menjadi kolumnis di beberapa buah akhbar mingguan tempatan, antaranya dia pernah menemuramah dan menulis riwayat hidup pahit getir perjuangan bekas Timbalan Perdana, Tun Ghafar Baba di dalam sebuah akhbar tabloid. Jika arwah Sudirman masih hidup ketika ini, mungkin beliau akan terus menulis dan melukis serta mempunyai majalahnya sendiri.


mrasa korang tengok batu nisan jer.. korang pandai baca jawi x??

pada 17hb Julai 1991, Sudirman dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) di Pusat Perubatan Tawakkal Kuala Lumpur selama 4 hari. Dilaporkan beliau telah pengsan setelah terjatuh. Selama 7 bulan beliau terlantar sakit, keluarga rapatnya merahsiakan punca penyakit dan lokasi di mana Sudirman dirawat. Dalam tempoh itu, dia tidak ke mana-mana kecuali ke rumah kakaknya di Butterworth selama seminggu.

pada 22 Februari 1992 (bersamaan 18 Syaaban 1412), hari Sabtu jam 4:00 pagi, ketika berusia 37 tahun, Sudirman Hj Arshad telah kembali ke Rahmatullah di rumah kakaknya Rudiah bt. Hj. Arshad di alamat No.16, Jalan Taban Satu, Lucky Garden, Bangsar Park, Kuala Lumpur setelah 7 bulan menghidap penyakit radang paru-paru (pneumonia). Jenazah Allahyarham telah dibawa pulang ke Temerloh dan disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Kg. Chengal, Temerloh pada hari yang sama, jam 3:45 petang - di sebelah pusara orang tuanya. Ribuan peminat-peminat setia termasuk Perdana Menteri Malaysia ketika itu Dr. Mahathir Mohamad telah menziarahi jenazah Allahyarham yang dianggap sebagai satu kehilangan besar bagi dunia hiburan tanah air.



pose yg ni remind me 'Mabry Miller Mike Ikol'

semasa hayatnya, Sudirman mempunyai ramai kenalan rapat, diantaranya dari kalangan wartawan (Bahyah Mahmood, Intan Zabidin, Saodah Ismail, Ku Seman Ku Hussin, Fauziah Samad, Adam Salleh, Tajaiyah Ihsan, Fatimah Hassan, Mokhtar Alias, Juwie, Huzz, Muzlina, Zubairi Zabidin) dan kalangan artis (Noor Kumalasari, Sharifah Aini, Anita Sarawak, Yusni Jaafar, Sarimah, Zaiton Sameon, Ramli MS).



sudirman juga seorang yang bijak bekerja. Dia bekerjasama dengan produser, suka berkongsi idea dengan penerbit untuk menghasilkan yang terbaik. Beliau memiliki kreativiti yang amat besar. Dengar saja penghayatan lagu yang dinyanyikannya. Beliau juga amat unik dengan penjiwaan di atas pentas. Bukan saja kerana nyanyian beliau, tapi tingkah lakunya yang sungguh terbuka, bekerja keras, menghormati seni dan rakan-rakannya dikagumi menjadikannya seorang insan istimewa. Beliau juga pandai melayan peminat peminatnya. Malah beliau merupakan satu-satunya seniman yang boleh menyanyi dengan fasih pelbagai bahasa (bahasa Inggeris, Tamil, Cina dan Hindi) serta mengubah lagu sehingga berjaya mencuri hati setiap golongan masyarakat.


banyak lagu dendangan Sudirman menajadi hits dan malar segar sehingga ke hari ini. Lagu berentak asli, rancak, pop, patriotik.. apa saja semua Sudirman mampu menjadikan lagu tu hits dan diterima peminat peminatnya. Antara lagu yang begitu sinonim ngan Sudirman adalah Terasing, Merisik Khabar, Milik Siapakah Gadis Ini, 31 Ogos, Balik Kampong, Dari Jauh Ku Pohon Maaf dan banyak lagi.. tak dapat shin senaraikan semunya...

antara gambar Sudirman yang paling shin suka

sesungguhnya kehilangan beliau begitu terasa sehingga ke hari ini.. Semoga Sudirman di tempatkan bersama orang orang yg soleh. Permergiaan meninggalkan kesan, ketiadaannya diiringi tangisan.. namun mungkin bagi Sudirman ianya satu kelegaan.. segala kesedihan, kepedihan dan kesunyiaannya berakhir dengan kematian.

sekian~


video
ini la lagu kesukaan shin.. Dari Jauh Ku Pohon Maaf


* i'm shin.. i'm inesen