Friday, December 31, 2010

apa nak buat arini ek??



m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Thursday, December 30, 2010

cuba lagi dan lagi dan lagi dan lagi


cuba cuba jangan cuba.. tak pernah rasa nak rasa.. kalau sudah sekali kena.. sana sini serba tak kena.. kalau dah terlibat sama.. nak berubat makan masa.. banyak benda dalam dunia.. mengapa itu yang shin sukaaaaa * dah sedap nak wat camne kannnn!

p/s : semoga 2011 ada orang yg betul betul suka kat shin.. huhu.. x serik ni.. akan cuba lagik... tinggal lagi 22 hari jer lagik... x sabar nak cuba dan dpt sesuatu yg sedap!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Tuesday, December 28, 2010

bawa lah daku terbang kepadamu


ececeh.. tajuk entri x bole blah... ngee.. oh kengkawan.. arini shin nak tepek entri ringkas jer.. xde mukadimah yg menjengkelkan atau bejela jela ek.. ni haa.. shin nak promote model kapal terbang... sapa sapa suka nyimpan natang ni.. wat koleksi.. ni shin ada show kat korang.. murah jer.. x mahal pon..


model Ais Asia Rm45 + penghantaran pos Rm6

p/s : x sabar nak pi penang next year.. 1st time nak kapal terbang huhu.. Penang.. tunggu shin 2011 ni ek.. semoga betemu jodoh kat sana ngee~


Model MAS Rm45 + penghantaran pos Rm6


Model MAS - 17cm (P) 16cm (L) Rm47 + 6 ( pos )

haaa.. kalo sesapa nak oder.. leh la wat pesanan ek.. kalo yg area dekat2 ngan shin.. leh bagi by hand jer senang.. kalo tetiba shin pi area JB ker.. apa ker.. time tu leh bagi sambil beramas mersra.. haa kot kot bertemu jodoh.. sapa tau kann huhu... aishh saje jer ler..

kalo kat luar natang mahal tau.. ni kira harga special la ni.. utk korang yg special gak.. beli la banyak banyak skit ek... bagi kat bf ker.. kat skandel ker.. kat adik ker.. atau sapa sapa yg sewaktu dengannya ek..

ok la ek.. jumpa lagi.. daa~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Monday, December 27, 2010

acara hari minggu - ho ho ho


ho ho ho... heyo kengkawan... wahhh memasing tergolek golek... ada yg dah bedengkur... ada yg dok guling guling ngan buah ati.. ops.. haaa seronok bercuti?? hurm.. shin rasa mcm kurang best.. pasal kalo Hari Natal jatuh pada hari sabtu.. xde cuti hari seninnya.. kecuali kalo jatuh hari ahad.. haaa baru haru senin tu cuti.. baru la best.. maka esok dah nak kena pegi keje.. boring tu... tapi xper.. minggu ni keje 4 ari jer.. Jumaat dah cuti.. yeh yeh.. lepas habis Hari Natal.. shin nak sambut Hari Gatal pulak huhu ada sesapa nak join??

haa.. shin nak cite pasal acara hari minggu shin ek.. ngee.. actually shin xpe plan sebenonya.. pasal si Araf ngan Fardzly dok pi luar negara... pi Universal Studio.. Khairie lak kojer... pastu shin nengok kat status pesbuk encik Dann Nolan.. dia kat epot nak pi Kuching ngan Danny.. so shin plan nak abiskan masa ngan golek golek atas katil huhu sambil maen tenet.. nengok belu ngan main pesbuk..

tetiba petang tu encik Dann ngekol shin... dia ajak pi umah member dia Nic.. ada celebrate besday Nic ngan Hari Natal.. huhu cehhh ingatkan dia bebetul pi Kuching.. rupanya antar Danny pi epot jer.. hampress...

sekonyong konyong shin terus siap siap lebih kurang.. mekup skit skit hahaha ajer giler mekup.. terus memecut kete Awan Nan Kelabu pi area Mutiara Rini.. hujan lebat giler ar... org giler pun xde nak maen hujan time camtu.. tp shin yg normal ni gigih bawak kete.. terpaksa kuarkan spec mata yg powernya 125 kiri dan kanan utk penglihatan lebih jelas.. maklumlah.. rajin maen 'layang layang'.. so mata cpt rabun.. hahaha

sempat pi Jusco Taman U, teman Encik Dann Nolan beli eskrem.. lepak jap kat Starbuck, tunggu hujan benti.. sib baek ada air cekelet.. shin x minum coffee.. sedap nyaaaaaa.. tahun ni baru sekali minum kat Starbuck.. sib baek encik Dann Nolan bawak *nanges

tp best ar.. tgh dok tunggu encik Dann Nolan amik puff ayam ( sedap ), sempat la shin terpasang telinga nengok drama org kat hujung meja.. agak jauh ngan tempat duduk shin la.. dorang gado.. pastu dengar pompuan tu dok marah marah.. ayat yg best yg shin dengar ' apesal you senyum?? you hepi la kita dah breakoff' ' haa camtu la.. x lama lepas tu.. pompuan tu blah.. tinggalkan boifren dia sorang sorang.. pompuan tu lawa.. boifren dia perghh ensem huhu.. tahun baru ni sambut tahun sorang sorang la ek.. xper.. shin leh teman hehe

lepas ujan dah reda.. shin ngan encik Dann Nolan blah.. betolak pi umah Nik.. masa nak kuar dari Starbuck tu.. sempat la shin toleh belakang lagi skali.. utk yg terakhir kali.. semoga lelaki tu betemu jodoh yg baru.. ehem... *i'm single you!

sampai umah Nic dah dekat jam 7 lebih.. nengok Nic seisi umah dok prepare makanan.. shin segan ler.. x kenal kengkawan encik Dann Nolan.. Nic pun kenal gitu gitu jer..

kul 8.30 mlm majlis pun setat.. ramai la jugak kengkawan Nic yg sampai.. melata.. seluruh pelusuh negeri ada.. huhu.. yg ada x balik raya.. so sambut la kat umah Nic ek... macam macam makanan ada.. huhu tp ntah ngaper.. shin makan cikit jer.. aishh.. shin dah try x diet sgt.. bukan diet.. tp mcm kurang makan.. shin ada yg tego shin makin kurus.. takot wooo... kena makan! kena makan!! tp selow selow..


comel.. tp shin x makan pon huhu


haa cedap kek stroberi ni.. nyum nyum


sebahagian makanan.. ada byk lagi..


encik Dann di apit oleh kawan kawan dia ( x kenal ) sori


acara membukak hadiah.. bestnya dapat banyak~

then.. dkt kul 11.. araf call shin.. bagitau yg dorang dah kat ICQ Iskandar.. then shin blah dari umah Nic dkt kul 11.30.. terus mecut pi jumpa araf ngan fardzly kat bandar Jay Bee.. terus pi minum minum...


cuaca sejuk.. semua kecut.. minum teh o tarik soh!


xmo pi Restoran Aliff lagi ek.. better pi Simple


sempat online lagik.. huhu addict wooo

then kitaorg lepak kejap jer.. tengok Araf ngan Fardzly dah penat.. nengok gambo dorang pegi Universal Studio.. kat Singapore hujan gak.. mcm kat Jaybee.. huhu.. cian... tp puas la gamaknya dorang ckp.. sampai Fardzly nak pegi lagi.. aiyoo.. kayaaaa...

dekat kul 2 pagi kitaorg blah... memasing balik umah memasing.. shin ngan gigihnya.. mendrive kete... sorang sorang.. sunyi sepi.. gulap gulita.. aiyoo seram.. huhu.. x penah balik time ni sorang sorang.. tobatttt...


mekaceh ek araf.. comel natang ni.. *terharu

pagi tadi shin mangun tido dkt kul 12 tengah ari huhu... lama giler tido.. then petang nya shin pegi bandar Kulai.. pi bayar kete babah kat AMBANK.. then pi bayar umah bujang kat CIMB.. huhu... lega dah settle..

then.. terus pi mcD.. melantak big mac.. hurm.. x dpt makan pizza.. x dpt makan beger king.. dapat makan big mac ngan sundae cekelet dah kira ok la tu.. makan sensorang jer *nanges


nyum nyum

ok lah kengawan.. dah kul 12 lebih.. masa utk menidurkan diri.. nk mimpi yg basah basah.. hahaha.. jumpa lagi ek.. muahhhhh... daa~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Friday, December 24, 2010

cerita pasal henpon


kengkawan.. haaa arini shin nak tepek entri pasal henpon.. ngee.. shin x reti sgt pasal henpon.. tp sajer nak kongsi cite ngan korang ek.. kot kot ada antara korang tgh dok usha nak cari henpon baru ker.. nak belikan utk scandal ker.. kapel ker.. haaa.. tetiba lepas baca entri terus dapat hidayah nak beli henpon HTC ek..

entri acara hari minggu lepas shin ada citer pasal shin pegi kedai HTC kann.. haa ni shin nak cite lebih detail lagi pasal henpon yg shin dok berangankan tu ek..

sebelum shin pi survey henpon kat kodai.. shin survey gak kat tenet.. mobile88.com, haa kat situ leh dpt banyak info pasal henpon.. leh anggarkan harga henpon.. pastu leh baca komen komen orang yg dah penah pakai henpon yg kita kenan tu.. cuba satu jer.. jgn mudah terpedaya kalo ada orang jual jual henpon secara online ek.. better korang cari kat kodai jer untuk elakkan kena tipu.. x pon jumpa la ngan penjual.. haa kot kot betemu jodoh huhu.. henpon dapat.. jodoh pon dapat.. kan kan~

macam biasa... mukadimah yg meleret.. hahaha.. ok.. aritu shin pi kedai HTC utk survey Wildfire.. sbb shin puas ati ngan spec dia.. harga dia pun shin mampu la utk adakan.. Rm1199..



HTC Wildfire ada 4 kaler menarik

shin dah try godeh skit masa kat kedai HTC aritu.. tp segan nak godeh bebetul.. sbb masa tu shin cuma ckp nak survey jer.. tp pekerja kedai tu leh plak rajen bebeno melayan.. suh try satu satu henpon HTC yg shin nak.. huhu.. kalo korang nak try.. pi la Jusco Terbrau City.. ok jer layanan dia.. kalo kat kedai HTC lain shin pegi.. semua wat muka x layan jer.. dia nengok shin mcm x layak jer nak beli kot huhu

hp HTC Wildfire ni semua nya serba lengkap.. ada wifi.. leh wat video call ( jarang laa kita nak wat kan.. kecuali korang suka phone sex huhu ), pastu muat muat tangan shin yg kecit ni jer kalo genggam henpon ni.. sesuai ar..

p/s : 24 December 2010 – HTC has recently released Android 2.2 (Froyo) via Firmware Over The Air (FOTA) for Wildfire owners in the South East Asia region (including Malaysia) as well as other parts of the globe.

Wildfire owners will receive a notification when it is available, make sure you are on unlimited data plan or free public WiFi before proceed with the update. The latest build number after the update will be 2.22.405.1.

Wildfire users could expect speed and performance improvement, live wallpaper and hot-buttons (which are used to turn on or off WiFi, Bluetooth, GPS or data connectivity) on top of the screen from this update. Check out the video below while waiting for the update to download.

haa kalo korang nak tengok video demo pasal Wildfire ni... sila la nengok clip kat bawah ni ek.. penat tau shin carikan.. pastu nak tunggu dia upload lagi.. selow sgt.. tp utk kengkawan shin yg tercayang.. apa ada hal kannn.. huhu

video
HTC Wildfire - Video Demo


lepas jer nengok Wildfire.. tetiba shin terpadang Desire HD.. perghh.. henpon yak ni beso gedabak siot.. masa shin pegang tu rasa mcm takot terlepas jer.. tp size screen dia lebih beso dari iphone 4, tak tau la kalo epon4 tu dah upgrade size screen dia.. wallahualam..

harga dia Rm2299.. sgt mahal huhu.. leh dapat lappy sebijik.. tp sapa sapa yg pakai henpon ni puasa ati la kot.. kalo snap gambo.. perghh sgt cantik.. lagi dia ada 2 flash.. mau x clear.. huhu..


HTC Desire HD.. satu kaler jer ada ek


comel kat case dia.. pinky lagik

video
HTC Desire HD - Video Demo

haaa kalo korang nak compare spec dua eko natang ni.. kat bawah ni shin ada tepek skali ek.. korang leh check.. spec apa yg korang rasa lebih menarik sebelum korang mengorbankan duit korang tu ek..







untuk penglihatan yg lebih jelas.. klik kat [ sini ]

hurm.. kalo ada kengkawan yg pakai henpon HTC ni.. sila la wat komen secara jujur ek.. ok ker kalo beli natang ni ek.. shin ingat.. kalo tahun dpn.. dah cukup duitnya.. shin nak beli la sebijik dua.. huhu ajer giler.. satu pun semput nak beli...

kata org.. sebelum membeli.. pikir dulu kan.. supaya x menyesal.. mcm sorang kawan shin tu.. asyik stress jer.. Nokia X6 dia asyik wat hal.. huhu harap dia besabo la yer...

oklah.. jumpa lagi ni entri akan dtg ek.. mmuahh muahh~



apapon.. kaler Wildfire ni gak sgt menarik..

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Thursday, December 23, 2010

Konsert Keunggulan 33 Tahun Francissca Peter


rindu memaksaku menyayangi mu tak daya ku menahan.. segala perasaan aku yang makin gerlora.. setelah engkau menyedari sambutlah cintaku.. sepi mengajar aku tentang perlunya cinta.. walau sedih walau pedih.. terpaksa aku menghadapi - Francissca Peter

adoiii.. teruja bila dapat tau Francissca Peter nak wat konsert kat Istana Budaya pada 5-6hb Februari 2011.. dua hari jer ek... shin membesar ngan lagu lagu Francissca Peter.. semuanya lagu hits dia shin leh hafal.. fanatik la juga.. bukan jer sebab lagu.. tp suara dia yg sedap tu wat lagu lagu dia begitu bekesan kat shin ngee.. jiwang la skit kan..

shin pernah la nak wat entri khas Nostalgia pasal Francissca Peter ni.. tp sayangnya.. susah nak cari sebarang infomasi pasal pompuan ni.. sama gak ngan Rohana Jalil.. xde orang nak wat wikipedia pasal dua artis feveret shin ni..

cuma shin x pasti.. relevan kah artis jemputan dia Imran Ajmain... aishh.. patut Jamal Abdillah ker yg pernah berduet ngan dia... x pon artis 80an yang lain.. shin x rasa Imran Ajmain tu sesuai la.. erk.. entah la ek..


ni shin tepek harga tiket untuk konsert Francissca Peter kalo ada peminat dia yg nak pi.. hmm shin kena pikir banyak kali dulu huhu.. 1st sbb dia wat kat Istana Budaya.. jauh la ngan tempat shin... 2nd pasal harga tiket tu huhu... tp kalo nak seribu daya kan... kena berusaha dapatkan..

utk tempahan tiket klik kat [ sini ]

adehhh.. dah 2 konsert yg shin teringin nak nengok tahun 2011.. awal tahun jer ada konsert Jamal Abdillah.. aishhh ... pastu Francissca Peter.. apesal x wat kat Jay Bee ek??

p/s : beshnyaaaaaaaaaaaa kalo dpt tengok *nanges

sekian infomasi utk entri kali ni ek.. jumpa lagi~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Wednesday, December 22, 2010

pemalu vs peramah - saya inesen~



secara tetiba.. blog shin diterjah oleh ahsfantasy24 ngan memberi statement yg mengatakan shin ni macam peramah.. huhu.. maknanya.. dia x sure la yg shin ni peramah atau tidak ek.. bagus bagus.. bukan serkap jarang.. ngee~

rasa kembang kuncop lobang hidung bila ada orang ckp shin ni macam peramah.. yer la.. kalo secara realitinya.. shin ni dalam spesis manusia pemalu yg makin pupus kat dunia ni.. haaa secara teorinya.. manusia spesis pemalu ni.. depa akan gunakan cara lain di alam maya utk jadi lebih peramah tanpa was was.. contohnya kat dunia blog, dunia chat, pesbuk, forum dan lain lain.. so kekadang orang x pasan laa yg depa ni sebeno benonya pemalu.. haaa

kalo kat dunia maya ni... kekadang orangnya peramah bukan maen.. tp bila berjumpa.. haa baru nampak orangnya camne.. banyak diam.. banyak tunduk.. banyak senyum.. banyak blur blur.. tp bukan banyak songeh yer.. huhu.. orang bila.. sepatah di tanya.. sepatah la di jawab...

kalo shin lebih kurang camtu ar.. nnt bila dah selesa ngan orang tu.. baru la shin jadi peramah.. sedikit demi sedikit dalam keadaan terkawal.. x over acting huhu..

ada orang bilang gak.. manusia peramah ni cpt dapat kawan.. pandai bergaul dan di gaul huhu.. etnah ek.. depend la.. kekadang terbalik bokong gak.. kat luar dia peramah.. tp kat umah dia pendiam... x banyak ckp... ada gak jenis camtu

ada gak jenis yg over peramah.. haa sampai menjengkelkan.. bingit.. meluat.. spesis ni pun ada gak rasanya.. jenis x reti kawal.. menggeletis.. peramah x kena tempat.. hurm.. boring gak kan mcm tu..

tp rasanya.. biar la shin jadi macam ni.. kat blog mungkin agak peramah.. kat luar shin biasa biasa jer.. senang.. nak keadaan yg selesa utk diri sendiri dan orang lain.. apa yg penting.. shin tetap inesen mcm biasa huhu

oklah.. shin x tau nak jemput sapa utk join program ni.. hopefully sesapa yg terbaca kat entri ni.. kalo rasa nak join.. sila la join.. jgn malu malu ek..

ok ar.. shin nak mengumpul bahan utk entri 2011 hahaaha.. bahan yg lebih ceria.. bertenaga.. merembes.. awal awal jer kot.. hahaha.. nnt lama lama.. makin kurang posting entri.. tahun ni mmg agak kurang skit.. naper ntah.. thn dpn nak rajen rajen skit.. jumpa lagi ek.. daa~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Monday, December 20, 2010

acara hari minggu yg mesra


biar apapun yang kau katakan terhadap diriku ini.. namunku kan tetap bersabar menelan pahitnya.. sebelum kau kenal hati nuraniku awaslah katamu.. andainya kau dapat menyelami hatiku.. pasti kau tahu betapa pedihnya.. hidup ku sering berendam air mata.. sejak cinta ku hancur dan musnah... sepi ku bersalut rindu tak siapa yang peduli.. di sini ku masih berdiri melawan perasaan - Zaiton Sameon

ececeh... leh melayan plak karok lagu kak eton ek... hye kengkawan.. korang watpe tu??? haa kengkawan nak tau.. cuti hujung minggu lepas shin pegi melepak lagi kat bandar Jay Bee.. seronokk... dapat jumpa Araf, Khairi, encik Dann Nolan, Danny, Fardzly... dan kali ni ada teman khas dari Singapore join skali.. Leon Sali..

malam hujung minggu tu.. shin jumpa dorang kat Danga City Mall... memula survey lappy.. then lepas dah beli apa yg patut.. kitaorang pi merayau kat cekelet fair.. dekat jer ngan Danga City Mall...


cekelet fair ni agak sedey la... mcm xde sambutan jer.. baik dari penjualnya.. sampai la pengunjung.. ciput jer yg datang.. apesal ek??? kalo la.. dorang wat iklan besh besh ker.. ato buat rumah cekelet ker... haa baru la ramai org datang kot.. ni decoration pun xde semengah mana.. camne nak menarik orang datang kan! kan!


wahh ada cekelet gambo upin upin~


geram nengok.. kalo celup pakai jari.. lagi besh kan! grrr~


encik Dann ngan Danny pun nak cuba gak ek.. huhu


ini hasilnya.. stroberi cekelet.. sedappppp

then kitaorg lepak lepak.. berborak.. pastu berambus balik.. pasal encik Dann ngan Danny kena keje esoknya... shin, Araf ngan Khairi.. terus pi minum minum.. sambil borak dan cuci mata hehe

esoknya.. kitaorg pi Jusco Tebrau City.. haaa... pi nengok henpon HTC.. aiyoo.. sgt suka la tengok Desire HD sama Wildfire... tahun dpn nyer plan.. nak pi beli henpon laa... kumpul duit dulu huhu..


superb HTC Desire HD Rm2299 *nanges harga dia

lepas dah puas nengok henpon.. kitaorg pi makan kat Kg Melayu.. sempat la nengok drama kejap hehe.. pekerja kedai makan mengarok.. bising jer.. buat org x khusyuk nak makan.. pasal dorang memekak.. ngee~

lepas tu dalam keadaan hujan.. kitaorg gerak pi mall baru kat area Holiday Plaza.. KSL Mall.. nama x glemer langsung.. tp shin mmg nak pegi lagi kat situ.. pasal nak beli DVD Celine Dion Live at Las Vegas.. haaa.. gaji nnt nak sambar... jeles nengok Araf dah beli DVD Rain In Concert.. bukan maen suka dia huhu

then kitaorg pi jumpa Fardzly kat Holiday Plaza.. suka nengok reaksi muka dia masa nampak kitaorg kat situ.. mesti dia x sangka yg kitaorg datang menzirah dia dok keje hari hari weekend kann huhu.. sempat minum minum kat kedai Kris Dayanti huhu mabeles..

seronok kan.. bercerita kisah lama.. dari pasal jalan jalan.. artis.. gossip... sakan.. sampai kuar la nama nama Femini, Freshies... Res2.. Genuine.. haa paling xleh blah.. Aksi Mat Yoyo.. sampai kuar mata si khairi dok gelak ngee~

anyway.. inside shin kena raba ngan apek jual beg sangat la melampau ek.. tengah dok sedap sedap survey beg.. sambil mintak tawar harga.. sempat lak apek ni meramas montot shin yg x berapa pejal ni.. pastu dah raba.. bagi kurangkan harga skit jer.. siot... dekut nauzubillah... tp beg tu mmg shin suka.. nnt ada duit leh beli huhu

p/s : dulu masa skolah skolah.. kengkawan slalu ckp... kalo dia nampak ada montot budak pompuan yg beso beso.. dia ckp.. montot dorang mesti dah penah kena ramas ngan lelaki.. aishhh.. abislah.. nnt montot shin beso *nanges

lepas tu kitaorg pi karok karok kat Danga Bay.. hurm.. sian kan Danga Bay ni.. hidup segan mati x mau jer shin nengok huhu


sedap sehh suara Araf..


thankz Leon Sali sbb x kesah kuar ngan kitaorg ek


mlm tu shin pulun lagu Nasier Wahab & Jamal Abdillah


anak didik Kak Pah.. Khairi.. buwekk~

lepas dua jam betegang urat.. bertegang apa yg patut.. bertarung nak sumbangkan suara yg sumbang.. last skali.. kitaorg wat konsert 4 Diva ngan lagu Cinta Di Akhir Garisan huhu.. pastu baru berambus pi makan kat Hutan Bandar..

sampai kat sana.. ramainya umat manusia.. oder kul 8 lebih.. dekat kul 9 lebih baru dapat.. adusshhhh... sib baek la sedap mencuci mata.. ada gak hiburan.. sambil gossip gossip


chicken chop ni Rm5 jerr

balik dari makan.. kitaorg singgah kat Pasar Karat.. Leon Sali pon senang nak balik.. dekat ngan ICQ Jay Bee.. x berapa nak merayap sangat.. ngantok yg amat.. shin takot x larat nak drive lik umah..


sempat la beli CD Sanisah Huri.. besh~


shin xleh tahan nengok natang comel comel ni... haaa.. ada sebijik shin nak hadiahkan kat Terry.. sian.. besday dia dah lama lepas.. tp shin x sempat nak bagi hadiah.. syir nyer besday pun shin x sempat nak bagi lagi.. nnt ar.. tp Mashimaro tu shin nyer ok!! huhu


hari minggu ni jugak.. babah kepada kawan shin encik Helmi Md Rasim telah kembali ke rahmatullah.. serangan jantung secara tetiba.. hmm takziah wat encik Helmi sekeluarga ek.. sempat la shin pi melawat.. even jenazah dah selamat di kebumikan.. semoga roh arwah ditempatkan bersama hamba hambaNYA yg solleh ek.. Amin~

camtu la kisah hari minggu shin ek... tak sabar nak tunggu hari cuti lagi.. leh berkumpulan sakan.. tp minggu dpn ni xleh ar.. Araf ngan Fardzly dok pi Universal Studio.. Khairi lak bz ngan keje baru.. shin x tau nak wat... cedey.. x leh sorang sorang skrg ni.. nnt mudah teringat benda yg sedih.. shin x yah nak nunggu 2011.. dah lama gak try buat mcm biasa.. buat mcm sebelum kenal dia... tapi x serik.. hope akan ada orang baru dalam hidup ni.. harap harap mcm tu ar ek~

sekian dulu ar.. jumpa lagi di entri akan datang. daa~


gathering akan dtg ditaja oleh Maxis dan Pizza Hut

m(^0^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Thursday, December 16, 2010

tak tau nak letak tajuk entri apa


haaaa kengkawan nak tau.... dulu kan.. waktu shin dah lepas usia baligh.. menuju ke awal 2oan... time tu shin dah kurang berminat ikut parent pi balik kampong ker.. pi kenduri kawen umah sedara ker.. haa time tu suka wat hal sendiri... pastu dok umah.. jaga umah... fuiyoooh seronok wei time tu.. umah clear... leh panggil kengkawan datang.. aktiviti paling best time tu.. 'nengok filem belu' huhu... terangat beb~

p/s : bayangkan la.. kalo time tu dah ada tv beso.. pastu.. ada lak sistem audio... perghh bukan main beso semuanya kan.. situ beso.. sana beso... haaa.. dia nyer sound effect jgn ckp ar.. berdengung telingan kalo dengar.. silap silap.. jiran sebelah pun leh dengar haha

actually kan.. parent shin dah selamat bertolak pegi makan angin kat Langkawi jam 4.30 petang tadi... hujan lak time tu.. shin doakan semuanya sihat sihat.. selamat pegi selamat balik.. nnt balik jgn lupa bawak jajan ek.. cekelet ker... ngee~

esok dah hari Jumaat kan.. dah lama shin tunggu saat ni.. huhu... x sabo nak cuti.. esok balik keje jam 4.30 petang.. then dah ler berambus pi bandar Jaybee... shin dah plan nak jumpa encik Dann Nolan ngan Khairie esok kat Danga City Mall.. mungkin encik Azmi akan follow sekali.. pastu shin nak jumpa Araf Aikan.. kalo Nigel Fardzly Baker Jr ada skali pun best...

so.. nampak gayanya.. mcm x balik umah lah esok ek huhu.. tido mana tu... hmm akan di fikirkan kelak.. yg penting xmo dok umah.. kalo dulu rasa sunyi... internet la peneman.. tp kalo ni.. kalo sunyi.. xmo lagi layan tenet sgt.. baik jumpa kengkawan... leh lupakan kejap org yg semakin melupakan shin... cewahh~

p/s : kalo ada kengkawan belah JayBee ker.. atau dari mana mana skalipun.. rasa nak gathering sama.. meh la join... xde wat pun.. kita borak borak.. minum minum.. makan makan.. gelak gelak.. raba raba... eh.. hehe... buat la apa yg patut dan x melampaui batas batas di sisi agama.. *mampu ker? InsyaAllah~


ouh.. ni untuk future plan tahun 2011... shin mmg teringin nak pegi mandi laut kat pulau.. kalo sebelum ni pi Redang.. then tahun lepas pi Tioman... thn depan x tau lagi pi mana.. shin try tengok tiket Air Asia ke Phuket.. fullamak.. murah tu... Rm160 pegi balik.. haaa.. apa macam berani??

tp shin x tau satu hapah pasal Phuket ni.. nak tido mana.. senang ker nak makan? senang ker nak jimba jimba? senang ker nak jumpa jodoh? huhu... so kalo ada kengkawan yg tau pasal Phuket ni.. dah penah pegi.. roger roger la ek..

p/s : tiket ni kalo lambat abis laa sold out

ok ar.. nak kemas kemas skit.. nak sumbat baju dalam beg.. bantal busuk... boxer.. kondom.. lain lain lagi laa... senang.. esok lik keje.. terus mandi.. bersiap then blah huhu

jumpa lagi naaa... mmuahh~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Wednesday, December 15, 2010

sakit pinggang sebab kuat melancap?? iyer ker ek??


masa shin skolah skolah dulu.. kalo ada kengkawan yg dok ngadu sakit pinggang la.. sakit belakang la... lenguh kaki la... mesti ada mulut puaka yg dok cakap.. ''haaa tu la.. kuat melancap.. tu pasal sakit'', eh iyer ker?? sesedap rasa jer kan nak ckp camtu.. rasa kalo kita tido salah bantal ker.. atau tilam dah makin nipis.. suka tido atas lantai.. tu yg datang rasa sakit tu semua kan.. huhu.. entri kali ni shin sharing sharing cite pasal sakit belakang ek..

haaa kengkawan.. apa yang korang lakukan ek bila tetiba rasa sakit belakang atau sakit pinggang? ada ker cukup ngan amik ubat penahan sakit, berurut, mendapatkan rawatan pakar atau mencuba rawatan alternatif? haa apa pun jawapannya, jangan ambil mudah kerana sakit belakang kronik juga boleh mengundang gangguan fungsi seksual terutama kepada kaum lelaki.. ayioooo x tau.. takot x??

sakit belakang kronik yang berterusan boleh menjejaskan keupayaan seks lelaki secara langsung atau tidak.. kesakitan tersebut menekan atau menghimpit saraf sakrum menyebabkan ia menekan terus saraf pelvik lalu mengganggu keupayaan seksual termasuk mati pucuk.. erkk ngeri kan~

pesakit juga boleh mengalami gangguan fungsi seksual secara tidak langsung akibat pengambilan ubat terapeutik dan juga disebabkan kemurungan, stres dan gangguan psikologi.. mungkin ini disebabkan oleh sikap sambil lewa, anggap sakit belakang ni mcm sakit biasa jer..

apa itu sakit belakang ek?


haa.. rasa sakit di bahagian tengkuk, tulang belakang dan punggung yang berpanjangan lebih daripada enam minggu hingga tiga bulan boleh ditafsirkan sebagai sakit belakang kronik.. tapi bila diambil paracetamol atau ubat tahan sakit dan berehat, lama kelamaan kesakitan itu akan hilang..

sakit belakang berpunca daripada kecederaan di bahagian otot, saraf, tulang, sendi atau struktur lain pada tulang belakang.. rasa sakit belakang tu mungkin seperti dicucuk-cucuk, rasa sengal atau berdenyut, mungkin untuk tempoh yang panjang atau sekali sekala..

jenis sakit belakang yang kerap menyerang lelaki berusia antara 30 hingga 40 tahun adalah sakit sendi dan slipped disc atau disc tergelincir.. bagi mereka yang berusia antara 40 hingga 50 pula kerap mengalami sakit sendi faset... then bagi lelaki berusia 60 hingga 70 tahun pula biasa mengalami spinal stenosis..

tanda-tanda utama sakit belakang adalah rasa sakit di bahagian pinggang yang menjalar ke punggung, paha dan seterusnya ke betis.. ada jugk pesakit yang rasa sakit dan kebas mencucuk hingga bahagian betis, paha dan kaki..

jenis-jenis sakit belakang

1. Slipped disc - disc tergelincir adalah masalah kecederaan pada tulang lembut (disc) yang juga dikenali sebagai disc intervertebral.. dalam istilah perubatan ia disebut spinal disc herniated/ prolapsed. Disc intervertebral boleh diumpamakan sekeping tulang lembut di antara tulang vertebra. Ia terdiri daripada satu tisu yang kuat (annulus fibrosus) di mana di dalamnya terkandung sejenis bahan yang lembut (nucleus polposus).. kecederaan pada disc intervertebral menyebabkan kerosakan pada annulus fibrosus.. akibatnya, ia menjadi bengkak dan seringkali juga pecah pada disc intervertebral.

2. Ankilosing spondilytis - merupakan sejenis artritis yang menjejaskan tulang belakang. Simptom termasuk kesakitan daripada leher hingga ke bahagian tulang bawah. Sakit tulang belakang jenis ini menjejaskan hingga 0.1 hingga 0.5 peratus orang dewasa. Biasanya kerap berlaku di kalangan lelaki berusia antara 20 hingga 30an. Ia jarang berlaku di kalangan wanita dan jika ada sekali pun, tidak begitu serius.

3. Sakit sendi faset- Adalah masalah yang jarang berlaku dan ia boleh menjejaskan bahagian bawah serta leher. Boleh menyebabkan simptom serius dan mengundang kecacatan kekal kepada pesakit. Bagaimanapun, masalah sendi faset jarang melibatkan saraf tulang belakang.

4. Spinal stenosis - Keadaan dimana saluran spinal mengecil dan menekan saraf spinal. Ini biasanya melibatkan kemerosotan spinal disebabkan penuaan. Kadangkala ia juga berpunca daripada disc tergelincir, osteoporosis atau tumor. Spinal stenosis boleh melibatkan kawasan cervical (tengkuk), torasik atau lumbar spinal. Jika ia berlaku di kawasan lumbar boleh menyebabkan kesakitan di bahagian bawah juga rasa kelainan di bahagian kaki, paha, tapak kaki atau punggung. Kadang kala ia juga boleh menjejaskan kawalan pundi kencing dan usus.

5. Sindrom myofasial - Berlaku kesakitan kronik dan bagi sesetengah kes, sakit yang teramat sangat dirasai. Ia diikuti sakit pada bahagian tertentu yang menyucuk.

6. Sindrom kauda equana - Kesakitan di bahagian bawah termasuk punggung, paha dan kaki. Juga berlaku kesakitan kronik dan bagi sesetengah kes, sakit yang teramat sangat dirasa. Boleh melibatkan penekanan di bahagian kelamin, menjejaskan kawalan pundi kencing dan sistem usus.

rawatan

mereka yang mengalami sakit belakang tidak memerlukan pembedahan major.. pesakit memerlukan rawatan multimodel peringkat demi peringkat.. rawatan tanpa pembedahan memerlukan kaunseling, fisioterapi, rehat otot corticosteroid dan pengambilan ubat tahan sakit neuropatik..

selain itu pemakaian alat sokongan tulang belakang juga membantu. Sekiranya rawatan tidak berkesan, doktor akan mengesyorkan suntikan minimalis seperti radio-frekuensi dan prosedur neurolysis.. salah satu rawatan yang termaju adalah spinal cord stimulation. Stimulasi ini dilakukan dengan memasang implan pada saraf tunjang dan kos rawatannya agak tinggi ek..

begitulah kisah sakit pinggang.. sakit belakang.. sakit otot.. haaa.. even shin pun ada rasa ni... hope xde la melarat ek.. huhu... sekian dulu ek entri kesihatan dan info untuk kali ini.. semoga kita semua sihat sihat... ngee~





senam ek.. jgn malas malas..

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen