Tuesday, October 29, 2013

awek taik lalat~

cun kan awek ni.. dah la cantik.. ada plak taik lalat atas bibir dia tu.. untung la ada taik lalat atas bibir.. betambah manis menengok huk huk.. ok.. budak pompuan ni nama dia Fatin Affifah.. umo 16 tahun.. dok Sungai Petani, Kedah.. alkesahnya.. budak ni hilang semalam.. masa tu dia gi skolah ngan abang dia.. then abang dia parking moto kat masjid area skolah dorang.. pastu dak pompuan ni mintak excuse pegi toilet kejap.. pastu abang dia maleh nak nunggu terus gi skolah.. pastu tetau jer.. abang dia pasan adik dia ni xde kat kelas pagi tu.. sampai ler kesudah dak pompuan ni nampak batang hidung ngan taik lalat dia.. aishh haru.. baru aritu kes budak pompuan mati pastu mayat dia di sumbat dalam beg.. mau meroyan mak pak dia dok carik.. memintak selamat ler gamaknya.. cepatlah pulang ke pangkuan kuarga yer..

bila berlaku kes cam gini.. ada jer yak speku dak pompuan ni larik ekot jantan.. x pon majok ngan mak pak dia.. pastu bila press tanya mak pak dia.. depa ckp xde berlaku apa apa yak besh yak leh membuat dak pompuan ni larik ler.. aishh entah ler.. kot yer majok ker.. ato larik x ekot jantan xpe.. kalo kena kidnap lagi la selisihhh.. 

dulu masa shin skolah skolah.. penah la gak buat perangai nak larik dari umah.. hehe.. insiden tu berlaku lepas kena marah ngan parent pasal shin kantoi hisap rokok.. masa tu baru tingkatan 4.. rasa cool giler la kalo merokok dalam bas skolah huhu.. pastu mak jumpa rokok masa basuh baju skolah.. abish la.. kena kena harukkk..

malam tu sesiap nak larik.. selubuhkan bantal kat atas katil.. kengkonon ngan tido ler tu.. pastu kuar.. x tau nak gi mana.. last last lepak ngan member jer.. isap rokok huhu.. bila semua nk balik terpaksa la shin balik umah semula.. sampai umah abish kena bantai ngan tali pinggang.. hukkk pasal babah selongkar beg skolah jumpa rokok.. sabo je laa...

tp pelik la.. masa skolah kemaen kemaruk nak merokok.. tp bila dah keje ni.. xde plak teringin.. heheh.. kalo sesekali cuba hisap.. perghh rasa nak kojol terbatok batok.. hehe.. sib baek la shin hisap rokok time skolah jer.. time tu rokok murah lagik.. kalo la ni still x berenti.. ajer x leh menabung duit jalan la jawabnyer.. habis kat rokok ajer

eh shin pon ada taik lalat atas bibir la huhu

gudnite ek~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Sunday, October 27, 2013

hepi 16th anniversary to me~

arini genap 16 tahun shin keje kat company yak shin keje la ni.. H.O.K.U.R.I.K.U.. hmm 16 tahun mcm lama.. tp shin x rasa pon.. selali mangon tido gi keje.. balik keje.. tido.. hari hari camtu.. pastu sabtu ahad cuti.. golek golek kat umah.. tak pon gi keje overtime cari duit lebih.. pastu gi jenjalan time duit tabung melimpah kuar huhu.. tetiba jer 16 tahun daaa.. hikkk.. tu tak kira lepas SPM shin penah keje kat company ni gak.. pastu berenti.. pastu x serik.. mintak lagik keje tempat yak sama.. bertahan sampai la sekarang #sengih

start masuk keje dulu operator jer.. time tu tahun 1997.. tahun kegawatan ekonomi.. bukan senang nak dpt keje.. basic pon RM350.. dah rasa banyak dah tu hehe.. dok plak kawasan kampong.. x reti pon nak bejalan gi bando ker apa.. so mmg x kesah la pasal gaji.. lama lama baru rasa x cukup.. kampong pon dah x serupa kampong bila dah ramai orang luar menjajah kat kampong ni.. berniaga.. pastu rasa gaji tu semakin sikit bila dah start beli moto.. beli umah.. bayar tu.. bayar ni.. Alhmadulillah.. semua tu x penah merubah hati utk shin berkelana kat tempat keje laen semata nak kejor gaji banyak.. yer laa.. pendidikan pon x tinggi mana.. mana leh nak demand gaji.. seleasa keje kat company ni.. walo x sehebat company laen.. ntah la.. rasa company ni mcm sendiri yak punya hahaha

cuma dkt 20 tahun company Jepon ni tersesat kat kampong ni.. baru ni la ada kabo angin ckp depa nak tutup tahun 2015 kalo order semakin kurang.. aishhh.. harap harap lom lagi la.. bertahan.. umah shin tu lom abis bayo lagik.. nnt mana la shin nak pegi.. nk carik keje bukan senang aishhh #nanges

 hurmm nk celebrate pon x besh.. sensorang.. gaji pon x masok lagik.. esok baru masok.. so dok umah jer la cecuti ni.. apapon.. rasa bersyukur ngan keje shin skrg.. 16 tahun.. kalo ekot bosan mesti dah muntah hijau tiap kali gi keje.. tp Alhamdulillah shin leh kawal rasa mual tu hehe.. hope akan terus murah rejeki kat company ni #ameen

selamat mengabiskan sisa sisa cuti hujung minggu ek!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Wednesday, October 16, 2013

salam aidiladha~

ni adalah entri siaran tertunda.. hikk.. memangkan semalam agak bizi.. seharian beraya.. pastu lik umah malam nyer dah mabok kepenatan.. terus plak pagi tadi gigihkan diri pegik keje.. so mlm ni baru sempat nak ngupdate.. xde la cite sgt.. saje nak memenuhkan entri  tahun 2013 #sengih

Alhamdulillah.. sibaek shin cuma demam sehari jer.. pagi raya semalam hujan lebat.. terus mangon tido pon kepala dah ok skit.. sesiap gi solat Raya..pas solat raya aktiviti biasa shin bikin dok bawak anak anak buah nengok ibadah korban.. seronok.. walo ada rasa takot sesikit sbb seriau nengok darah #nanges

sebelom nengok lembu korban.. dok potong cake dulu

kemaen suka babah dapat hadiah bideo cam

anak anak buah dok nunggu lembu kena korban

tahun ni family akak ipar wat korban.. beso lembunya


tengah ari tu kengkawan datang beraya umah shin.. maceh la encik azim.. encik araf.. encik khairi.. dan encik leon.. dari Singapore datang beraya.. tp sorry la.. ayam masak kari dah kehabisan.. 8 eko mak shin masak.. habis semuanya.. bagi jenjiran.. pastu kitaorg makan anak beranak.. shin ntah baper kali ulang.. mmg berselera betul laa.. so dpt la hidangkan dorang rendang daging.. sambil tumis.. sambal kacang.. ketupat sama ketupat palas.. Alhamdulillah.. habis gak huhu pastu kitaorg convoi 3 kete pegi beraya umah encik khairi plak kat Ulu Tiram Johor~

sedap kueh encik khairi bikin~

pose jangan tak ngepose

balik umah jer dah dkt maghrib.. pastu lepas solat Isyak terus terbongkang tido huhu.. mlm ni pon ada potensi tido awal.. sib baek la ada 2 ari lagik keje.. pastu cuti lagik hehe #yeah

video
bideo korban~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Monday, October 14, 2013

entri pra-raya

arini x berapa sehat.. pening semacam.. dah pegi klinik.. kena cocok ngan dokter.. baru la lega sekejap.. pas mangon tido.. pening tu x hilang.. tp xde la seteruk pagik tadik.. sib baek la shin dah tolong mak apa yak patot.. plak tu pagik tadik akak ngan kakak kakak ipar shin ada balik tolong mak kat dapo.. #hukkk

shin dah preparekan kerisik utk mak bikin rendang.. huhu.. alkesahnya masa pegi beli kelapa pagi semalam.. tetiba ternampak sesorang ni.. molek.. elok paras rupa hehe.. tu pasal laa angau kejap #hikk

banyak gak la shin dah tolong anyam daun ketupat.. ada dekat 70-80 bijik.. pastu pagik tadik mak kekira ada 150 bijik ketupat yak nak di rebus.. kira byk gak la shin bikin huhu.. 

ketupat daun palas pon kitaorg bikin gak

sempat la petang tadik shin pi beli kek besday babah

ingatkan xmo bungkus hadiah ni.. tp bungkus jer la.. hope babah happy la dpt benda ni.. pasal bideo cam dia dulu shin x sengaja rosakkan.. actually benda tu mmg dah penah rosak.. tetiba shin pinjam bawak gi Jogja.. time tu rosak plak.. dulu shin tolong betulkan kena caj Rm200.. takkan la nak betulkan lagik.. membazir.. bek beli yak baru.. yak ni pon shin bayar ansuran 6 bulan.. kedai tu x kenakan interest.. hehehe.. ok la tu.. nnt len kali shin leh pinjam.. bijak x hehe

ok lah.. ni shin nak baring baring lagik.. senoneng dah kepala ni.. selamat menyambut hari raya adiladha ek kengkawan.. mmuahh

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Thursday, October 10, 2013

jom jalan jalan - amazing Bangkok

heyo kengkawan.. shin kembali bersiaran sekembalinya dari pecutian ke Bangkok.. hikk badan still penat lagik sbb jadual lawatan yak padat kat sana ek.. cewahhh.. lawatan sambil belajo tu.. len kali kalo nak gi lagik senang kan hikk.. cuaca kat Bangkok agak selesa.. redup dan hujan.. sbb tu sekembalinya shin kat Malaysia terasa bahangnya.. aduhhh sgt panas yer Malaysia.. terasa nak duduk Bangkok lebih lama #ceh

baeklah.. pertamanya.. percutian ke Bangkok ni mmg xde ar dalam intisari rancangan pencutian shin tahun ni.. lagi plak shin lebih utamakan pecutian betemakan laut dan pemandangan.. tapi lepas raya aritu.. tetiba Air Asia wat promosi.. pastu shin belek belek.. ada plak ticket murah ke Bangkok.. lantas shin roger roger kat geng travel shin.. Fariss.. x sangka plak dia mcm berminat.. pastu dia gitau.. dia ada kawan kat Bangkok yak leh bawak shin kenal skit pasal Bangkok sblm kitaorg bebetul pegi Bangkok utk Pesta Songkran bulan April tahun depan.. kiranya ni mcm episode pengenalan ar.. ngee.. suai kenal #sengih

dekat 2 bulan gak la nak menunggu hari ke Bangkok.. so x sempat sgt shin nak menabung duit.. duit tabung jalan jalan shin ada belen RM700 jer.. kira halal laa.. x pk pon nak beli apa apa kat sana.. just nak nengok Bangkok.. nak tau dan nak jalan jalan je.. dah last minute kawan travel kitaorg sorang lagik Wawan pon join gakk.. so kami bertiga jer la pegik.. sebelom pegi shin dah tukar duit bath.. 4000bath = RM418.. agak besar gak nilai bath ni banding duit kita #nanges

so.. tiba hari yak di nantikan.. dan shin bagitau parent nak gi Bangkok last minute masa bekpes.. puas la kena bebel pagik tu.. dan akhirnya.. sampai gak shin ke Kolompo dan seterusnya ke Bangkok.. Alhamdulillah.. semuanya di permudahkan olehNYA #gitu

semasa di imigresen Thailand.. pastikan korang kena isi alamat penuh tempat yak korang nak pegi tu ek.. haa jgn plak isi skit skit kat arrival card tu.. kang x di layannya.. di suruh tulis penus.. rugi jer beratur panjang nnt.. penting.. ingat tu!! #penting

satu masalah bila kat Thailand.. kebanyakkaan pemandu teksi x fasih bebahasa English.. so.. mcm ayam cakap ngan itik la kitaorg.. sib baek Fariss tau skit skit tempat tinggal kawan dia tu.. kitaorg nak pegi ke Narathiwat.. puas la nak memahamkan pemandu teksi tu.. sibaek pemandu teksi tu terjumpa kawan dia masa kat traffic light.. terus kawan dia suh follow teksi dia hik hik.. Alhamdulillah sampai gak.. dan lucky.. teksi tu bermeter.. kena dalam 300bath jer lebih kurang RM30

p/s : ada 2 bijik tol kena tempoh.. lebih kurang RM11 kena bayo.. memula 60bath.. lagik sebijik 50bath.. haa ni pemandu teksi akan suh kita yak bayo ek

akhirnya sampai la kitaorg kat rumah kawan Fariss.. tuan umah sangat baek menyambut kitaorg huhu.. mekaceh Ryzal.. malam tu lepas kitaorg berehat dan bersiap siap.. terus kuar untuk menikmati panorama malam di Bangkok.. dan kitaorg jumpa lagik sorang kawan Ryzal.. Popoi.. paling shin x sangka.. Popoi tu rupanya dok dekat dekat ngan tempat tinggal shin jer kat kampong.. dah setahun lebih dia dok bekerja kat Thailand.. wahh keciknya dunia.. seronok bercakap bahasa melayu di negara Thailand hehe.. dan Ryzal ngan Popoi sangat hebat bebahasa Thailand #hebat #teruja

maka bermulalah percutian shin di Bangkok  #sengih

hari ke dua kat Bangkok kebetulan ari sabtu.. so shin di bawak ke Pasar Hari Minggu "CHATUCHAK" .. hmm pasar ni ada time hari minggu jer ek.. dari pagi sampai kul 6 petang waktu tempatan.. tapi biasanya kul 5 lebih dorang dah mula katup kedai..

 
untuk ke Chatuchak ni.. kita leh menaiki teksi terus atau pon mrt.. dari umah shin menaiki teksi menuju ke Silom.. pastu kat situ berjalan kaki skit menunju ke stesen mrt "Sala Daeng" pastu leh la bayo ticket mrt utk ke "Mo Chit" stesen last sekali dan kat situ la pasar Chatuchak nyer.. sebelom sampai ke stesen "Mo Chit" pastikan korang tukar tren di "Siam" haa.. kalo tak tukar.. mmg la tak sampai ek #sengih

pasar Chatuchak tu beso yak amat.. haaa kalo tak kena gaya mmg boleh sesat lelagi bila dah hilang pedoman dan kurang kawalan diri semasa menyopping ek.. dan kalo tak abish nyopping dah mula rasa mual mula pening sebab lapo.. jgn risau.. kat sini ada kedai makanan halal ek.. isi perut dulu kumpul tenaga.. jangan malukan orang Malaysia pitam semasa nyopping kat sana ek..

haa makanan dia mmg sedap.. cuma agak pedas bagi yak kurang makan pedas mcm shin.. tp mmg sedap.. x tipu.. pastikan korang makan sambil beringat.. kalo tak.. nnt khayal.. tau tau jer banyak kedai dah nak katop #nanges

menarik sgt meja makan dia.. mesin jahit lama

see tak tipu kannn.. abish licin #sengih

kat pasar Chatuchak ni jer shin dah abis dekat RM100 pasal beli suar 3 helai ngan baju selai.. hukkk sebenarnya.. banyak benda nak beli.. sbb bawak duit skit jer.. so hanya mampu menahan gelora napsu jer laa #nanges

bila nengok pasar chatuchak dah nak hampir katop sepenuhnya.. kitaorg pergi membasahkan anak tekak dan mencuci anak mata kat gerai minum.. masa tu bebetul dekar area kul 6 petang.. tetiba masa kul 6 petang tu.. semua org berdiri.. hukkk.. Popoi dan Ryzal dok bagitau.. kat Thailand.. kul 8 pagi ngan 6 petang adalah waktu untuk dorang maenkan lagu negara kebangsaan negara dorang.. so semua org kena berdiri hormat.. haaa gamaknya.. korang tengah bawak kenderaan ker.. tengah kelek anak ker.. tengah nak oder makanan ker.. tengah makan pon kena berdiri.. hebat kan.. kat tempat kita org buat derk jerrrr dengar lagu Negaraku #dahipeloh

hari ke tiga plak.. shin di bawak ke "Ratchathewi" haaa sini mcm "Little Muslim" laa.. ada masjid dan banyak kedai orang Islam.. kitaorg lunch kat sini.. sgt sedapppp.. berselera sgt makan.. tp mcm biasa.. shin makan nasik skit jer huhu.. lauk mmg ratah abis..

dari Rachathewi.. kitaorg pegi ke Platinum.. antara shopping mall yak ada kat Bangkok.. kat sini banyak benda leh beli.. semua lawa lawa.. ada murah.. ada mahal.. haa sediakan duit jer.. tp mmg x leh celen harga kat Chatuchak la.. kalo kat Chatuchak tu korang kena bawak duit 2juta bath baru puas.. sini pon shin abis dekat RM100 gak #nanges

merasa gak nek "Tuk Tuk" ni #suka

acara setiap malam shin kat Bangkok memang besh.. sgt seronok.. rasa mcm beshnya dok kat Bangkok. .rasa xmo balik hahahaha

dah lama sebenonya teringin nak pakai suar ketat ketat ni hahaha.. selalu nengok org len pakai mcm lawa jer.. pastu ada plak jual murah kat Chatuchak.. terus shin mengaro.. suar kaler terang terang kena padok ngan baju terang terang gak la kot.. hopefully x nampak kelako.. tp umo beso mcm shin sesuai ker?? hahahaha lantok ler #comeltakkakton

hari keempat shin kat Bangkok.. hukkk sedihnya.. kejap jer becuti kat Bangkok.. terasa 4 aritu mcm sehari jer.. byk tempat x pegik lagik.. "Floating Market" dan melawat "Wat Arun" dan wat wat yak len.. paling sadis.. duit shin tinggal seciput ni lepas tolak 200bath duit teksi ke airport.. haa teksi utk ke aiport dorang mmg x guna meter.. so korang pepandai la bayo baper kat pakcik teksi tu.. 400-600bath.. kalo rasa x malu.. leh lawa tawar menawar ek.. masa balik ni.. tol semua pakcik teksi yak bayo.. huhu

maceh la kat Fariss ngan Wawan sbb belanja shin bekpes kat airport sebelom belepas ke Malaysia ek.. jasa korang tetap ku kenang #gitu

berakhirlah percutian shin di Bangkok.. seronok.. rasa amazing sgt hehe.. mekacih kat tuan umah Ryzal dan Popoi yak layan kitaorg sgt baek kat sana.. bawak gi jelanjan.. bawak gi memakan.. maceh banyak banyak ek #nanges #tepoktanganlelaju

shin rasa Bangkok sangat menarik.. orang orang nyer pon menarik.. lawa lawa.. kulit cencantik.. bahasa dorang menarik.. so terasa nak pegi lagik.. kalo dulu shin rasa mcm x Bangkok ni xde apa sgt.. setakat bando jer.. tp bila dah sampai mmg sangat laen laa.. x macam kolompo.. so shin namakan pecutian shin ni "Bangkok - Tak Kenal Maka Tak Cinta"

"kalau ada sumur di ladang
boleh shinmenumpang mandi
kalo ada umur yak panjang
boleh shin ke Bangkok lagi"

sehingga bejumpa lagik di Bangkok tahun depan.. sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Thursday, October 3, 2013

hepi besday babah

selamat hari lahir babah yak ke-71 tahun ek.. semoga di panjangkan umor berserta hidayah.. di lapangkan fikiran.. di permudahkan segala urusan.. di perlihara kesehatan dan keselamatan.. di murahkan rejeki yak halal.. di jauhkan rejeki yak haram.. x dpt nak celebrate besday babah.. pasal esok shin dah nak bertolak jenjalan.. hurmm mungkin pas balik travel ato pon raya aji nnt.. arini besday abang shin yak no 4.. so leh wat sekali arung..

skit jer barang shin bawak utk becuti kali ni.. huhu.. semoga bekalan cukup 4 ari kat sana nnt.. hehe.. doakan penjalanan shin selamat dan di permudahkan ek kengkawan #nanges

hadiah untuk babah.. hmm lom sempat bungkus.. nnt time nak celebrate nnt baru shin bungkus.. x pon beli beg jer.. masok dalam.. senang.. x yah bungkus.. kang bungkus cecantik dia bukak karang maen koyak jer #nangeslagikuat

oklah.. nak tido.. esok kang takot lewat mangon.. mmuahhh

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Wednesday, October 2, 2013

jom nengok wayang : PRISONERS

gigih arini lik keje jam 5 petang.. terus shin gi bando Kulai semata nak tukaq duit bath.. duit Bath mahal skit la dari duit Malaysia.. RM105.50 = 1000 Bath hmm lebih kurang mcm RM1.05 = 10 Bath.. hmm rugi rugi.. tp maleh nak rushing tukar kat sana.. bek shin tukar awal awal.. pastu mmg x tukar banyak.. skit jer utk makan ngan jalan jalan.. shopping benda last sekali shin bikin kalo ada duit lebih hikkk..

pas dah tukar duit.. shin begegas bawak kete gi Terbrau.. mmg dah plan nak nengok wayang cite PRISONERS..  memula nak nengok sorang.. tp kebetulan encik Araf m.c arini.. so dia nak join sekali.. so shin ok jer..

cite ni amat menarik.. shin rasa bedebo hampir sepanjang masa.. cite pasal kes peculikan kanak kanak kat satu kawasan perumahan.. family mangsa mmg x jangka ada org jahat kat area rumah dorang.. pastu x sangka lak.. banyak kes jenayah lampau yak saling bersangkut paut terbongkar.. mmg besh lakonan Hugh Jackman ngan Jake Gyllenhaal.. pelakon lain sekadar membantu melengkapkan cite jer.. tp maenan emosi.. riak wajah Hugh Jackman selaku bapa mangsa sangat sangat hebat.. kita leh rasa betapa dia sengsara sgt nak cari anak dia.. sampai kan shin pon ada terpikir.. dia ker sebenarnya jahat.. huhu.. sbb dia pressure sampai buat benda x patot.. sadis.. x suka sgt.. shin sampai tutup mata.. tutup telinga.. kalo leh xmo tau.. nnt teringat.. 

Jake Gyllenhaal plak belakon jadi polis yak kita nengok dia mcm lembap.. x siyes.. tp sebenarnya dia stress nak mikir.. cuma mmg dia mmg lembap ar huhu..  apapon ending cite ni sangat shin x suka!!!

korang nengok la cite ni ek.. hope jadi pengajaran.. jgn biarkan anak anak.. adik adik korang dok berkeliaran tanpa pengawasan.. jenayah bole berlaku di mana mana.. kita x tau sapa org jahat di sekeliling kita.. kekadang dia nampak normal.. tp sebenarnya problem mental..

4/5 bintang

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Tuesday, October 1, 2013

yeahhh.. dah nak dekat~

yeah dah nak dekat time shin nak terbang.. Alhamdulillah.. mcm tetau jer shin nak jenjalan jauh.. sampai gak powerbank yak shin oder.. lik keje petang tadik nengok dah ada kat atas lantai.. hikk.. bateri henpon shin makin melampau kongnyer.. dah tukar baru pon sama jer.. 3-4 jam guna dah nak kena cas semula.. ni kalo jalan jejauh payah gak.. nak cocok kat mana plug.. tu pasal shin beli powerbank ni..

walopon xde jenama.. tp ada certificate ngan warranty.. pastu 30,000mAh cuma RM79 jer shin beli kat MyDeal.. kalo ekot harga asal dia RM469.. tp tu la.. pattern lama kot.. berat pon mcm anak gajah jer.. x kesah laa.. janji ada.. memudahkan shin gak.. xde la nak beberat heret lappy shin tu semata nak tumpang ngecas henpon hikk..

sblm ni.. penah la barang shin kena buang masa check luggage kat airport.. pastu last aritu kat Bali nengok barang Intan kena buang gak huhu.. so kali ni shin dah sesiap beli botol kekecit utk masukkan skit bebenda yak shin nak guna.. mcm shower gel.. gel rambut.. apa jer yak bebentuk liquid.. kang x pasal pasal kena buang lagik hukkkk pasni leh pilih pilih baju apa nak bawak plak #sengih

lagik 3 ari lagi nak terbang.. x sabonyer!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen