Tuesday, January 24, 2017

#Jogja2


cakkk.. hye kengkawan.. arini shin nak sambung entri pasal trip ke Jogja.. kali ni masok hari ke 2 shin kat sana.. itinerary utk hari tu kitaorg akan pergi ke daerah Gunung Kidul.. kalo dari Jogja perjalanan mengambil masa dalam 2 jam lebih dengan menaiki kereta.. kalo nek moto lagik lama lahh.. so shin decide amek transport utk 2 hari sbb kitaorg akan bermalam di area Wonosari.. berdekatan dengan tempat tempat yak kitaorg akan pegi.. 

shin dah sesiap booking transport dari kat Malaysia lagik.. guna Trip Javanesia.. ni kali ke2 shin guna khidmat dorang.. satu hari dorang caj Rp450k.. so  shin booking utk 2 hari.. hotel shin x booking lagik.. just nak walk in.. cari yak murah utk tido jer..

pagik hari ke 2 tu.. kul 8 pagik kitaorg dah sesiap berkemas.. bawak barang barang apa yak patot.. family Cik Yuna dah siap kan breakfast utk kitaorg.. sambil breakfast kitaorg tunggu la driver datang jemput.. x lama pastu tetiba ada org jenguk jenguk kat pagar dpn rumah.. hmm nengok muka dari jauh cam kenal jer.. rupa rupanya.. encik Dwi.. mamat ni penah bawak shin jalan jalan ke Dieng tahun lepas.. x sangka plak dia yak akan bawak shin lagik sekali jalan jalan ke Gunung Kidul.. sepantas kilat shin bagitau encik Sham hehehe..

 encik Dwi~

cuaca pagik tu agak mendung.. hmm lepas shin bagi copy itinerary kat encik Dwi.. dia sarankan.. ubah skit tempat lawatan aritu.. dia x syorkan kitaorg pegi Goa Jomlang.. takot hujan.. nnt rugi bayar memahal x dpt nengok cahaya matahari masok kat gua tu.. so kitaorg just wat activity Goa Pindul dan Pantai Timang jer..

untuk masok ke kawasan Goa Pindul ni.. kena bayo Rp10ribu setiap sorang.. pastu nnt kita akan di bawak ke tempat pilihan pakej.. ada 4 pilihan.. shin cuma pilih 2 jer.. 

shin pilih Goa Tubing Pindul & Sungai Tubing.. untuk 2 tempat ni kena bayo Rp253ribu + parking kereta Rp5000.. ceh berkira.. dah amek pakej tu x yah la nk caj parking kete kan #nanges

kat dalam gua tu gelap.. so x leh nak snap gambo hehehe.. lawa la.. kalo kat tempat kita jarang dpt masok gua kannn.. kalo sorang sorang masok mmg x lah.. takot sehhh

lepas puas bermandi manda.. kitaorg pon gerak la pergi makan lobster.. haaa sebelom sampai Pantai Timang.. ada satu tempat makan lobster.. jommmm!!

pestime pegang lobster hidup hehehe.. lobster mati pon x penah pegang.. sekilo lobster dalam Rp450ribu.. ada la dalam 4 eko.. masak goreng.. nyum nyum

extra siput gonggong sengah kilo Rp30ribu

siyes sedap sgt sgt!

 sampai berpeluh encik Izzul makan hehehe

mmg berbaloi la bayo Rp480ribu utk makan lobster ni.. siap sekali ngan nasik.. sayur.. ulaman.. siput..  pastu air pon dpt gak.. tengah sedap makan.. tetiba hujan turun.. adehhh.. acaner nk gi Pantai Timang ni.. hmmmm #nanges

rata rata yak datang makan situ.. orang Malaysia.. ada yak friendly... ada yak tak hehehe.. xpe la.. sempat la shin berbual ngan satu couple baru kawen ni.. handsome.. hahaha.. borak borak.. pastu.. lepas dia blah.. datang lagi 2 org dak pompuan Malaysia.. gamble jer dorang nek moto dari Jogja.. pestime plak tu datang Jogja.. tabikkk spring la toink toink..

lepas abis makan.. encik Dwi ajak terus pegi Pantai Timang.. shin pon x decide nak naek gondola kat situ.. pasal mahal bebeno.. Rp250ribu sekali naek.. x berbaloi.. pastu seram plak tu ngan ombak kuat.. nak bergambo pon x best.. sbb hujan..

kalo kengkawan nak tau.. kat sini la tempat lobster di naikkan tetiap ari.. haa.. gondola yak dorang guna ni la dok angkut lobster naek ke darat.. pastu di commercial kan.. so kalo nak naek kena bayo ler gamboknya.. mahal sbb guna tenaga manusia utk tarik tali tu.. so kalo rasa nk coba.. leh la try ek

pastu begambo gambo.. terus kuar dari kawasan Pantai Timang ni.. jalan dia dah la hazab haha.. sibaek la nek kete.. kitaorg terus cari hotel bajet kat area Wonosari.. dpt satu motel ni.. murah la utk twin bed.. Rp160ribu jer siap breakfast.. dlm Rm50 satu malam.. share 3 orang.. encik Dwi x lepak sekali pasal dia nak rest kat umah sedara dia.. so kitaorg kuar sendiri mlm tu utk makan malam..

teh sosro~

mee ayam~

bakso~

shin kalo bab makan xde la cerewet sgt.. tp agak memilih hehe.. biasa kalo shin pegi Indonesia.. shin mmg x berapa minat masakan dorang.. so utk selamat.. shin cuma makan nasi puteh ngan ayam goreng jer.. so malam tu shin teman encik Izzul ngan encik Sutrisno makan mee ayam ngan bakso dulu.. pastu dorang plak kena teman shin cari kedai makan yak jual nasik ngan ayam goreng.. huhu

shin lupa nk snap nama kedai ni.. dia punya masakan mmg sedap sgt sgt.. InsyaAllah kalo shin area Wonosari lagik.. shin nk makan kat kedai ni.. sgt sedap!

Day 2

Gunung Kidul - Rp10000
Goa Pindul & Sungai Tubing - Rp 87000
Lunch Lobster - Rp160000
Motel Anggraini - Rp54000
Dinner - Rp25000
Tapau Es Jeruk 3 bungkus - Rp9000

Total - Rp345000

video

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Sunday, January 22, 2017

#Jogja1


hye kengkawan.. pe kabo semua??? shin sehat cuma badan still sesakit.. sengal sengal ubi.. penat travel 7 hari kat Yogjakarta lom hilang lagik.. ingat balik Jogja aritu nk terus update blog.. tp terbantut sbb rasa kemalasan tu melampaui batas.. so arini baru la rajin skit nk tepek skit skit cite travel aritu.. agak basi tp xpe la.. hope ada info yak boleh shin share kat sini ek #nanges

shin sesiap tuko duit Rupiah kat bando Kulai.. Rp4juta = Rm1340, hmm Rp1000 lebih kurang 30sen duit kita la.. agak rugi la.. travel masa duit Rm jatuh terduduk.. tp sbb ticket dah beli awal.. gasak.. gigihkan jugak.. pejam mata jer la tuko duit.. 

untuk trip kali ni shin pergi bertiga.. dengan kawan sekeje.. encik Izzul.. dan sorang budak Indonesia.. encik Sutrisno.. walopon dia org Indonesia.. dia baru sekali jer pegi Jogja zaman SMP (skolah).. so dia amek cuti panjang balik kampong.. sblm tu dia nk jalan jalan Jogja dulu ngan kitaorg..

dari Kulai kitaorg nek kereta encik Izzul ke Kolompo.. tong tong bayo duit minyak tol segala.. sorang dalam Rm70.. include sekali duit parking kete kat Putrajaya Central utk 7 hari.. kitaorg sengaja pegi awal hari sabtu sbb nak shopping last minutes kat Kolompo.. tidonya kat umah encik Sham.. lama x jumpa dia huhu

ni la budget jalan jalan shin ke Jogja.. duit makan Rp500k, duit ole ole Rp1juta, duit emergency Rp500k, duit extra Rp1juta.. utk duit bayar bayar apa yak patot.. shin mintak Rp1juta setiap sorang.. so kalo nk bayo transport ker.. bayo ticket wisata ker.. apa apa la yak berkenaan guna duit tu.. so xde istilah sapa sapa nk bayokan dulu.. sorang jer in-charge.. kalo x nnt memasing lupa kalo ada sesapa dulukan duit bayo itu ini.. tetau larik budget hehehe..


kul 6 pagik kitaorg dah kuar rumah menghala ke Putrajaya Central.. shin dah siap siap call tanya rate parking kat situ.. Rm6, so shin dah ketepikan budget Rm42 utk duit parking selama 7 hari kat situ..

dengan bantuan GPS.. kitaorg sampai Putrajaya central dalam kul 6.40 pagik.. mengengkek bawak beg.. berat nak mampos.. bayangkan ler kitaorg beli luggage pegi Jogja jer dah 65kg hahaha.. banyak kann.. encik Sutrisno punya beg jer dah sebeban.. beg baju.. beg kasut.. beg ole ole utk bawak balik kampong #nanges

sempat la breakfast jap kat Putrajaya central.. x sedap sungguh kat situ.. mahal.. nasik lemak cetoet jer dah Rm2.. air teh o dkt Rm2.. hampeh... lepas solat subuh.. terus beli ticket ERL ke KLIA2.. Rm9.40 sehala..
video

banyak kan beg #nanges

memandangkan shin paling tua dalam reramai.. yer la shin dah 39.. dorang nak masok 22 tahun (nanges) kira shin la guide dorang.. lagi plak ni kali ke3 shin ke Jogja.. even encik Sutrisno pon lom penah jalan jalan kat Jogja.. so.. segala itinerary.. shin cari dan cadangkan kat dorang.. encik Izzul lebih kepada "i follow".. encik Sutrisno ada jugak la bg cadangan..

video
penerbangan mengambil masa 2jam 45minutes.. kitaorg sampai AdiSucipto International Airport dalam 11.30 pagik.. then pakcik encik Sutrisno dan keluarganya dah siap siap tunggu kitaorg kat airport.. oh ya.. utk travel kali ni.. penginapan kitaorg di taja oleh saudara encik Sutrisno hehe.. nginap kat umah dia.. so save la skit budget.. 

lepas siap siap makan tgh hari.. pakcik encik Sutrisno dropkan kitaorg kat Candi Prambanan.. sambil di guide oleh anak dara beliau.. Cik Yuna.. beg kitaorg terus di anto ke rumah.. so kitaorg nnt balik naik bus jer.. gamaknyerrrr..

kitaorg masok sini ekot harga local.. Rp30ribu.. mampos kalo kantoi hehehe.. tp x yah la dorang nk berkira sangat kannn.. bukan lama sangat pon.. bosan dah masok sini.. tp encik Izzul ngan encik Sutrisno x penah masok lagik.. so layankan jer la.. 

pastu.. planningnya pegi pegi Candi Ratu Boko ngan Tebring Breksi.. tp x jadi pasal hujan.. hukkkk.. so terus balik rumah.. punya la jauh nk menapak gi terminal bus.. bestnya bus kat Jogna ni systematic sangat.. siap berbumbung lagik bus stop masa transit nk tuko bus.. kelassssss ko jah!

video

sampai jer di rumah pakcik encik Sutrisno.. kitaorg di tunjukkan bilik utk berehat.. rumah pakcik encik Sutrisno ni agak besar.. pastu dia ada bikin bilik bilik utk bebudak universiti tinggal.. kira mcm jd anak angkat dia la.. lepas skrg.. bilik bilik tu kosong.. so kalo sedara mara dtg.. leh stay situ.. so kira langkah kanan la..

moto utk kitaorg kuar pon di sediakan.. so x yah la kitaorg menyewa moto..dah jimat lagi duit transport.. malam tu kitaorg dinner kat The House Of Raminten.. saje pegi awal sbb dah banyak kali pegi lambat byk menu xde..

lepas dinner.. kitaorg pegi jalan jalan kat Malioboro.. snap snap.. sambil cuci mata.. sambil nengok nengok barang.. aim barang apa nak di beli nnt utk di buat ole ole.. shin lebih berkenal beli kat Mall Malioboro.. dah penat bejalan kat Maliboro tu x larat terus nk gi kat parking moto.. memula nak nek kete kuda.. tp mahal sgt.. last last nek beca huhu.. sblm sampai rumah kitaorg beli SimCard dulu.. hidup sepi tanpa internet #nanges

camtu la kisah hari pertama shin kat Jogja.. nnt shin sambung lagik utk entri hari ke dua ek.. entri travel kali ni shin x dpt nk tulis detail pasal budget.. pasal ada yak free.. ada yak kena bayar.. mana yak kena bayar tu shin mention la ek..

jumpa lagik kengkawan.. sayang selaluu.. mmuahhh

Day 1
Lunch - Free
Hotel - Free
Candi Prambanan - Rp30000
Motor - Free
Petrol - Rp17000 
Dinner - Rp29000
Bergambar kat Malioboro - Rp5000
Beca kat Malioboro - Rp5000
Beli SimCard - Rp30000

Total - Rp116000

 

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Sunday, January 8, 2017

#travelmodeON

dah siap packing.. esok.. bermula la pecutian pertama shin di tahun baru 2017.. hope semuanya di permudahkan.. x sabo nak masok gua.. nk pegi pantai.. nk jejak air terjun.. mcm mcm lagik la.. nnt shin update kalo shin ada masa kat sana ek.. 

tata titi tutu..

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Sunday, January 1, 2017

#happynewyear2017

Selamat Tahun Baru 2017 kengkawan yak shin sayang.. korang celebrate kat ne jer smlm??? ker dok umah jer.. xpe la.. celebrate ato tak.. tahun baru tetap datang gak kannn.. shin pon xde la celebrate sgt.. just nk nengok bunga api jer.. pastu balik.. rindu gak la zaman muda muda dulu.. my ex bawak gi nengok bunga api.. pastu dia humban shin masok club.. BlueBoy ke.. La Queen ke hehehe.. shin lebih suka BlueBoy.. tp la ni dah lama sunggu x masok club.. sapa sudi bawak shin ek??

beberapa ari sblm new year aritu.. shin dok tanya encik Leon.. kot kot dia free.. leh bawak shin nengok bunga api kat Marina Bay.. which mean kena masok Singapore la.. x kesah la besesak sesak.. gigih ni.. kebetulan encik Leon cuti.. so pucuk muda di cita.. anak ikan mendatang #sengih

new year eve dinner.. encik Leon bawak makan kat Seoul Garden.. ni la pestime shin makan kat Seoul Garden.. kat Malaysia x penah.. kat Singapore la pestime pecah dara anak tekak ni menelan makanan kat Seoul Garden #sedih

banyak sangat makanan kat situ.. rambang mata nk pilih.. shin banyak amek udang jer la.. favourite.. pastu salad ngan lamb grill.. rasa x bebaloi bawak shin.. bayo SD40 sorang.. pastu shin makan skit jer.. mmg xleh muat banyak.. makan skit kenyang.. pastu nnt lapo balik #hukk

lepas makan.. terus begegas pegi area Marina Bay.. ingat nk nengok concert countdown new year.. tp xleh masok sbb kitaorg bawak monopod.. hampeh tu.. xpe la.. dpt nengok munga api pon jadi laa.. bertapa dkt 3 jam kat situ.. jenuhhhhh.. letih kaki bontot segala #gigih

suka nengok mangonan ni.. ntah apa ke apa nama dia.. shin lupa.. yak tau mangonan hotel ngan tempat main romen judi.. tahun xde bola bola kaler warna warni plak..

 merlion~

esplanade.. Salamiah Hassan wat concert 1st Jan 2017 #kelas

 acara paling di tunggu tunggu

kul 10.30 pagik tadik kuar rumah encik Leon utk balik Malaysia.. jenuh gak la nk sampai CIQ JB.. dekat 2 jam.. pastu sesak kat imigresen JB.. hampeh tul..

thank kat encik Leon dan encik Araf sudi temankan dan bawak shin gi nengok bunga api ek.. apa kata next year kita nengok kat luar negara lain plak hehehe.. kumpul duit mulai skrg #excited

sekian dulu ek.. shin nak kuar jap mlm ni.. encik sham balik kg cuti tahun baru.. dia dah msg ckp nk amek shin kat umah.. tata titi tutu!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen