Tuesday, April 11, 2017

#meow

letih.. baru je sampai rumah lepas 4 ari bercuti kat Kuching.. pasni sure membongkang.. later update pasal trip ke Kuching.. boringnya esok nk kena keje #nanges

m(^_^)m

i'm shin.. i'm inesen

Wednesday, March 29, 2017

#Pattaya

hye kengkawan.. arini shin nak sambung entri pasal trip Bangkok - Pattaya shin.. kali ni dah masok ke alam Pattaya.. haa.. sapa penah gi Pattaya angkat tangan???!!

dari Bangkok aritu.. kitaorg amek taxi direct terus ke Pattaya.. shin nak jer ajak nek bus.. murah banyak.. baru abis x sampai 120bath.. tp kengkawan lain malas nk transit transit.. nk cpt sampai katanya.. hmm so ekot jer la kata majority kann.. tong tong bayo taxi.. perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam

shin cuma bagi alamat kat mana taxi tu kena turunkan.. padahal shin lom booking pon hotel tu.. just turun kat hotel yak shin penah stay tahun lepas.. mmg strategic hotelnya.. tp malangnya.. bila sampai je kat hotel.. cuma 1 bilik jer yak kosong.. nyesal x booking awal #nanges

try x panic.. mujur ada data.. terus shin google hotel hotel backpacker yak sesuai utk kitaorg stay.. lepas bebincang ngan encik sham.. last last kitaorg pilih hotel Youth Hostel backpacker.. agak jauh dari pantai Pattaya.. xpe la.. janji ada tempat tido..

kitaorg ada lagi masa 30 minit sebelum pukul 6 petang.. lepas kul 6 petang dah x leh nak booking Youth Hostel tu.. terpaska batalkan niat suci utk jalan kaki.. kena amek taxi gak.. aiya.. x leh berjimat langsung #nanges

sibaek ada tuk tuk.. lepas tunjuk address Youth Hostel tu.. pemandu ensem tuk tuk tu ckp 200bath kalo nak suruh dia anto.. hmm ok la.. bahagi 5 org.. sorang cuma bayo 40bath jer.. mahal gak.. x per la.. dari terlepas hostel tu.. baek kena cpt..

dari Pattaya Centre kalo jalan kaki ada la dalam 10-15 minutes sebenonya.. hmm sampai je hostel terus booking utk 4h3m.. 750bath seorang.. hmm dalam Rm96.90 murah la kannn!

katil double decker kitaorg

tempat yak kitaorg.. bersih jer

nice~

kamar mandi ada 4.. bersih tau

mmg puas hati la.. compare ngan Orchid Hostel kat Bangkok tu.. hmmm berkali kali gandar ok hostel kat Pattaya ni..setiap org dapat 1 locker utk simpang barang barang beharga.. pastu setiap sorang dpt satu bar code utk scan setiap kali nk masok hostel.. xde benda tu xleh masok.. so susah la orang jahat nk pecah masok.. kecuali kalo ada yak berangkut #ngee

lepas bersiap ala kadar.. kitaorg cari kedai mote sewa.. jumpa la satu kedai ni.. murah gak la.. 1 moto dia caj 200bath sehari.. siap ngan minyak moto penuh.. terbaekkk.. kitaorg amek 3 moto.. pastu terus pergi Thepprasit night market.. x boleh x pegi.. sbb night market tu cuma bukak time hari minggu jer..

sampai night market.. terus cari kedai makanan halal yak shin penah pegi tahun lepas ngan encik ensem.. malangnya.. makanan dorang dah abis.. terus shin cari ayam goreng kat satu kedai halal.. pastu shin beli nasik puteh.. shin tumpang makan kat kedai halal yak shin singgah memula tu.. akak tu baek.. siap bagi pinggan.. sup kosong.. air.. hehe.. rejeki jgn di tolakkkk.. pastu baru la kengkawan shin yak len join sekali makan..

lepas abis makan.. teman dorang menyopping.. banyak gak la benda yak shin suka.. tp tahan jer la.. duit kena berjimat #nanges

lepas abis nyopiing.. terus pegi Pattaya Walking Street. hambar.. xde apa pon yak best.. asyik nampak pompuan pompuan tulen dan x tulen dok mengusha jantan.. hmm boring.. terus decide balik hotel.. tido.. sbb esoknya nk gi berkelah kat Koh Larn..

pagi esoknya.. kul 7 shin dah sesiap kejut dorang sbb nk ngejo naek ferry ke Koh Larn jam 8 pagik.. lepas besiap lebih kurang.. kitaorg merempit pegi Bali Hai Pier.. singgah 7E beli makanan halal ngan air mineral.. 

sampai jetty dah dkt kul 8.. aiyooo sibaek ferry lom gerak.. sempat la naek.. bayo 30bath sorang.. duduk jer terus ferry gerak.. sibaek.. kalo x sure kena tunggu lama.. dah la panas #nanges

kitaorg menyewa moto kat Koh Larn.. shin terus bawak dorang gi Tien Beach.. yak menyampahnya.. dorang semua bantai tido.. shin sorang jer maen air sorang sorang #nanges

di sebabkan nengok dorang mcm x seronok jer gi pulau.. shin ajak balik Pattaya.. yer la.. kalo dtg nk tido jer baek x yah kan.. terus nek ferry ke Pattaya jam 3 ptg.. 

 sempat la gi Pattaya view point seblm balik hostel

7hb besday encik araf.. kitaorg besiap siap nk pegi celebrate kat bar hehe.. sambil nengok show.. #yeehaaaa

sempat la wat suprise utk encik araf.. lepas tu kitaorg plak kena suprise ngan pakcik polis sbb salah jalan sehala kitaorg men redah jer.. x pepasal kena pow #nanges

muslim food kat Pattaya agak banyak.. tp leh tahan gak harganya.. tp bila jumpa kedai yak murah.. mmg akan berkali kali pegi situ.. sibaek sedap.. shin suggest korang gi kedai ni.. mmg sedap dan murah #terbaek

hmm kalo korang nk balik ke airport.. pastikan korang amek dulu nombor van yak korang naek dari airport ke Pattaya.. haa nnt leh la korang suruh dorang amek korang kat hotel/hostel time korang nk check out.. bayaran 250bath jer.. kalo x.. korang terpaksa amek taxi.. mahal skit la.. kalo gi reramai leh la murah sbb share bayar.. kalo pegi takat 2 org.. mahal laaa ek.. so jgn lupa tu!

Day 1
40 bayar Tuk Tuk ke hostel
750 bayar Youth Hostel utk 4h3m
240 bayar sewa moto utk 4h3m
29 beli beger 7E
7 beli air mineral 7E
25 beli ayam goreng kat night market
20 beli Thai Tea kat night market
10 beli nasik puteh kat night market
100 foot massage
30 beli buah pisang

Day 2
13 beli air mineral kat 7E
35 beli breakfast
30 bayar ferry pegi Koh Larn
180 bayar sewa moto kat Koh Larn
20 beli buah tembikai kat Koh Larn
50 beli pancake kat Koh Larn (tak sedap)
10 bayar masok toilet
30 bayar ferry balik Pattaya
45 beli Thai Tea
200 dinner kat Muslim Restaurant
480 beli T-Shirt Hard Rock Cafe 2pcs
200 kena saman ngan polis (cilakak!)
280 bayar masok club

Day 3
36 beli beger ngan air mineral kat 7E
40 breakfast  Hainan Chicken Rice
299 beli baju meow
190 beli ole ole utk mak ngan akak
50 dinner kat Muslim Restaurant
36 beli beger ngan air kat 7E

Day 4
350 bayar taxi to airport

Total : 3393bath ( Rm438.40)


bertambah koleksi shin #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Sunday, March 12, 2017

#Bangkok

hye kengkawan.. pe kabo semuaaa??? haa.. entri kali ni shin nak cite pasal percutian shin baru baru ni.. Bangkok dan Pattaya.. bermula 3hb sampai la 8hb Mac 2017.. agak basi la jugak.. tp balik dari cuti aritu shin penat sgt.. bukan penat sbb jalan jalan.. tp penat kat tempat keje.. balik keje sampai malam.. tu pon sampai skrg still x siap lagik.. nyampah #nanges

actually.. plan asal trip ni cuma pegi Pattaya jer.. tp tetiba Air Asia rescheduled flight.. hari yak sepatutnya shin balik tu di anjak ke hari esoknya.. x pepasal kena amek cuti extra.. rasa x seronok gi sensorang.. shin pon mula la meracun encik sham.. encik zul dan kengkawan yak lain.. last last.. dari sorang diri terus jadi be5.. shin.. encik sham.. encik zul.. encik araf dan encik amir #yeah

beberapa minggu sblm tarikh fly.. timbul idea untuk pergi Bangkok sekali.. alang alang dah satu jalan kan.. lagi plak takkan nak lelama kat Pattaya tu.. bukan ada apa sgt huhu.. terus kitaorg meriahkan trip kali ni ke Bangkok selain gi Pattaya..

shin beli ticket flight ke Pattaya ni dah lama.. masa tu shin beli dari Changi ke Pattaya.. dan return ke Changi semula.. harga ticket masa shin beli masa tu Rm172.10 untuk ticket pergi balik.. bila tiba dkt hari nak fly.. baru la shin beli insurance ngan meals pegi balik.. kena add payment Rm44.65 so total ticket flight shin berjumlah Rm216.75

masa dah nk pegi duit Rm jatuh tegolek golek.. kalo tahun lepas shin tuko 100bath = Rm11 lebih kurang.. la ni dkt Rm13.. hampeh tul.. rate masa shin tuko masa nk pegi aritu.. 100bath = Rm12.92 so shin tuko 8000bath = Rm1032 untuk perbelanjaan sepanjang trip ni.. 4000bath utk Pattaya dan 4000bath utk Bangkok

macam biasa.. shin beli ticket dkt setahun.. so shin start menabung dari awal beli ticket sebulan Rm50-Rm100 hmm tetiap bulan shin nyimpan semata nk pegi Pattaya ni.. hasilnya.. dpt la shin tuko duit bath tanpa menggunakan duit gaji shin #nanges

masa nk gi airport Changi aritu.. shin bertolak dari rumah jam 7 pagi.. parent anto kan sampai stesen bus Kulai.. then sampai CIQ JB dalam kul 8 lebih.. pastu shin terus begegas scan passport.. then cari bus 950 ke Woodlands utk naek mrt ke Changi.. shin kena make sure sampai Changi Airport sblm jam 1.. boarding time shin jam 2 petang.. 

Alhamdulillah.. shin sampai Changi Airport kul 12.20pm.. itu shin xde nyinggah memana tau.. so kalo sesapa nk gi Changi Airport kalo dari JB.. better masok awal pagi la.. kul 9 pagi tu waktu paling elok la.. mau dkt 2 jam tau nk sampai.. itu xde jem kat imigresen dorang.. kalo ada.. nayaaaa tetinggal flight #hukkk

encik sham dan lain lain naek dari KL.. so shin ckp jumpa kat airport Pattaya je la.. gamble.. ala airport dorang kecik.. sure leh jumpa punya..

sesampai shin kat airport Pattaya.. shin tercari cari gak kot kot nampak kapal terbang dari KL.. tp x de plak.. mana la dorang sorokkan.. terus shin beratur utk amik turn cop passport.. ramai sgt org.. masa shin usha usha org kot kot ada yak shin taste.. tetiba ternampak segerombolan ummat manusia beraura pelangi x jauh dari barisan shin.. ehh.. dorang lahh.. terus tanpa rasa ragu ragu.. shin menyisip masok ke barisan dorang.. ada gak rasa cuka kena marah ke apa ngan org belakang.. tp Alhamdulillah.. selamatttt #sengih

bila dah settle semua.. kitaorg cari local simcard utk memudahkan kitaorg on grindr Google Maps.. whatsapp dan sebagainya.. kebetulan ada promo free simcard 199bath TrueMove.. kitaorg beli la.. pastu top up 299bath utk 7 hari punya data unlimited.. 

pastu kitaorg cari mini van utk anto ke Bangkok.. tp mahal nak mampos.. 3500bath.. then ada la sorang petugas tu ckp.. nk murah.. pegi station bus kat Pattaya.. nnt naek minivan kat situ.. tp utk ke stesen bus Pattaya shin kena bayo 250bath

pejalanan mengambil masa sejam gak ler.. lagi drop drop kan tourist ke hotel lagi.. hampeh.. last sekali baru kitaorg di campakkan ke lembah stesen bus yak agak hina la kelihatannya.. pastu xde pon mini van.. kena nek bus ke Bangkok.. sibaek murah jer ticket.. 108bath utk ke Ekemai

masa ni perut lapo gila la.. nyesal x sesiap beli roti dari malaysia buat bekalan.. shin cuma sempat beli buah pisang yak shin kira halal laaa kat sana kan.. jadiklah utk alas perut.. masok bus terus tido.. tetau jer sampai Bangkok dah.. sekali lagi kitaorg di campakkan ke stesen bas Ekemai.. sibaek la dpn tu ada bts.. leh terus nek train gi hotel #nanges

masa kat Bangkok shin dok kat area Silom.. haa tido kat backpacker hostel je.. Orchid Hostel nama di beri.. murah jer.. 3h2m cuma Rm53 jer.. shin dah sesiap bayo kat Malaysia lagik

kitaorg pilih 1 dorm terus.. senang.. xde org lain dalam tu.. cuma encik amir jer tercampak kat mix dorm pasal dia beli ticket lepas kitaorg dah booking bilik ni.. dia pon x kesah tido dorm lain.. senang x banyak bunyik.. janji tido.. kannn.. dorm kat sini agak sempit.. tp bebaloi la ngan harga murah.. kat area Silom plak tu.. blkg hotel ni club club penuh ngan aura kegirangan..sbb agak strategik gak la.. nk nek bus cuma tunggu kat bus stand depan hotel.. nk nek bts kena menapak 5 minit..

selain beger 7E dan air mineral.. antara product halal yak shin telan semasa kat Bangkok adalah Thai Tea.. sampai perut shin senak senak sbb banyak sgt minum susu #nanges

memula kitaorg plan nk pegi floating market la.. pasar keteapi la.. tp sebab masa x mengijinkan.. kitaorg jumpa gi Chatuchak jer.. oh yer.. kalo korang nk gi China Town.. jgn pegi ari ahad.. pasal kedai kedai kat situ tutup.. dorang bukak pasar borong.. pastu kedai kedai kat sini banyak tutup pukul 6.. so pandai pandai la korang schedule kan masa korang kat sana ek

kat Chatuchak ni ada la beberapa kedai makanan halal.. pastu banyak giler kedai sampai leh tersesat sesat.. pastu kalo dah jumpa barang yak korang kenan kat satu kedai tu.. beli jer la.. x yah pk nak survey harga kat kedai lain.. nnt nak jumpa balik kedai yak memula korang nak beli tu confirm susah nk jumpa.. banyak gak duit shin abis kat Chatuchak ni.. hampeh tul #nyesal

oh ya.. selain kat Chatuchak.. korang leh dapatkan makanan halal kat area Rachathewi atopon National Staduium (MBK Mall)

shin dah rasa nek bts ngan nek bus masa kat Bangkok.. shin rasa nek bus lagi jimat.. pastu kita leh bergaul dengan local people.. walopon masalah dari segi bahasa.. tp still ada jer yak sudi bantu.. kita tanya la nk gi mana.. naek bus no baper.. senang.. jadi knowledge utk kita share kat org len.. mcm skrg ni.. dari Silom nak gi Chinatown.. korang nek bus no.4 sediakan jer duit 10bath.. confirm sampai sbb conductor akan bagitau bila masa korang perlu berambus dari bus tu #hukkk

santek tak?? beli kat chatuchakkk #ngee

3h2m Bangkok

Day1
199 TrueMove simcard for 7days unlimited internet data
250 ticket mini bus dari airport ke Pattaya
108 ticket bus Pattaya - Bangkok (Ekemai)
30 beli buah pisang bijik.. lapo giler!
82 beli beger dan air mineral kat 7E
42 ticket bts to Sala Daeng
60 beli buah potong

Day2
25 beli Thai Tea
25 ticket bts to Rachathewi
260 lunch kat Faridah (cekik darah)
27 ticket bts to Mochit (Chatuchak)
25 beli Thai Tea kat Chatuchak
200 beli pencuci brush  mekap kat Chatuchak
5 beli gelang kulit kat Chatuchak
100 beli beg coins kat Chatuchak
120 beli selipo kat Chatuchak
500 beli sandal gladiator kat Chatuchak
9 ticket bus to China Town (kul 6pm dah tutup)
6 ticket bus to Siam Centre
700 beli topi Hard Rock Cafe
22 ticket bts to Sala Daeng
25 beli Thai Tea (lagik?)
30 beli beger kat 7E
300 Thai Massage (x sedap)
334 beli singlet 2pcs kat Silom Road
7 beli air mineral kat 7E

Day 3
10 ticket bus to China Town (Ahad tutup..hampeh)

25 beli Thai Tea (muak!)
110 beli bulu mata palsu utk Kak Ipar 
10 ticket bus to Sala Daeng
22 ticket bts to Siam Centre
119 lunch at Yana Restaurant (MBK Mall)
25 ticket bts to Sala Daeng
400 taxi to Pattaya

Total : 4185bath (Rm540.70)

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Thursday, March 2, 2017

#Jogja6&7

hye kengawan.. shin kembali bersiaran.. sambil pakcing pakcing apa yak patot utk fly esok.. shin try abiskan entri Jogja ni.. dah masok hari ke 6 dan hari terakhir shin kat sana.. hukkk.. 

mlm sblmnya.. lepas jer shin abis amek gambo kat Sinten.. terus begegas balik rumah pasal pakcik encik Sutrisno dah lama tunggu kitaorg.. lepas packing lebih kurang.. kitaorg mintak izin tuan rumah untuk keluar.. mulanya.. pakcik encik Sutrisno suruh kitaorg bawak apa yak patot jer.. sbb esok malamnya kitaorg akan di hantar semula ke Jogja... tp shin rasa x sedap ati nk tinggal tinggalkan barang.. shin hangkut semua #nanges

pejalanan dari rumah pakcik encik Sutrisno (bapa Yuna) yak kat Jogja ke Magelang (rumah pakcik encik Sutrisno yak lagi satu) mengambil masa dalam 2 jam.. gelap kat luar.. so x nampak pemandangan apa.. nk tido dlm kenderaan mmg x la.. sampai rumah dkt kul 1 pagik..  lps tu saudara encik Sutrisno suruh kitaorg bangun awal sekitar 4 pagi.. dia nk bawak kitaorg naek gunung.. sambil nengok sunrise.. wahh shin suka tu.. mmg shin x leh tido sgt malam tu sbb excited..

for your information.. kawasan yak shin tinggal masa tu di bawah kaki gunung.. so sgt sejuk yer.. mmg shin x mandi pon malam tu.. nk bunuh diri???? sejuk amatttt #nanges

kul 4 pagi shin terjaga.. nengok saudara encik Sutrisno dah bangun juga.. tp shin dengar bunyik hujan.. perghhh hampa.. x dpt naek gunung.. sudahnya kitaorg tido balik hukkk #sedih

subuh tu.. lepas terjaga.. dengar bunyik riuh kat luar bilik.. then lepas shin kuar nengok sarapan dah siap di hidang.. pastu pakcik encik Sutrisno dok kabo.. dia xleh bawak kitaorg jalan jalan.. ada kematian saudara dorang kat situ.. dan secara kebetulan.. saudara nya di Jogja juga meninggal pada hari yak sama.. tu yak kecoh.. 

atas rasa bersalah.. pakcik encik Sutrisno dah siapkan driver utk bawak kitaorg jalan jalan.. aduhhh mmg x leh nak wakpe.. benda ni mmg di luar jangkaan.. so.. planning pon berubah lagik..

selepas bersiap siap.. kitaorg di beritahu akan ke Borobudur.. hmmm muak dah pegi Borobudur ni.. tp sebab encik Izzul ngan encik Sutrisno xpernah pegi.. so layankan jer la..

sampai di Borobudur.. baru shin tau.. ada ramai kawan kawan encik Sutrisno dah menunggu.. kawan kawan encik Sutrisno tu pernah datang ke Malaysia utk bekeje.. satu tempat keje ngan shin.. cuma shin x berapa rapat.. selalu berselisih di tempat kerja time balik keje.. time rehat ke kantin.. cuma shin x pernah berbual hehehe.. shin mmg x berapa campur sgt dengan sesapa kat area tempat keje.. kalo rasa x penting or x perlu becakap.. mmg shin x tegur pon #kekwat 

taaraaaaaa~

dorang pon x sangka dapat jumpa shin kat Jogja.. pasal encik Sutrisno x kasi tau shin ada sekali.. hehe.. then kitorg gi beli ticket Borobudur.. yak pasti shin beli ekot harga local.. murah banyaaakkk #yeah
 







selepas main main di Borobudur.. kitaorg di bawa ke rumah teman lama.. encik Bagio dan isteri.. lunch dan berbual bual.. rasa mcm amazing sgt.. dorang tinggal jauh jauh.. pastu leh sampai ke tempat shin.. lepas tu.. dorang balik Indonesia.. shin pula ke tempat dorang.. hukkkk.. terasa mcm something yak x leh di ungkat ngan kata kata.. layanan dorang pon bagus..

sbb tu kalo ada orang asing keje kat Malaysia.. rasa kesian kalo dorang mcm di buli buli oleh local people.. dorang datang jejauh cari rezeki.. kita layan dorang mcm x elok.. hmm x patot betul..


buah salak~

lagi satu.. dorang keje kat Malaysia 4-5 tahun leh bikin rumah kat Indonesia.. besar ok.. beli tanah.. beli kebun.. dpt hasil lumayan.. kita keje betahun pon susah nk survive hukkk mmg tabik spring la kat dorang.. toink toink~

lepas dah puas berjumpa teman lama.. kitaorg balik semua ke Magelang.. sampai rumah nengok ada keluarga Yuna.. oh dorang ziarah kematian saudara dorang.. then lepas tu shin sesiap packing barang untuk balik Malaysia esoknya..

pagi esoknya.. sblm ke airport.. shin ke rumah keluarga Yuna.. minum minum sambil check kalo ada barang tetinggal.. 

terima kasih pada keluarga Yuna dan pakcik encik Sutrisno.. hmm layanan kalian sgt mesra sekali.. walopon ini kali pertama kita berjumpa.. tp kalian tidak melayan kami seperti stranger.. semoga ketemu lagi.. InsyaAllah..

waktu bersalam salam tu.. sempat la sudara encik Sutrisno.. memelok sambil menyuruh kami datang lagik.. hmmm wahhh jgn di offer.. nnt kang dtg lagikkkk.. leh dpt stay free.. moto free.. makan free.. mandi free hahahaha.. syukur.. Tuhan je dapat balas jasa baik kalian.. 

sekian la cerita shin di Jogja.. entri kali ni shin x dpt nk buat bajet.. pasal.. banyak bajet yak free.. susah cuma yak shin tau.. shin tukar duit Rp4juta.. dan shin dah belanjakan Rp2juta500ribu.. 

dalam banyak tu.. Rp1 juta jer shin dah abiskan utk beli ole ole.. baju mak abah.. adik ngan akak shin.. baju shin selai.. tu jer.. xde beli apa sgt..

pastu bayaran mahal time pegi Goa Jomblang.. Rp450ribu.. pastu amek gambo kat Sinten Rp500ribu.. haaa mau x habis banyak.. kalo xde benda tu semua.. sure banyak duit dpt shin jimatkan..

xpe la.. untungnya dpt transport ngan penginapan percuma.. so duit yak sepatutnya shin bayar utk semua tu shin leburkan ke tempat lain plak hahaha.. win win situation.. 

ok.. shin nak sambung packing baju.. esok pepagi dah nk gerak ke changi airport.. jumpa lagik kengkawan.. semoga ada info beguna yak shin dpt share pasal Jogja kat sini ek.. anything nk tanya just bagitau kat comment.. kot kot ada info yak shin terlupa nak sampaikan.. leh shin jawab kat situ.. apapon.. Jogja mmg terbaek.. x sabar nak pegi lagikk.. jom pegi sama sama nak???

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen




Sunday, February 26, 2017

#Jogja5

perghh.. lama x update.. ingatan shin pasal trip Jogja ni pon semakin lumpuh.. hukk.. tp la ni gigih nak ngabiskan gak entri Jogja.. sbb pasni shin nak gi travel lagik #nanges


baiklah.. masok hari ke5 shin kat Jogja.. planning asalnya shin nak ke Blue Lagoon.. pastu baru ke Umbul Ponggok.. pastu nk shopping skit.. pastu shin nk gi amek gambo kat Sinten Kedai Foto.. 

planning agak terganggu bila pakcik encik Sutrisno call bagitau nak amek kitaorg lebih awal untuk pegi ke rumah dia.. ke arah Dieng.. dari Jogja dalam sejam lebih la.. mula mula shin merungut gak la.. sbb dah penat planning bikin itinerary.. pastu pakcik dia kacau daun plakk..  

tp bila pk pk balik.. encik Sutrisno sure rasa serba salah.. kesian plak kat dia.. last last shin suruh pakcik dia amek kitaorg malam.. so sempat la kitaorg jalan jalan dulu..

sblm tido shin dah pesan.. pagi tu kena bangun awal skit.. pasal pejalanan agak jauh juga.. shin gak check kat google maps.. jarak dia semua.. tp bila memasing liat nak bangun.. last last kul 10 pagi kitaorg baru nk gerak.. 

shin bajet pegi ke tempat yak agak jauh dulu.. Umbul Ponggok.. then otw balik Jogja baru singgah Blue Lagoon.. 

bila follow google maps ni.. kadang menyirap gak la.. maybe jalan berubah.. dari dua hala jadi sehala.. google maps x update.. makan jadilah kesalahan lalu lintas ketika itu.. x pepasal kena tahan pak polisi.. dah la memasing xde lesen.. shin sorang ada lesen.. tp shin dok belakang baca maps.. kena la bayo saman.. Rp300ribu #nanges

bila kena saman.. memasing wat muka ketat hahaha.. x tau nak salahkan sapa.. kalo nk bertekak pasal benda ni mmg x kan habis.. last last tanya org camne nak ke Umbul Ponggok.. masa bejalan.. dari sejam lebih jadi 2 jam lebih.. akhirnya sampai gak Umbul Ponggok.. hati bekata kata.. ini ker tempatnya.. hmmm try utk suka sbb xmo rasa ralat dah dtg jauh jauh.. 

di sebabkan datang pada hari biasa.. bayaran cuma Rp15ribu jer.. kalo cuti sabtu ahad dan public holiday.. bayaran jadi Rp30ribu.. kalo nengok insta kemaen cam best jer tempatnya.. rupanya kolam ciptaan manusia.. bukan la tempat alam semula jadi.. apa apa kat sini semua kena bayar.. termasok la kamar kecil #sedey

nk bergambo camni kena bayo tau.. Rp100ribu.. pastu amek photographer Rp65ribu dalam masa sengah jam.. nk lama.. bayo lebih.. selain moto.. leh amek gambo lain dlm air.. tp mostly unavailable.. props nyer rosak..

kul 3 petang kitaorg baru nak gerak ke Blue Lagoon.. risau takot x sempat jer.. yer la.. mostly tempat wisata kat Jogja ni.. kul 5 petang dah tutup.. 

otw tu.. hujan.. terpaksa berteduh dulu.. tengok jam dah dekat kul 4 lebih.. pasrah.. mmg x sempat ke Blue Lagoon.. terus tukar plan ke Jogja jer.. amek photo kat Sinten.. pastu shopping skit sblm balik rumah..

actually dari tahun lepas shin nak begambo kat sini.. tp x sempat.. Kedai Foto Sinten ni ada 2 je kat Jogja.. selain kat Jogja.. satu lagi kat Bali..

shin saje nk try pakai baju traditional.. x sangka plak.. bayarannya agak mahal.. Rp450ribu utk 3 keping gambo sahaja.. kalo nk lebih setiap satu keping Rp50ribu.. perghh x per la.. sekali sekala.. alang alang dah ke situ.. amek jer la gambo..

bebaloi ke tidak?? #nanges

kalo shin ke Bali bebila nnt.. nk try amek gambo kat situ plak hahaha.. x serik yer.. xpe kumpul duit skit skit semata nk amek gambo camni.. 

oklah.. mata shin dah kelat.. nk tido.. esok nk keje.. kena siapkan keje sebelum cuti panjang.. hmmm jumpa lagik ek kengkawan.. sayang selalu dari shin.. mmuahh

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen