Monday, June 3, 2019

3 June 2019 - Alhamdulillah arini genap 41 tahun shin bernapas di muka bumi ni.. syukur masih sehat.. masih kuat zahir dan batin.. semoga Allah pinjamkan lagi umur yak panjang berserta akal fikiran yak waras.. di pelihara kesihatan dan keselamatan.. di kelilingi orang yak baek baek.. di murahkan rezeki.. leh travel selalu #nanges #trytestbajuraya #mybirthday

m(^_^)m

*i'm shin.. i'm inesen 

Monday, May 13, 2019

#nurinjazlin

Hari ini 8 Ramadhan 1440H..  12 tahun lepas, di bulan Ramadhan, hari ke lapan di mana umat Islam (Malaysia) berpuasa.. negara kita di gemparkan dengan berita penemuan mayat adik Nurin Jazlin.. ianya sungguh menyedihkan.. sangat tidak berperi kemanusiaan.. paling menghampakan, sampai ke hari ini kita tidak tahu siapa pembunuh arwah, 12 tahun kematian adik kita ni tiada pembelaan.. semoga Allah juga yak membalas ke atas manusia durjana tersebut..

hari ini masih berlaku kes kekerasa & kekejaman terhadap kanak kanak yak tidak bedosa, tidak ada kuasa dan tenaga untuk melawan, tidak ada tempat untuk mengadu dan berlindung.. jenayah terhadap kanak kanak masih tidak dapat di bendung.. jangan hanya harapkan orang lain, polis @ kerajaan untuk menghalang benda dari terus berlaku.. tapi sematkan nilai kasih sayang, kekeluargaan & peri kemanusiaan dalam diri kita.. ajar orang orang yak terdekat dengan kita supaya jangan melakukan kekejaman terhadap apa jua benda, tumbuhan, manusia @ haiwan.. semoga sifat keganasan dan kekejaman tu tak ada dalam diri kita, ahli keluarga kita dan orang orang yak kita sayang..

baru baru ini berlaku kes jenayah seksual yang melibatkan orang dewasa dan kanak kanak, remaja 16 tahun merogol anak asuhan ibunya berusia 5 tahun..

warden sekolah tahfiz 25 tahun meliwat pelajarnya berusia 15 & 9 tahun.. dan macam macam lagi..  

semoga pelaku jenayah kanak kanak ini, mendapat hukuman sewajarnya..

awasi kanak kanak di bawah penjagaan kita semasa membeli belah keperluan raya di Mall & bazar. Jangan yerlalu leka di tempat yak penuh sesak dengan orang ramai.. Penjenayah ada di mana mana.. dia hanya menunggu peluang untuk melakukanya.. jangan sudah berlaku baru kita nak menyesal, tak ada gunanya.. 

Semoga kita dan keluarga kita sentiasa selamat, semoga arwah adik Nurin tenang di sana.. marilah kita hidup aman & damai tanpa melakukan jenayah yak tak ada gunanya.. dunia masih luas untuk kita menikmatinya sebagai manusia yak bebas.. selamat berpuasa semua..

*i'm shin.. i'm inesen 

Monday, May 6, 2019

#Ramadhan

Selamat menyambut bulan Ramadhan & selamat menjalani ibadah puasa ek.. semoga kita semua sehat walafiat sepanjang bulan Ramadhan ini dan semoga ibadah kita di terima Allah S.W.T #ameen


m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen..

Friday, April 26, 2019

#semporna


Hye kengawan.. wahhh lagi seminggu nak sambut Ramadhan.. seronoknya.. pastu Raya yeahhhh.. korang buat apa tu? nak dengar cerita?? haaa.. duduk duduk.. ni haa shin nk cerita pasal shin pegi Semporna a few weeks ago.. dah lama shin teringin nk pi.. Alhamdulillah.. dapat pegi gak akhirnya

selalu ticket nk pi Tawau ni mahal ya Ampun.. tetiba MAS ada wat promo.. shin pon beli la apalagik.. walopon xde sesapa nk join lepas shin ajak.. gamble je la

sblm pergi shin dah study skit skit.. xde amek agent.. semua nk wat sendiri kononnya.. sbb 1st time pi, xde la nk dok hotel best best.. Byk activiti luar.. balik hotel utk tido je.. so rugi amek mahal mahal

jgn lupa bawak passport pi Sabah Sarawak.. senang nnt imigresen nk cop.. kalo x nnt depa bg slip putih.. kena la kita simpan.. jgn kasi hilang.. nk balik semenanjung kang kena bagi balik slip tu..

kuar dari airport Tawau, jgn segan segan tego abang2 van.. tanya leh selitkan kita pi Semporna x.. Haaa nnt pandai la depa selitkan.. bayar Rm25.. time balik kang suruh je hotel arrangekan..

1st day mmg x leh nk gi island hoping.. just free & easy.. shin jalan jalan kat pasar dia.. pi Kg Balimbang.. nek boat cuma Rm1 ja.. dpt la nengok rumah rumah kg atas air tu.. quite nice

2nd day shin pi join open trip ke Bohey Dulang.. jam 8.30 dah berkumpul kat jeti pelancongan.. settle urusan permit terus gerak ke Bohey Dulang

awesome giler view kat Bohey Dulang ni.. bebaloi penat hiking dkt 30 minit..

nk begambo kat sini kena besabo skit.. ramaisgt ummat manusia.. 

then pergi Sibuan Island.. shin suka sgt kat sini.. jernih giler air dia.. view pon mmg menakjubkan.. rasa xmo balik je.. 

then pi kg Bajau Laut.. kemaen seronok budak2 ni ada boat dtg..

day 3.. shin join open trip ke Mabul plak.. timing dia sama gak..

for me biasa je Mabul ni.. cukup la gi sekali.. Kalau Sibuan Island tu nk gi lagi pon shin ok..


camtu la cite shin kat Semporna, hope nnt ada tickeg murah lagi.. teringin nk pi Mataking lak..

Trip Semporna - Tawau 6-9 April 2019.

✔️Ticket MAS Rm248 MAS return flight.
✔️Airport transfer Rm50 return.
✔️Hotel Rm200 4h3m (stay Semporna).
✔️Pakej Bohey Dulang, Sibuan Island & Matabuan Rm65.
✔️Pakej Mabul & Kapalai Rm80.

Pakej Bohey Dulang
✅Bohey Dulang & Sibuan Island mmg awesome.. jgn skip. Bestnya kalo dapat stay kat Sibuan Island.

❎Tak dapat pegi Matabuan pasal dah berlama lama hiking dan bergambo di Bohey Dulang, boat man ckp air surut.. apa kata korang yak nk pergi ni suruh boat man bawak ke Matabuan dulu.. Itu pon kalo dorang ckp ok lah.. Lagipun kalo pergi hiking 1st nnt bertembung ngan group boat lain.. dah bersesak2 berebut2 nk begambo kat view point.

Pakej Mabul
✅Lobster & Ketam mmg murah kat sini compare beli kat Semporna. Shin beli lobster agak besar, 2 eko Rm140, kalo korang pandai nego boleh dpt murah lagi.. then bawak pi kedai suruh depa masak.. upah masak Rm15-Rm20

❎Mabul & Kapalai biasa saje for me, tak pergi pun tak apa, lain la kalo korang mmg stay water bunglow depa tu lain citer, nak mandi laut pon ombak kuat, bg yak cuma mampu snorkeling tu akan rasa hampa corals tak cantik dan x banyak .

Makan
✅Tak mahal Tak murah

❎Tak menepati selera anak tekak, cuba beberapa kedai.. mmg failed.. tak tau la korang camne

Moral Of The Story
✅InsyaAllah repeat lagi, nk stay Lato Lato Resort utk berehat santai2.. sbb utama shin x stay Lato Lato, this is my 1st time ke Semporna.. Byk full day activity luar.. So rugi la x menikmati Lato Lato sepenuhnya.. Lepas ni tak payah la nk pergi Island Hoping lg.. tapi Bohey Dulang boleh je pegi lagik sekali, tak rugi.. Then gi Mataking.. eh byk pulak nnt activity..

✅4h3m tak cukup.. sangat tak cukup.. better 6h5m atau lebih.. jgn rasa menyesal sekejap sangat pergi.. jadi la mcm shin nnt 😭

✅Orang Semporna baek baek, senyum selalu.

❎Boat kat Semporna mmg agak mahal la.. better kalo nk pegi secara berjemaah.. 8-12 orang.. haa leh sewa boat sekali arung jalan.. hang nk pi mana depa bawak pi saja.

❎Hotel backpacker pon mahal.. pegi Nusa Penida 4h3m aritu x habis Rm350 siap makan segala. Kat Semporna kalo tolak beli lobster tu pon jejak Rm500. Tu sibaek tak tido Lato Lato ke water bunglow ke hehe Insyallah next time..

❎Budak budak mintak duit mmg ramai.. dari kesian terus rasa rimas. Even dah bg makanan tetap dorang mintak duit. Depend kat keikhlasan korang la nk bagi ke tak.. for me sedekah jgn sampai memaksa.. kalo korang tengok org len x bagi jgn plak korang assume depa kedekut. Dan kalau korang sendiri x memberi jgn rasa malu sendiri. Memberi bukan kerana Allah tp sbb malu orang len nampak sgt rugi lg merugikan #senyumpahit

P/S : sapa pi hujung bulan april ni untunglah.. leh nengok festival Regatta Lepa (sila google)

Pandangan shin pasal pulau2 kat Semporna ni ada lah pandangan shin secara peribadi, dari mata yak suci murni ni, tulus ikhlas dari hati ke hati.. pandangan org len mungkin sedikit berbeza.. pada yak belum pernah pergi.. terpulang la nak amek iktibar ke x.. mana yak dah penah pergi.. terpulang lah nk setuju ke tak "Tepok Mata Tanya Selera"

m(^o^)m


*i'm shin..*i'm inesen 

Thursday, April 11, 2019

#nusapenida

Hye kengkawan shin kembali bersiaran.. ada 3 trip tertangguh utk shin masokkan ke dalam blog ni.. tp lom sempat lagik.. entri kali ni shin nk cite pasal trip shin ke Nusa Penida aritu.. 24-28 March 2019

Honestly sebelum pergi, shin ada rasa mcm x confident.. boleh ker ni terjah Nusa Penida bawak moto.. bukan sorang dua yak bagitau bahaya bawak moto kat sana.. tp sbb shin rasa mahal amek pakej.. tekad bawak moto utk redah Nusa Penida.. cuma shin dah pesan kat diri sendiri.. bawak slow dari biasa #nanges

shin ada jugak masokkan dlm FB.. kot ada sesapa leh teman shin gi Nusa Penida.. Malangnya xde yak response .. mujur ada encik Araf teman.. tp utk jalan jalan dia x boleh nk join sgt.. dia ada masalah slip disk.. so dia x leh lasak sgt.. xpe la.. janji encik Araf ada je teman nek moto ngan tido hotel (dia terpaksa kot hehe)

Flight shin sampai Bali 24hb tu agak lewat tgh malam.. dah nak dekat 1 pagi.. So hari pertama mmg shin anggap x kira la.. overnight kat airport.. rasa penat sgt.. sbb hari sebelum nya adik shin kawen.. x sempat tolong ngemas shin dah cabut pi KL.. sian mak ngan akak shin kena kerja keras mengemas..

Jam 6pagi shin keluar airport utk cari grab ke Sanur.. for your info.. Grab boleh masok sampai lot parking airport.. So korang x perlu jalan jauh utk cari grab.. Ada certain airport mmg x kasi grab dtg dekat2 huhu tp di Bali boleh.. cuma parking ngan duit tol kita kena bayar lain.. off record..


Sampai Sanur lewat 5 minit, dah terlepas boat ke Nusa Penida utk keberangkatan jam 8pagi.. So terpaksa la beli ticket 9pagi punya berangkat.. Actually byk boat kat Sanur.. ada bertolak paling awal 6.30pagi.. ada jam 8 dll.. ticket utk foreigner Rp200k sehala.. Tp kalo rajin mintak la diskaun.. 


Cuma dalam masa 35 minit menaiki boat dari Sanur kita dah leh sampai Nusa Penida
Sampai Nusa Penida, benda pertama shin buat yelah sewa moto.. dpt la Rp140k utk 2 ari.. lepas dapat motor shin cari bilik utk letak barang.. 


Jumpa hotel budget, Jasmine Inn.. rate 1 mlm Rp150k, lokasi dekat ngan pelabuhan, dkt ngan kedai makan halal, dekat ngan masjid.. bilik air pon kat dlm bilik.. ramai omputeh shin nengok stay sini.. helok2 hehe..


lepas letak beg.. shin mulakan edisi merempit.. tempat pertama shin terjah area Kelingking Beach.. bayaran masok cuma Rp5k je.. parking moto Rp1k

mmg awesome view kat kelingking Beach.. kat situ je shin spent time lebih 2 iam.. sian encik araf kena tunggu kat atas.. Dia x leh nk join turun takok kaki dia sakit.. 

bila shin dah sampai bawah, takot gak nk mandi sorang2 hehehe ganeh ombak dia.. tp best buih2 dia..

track dia agak bahaya dan mencabar keimanan dan kefit-tan tubuh badan gak la.. ramai yak tego2 shin.. offer air.. alahai.. helokkk helokkk.. syg x bertemu jodoh.. haa korang kalo pi sini siap2 bawak air.. nnt leh offer kat sesapa.. untung untung leh dating pastu hehe..

goodbye kelingking beach!

x dpt shin nk pergi Angle Billabong & Broken Beach sbb hujan dah mula nk turun.. balik bilik.. sempat isi minyak motor Rp15k.. lepas dinner terus membongkang.. 

esoknya jam 4am shin merempit ke arah Atuh Beach.. nk ngejo sunrise kat area Rumah Pohon.. gps x leh pakai sgt.. Kena tanya penduduk setempat.. seram gak la.. pepagi lom ada org sgt.. byk kali sesat la.. sampi terlepas scene menarik nk sunrise tu #nanges

bayaran masok ke Rumah Pohon cuma Rp10k.. then boleh la beselfie dan begambo sakan.. nk begambo lat rumah pohon tu boleh je.. kalo ada org stay kat rumah tu, mintaklah izin.. jgn maen terjah je tau..

Lepas Rumah Pohon shin ke Diamond Beach plak.. beberapa minit je dari Rumah Pohon.. Secara peribadi shin paling suka pergi Diamond Beach.. diikuti dengan Kelingking Beach & Rumah Pohon.. view sgt awesome.. Tp kena turun naik tangga.. shin gigih turun.. alang alang sampai kan.. x tahan nengok air dia yak membiru..


lepas tu shin terus gerak balik bilik.. check out.. ingat nk gi Broken Beach ngan Angel Billabong.. tp takot x sempat nk kejo boat balik.. so cuma pergi Crystal Bay je.. biasa je..

jalan raya kat Nusa Penida mmg agak rosak dan menyeramkan.. tp hanya beberapa area je la.. kat situ kita kena extra hati2 dan slow.. insyaAllah selamat..

shin nek boat dari Nusa Penida ke Bali kul 3.30ptg.. sampai Sanur ambek grab utk ke Kuta, bayar Rp100k.. dari Kuta naek grab ke airport cuma Rp36k + Rp4k utk parking

sampai Kuta shin cari motor sewa.. dpt la sehari Rp70k.. tp malangnya kuat telan minyak moto tu #hampeh

sebelum balik Malaysia shin tido di Bali.. dan sempat pergi air terjun di area Bangli.. cantikkk.. Air Terjun Tukad Cepung nama dia.. bayaran masok Rp15k

Air Terjun Tukad Cepung

hotel paling murah shin stay, MH Seminyak.. backbacker dorm.. ada swimming pool.. x ramai stay situ.. soooo selesa la.. Rm12 satu malam.. ko rasa?? Murah kann..


begitulah kesahnya Trip Nusa Penida shin.. InsyaAllah ada rezeki nak repeat lg.. nk lama lama kat Diamond Beach & Kelingking Beach

untuk kengkawan yak nk pegi sana.. selamat je naek moto.. jgn ragu2 k.. dah sampai depa mata, baru korang tau.. Ok je asalkan korang hati hati. Sekian

Trip Nusa Penida 24-28 Mac 2019 - Rm342.30 (include transpotation, hotels, wisata enterance fee & meals sepanjang percutian)

Ticket Flight Return Rm127.10
Meals on flight Rm8
Travel insurance Etiqa360 Rm36.17
Grand Total Rm513.60

sampai jumpa lagikkkkk!

m(^_^)m

*i'm shin.. i'm inesen