Thursday, July 30, 2015

jom jalan jalan

lately shin kurang tido.. bz dok kira bajet.. lepas setahun menunggu akhirnya tiba gak harinya.. esok shin dah start bercuti.. seronoknyaaa #nanges

trip kali ni agak lama.. 10 hari.. 5 geng travel + sorang local friend.. 2 org shin kenal.. encik shamsul ngan encik zul.. lelaen shin baru nak kenal.. ticket shin beli masa promo.. KL - Jogja Rm70 dan baliknya Semarang - KL Rm65.. kalo harga biasa sehala jer dkt Rm500++ #mahalnyer

bertambah pening sebab dalam masa yak sama.. shin pk bajet utk ke Ho Chi Minh awal September.. satu main juta juta rupiah.. satu lagi main USD.. 

bila pegi ramai ramai.. banyak pertanyaan berulang ulang dari kengkawan group.. mungkin dorang terlepas pandang masa info shin bagi.. dan mungkin dorang tak take note.. ada stress kat situ.. masih terkawal..

bila buat budget.. ada kala budget larik.. sometimes larik dekat.. sometimes larik jauh.. so bila last minute baru nk complain x leh itu ini agak susah jugak la.. sbb cost semua dah di kira.. dah di booking.. kalo sorang dua nak skip.. nnt perbelanjaan jadi lebih pada org len.. temanya "sharing is caring" mana yak kena share tu.. x leh nak skip.. mcm bayaran trasport.. hotel.. kalo mcm tempat tempat lawatan.. depend kat org tu nk skip ke tak.. kot yer nk budget sgt.. syg la.. dah pegi jejauh nak skip itu ini.. patotnya bersedia awal.. saving lebih skit.. kalo terkurang leh tambah.. kalo terlebih saving tak rugi apa ponnnn..

bila kita dah pepenat buat.. tetiba last minit org yak x buat tu xmo itu ini.. agak kecewa gak la.. tp xmo la memarah.. nnt x seronok bercuti.. huhu

x sabar rasanya nak pegi Jogja lagik sekali.. pastu ke Solo.. then ke Dieng.. pastu ke Jepara.. then ke Karimun Jawa.. last sekali ke Semarang.. huhu.. semoga di permudahkan..

Ho Chi Minh plak menyusul pasni #nanges


m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

crescent said...

wah bestnya jalan...karimun jawa cantikkk...i is jeles...hahaha...btw setuju part bila kita tolong buat plan lepas tu orang tanya banyak kali...stress...kadang rasa nak tinggalkan je hahaha...have fun...enjoy ur trip n take care shin...

Gaysian Guy said...

Haha that's why I prefer to travel alone. Less hassle, you can be super flexible, and you can meet people on the trip and go out with them. A lot of backpackers are like this so you should try that sometime ^_^

Ghazali Aziz said...

Semuga Shin selamat pergi dan selamat kembali ...

Adat ler kan kalau dah ramai ramai tuh ...

Agar keriangan tetap di nikmati !!

i'm shin... i'm inesen said...

Gaysian Guy : ada best x best nya gi reramai ni.. xpe.. InsyaAllah kena give and take..

i'm shin... i'm inesen said...

Ghazali Aziz : maceh abang.. agar keriangan berpanjangan kan hehe

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : dah penah gi ek.. wahhhh