Thursday, May 5, 2016

INFO : Tuntutan Selepas Meninggal Dunia

sejak arwah abg ipar shin meninggal.. parent dok bincang ngan anak anak arwah pasal akak shin tu.. memandangkan dalam 8 org adik beradik shin.. hanya akak shin tu sorang jer anak perempuan dalam family kitaorg.. so.. parent nk dia balik kat rumah ni.. anak akak shin tu plak ada 2 org jer anak.. sorang tu dah berkahwin.. dan sorang lagi baru habis SPM.. skrg ni lom ada kata putus lagik la.. tp akak shin dah siap packing packing barang dia..

last akak shin tinggal kat umah ni masa umo shin 7 tahun.. pastu dia kawen ngan arwah.. terus kuar dari rumah ni.. kalo dia jadi balik sini.. seronok la.. ada gak kawan utk mak shin borak borak.. so kurang la skit shin kena bebel #ngee

akak shin tu x keje.. so.. shin dok google google la sbb shin xde experience dalam bab ni.. take note apa yak patot dia buat selepas suami dia meninggal.. tempat mana patot pegi.. then.. start dari ari ahad lepas sampai la semalam shin ngan akak shin anak beranak dok uruskan apa yak patot.. mudah mudahan murah rezeki dan di permudahkan segala urusan #ameen

1st place yak kitaorg pegi yelah pejabat JPN.. pegi sini untuk daftar kematian arwah.. disebabkan arwah meninggal kat Hospital.. so x perlu nk wat report polis segala.. guna je sijil kematian yak hospital bagi masa hari dia meninggal aritu.. berbeza kalo meninggal kat luar hospital.. mcm kat rumah ker.. jalan raya ker.. dll.. yak tu kena wat report polis dulu.. tempat daftar kematian ni 7 hari jer.. memandangkan awal awal aritu.. masanya agak tak sesuai.. hari ke 7 baru kitaorg pegi wat..

jangan lupa.. bawak kad pengenalan arwah masa daftar.. sbb JPN akan simpan kad pengenalan tu.. dan dia akan bagi sijil kematian.. photocopy 4-5 keping utk urusan yak seterusnya..

lepas pegi JPN.. kitaorg pegi KWSP plak.. ini berkenaan untuk pengeluaran simpanan arwah.. memandangankan arwah x de letak penama.. proses mungkin sukar skit.. tapi mcm petugas yak melayan kitaorg aritu cakap.. dia akan cuba bantu.. hope mudah lah urusannya..

kat sini.. waris terdekat arwah kena ada.. so shin mmg dah standby la bawak akak shin sekali.. terpaksa la dia kuar rumah dalam tempoh eddah.. xpe la.. bukan keluar suka suka.. 

document penting yak kena bawak :
sijil kematian orginal & photocopy
kad pengenalan isteri orginal & photocopy
sijil nikah original & photocopy

KWSP juga bagi bantuan kematian RM2500 utk waris sekiranya.. arwah meninggal sebelum umur 55 tahun.. tp dalam kes arwah abang ipar shin ni.. umur dia dah pon masok 55 tahun.. tak tau la dapat ke tidak.. petugas KWSP tu ckp.. dia cuba jer apply permohonan.. kalo ada rezeki dapat lah.. kalo xde.. nak wat camne kann..

lepas tu.. shin bawak akak shin pegi LHDN plak.. tanya pasal insurance BR1M.. pastu org LHDN tu kasitu.. skrg ni xde dah insurance BR1M.. dorang cuma bagi bantuan Khairat Kematian RM1000, semua tu leh di claim kat BSN selepas 2 bulan arwah meninggal.. masa tu leh claim sekali balance BR1M utk tahun ni.. so tunggu je la bulan 7 nnt.. x pon bulan leh try pegi BSN kot kot leh dpt..

so cara tuntut duit ni shin x tau lagi.. sbb lom buat kan.. mungkin kena bawak surat kematian,. sijil nikah akak shin gak la kot.. 

lepas tu.. shin pergi PERKESO plak.. just tanya kot kot leh claim apa yak patot untuk akak shin.. pastu petugas PERKESO ni just mintak sijil kematian arwah.. pastu dia check kat system.. layak atau tidak layak untuk menuntut apa apa kat situ..

pastu shin tanya la.. apa sebab layak dan apa sebab x layak.. petugas tu kasi tau la sebab sebabnya.. kalo sebelum arwah meninggal tu.. dia masih bekerja.. dan majikan dia ada wat penolakan utk Socso tetiap bulan.. dia layak utk claim.. tp kalo org meninggal.. pastu dia dah x bekeje lama.. xde penolakan duit Socso tetiap bulan.. so dia mungkin x layak.. ada jugak majikan yak tulis kat payslip gaji ada penolakan Socso.. tp sebenarnya xde.. tu pon x layak.. hmmm camtu ek

tp Alhamdulillah.. utk kes arwah abang ipar shin ni.. dia layak.. sbb masa 2 bulan awal dia sakit.. majikan dia kira MC.. gaji jalan dan ada penolakan Socso.. then masok bulan ke 3 dia cuti.. majikan kira dia cuti tanpa gaji.. pastu arwah meninggal.. bila tengok dalam system.. mmg ada penolakan duit Socso tetiap bulan.. so lega laaa.. 

lepas di sahkan layak.. baru la borang di keluarkan untuk kitaorg isik..

document penting kena sediakan :
kad pengenalan arwah (photocopy sesiap sblm JPN amek)
siji kematian orginal & photocopy
kad pengenalan isteri & photocopy
sijil nikah original & photocopy
kad pengenalan anak umur bawah 21 tahun
borang mesti disahkan oleh bank 
surat pengesahan akaun bank 

so.. kita akan isi borang tu.. kasi la nombor akaun bank.. then.. pegi bank yak kita guna tu.. mintak dia cop.. dan mintak surat pengesahan yak mengatakan kita ada akaun kat bank tu.. contoh mcm Maybank ke.. RHB ke.. CIMB ke.. dll la..

segala document penting tu mcm sijil kematian.. sijil nikah.. mmg kena bawak yak original sekali utk dorang check.. bila dah puas hati.. baru dorang akan amek yak photocopy je..

selepas dah submit borang.. dorang akan bagi tempoh 3 minggu utk bagi check bantuan pengurusan kematian sebanyak RM1500 dalam bentuk cek.. akan di hantar melalui pos.. 

selepas tu.. HR akan kira berapa duit bantuan tetiap bulan yak akak shin dan anak dia akan dapat.. 3 bulan pertama melalui cek.. dan bulan seterusnya akan terus masok ke dalam akaun bank.. xde cek lagik dahh..

akak shin akan dapat bantuan tetiap bulan sampai la akhir hayat dia.. kira mcm bantuan pencen la kann.. manakala.. anak dia sampai umo 21 tahun.. sekiranya dia sambung belajar selepas umur tu.. kena pegi PERKESO utk submit borang bantuan sampai dia dapat Diploma yak pertama.. selepas tu xde lagi bantuan..

Alhamdulillah.. mudah mudahan.. senang la urusannya nanti ek

ada urusan lain yak lom settle.. pasal hutang arwah.. loan kereta dia lom abis bayar.. ada la balance lagi 10 bulan.. aritu shin tanya member yak keje finance kat Maybank.. loan kete arwah ada lagi RM4686.. tp dia suruh tengok surat agreement masa memula beli kete tu.. dia ada amek insurance ke x.. kalo ada amek.. insurance akan cover balance tu.. so x yah bayar..

masalahnya.. surat tu ntah kat mana.. di sebabkan x tau.. shin kena pegi Maybank Finance kat Johor Bahru.. cuma lom ada masa je.. nengok la dalam waktu terdekat nnt.. 

kalo arwah ada simpanan ASB.. bank akan bagi bantuan kematian RM200.. tp akak shin pon x tau arwah ada simpan ASB ke tak.. pastu dia x tau arwah ada simpanan lain ke tak.. yak tu semua kena pegi pejabat Amanah Raya.. pon x tau bila... ari ahad bukak ko.. leh la pegi ari ahad nnt.. 

nampak nya.. itu je la info shin setakat ni.. kalo kengkawan tau apa lagi yak boleh di tuntut selepas ahli keluarga kita meninggal dunia.. leh la kasi tau ek.. arwah abang ipar shin ni xde amek insurance.. so mmg xde nak tuntut insurance la gamaknya.. even shin pon xde amek insurance.. hmmmmm 

oklah.. hope info ni bermunafaat utk kita bersama.. jumpa lagi nnt ek.. sayang selalu~

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

warkah kembara said...

innaa lillahi wa inna ilaihi raaji'uun...Allahummaghfirlahu warhamhu wa 'aafihi wa'fu 'anhu..amin...

sayu je ak bce entry ni..mmg bnyk ckit bnda nk buat klo ad kematian...bgus info cni..ak pon blh dpt ilmu yg brguna...

utk kes 'ppl like me'...mmg awal2 dh kne pikir sume ni...kwsp..takaful..sume ak dh bg penama/beneficiary...utk simpanan cash..rumah..keta etc,ak ingt nk engage loyer...tp x buat2 lg...huhu...

semoga Allah mudahkn urusan Shin sekeluarga..amin..huhu

i'm shin... i'm inesen said...

warkah kembara : terima kasih ek #ameen

Nu'man Qatadah said...

Muda lagi tu 55 tahun dah pergi .. moga kakak Shin sabar
Nasib anak2 dah besar panjang.

Rasa nya kalau kerja private, kalau takde insurans, byk bergantung dengan KWSP dengan SOCSO je la kan. KWSP tu pon kena faraid antara parents si mati, isteri/suami dan anak2.

Moga dimudahkan urusan.

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : maceh abam Nu'man #ameen

keje swasta pon kena check betul ke majikan ada tolak duit kwsp & sosco.. takot time nk claim .. rupanya xde.. tp kat payslip ada.. x ker haru

Carl Dani said...

nasib baik Shin ada untuk uruskan semuanya..semoga semuanya berjalan lancar k..

i'm shin... i'm inesen said...

Carl Dani : InsyaAllah.. maceh #ameen

mizzseri hizad said...

Terima kasih info yg sngt berguna pd yg tk mengetahui dn tak pernah mengendalikannya.. Smua info itu sma mcm sy uruskn setelah arwah hby meninggal.. Penting simpan smua dokumen penting tu. Lau tak xbolih nk proses... Moga dipermudahakn sgala urusan harta peninggalan arwah utk waris2... Amin