Sunday, March 18, 2018

#LuangPrabang #part1

hye kengkawan.. arini shin nk update story pasal trip shin ke Luang Prabang, Laos pada 9-11 March aritu..  walo agak tergendala tp lom basi lagik la story ni.. hikkk

shin ingat lagik.. 4hb Februari 2018 shin beli ticket promo ke Luang Prabang.. masa tu tengah promo.. Rm129.90 hmm agak murah tu.. sblm ni shin ada la study skit skit pasal Luang Prabang.. nengok member jalan jalan kat sana cam best jer.. paling best air terjun dia.. pastu shin ajak encik sham.. x dpt sambutan.. then shin ajak encik araf.. shin racun dia.. ckp kat dia pasal besday trip.. shin pon x perasan.. rupanya.. hampir tetiap tahun.. asal bulan March jer mesti shin travel.. dan.. dah beberapa kali juga lah encik araf join.. sbb besday dia awal bulan March.. so.. encik araf setuju untuk teman shin pergi Luang Prabang..

nk di jadikan drama.. masa nk masok departure gate tu.. shin kena timbang beg.. adehhh 9kg.. staff AA ckp xleh.. panic jap.. pastu shin pegi la kat area bertenang.. sibaek shin ada bawak tote bag.. shin kuarkan camera dslr ngan satu beg kecik shin letak barang2 kechantekan.. hahaha.. shin letak daam tote bag.. pastu shin gi timbang sat kat tempat check in bag.. 7.4kg.. perghh berat giler camera dslr tu.. terus shin pegi departure gate dengan confident.. then lepas.. perghhh lega #nanges

kalau korang nk tau.. matawang negara Laos bernama "kip" boleh ker gunakan istilah bernama ek?? lantak la.. haa duit kip ni plak x berapa laku kat luar.. dan duit Rm pon sama.. x laku kat Laos..

so memandangkan masalah duit x baper nk laku each other.. shin sesiap tuko usd dulu kat sini.. tuko Rm500 dpt la 127usd haa segitu jer la bajet yak ada.. gunakan jimat cermat #nanges

then shin study la skit skit pasal Luang Prabang.. mintak tips dari kengkawan yak dah penah pegi.. pastu google google.. blogwalking.. banyak info shin dapat kat blog abang supermeng.. thankz bebanyak ek..

di sebabkan trip Luang Prabang ni xde dalam planning.. so xde la duit tabung utk Luang Prabang.. so shin pakai la duit selit selit.. then untuk menjimatkan lagi duit.. masa kat KLIA2 lagik shin dok attack sesapa yak boleh shin ajak share transport dari airport ke pekan Luang Prabang

then dapat la kenal satu group ni.. sorang ni nama dia Akak Norlis.. lagi 2org shin x berapa ingat nama dia.. then shin kasi tau la niat suci ni pasal nk share transport.. x sangka plak dorang ok.. so lega la.. dah jimat skit..

penerbangan dari KLIA2 ke Luang Prabang mengambil masa lebih kurang 3 jam.. dan beza waktu dorang lambat sejam dengan waktu Malaysia.. sesampai di Luang Prabang.. rasa sangat teruja nengok kiri kanan penuh dengan view gunung ganang.. cuaca sejuk menerpa kuar jer dari pintu kapal terbang.. bukan sejuk aircond.. tp sejuk tu datang dari cuaca kat luar.. bila nengok hp.. tercatat 17'c #perghh



urusan cop passport lancar je.. imigresen dorang sempoi.. xde la nk check giler giler ketat.. tp x banyak kaunter.. nak plak dalam barisan ada la sekumpulan pelancong dari negara &%@#.. agak kecoh dan melambatkan.. mujur ada wifi free.. leh la khayal jap check in check in.. calling calling.. whatsapping whatsapping..

lepas dah settle urusan passport.. shin beli internet data kat dalam airport tu juga.. amek Beeline.. 4usd usd utk 3 hari.. unlimited internet data..


then shin jumpa semula kak Norlis ngan geng dia.. sementara dia beli simcard.. shin gi tuko duit kip dulu.. 1usd dpt 8285kip.. then shin tuko la 10usd je dulu.. pastu shin tanya harga minivan kat kaunter shutte transportation kat airport.. then dia gitau.. kalo 3 orang kena bayar 50ribu kip.. kalo 5 orang 100ribu kip dan max van tu bole 8 org.. kena 160ribu kip.. pastu dia boleh hantar 3 hotel kalo kita share share ngan tourist lain.. if antar sorang je dia x layan..

masa shin pegi kat tempat dorang beli simcard.. ada 2 org budak lelaki ngan sorang dak pompuan tengah nk beli simcard.. dia dok tanya.. simcard mana ok?? shin gitau la gitu gini.. pastu shin terus tanya pasal transport.. nk join share ker.. dorang ok jer.. rupanya.. dak pompuan tu travel solo.. so shuttle van tu xmo anto kat hotel dia pasal dia sorang.. terpaksa la dia turun sekali dekat hotel 2 org budak lelaki tu.. dan budak lelaki tu anto dia jalan kaki #alolololo

sebelom berpisah.. kitaorg buat whatsapp group.. terus dpt kawan baru.. Asri.. Shahir.. Aja.. Kak Norlis and the geng.. kitaorg plan nk jumpa masa makan malam..

shin stay dekat Downtown Backpacker Hostel.. dok dorm.. 3h2m kena bayo 14usd.. dalam Rm55.20 agak murah kan.. pastu dorang provide breakfast sekali.. bilik mandi luas.. ada air panas.. kalo rasa nk minum air.. turun jer bawah.. ada kerusi meja utk lepak.. bancuh air sendiri.. nk makan megi ada jer air panas.. senang!

pejumpaan kengkawan baru~

restaurant Halal.. tp service agak slow.. kalau korang makan kat sini harap besabo yer.. dapo dia kecik jer.. tukang masak 2org.. haa sekali dtg ramai.. mau begasak kat dapo.. tp rasa masakan dia mmg sedap.. siyes sedap.. kalo ekot anak tekak shin mmg leh masok la..

masa nk tunggu makanan sampai tu.. sempat la kitaorg bincang.. apa plan esok.. shin mmg dah siap siap itinerary sendiri.. tp masa tu shin pk shin pegi sendiri.. so leh la wat hal sendiri.. tp ni dah ada kawan baru.. plan la sesama.. lagi seronok rasanya pegi reramai..

so kitaorg plan esoknya nk sewa moto.. pastu gerak gi Kuang Si Waterfall.. pastu singgah la memana tempat menarik.. lepas makan.. Kak Norli and the geng.. beransur dulu.. dorang ckp nak lepak bilik.. penat.. shin ngan yak lelaen jalan jalan kat night market..


menarik la juga night market kat Luang Prabang ni.. tp harga barangnya agak mahal juga yer.. kalo dah sebijik fridge magnet sekecik tidak tu dkt Rm15.. pastu korang tawar harga dpt la sebijik Rm7 tu pon kalo bernasib baek dapat Rm5.. tu pon kalo pegi time dorang nk tutup la.. biasanya jam 10 malam dorang tutup kedai.. korang datang time tu.. InsyaAllah dpt murah.. mcm shin buat #hehe

5.30 pagik shin dah bangun.. pastu shin sesiap keluar jap.. bukak gate hostel.. nengok dah ramai bukak kedai.. ouhhh morning market dpn hostel jer.. satu lorong tu org berjualan.. shin pergi nengok Alms Ceremony jap.. pastu.. balik hostel kejut Araf.. suh dia bersiap.. dan turun breakfast.. sambil whatsapp bebudak laen..

shin tukar lagik duit kat pengurup wang kat area pekan & night market.. ada beza 10kip dengan kat airport.. rugi skit la.. tp x jauh sgt.. tuko duit sbb nak bayo duit sewa moto.. Kak Norlis awal pagi tu dah whatsapp.. dia x join sewa moto.. kawan dia x berapa selesa dan rasa x selamat.. dorang amek van pegi air terjun.. korang pon boleh amek van.. 35ribu kip seorang.. ada 2 time dia.. 11.30 pagi dan 1.30 petang.. pastu cuma 2 jam jer korang leh maen2 kat air terjun.. so shin rasa x puas.. thats why sewa moto.. lagipon boleh berenti sesuka ati..

sewa moto kat Luang Prabang ni agak mahal yer.. 100kip utk moto manual.. dan 120kip untuk moto auto.. dalam Rm50-Rm60 satu hari.. tp dah rezeki.. shin dapat sewa moto auto 90ribu kip jer.. yak x bestnya.. kita boleh bawak moto sampai kul 8malam jer.. kalo lebih dari tu.. polis akan saman.. dan kena bayar 500ribu kip.. pastikan moto kunci bebetul.. kalo leh bawak dari Malaysia.. takot kena curi.. bukan ngan sapa.. ngan orang orang kedai sewa moto tu sendiri.. x pepasal kalo hilang kena bayo ganti rugi 1500usd #naya

cuaca pagi tu 12'c - 16'c hmm sejuk la.. sbb shin kalo bukan ekon 23'c pon dah x tahan sejuk.. ni plak suhu camtu.. member shin awal awal dah pesan suruh bawak jacket.. mask ngan sarung tangan.. semua shin kawan.. tp gigih pakai suar pendek hehe.. sana mmg berabuk kalo bawak moto.. keadaan jalan dia bepasir dan bertanah.. camne tu.. haa jgn lupa pakai mask yer..


banyak kali gak la shin benti.. sbb nak snap snap.. view dia mmg lawa.. x puas nengok sambil bawak moto.. sibaek dorang rajin melayan benti jap.. hisap rokok ke apa sementara shin snap snap


walla~

sejam lebih bawak moto mmg tak terasa lama.. best lalu kiri kanan hutan.. gunung ganang.. kampung kampung.. sambil lambai2 kat dorang hahaha.. lawaknya dorang pon balas balik.. ko rasa? x ke macam Mimi Peri turun ke bumi feeling dia..

sblm nak masok tu bukan kena beri salam yer.. kena bayo 20ribu kip baru leh masok.. pastu korang akan di sajikan dengan telatah haiwan bernama beruang.. haa kalo rasa nk nengok boleh la nengok kejap.. kalo x.. korang terus pegi ke arah ari terjun.. kena menapak skit.. pastu sampai dah..

mmg x leh move on kat Kuang Si Waterfall ni.. nak snap pepuas gambo air terjun dia.. nk selpie selpie.. tapi air dia sejuk giler.. haha.. mmg becinta la nk berendam.. dari ku 10.30pagi sampai 4 petang kat situ.. shin cuma mandi x sampai 5 minit jer.. jadi la buat hilang kempunan..

takde makanan halal kat sini.. leh la makan buah or crepe camni.. pasrah je la nengok ada menu pork pork.. hukkk semoga Allah maafkan hambamu ini #nanges

bersambung..

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Carl Dani said...

bestnya!. sambil bercuti sambil dapat kawan barukan.

i'm shin... i'm inesen said...

Carl Dani : yerp seronok.. dpt kenal kenal.. dpt explore sama sama.. hope terus jd travel mate!