Wednesday, February 24, 2016

jom jalan jalan - Pattaya DAY 1

hye kengkawan.. shin kembali bersiaran.. semalam shin baru je balik dari menyutikan diri.. sebelom pegi lagik shin dah dedor rasa nak demam.. so sgt x larat nk update masa kat Pattaya.. padahal shin bawak lappy bagai.. buat berat beg jer.. x seronok jalan kalo demam.. x selera zahir batin.. tp nampak air laut jd hyper kejap.. selalu jarang mabok laut.. tp sbb demam.. terus meroyan nk muntah #nanges

ok ni nak cite pasal trip shin ke Pattaya aritu ek.. actually.. trip ni unplanned pon.. masa tu shin lagi dok lg pening cari info pasal Koh Samui ngan Semeru.. tetiba.. kawan shin, encik ensem tanya pasal trip ke Pulau Belitung.. agak teruja.. tp x lama.. dari stim dengor terus kendur balik semula.. date dia pegi tu dekat betul ngan tarikh shin pegi Koh Samui.. 

pastu secara tetiba encik ensem ckp pasal Pattaya.. tak pk panjang shin ckp ok jer.. padahal shin kalo nk travel kena pk memabung sblm jalan.. at least 4-5 bulan sblm travel dah menabung.. kali ni main redah jer.. pakai jer duit selit selit #hukk

ticket shin beli KL - Pattaya Rm79 utk pergi balik.. Air Asia caj Rm16 utk 2 kali route.. terus jadi Rm95.. hampeh tul dorang kenalkan caj Rm8 setiap kali route flight.. kalo dulu sekali beli ticket baru Rm4 je kan.. walopon nnt caj Rm8 tu akan dorang jadikan big point.. tp mcm tak best pon #sedih

utk hotel encik ensem dah settlekan awal awal.. shin cuma bayo Rm180 utk 4h3m ni Hotel AA.. area Pattaya Beach.. bersebelahan dengan Hooters Hotel.. huhu.. encik ensem suka la hotel tu.. shin blur blur.. rupanya Hooters Hotel tu terkenal ngan tema pompuan tetek beso #pengsan

itinerary pon encik ensem yak bikin.. memandangkan ni kali ke 4 dia ke Pattaya.. shin follow jer.. cuma ada beberapa tempat yak dia belum pernah pegi lagik.. so kitaorg akan explore sesama #yeah

sebelom pegi shin dah sesiap tuko duit bath kat Kulai.. shin tuko Rm395 = THB3,300 boleh la wat bayo apa yak patot.. pastu utk emergency case.. shin tuko Rm299 = THB2,500

flight shin dari KL ke Pattaya jam 2.35pm.. kul 12 tengah hari lagik shin dah sampai airport.. kali ni encik sham x join.. so shin pegi sendiri ke KLIA2 tu.. agak blur blur kalo jalan sensorang kat tempat beso gedabak ni.. padahal bukan pestime pon.. ngan perot lapo.. cam budak gelandangan je shin rasa #nanges

Alhamdulillah flight x delay aritu.. pejalanan ke Pattaya amek masa 2jam 50 minit lebih kurang.. sampai airport U-Tapao dalam jam 4 waktu tempatan..  airport dia kecik jer.. so.. di sebabkan kekecikkannya itu.. kena la beratur lama ek.. matilah nak.. dekat sejam beratur baru dpt giliran cop passport.. gerammmm jer #grr

lepas cop passport segala.. terus cari transport ke hotel.. ada 2 pilihan.. naek bus ato naek van.. kalo naek bus THB150 (Rm17.90)seorang jer.. tp x berenti depan hotel.. kena cari taxi ke hotel.. kalo naek van plak THB250 (Rm29.90) seorang.. van akan anto sampai ke hotel.. so kami decide amek van jer.. senang

Hotel AA ni terletak di lorong Pattaya 13.. dekat ngan pantai.. dan x berapa jauh dengan pusat kemaksiatan yak ada kat Walking Street.. 7-Eleven pon dekat.. so agak berbaloi dok sini.. harga x baper mahal.. still dlm bajet shin..

mintak twin bed x dapat.. so tido satu katil la kita

hotel agak comot luaran.. tp selesa dalaman

dari pool leh nengok panorama Pattaya Beach dan Bitch

activity pertama sesampai di Pattaya ye lah.. cari tempat makan.. huhu.. lapo sesangat.. kitaorg nk makan local Thailand Restaurant.. tp di sebabkan xde kenderaan masa ni.. terpaksa la makan jer mana kedai halal yak ada.. Indian Restaurant byk kat sini.. dorang jual gak Thailand Food.. tp kitaorg nk local Thai punya.. hehe.. dah xde tu makan la jugakkkk.. hasilnya.. x habis #nanges

pastu encik ensem ajak shin makan eskrem ni.. dia kata.. tiap kali gi Thailand.. 2 benda yak dia suka.. Thai Ice Tea ngan eskrem.. shin try jer la.. sedap gakkk murah plak tu.. mcm sundae mekdi.. kengkawan carik Mike Mall.. pastu depan pintu masok ada Dairy Queen.. haa mcm mcm perissa ada.. pilih jer.. harga dia THB19 jer.. dalam Rm2.30

lepas dinner.. kitaorg jalan naek tuk tuk ke Walking Street.. kena bayo THB20 (Rm23.90) kat area sini kenderaan x leh masok.. tp still x selesa bejalan pasal ramai sgt orang.. Pusat Kemaksiatan la katakan..

macam macam ada kat dalam ni.. pekeje pompuan dorang ramai bersidai dok tarik pelanggan masok bar dorang.. macam macam rupa.. macam macam pesen.. macam macam aksi.. sian nengok.. mmg di pergunakan utk "tu" jer bagi dapatkan duit.. seram pon ada.. Lady Boy pon ramai sini.. ada yak molek.. ada yak huduh amat #erk

budak budak kecik pon ada berniaga kat sini.. tp berniaga aksi jer la.. wat mcm mcm aksi tepi jalan utk dapatkan duit.. hmmm sian.. patot kecik kecik dok umah.. nengok tv cite Upin Ipin..

haa untuk Thai Boy comel comel.. sado sado.. pon ada area dorang gak.. pilih jer bar mana yak korang nak.. Bangkok lagi menarik kot hehehe

hari pertama just utk cuci mata.. pastu kitaorg cari moto untuk di sewa selama 3h2m.. dah jumpa yak berkenan.. terus tanya harga.. x leh tawar menawar.. hampeh tul.. kena bayo THB400 (Rm47.80) untuk 3h2m.. pastu gi isik minyak kat Shell THB60 (Rm7.20) byk org sewakan moto kat sini.. rate pon lebih kurang sama.. ada yak mesra pelanggan.. ada yak biasa biasa jer.. so korang pilih la mana suka ek.. bagi photocopy passport then THB1000 untuk deposit if ada kerosakan apa apa kat moto tu.. korang snap snap la moto tu sebelom pakai ek.. depan tuan moto tu korang snap keadaan moto tu.. in case dorang claim rosak ker apa.. ada bukti kesan rosak lama ke apa ek.. check jugak tangki minyak moto.. takot mete minyak rosak ke apa.. pastu nengok taya moto.. byk bunga lagi ker atau dah botak.. bahaya utk korang merempit nnt.. bila dah puas ati.. baru sewa k..

sekian la cite untuk hari pertama shin kat Pattaya.. pestime kat sini.. so.. agak teruja jugak la walopon badan x baper sedap sgt.. nnt shin sambung lagik next entri ek..

Bajet settle kat Malaysia
Ticket Flight KL - Pattaya - KL Rm95
Meal dalam Flight Rm12
Hotel 4h3m Rm180
Minyak kete ke Kluang Rm20
Ticket Bus Kluang - KL Rm27.50
Ticket Bus TBS - KLIA2 Rm10
Air Mineral kat TBS Rm2
Lunch kat Poppye KLIA2 Rm15

Total Rm361.50

Bajet Day 1 Pattaya
Shuttle Van THB250 (Rm28.75)
Aiskrim THB19 (Rm2.30)
Air Mineral 7E THB7(Rm7.20)
Dinner THB180 (Rm0.80)
Sewa Motor 3h2m THB200 (Rm23.90)
Minyak Motor THB30 (Rm3.60)
Data Internet THB20 (Rm2.40)

Total THB706 (Rm84.40

GRAND TOTAL Rm445.90

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Nu'man Qatadah said...

Mana gambar pantai ... nak tengok ..

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : Day 3 baru shin gi pulau .. pantai kat Pattaya shin ada pegi.. tp x cantik pon