Wednesday, June 8, 2016

Resepi Ramadhan Shin : Popia Cheese Crabs~

Assalammualaikum kengkawan.. shin kembali bersiaran.. Alhamdulillah.. dah masok 3 hari kita berpuasa ek.. memula puasa ni terasa agak slow la.. masok hari ke 10 kang.. terus mcm rasa kejap jer dah nak abis puasa.. tetau je dah nak raya.. kan kan!!

entri kali ni shin nak share satu resepi mudah utk kengkawan semua wat pedoman nak masak apa untuk berbuka puasa.. ye la.. kalo mcm shin.. ada time shin x lalu nak makan nasik.. time buka tu kalo dah tegok air terus rasa kenyang.. so just nak ringan ringan jer.. hmm maksud shin makanan ringan ringan.. bukan ringan ringan yak tu.. puasa ni kena tahan hahaha.. 

ok.. bembahan yak kena ada.. isik ketam.. daun bawang.. cheese.. telo sebijik.. dan jugak kulit popia.. semua ni korang leh beli kat pasar.. ada jer belambak.. 

memula.. didihkan air panas.. pastu celur sekejap isik ketam td.. pastu toskan dia.. bila dah sejuk skit.. potong kekasar.. masokan dalam bekas.. pastu potong daun bawang plak.. masokkan dalam bekas td.. pastu hancurkan cheese.. masokkan sekali dalam bekas td.. pastu masokkan telo.. then gaul rata.. x perlu letak garam.. sbb cheese tu jer dah masin ek..

pastu leh la start gulung dalam kulit popia.. masokkan bembahan yak dah siap di gaulkan td dalam sesudu besar.. pastu gulung la memolek.. boleh terus goreng atau biarkan dulu dalam peti sejuk..

panaskan minyak.. byk skit ek.. biar popia tu tenggelam.. bila minyak dah panas baru masokkan popia.. paling paling dia sampai kaler kekuningan.. pastu leh toskan dia.. 

tadaaa.. siap dahhh Popia Cheese Crabs.. mudahhh.. rasanya pon sedap.. lemak lemak gitu.. kalo korang suka pedas letak la lada skit daam tu.. x pon cicah sos ek.. kalo shin yak x suka pedas ni.. makan gitu jer la.. nyum nyum.. selamat mencuba ek!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

Mie said...

Chef Shin in da house...nampak sodap...

i'm shin... i'm inesen said...

Mie : sedap la juga utk pengganti nasik time berbuka puasa.. cuba lah try ek

Aisyah said...

uihh sedap benor ni shin...akak kaki pedas..kena letak lada itam..xpun cicah cili sos..timer kacih shin share resepi mudah sedap cengginih..

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : sesama kak.. leh la cuba try buat nnt ek.. selamat berpuasa

Mr. Dominic Unknown said...

Kat Bazar Ramadan area Dom dorang jual seketol RM0.50.
Quite nice juga rasa dia.
Perhaps balik nnti I should try this recipe. Thanks shin :)

i'm shin... i'm inesen said...

Mr. Dominic Unknown : try la ek.. kalo lebih leh kita makan berbuka sesama hehe