Sunday, June 12, 2016

Resepi Ramadhan Shin : Ikan Siakap Masak Stim Limau

hye kengkawan.. selamat bercuti di hujung minggu.. seronok dapat berehat rehat di bulan puasa ni kat umah kannn.. rasa mcm xmo naek keje jer esok.. hukkkk.. hope kengkawan semua sehat sehat hendakNYA ek.. 

entri arini shin nak share resepi Ikan Siakap Masak Stim Limau.. haaa actually shin penah share resepi ikan siakap masak stim beberapa tahun yak lepas.. tp kali ni.. cara masaknya agak lain skit.. ala Thai.. cecuti ni leh la gi paso and masak sendiri lauk berbuka puasa kat rumah kannn!

bembahan yak kita perlukan senang jer.. x de yak pepelik.. senang jer nak dapat benda ni kat paso.. harganya pon berpatutan la.. x murah x mahal.. ok.. bembahanya yerlah:

1 eko ikan siakap dara
2 biji limau nipis (diperah utk dapatkan jus)
1 biji lemon (diperah separuh utk dapatkan jus)
2 batang serai
5-6 biji cili padi
1 biji lada
1 biji bawang besar
5-6 biji bawang puteh
sedikit daun sup
6 sudu sos ikan
2 sudu sos tiram
sedikit minyak
sedikit garam
sedikit gula
sedikit air masak
sedikit air tepung jagung

memula.. cuci ikan bebersih.. utk hilangkan rasa hanyir.. basuh la ngan air asam jawa.. pastu di balut ngan tepung.. pastu bilas ngan air.. 

masokan ikan tu kedalam bekas.. taburkan sedikit garam.. 3 sudu sos ikan.. 1 sudu sos tiram.. sedikit gula.. sedikit air.. hirisan bawang besar.. hirisan bawang puteh.. hirisan lada cili.. hirisan serai.. hirisan halia.. pastu masokkan sedikit air..

kemudian.. kukus ikan tu dalam pengukus selama 20 minit.. pastikan air tu bebetul panas la ek.. baru masokkan ikan..

sementara ikan tu di kukus.. bolehlah kita start menumis kuahnya pula.. ok.. panaskan kuali.. masokkan sedikit minyak masak.. masukkan hirisan bawang merah.. hirisan bawang puteh.. hirisan halia..  goreng sehingga naek bau..

pastu masokkan 3 sudu sos ikan.. 1 sudu sos tiram.. dan perahan jus limau tadik.. masokkan 1 mangkok air.. biar sampai mendidih.. masokan sedikit garam dan sedikit gula.. pastu baru masokkan air tepung jagung..  biar mendidik sekejap.. pastu tuang kuah yak di masak ni kedalam ikan yak di dalam pengukus.. kukus dalam 5-10 minit.. jgn lupa letak hirisan lemon dan hirisan lada merah serta hirisan daun sup..

tadaa.. maka siaplah ikan siakap stim limau kita.. shin ucapkan selamat mencuba untuk kengkawan kat luar sana ek.. selamat menyambut waktu berbuka puasa.. sampai jumpa lagik... salam sayang dari shin!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

1 comment:

Rippers said...

Great blog post, thanks for sharing.