Sunday, July 3, 2016

Resepi Ramadhan Shin : Samosa

hye kengkawan.. shin kembali bersiaran.. lama blog ni bersawang hik hik.. almaklomlah puasa.. haus.. lapo.. sampai xde tenaga nak ngadap lappy.. ok.. entri kali ni shin nak share resepi membuat samosa.. haa hujung hujung puasa ni ramai kan yak x lalu nak makan nasik sgt.. sampai dah x tau nk sumbat apa dalam mulut untuk berbuka puasa.. cer try samosa ni ek.. kot kot berkesan #sengih

 
bembahan yak kita perlukan iyelah~
kulit popia
daging cincang
ubi kentang
bawang besar
bawang puteh
serbuk kari
daun sup

kengkawan leh agak agak nk guna berapa amount bembahan tu ek.. kot nk wat skit.. x yah la guna daging or ubi kentang byk sgt.. sekadar jer

memula kengkawan potong dadu ubi kentang tu.. pastu rebus kasi empuk.. daging kisar pon camtu gak.. kengkawan basuh dan rebus kejap.. letak halia sekali.. ni utk elakkan bau hanyir.. if nk goreng terus pon xpe.. kalo shin.. shin lebih suka rebus dulu..

bembahan yak siap di potong dan di rebus

ok.. memulas.. panaskan skit minyak.. pastu masokkan bawang puteh dan bawang besar tadi.. bila dah naek bau jer.. masokkan daging.. pastu ubi kentang.. serbuk kari.. sedikit garam.. pastu last sekali daun sup.. intinya lebih kurang mcm inti karipap..

pastu.. untuk wat kulit samosa.. korang amek selai kulit popia.. pastu korang potong jadi 3 bahagian.. haaa potong la guna pembaris kalo nk sama tegak dan sama lebo #sengih

pastu kita gunakan 2 potongan jer utk membalut 1 samosa.. memula.. letak la inti nya sebanyak mana yak korang suka.. pastu start la membalut menjadi bentuk segi tiga..

pastu korang balut sekali lagi utk elakkan inti terkuar dan minyak masok ke dalam samosa.. kalo x mo double kan pon x kesah.. ekot suka la kan..

tadaa.. siap dah balutan samosa.. so korang wat la bebanyak sampai abis inti tu td.. utk lekatkan kulit samosa ni korang leh guna air atau pon kuning telo..

guna minyak yak banyak skit untuk menggoreng.. pastikan minyak bebetul panas.. haa kang x pepasal.. samosa berinti minyak korang makan nnt..

maka.. ini la hasilanya.. Samosa.. bole buat juadah berbuka puasa.. atau korang frozen kan utk korang goreng time ada tetamu datang beraya nnt ek.. selamat mencubaaaaaa!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

Carl Dani said...

pandainya shin masak...

i'm shin... i'm inesen said...

Carl Dani : Alhamdulillah.. pandai tu idokler.. yak memudah camni leh la utk makan sendiri

Aries Kid said...

Kuih raya xbuat ke shin

i'm shin... i'm inesen said...

Aries Kid : tak buat ponnn.. beli pon 1 jenis je.. tart nenas.. tu pon sbb member jual :P