Sunday, July 10, 2016

Kronologi Hari Raya Aidilftiri 2016 - Part 1

hye kengkawan.. hope belum terlambat utk shin wish.. Selamat Hari Raya Aidilfitri kat kengkawan semua ek.. mahap zahir dan batin.. sepanjang hujung puasa dan seminggu raya ni.. shin mmg anti gadget.. even gambo gambo raya pon shin xde post kat instagram ker apa.. focus beraya.. shin post gambo tu dah 3-4 hari raya.. dah basi.. hehehe.. xpe laaa.. bukan ada peminat pon nak update setiap saat setiap minit kannn #nanges

entri hari ni shin nak cite pasal Raya shin.. kronologi raya shin tahun ni.. Alhamdulillah.. puasa tahun ni sekali lagi shin dapat puasa penuh.. xde demam.. xde sakit apa apa yak leh watkan shin rasa x selesa utk puasa.. dapat gi teraweh.. mak shin pon sehat Alhamdulillah.. cukup dia teraweh.. kemaen suka dia.. kalo tahun lepas dia x sehat.. tahun ni mmg shin syukur sgt.. cuma biasa lah.. lepas operation buang hempedu tu.. dia selalu rasa letih.. x selera makan.. babah shin jer hujung puasa tu semput dia makin teruk.. dah dkt puasa je nampak elok skit.. x leh nak lasak sgt..

Raya kali ni shin agak sebok berabis dan gigih nk hiasa rumah.. shin tukar cat luar umah.. shin yak pilih kaler.. shin yak ngecat.. dari awal puasa.. sampai mlm raya.. honestly.. ni la pestime shin ngecat rumah sebegitu rupa.. sebelom ni babah ngan adik lelaki shin.. shin ngelak ngelak.. hehehe sangat penat yer ngecat umah.. lagi bulan puasa.. haussss.. panasss.. penattt.. complete.. pastu baru shin tau.. harga cat ni mahal nak mampos #nanges

  
pastu.. shin gak yak pilih langsir umah.. shin mintak design yak simple simple jer.. tempat kat Jakel.. senang.. beli kain.. suh dorang jahit dan pasangkan.. kita just bayo jer laa.. cuma x bestnya.. dah dkt nak raya baru la Jakel call gitau kaler langsir yak shin nak dah abis.. so dia tukar kaler lain.. nak tak nak terima jer laa... dari x de langsir raya kannnn #mencik

langsir kat bilik shin.. kasi tutup semua.. senang nk projek tido memalam.. xde org nampak kan kan kannnn #sengihmiang

lagi 2 hari nak raya.. mak dok ngecek beli langir utk day curtain plak ehhh.. amboihhhh.. nk tak nk shin pegi la carik.. tp x sempat nk suh Jakel jahitkan.. sibaek kakak shin nk tolong jahit.. tp jahit simple jer la..

 sangat x suka yer pasang langsir #nanges

tahun ni shin ekot parent gi membeli persiapan utk masak masak time raya.. shin rasa shin dah banyak wat keje.. dan kakak kakak ipar shin pon ramai dah balik kat umah.. so shin decide shin xmo tolong apa apa kat dapo.. cukup laaaaa shin berpenat sebelum ni.. kebetulan encik sham dah balik cuti beraya.. petang raya tu kitaorg pegi shopping lite lite.. shin dok cari sandal gladiator.. tp x jumpa plak.. so beli jer la apa yak nampak menarik.. walo x sepenuh rela #sentap

baju raya pertama 

seronok malam nak raya bila ahli keluarga shin semua berkumpul.. last berbuka reramai.. pastu sesiap pegi solat Isyak dan bertakbir raya kat mesjid.. pastu shin kemas rumah skit.. sediakan bebekas biskut raya.. then gosok baju raya sambil nengok org maen bunga api merdeka tu.. shin mmg suka sgt nengok bunga api.. 
baju raya ke-2

baju raya ke-3

actually tahun ni shin patot ada 5 pasang baju Melayu raya.. tp kebetulan kakak shin baru kematian suami.. so.. tergendala kejap aktiviti menjahit dia.. pastu baru dia start jahit sesikit.. dapat lah jahitkan 3 pasang baju melayu.. dan sepasang lagi cuma siap tang baju jer.. suar x sempat siap.. xper la kannn..

shin mmg xde baju raya bukan baju melayu.. no kemeje.. no tshirt.. no jeans.. mmg seminggu raya hari hari shin nak pakai baju melayu hehehe.. saje mencipta kemeriahan raya utk diri sendiri.. kalo rasa boring jer raya.. bebudak jer yak lebih excited beraya.. padahal.. yak patot raya org dewasa yak cukup puasa sebulan kan!!!

 makanan pagi raya~

kul 5.30 pagi shin dah mangon awal.. gi mesjid utk solat subuh dan bertakbir raya.. pastu balik umah.. makan ketupat pastu mandi sunat hari raya.. pastu sesiap pakai baju melayu utk pegi solat raya.. tetiba hujan turun.. x jd gi nek moto.. encik sham amek nek kete.. terus gi mesjid ngan keadaan x selesa.. berpayung.. sampai mesjid pon rasa x selesa org ramai.. pastu nk scanning scanning org yak helok helok pon x best sbb kena dok dalam mesjid jer.. selalunya kitaorg lepas solat raya bersidai kat luar dengar khutbah sambil mencari jodoh #gelaksambiltekupmulut

kengkawan skolah~

lepas balik solat raya.. wat tahlil arwah then bermaaf-maafan seisis keluarga.. pastu acara bg duit raya.. lepas semua ghaib wat aktiviti beraya umah mertua dan pegi marhaban

semoga mak abah dan family kita sehat selalu.. leh jumpa Ramadhan dan Syawal tahun hadapan dan tahun seterusnya ek #ameen

lepas tu shin pegi beraya umah encik sham dan encik azim.. tahun ni x seronok x dpt makan ketupat dan sambal udang arwah mak encik azim.. pertengah puasa aritu mak dia meninggal lepas setahun kena kanser hati.. semoga roh arwah di tempatkan bersama sama hambaNYA yak beriman #ameen

begitulah kronologi raya shin.. baru part 1.. actually x puasa beraya hari pertama tu.. kalo leh nk mintak Allah slowkan masa masa raya pertama tu.. sbb time tu la shin rasa bebetul meriah.. tp nk wat camne.. ari Raya pertama rasa kejap jer.. tetau dah habissssss #nanges

jumpa lagi di Part 2 yer!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen



5 comments:

Carl Dani said...

selamat hari raya shin, cantiknya rumah!...part mengecat dengan tukar langsir memang tak suka tapi kena buat juga sebabnya tak ada orang lain yang nak buat..hahaha..

i'm shin... i'm inesen said...

Carl Dani : tu lah.. nk tak nk kena buat kan kan.. pasrah.. hehe Selamat Hari Raya ek

Amir Warlord said...

Salam Aidilfitri Shin...Maaf Zahir dan Batin...wow lontong...I Like...:-P

PS : Berkenan plak Amir tengok Sandle Shin...walaupun Shin tak minat sandle tu....hehehe...

i'm shin... i'm inesen said...

Amir Warlord : selamat Hari Raya Amir .. manede lontong.. ketupat laaa.. haha ok ker sandal tu hehe

Asyraf_Crescent said...

Selamat hari raya shin...nak collect duit raya..hahaha...