Tuesday, February 7, 2017

#Jogja4

perghh berkurun nak ngabiskan entri Jogja ni.. jenuhhh aihh.. asal nampak katil jer landing.. nampak bantal jer baring.. pastu dah banyak kali lepas je maghrib terus tido sampai pagi.. acaner tu.. makin boyak la gamaknya #nanges

ok ler.. arini nak nyambong entri hari ke 4 shin kat Jogja.. saudara encik Sutrisno dah sediakan 2 bijik moto utk kitaorg guna time jalan jalan.. so jimat la kat situ.. just isi minyak moto jer ler.. kalo selalu travel camni kan best #sengih

hari ke 4 tu.. planning nya nk pegi Mangunan nengok sunrise.. pastu.. gi Hutan Pinus.. Kalibiru.. Air Terjun Kedung Pedut.. dll..

bila shin google maps.. agak mengambil masa la kalo nek moto.. dari rumah nk ke Mangunan dah sejam.. pastu dari Hutan Pinus nak ke Kalibiru pon sejam lebih.. bila di kira kira mcm x cukup nk pegi semua tempat.. so pasrah je la.. pegi mana yak sempat je.. kul 5 pagik kitaorg dah gerak dari rumah.. semata nak ngejo sunrise..

sampai je di area Mangunan.. kitaorg terus lajak ke Bukit Pangok.. kena bayar Rp3000 utk parking moto.. pastu kalo nk amek gambo.. kena bayo Rp5000.. cuaca agak x menarik.. kabus tebal.. so kejap jer kat sini.. terus gerak ke Hutan Pinus..

x excited sgt ke sini pasal shin x penah pegi.. just bawak bebudak tu jer.. bayo parking Rp3000 pastu snap snap kat situ.. pastu breakfast jap sbb sblm kuar umah td lom sempat breakfast.. lapo sangat #nanges

  ececeh~

kitaorg sampai Kalibiru dalam kul 10 lebih.. kena bayo parking moto Rp2000.. pastu ticket masok Rp5000 seorang.. then pilih nak begambo kat mana.. Rp15000 seorang.. pastu kena tunggu la dalam sejam.. tp x sampai sejam nama dah kena panggil utk begambo..

lepas abis begambo.. kitaorg lunch kat area Kalibiru.. cam biasa.. makan nasi puteh ngan ayam goreng jer.. dkt Rp170000 shin pon dah lupa hehe x catit..

pejalanan kitaorg di teruskan ke Air Terjun Kedung Pedut.. kebas montot nek moto.. ngan salah jalan lagik hukkkk last last jumpa gak.. otw tu dengo bunyik air terjun menderu.. perghhh bestnya.. tp makin lama makin kuar.. menakutkan la plak #nanges

sempat la minum Es Jeruk.. murah Rp2500 jer.. sedap plak tu.. pastu shin salin pakaian kat kedai acik tu.. bayo ticket masok Rp(lupa).. then kena menapak utk masok ke Air Terjun.. perghhh letihhhh

bajet nak mandi kat air terjun.. tp bahaya je nengok airnya ganassssss.. deras.. so decide nengok jer ler.. pastu nampak plak ada flying fox.. dalam gambo pakai beskal.. tu yak shin nak try.. takot tp gatai nk maen gak.. kena bayo Rp50000.. tp xde pon beskal nya.. cehhh propa tul dorang ni..

nengok cuaca dah nk ujan.. dah jam 3 petang masa tu.. terus gerak pegi Air Terjun Kembang Soka.. dkt dkt jer.. banyak tau air terjun kat sini.. x sempat nk pegi semua.. len kali abiskan satu hari kat sini utk pegi semua air terjun yak ada...

kena bayo Rp5000 utk masok ke sini.. parking moto dalam Rp2000 hmm memang best kat sini.. x sempat mandi.. just melepak sambil minum coffee.. InsyaAllah.. kalo ada rezeki nak pegi lagik kat sini..

nengok langit makin gelap.. kul 4 petang kitaorg dah gerak nk balik ke Jogja.. nengok google maps.. jarak dalam 1 jam.. eh dkt plak.. mungkin sbb kitaorg x bepusing pusing mcm masa pegi td.. dkt 4 jam.. baliknya dkt plak.. tp potensi google maps ni membawa kesesatan tu tetap ada.. huhu byk kali berenti tanya org..

dalam pada sesat tu.. best gak.. nampak view cantik cantik.. sempat la kitaorg berenti kejap.. snap snap.. melepek utk hilangkan kebas montot #nanges

besh travel nek moto.. cuma kena banyak sabo la.. x leh memarah kalo sesat jalan hehe.. jgn malu tanya tanya org.. InsyaAllah.. selamat

sampai Jogja.. berehat kejap kat rumah.. pastu kitaorg gi kuar makan kat kedai SS Sambal.. hmmm gasak dorang ni suka makan pepedas.. shin x minat.. tp saje snap snap utk tatapan korang.. kedai ni special dia byk menu sambal.. pilih je sambal apa nak.. kalo kat Jogja byk kali jugak jumpa kedai SS Sambal Pedas ni.. kiranya popular la kedai ni kat sana..

sekian dulu la ek.. nnt shin sambung lagi k.. nk kemas katil pastu leh tido.. ada sesapa nak teman shin??? hukkkk

m(^o^)

*i'm shin.. i'm inesen


3 comments:

Carl Dani said...

wow, bestnya abg Shin, dapat cuci mata tengok tempat orangkan....abnag shin sentiasa handsome.

i'm shin... i'm inesen said...

Carl Dani : alololo macehhh yank

Nieda ramly said...

gayat...tapi view cun dapat tengok dari tmpt tinggi