Wednesday, February 1, 2017

#Jogja3

hye kengkawan.. puas beraya??? hikk.. arini shin dah start balik keje lepas 4 ari cuti sempena CNY.. agak bz skit ngan jemputan kawen.. mcm biasalah.. shin ni jd driver utk parent pergi majlis majlis tu.. siang malam plak tu.. agak letih gak la.. kebetulan encik Sham ngan encik Azim balik kg cuti ni.. dpt melepak ngan dorang kejap jer.. jd la.. nk jumpa lagik kena tunggu time becuti sesama.. x pon time raya nnt la gamoknyer #nanges

entri kali ni shin nak sambung story pasal hari ke 3 shin kat Jogja.. cuaca agak helok skit aritu.. plan kitaorg kembali kepada asal untuk pergi ke Goa Jomblang memandangkan cuaca tak begitu mengizin kan semalamnya..

lepas jer check out motel.. encik Dwi dah jemput kitaorg utk gerak ke Goa Jomblang.. sempat la kitaorg tapau breakfast yak motel sediakan.. dari motel  ( area Wonosari ) nak ke Goa Jomblang x berapa jauh la.. x sampai kot sengah jam.. so sblm kul 9 pagi kitaorg dah sampai sana.. antara yak terawal.. pasal cuma kitaorg dpt no giliran 1-3 masa register..

setiap sorang kena bayar Rp450k utk pakej Goa Jomblang ni.. di mana pakejnya adalah.. peralatan untuk aktiviti.. insurance.. makan tghari dan juga guide..

tak lama lepas tu.. datang la segerombolan ummat manusia dari Singapura.. agak ramai juga la.. riuh kemaen lagikk.. then lepas semua org bersiap siap.. around kul 10 baru la kitaorg gerak utk turun ke Goa Jomblang #teruja

nengok dorang set up tali yak akan bawak kitaorg turun ke bawah.. tingginya lebih 6 meter.. perghhh dub dab dub dab.. bedebo debo..

di sebabkan kitaorg yak terawal register.. so kitaorg dapat turun awal.. siap di pakaikan topi keselematan.. x leh tanggal atas factor keselamatan.. pastu briefing kejap.. then baru la bersiap utk turun..

tu diaa... masa nk turun tu takot gak nk nengok bawah.. tp lama lama berani.. siap on kan gopro lagik hehehe.. rugi la kan x amek gambo.. setiap yak turun ke bawah adalah secara berpasangan..

yeah selamat mendarat #nanges

lepas semua org dah turun ke bawah.. baru lah kita org akan gerak beramai ramai menuju ke dalam gua.. x jauh sgt la.. tp nengok la becakkkk belacak #nanges

view dari dalam gua.. makin lama makin gelap

waktu paling sesuai nengok cahaya ni kuar adalah dari kul 11 pagi sampai kul 1 tgh ari.. hmm cuma harap harap cuaca elok.. x ujan.. kalo x sesia bayo mahal

rasa amazing sgt lah dapat nengok dan rasa pengalaman macam ni.. kalo kat Malaysia.. kat mana pon shin tau nak gi nengok.. kalo kat Indonesia mmg banyak benda alami yak dorang jaga baek.. pastu leh wat duit.. hukkkkk

lepas dah naek atas.. baru la encik Dwi dok cite.. pasal masa zaman dulu masa zaman komunis.. ada 15 org rakyat tempatan yak di kumpul tepi gaung tempat shin turun td tu.. dorang berbaris dan di ikat tali.. lepas tu.. orang yak pertama sekali tu di tembak.. mati masok gaung sambil yak 14 org kat belakang tu pon ekot jatuh sekali dan mati sekaligus..  kejam kannn #nanges

so setiap 17hb Ogos.. seramai 15 org akan turun ke gaung ni sebagai symbolic memperingati 15 org yak mati tu.. katanya.. zaman dulu kat area sini selalu berbau darah... perghh angker!!

lepas siap cuci cuci.. mandi mandi.. kitaorg di bagi makan sebelum begerak balik.. ni la lunch utk kitaorg.. termasok dalam pakej.. hmmmm x memuaskkan sgt.. hope dorang perbaiki pada masa akan datang.. kalo ramai org tu..wat la makan buffet ke apa kannn..

otw balik tu.. kitaorg singgah kejap kat Tebing Breksi.. hmm x menarik sgt.. biasa biasa je tempatnya.. pastu planning nak singgah dinner kat Candi Ratu Boko.. tp cuaca x elok.. so membazir nnt bayo Rp150ribu utk dinner tp sunsetnya xde.. kat sini tempat nengok sunset sambil dinner.. so timing x ok.. kitaorg skip jer

sblm berpisah ngan encik Dwi.. settlekan dulu payment utk 2 ari guna trasport.. Rp900k hmm agak mahal tp x byk tempat kitaorg pegi.. plak tu share 3 org jer.. hukkk thanks encik Dwi.. hope jumpa lagik di masa akan datang ek


Day 3

Goa Jomblang - Rp450000
Transport - Rp300000
Air Mineral - Rp4000
Jagung Bakar - Rp5000
Dinner - Rp25000

Total - Rp784000

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen


4 comments:

Adam said...

Saya sudah ke sana tapi tak ikut aktivity macam ni.
Tak tau pun ada aktivity macam tu.

i'm shin... i'm inesen said...

Adam : byk activity best dan wisata tak popular tp menarik kat Yogjakarta tu.. kena rajin google.. tp kadang kadang kat gambo je cantik hehe reality nya hanya dpt nengok dpn mata je.. depend kat minat seseorang tu.. jom la pegi lg

Ainniah Zulkefli said...

subhanallah lawanya yang cahaya masuk2 tu!

i'm shin... i'm inesen said...

Ainniah Zulkefli : yerp.. sgt menawannnnn