Tuesday, January 24, 2017

#Jogja2


cakkk.. hye kengkawan.. arini shin nak sambung entri pasal trip ke Jogja.. kali ni masok hari ke 2 shin kat sana.. itinerary utk hari tu kitaorg akan pergi ke daerah Gunung Kidul.. kalo dari Jogja perjalanan mengambil masa dalam 2 jam lebih dengan menaiki kereta.. kalo nek moto lagik lama lahh.. so shin decide amek transport utk 2 hari sbb kitaorg akan bermalam di area Wonosari.. berdekatan dengan tempat tempat yak kitaorg akan pegi.. 

shin dah sesiap booking transport dari kat Malaysia lagik.. guna Trip Javanesia.. ni kali ke2 shin guna khidmat dorang.. satu hari dorang caj Rp450k.. so  shin booking utk 2 hari.. hotel shin x booking lagik.. just nak walk in.. cari yak murah utk tido jer..

pagik hari ke 2 tu.. kul 8 pagik kitaorg dah sesiap berkemas.. bawak barang barang apa yak patot.. family Cik Yuna dah siap kan breakfast utk kitaorg.. sambil breakfast kitaorg tunggu la driver datang jemput.. x lama pastu tetiba ada org jenguk jenguk kat pagar dpn rumah.. hmm nengok muka dari jauh cam kenal jer.. rupa rupanya.. encik Dwi.. mamat ni penah bawak shin jalan jalan ke Dieng tahun lepas.. x sangka plak dia yak akan bawak shin lagik sekali jalan jalan ke Gunung Kidul.. sepantas kilat shin bagitau encik Sham hehehe..

 encik Dwi~

cuaca pagik tu agak mendung.. hmm lepas shin bagi copy itinerary kat encik Dwi.. dia sarankan.. ubah skit tempat lawatan aritu.. dia x syorkan kitaorg pegi Goa Jomlang.. takot hujan.. nnt rugi bayar memahal x dpt nengok cahaya matahari masok kat gua tu.. so kitaorg just wat activity Goa Pindul dan Pantai Timang jer..

untuk masok ke kawasan Goa Pindul ni.. kena bayo Rp10ribu setiap sorang.. pastu nnt kita akan di bawak ke tempat pilihan pakej.. ada 4 pilihan.. shin cuma pilih 2 jer.. 

shin pilih Goa Tubing Pindul & Sungai Tubing.. untuk 2 tempat ni kena bayo Rp253ribu + parking kereta Rp5000.. ceh berkira.. dah amek pakej tu x yah la nk caj parking kete kan #nanges

kat dalam gua tu gelap.. so x leh nak snap gambo hehehe.. lawa la.. kalo kat tempat kita jarang dpt masok gua kannn.. kalo sorang sorang masok mmg x lah.. takot sehhh

lepas puas bermandi manda.. kitaorg pon gerak la pergi makan lobster.. haaa sebelom sampai Pantai Timang.. ada satu tempat makan lobster.. jommmm!!

pestime pegang lobster hidup hehehe.. lobster mati pon x penah pegang.. sekilo lobster dalam Rp450ribu.. ada la dalam 4 eko.. masak goreng.. nyum nyum

extra siput gonggong sengah kilo Rp30ribu

siyes sedap sgt sgt!

 sampai berpeluh encik Izzul makan hehehe

mmg berbaloi la bayo Rp480ribu utk makan lobster ni.. siap sekali ngan nasik.. sayur.. ulaman.. siput..  pastu air pon dpt gak.. tengah sedap makan.. tetiba hujan turun.. adehhh.. acaner nk gi Pantai Timang ni.. hmmmm #nanges

rata rata yak datang makan situ.. orang Malaysia.. ada yak friendly... ada yak tak hehehe.. xpe la.. sempat la shin berbual ngan satu couple baru kawen ni.. handsome.. hahaha.. borak borak.. pastu.. lepas dia blah.. datang lagi 2 org dak pompuan Malaysia.. gamble jer dorang nek moto dari Jogja.. pestime plak tu datang Jogja.. tabikkk spring la toink toink..

lepas abis makan.. encik Dwi ajak terus pegi Pantai Timang.. shin pon x decide nak naek gondola kat situ.. pasal mahal bebeno.. Rp250ribu sekali naek.. x berbaloi.. pastu seram plak tu ngan ombak kuat.. nak bergambo pon x best.. sbb hujan..

kalo kengkawan nak tau.. kat sini la tempat lobster di naikkan tetiap ari.. haa.. gondola yak dorang guna ni la dok angkut lobster naek ke darat.. pastu di commercial kan.. so kalo nak naek kena bayo ler gamboknya.. mahal sbb guna tenaga manusia utk tarik tali tu.. so kalo rasa nk coba.. leh la try ek

pastu begambo gambo.. terus kuar dari kawasan Pantai Timang ni.. jalan dia dah la hazab haha.. sibaek la nek kete.. kitaorg terus cari hotel bajet kat area Wonosari.. dpt satu motel ni.. murah la utk twin bed.. Rp160ribu jer siap breakfast.. dlm Rm50 satu malam.. share 3 orang.. encik Dwi x lepak sekali pasal dia nak rest kat umah sedara dia.. so kitaorg kuar sendiri mlm tu utk makan malam..

teh sosro~

mee ayam~

bakso~

shin kalo bab makan xde la cerewet sgt.. tp agak memilih hehe.. biasa kalo shin pegi Indonesia.. shin mmg x berapa minat masakan dorang.. so utk selamat.. shin cuma makan nasi puteh ngan ayam goreng jer.. so malam tu shin teman encik Izzul ngan encik Sutrisno makan mee ayam ngan bakso dulu.. pastu dorang plak kena teman shin cari kedai makan yak jual nasik ngan ayam goreng.. huhu

shin lupa nk snap nama kedai ni.. dia punya masakan mmg sedap sgt sgt.. InsyaAllah kalo shin area Wonosari lagik.. shin nk makan kat kedai ni.. sgt sedap!

Day 2

Gunung Kidul - Rp10000
Goa Pindul & Sungai Tubing - Rp 87000
Lunch Lobster - Rp160000
Motel Anggraini - Rp54000
Dinner - Rp25000
Tapau Es Jeruk 3 bungkus - Rp9000

Total - Rp345000


m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

9 comments:

Amir Warlord said...

Uishh...terliurnyer tengok lobster yang Shin pegang tuh...;-P

Carl Dani said...

nampak sedap lak mee ayam tu...hahahah..

Anonymous said...

Yeay Roger Federer menang..kalahkan Nadal plak tu. Huhuhu.

Nieda ramly said...

kalau pergi cari nasi timbel...kalau dapat lobster lagi suka

i'm shin... i'm inesen said...

Amir Warlord : tengok je dah sedap apantah lg dpt mkn.. siyes sedap

i'm shin... i'm inesen said...

Carl Dani : boleh la .. x minat

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : hampeh #nanges

i'm shin... i'm inesen said...

Nieda Ramly : nk mkn lobster je

Anonymous said...

Hehe..mraser.