Sunday, January 22, 2017

#Jogja1


hye kengkawan.. pe kabo semua??? shin sehat cuma badan still sesakit.. sengal sengal ubi.. penat travel 7 hari kat Yogjakarta lom hilang lagik.. ingat balik Jogja aritu nk terus update blog.. tp terbantut sbb rasa kemalasan tu melampaui batas.. so arini baru la rajin skit nk tepek skit skit cite travel aritu.. agak basi tp xpe la.. hope ada info yak boleh shin share kat sini ek #nanges

shin sesiap tuko duit Rupiah kat bando Kulai.. Rp4juta = Rm1340, hmm Rp1000 lebih kurang 30sen duit kita la.. agak rugi la.. travel masa duit Rm jatuh terduduk.. tp sbb ticket dah beli awal.. gasak.. gigihkan jugak.. pejam mata jer la tuko duit.. 

untuk trip kali ni shin pergi bertiga.. dengan kawan sekeje.. encik Izzul.. dan sorang budak Indonesia.. encik Sutrisno.. walopon dia org Indonesia.. dia baru sekali jer pegi Jogja zaman SMP (skolah).. so dia amek cuti panjang balik kampong.. sblm tu dia nk jalan jalan Jogja dulu ngan kitaorg..

dari Kulai kitaorg nek kereta encik Izzul ke Kolompo.. tong tong bayo duit minyak tol segala.. sorang dalam Rm70.. include sekali duit parking kete kat Putrajaya Central utk 7 hari.. kitaorg sengaja pegi awal hari sabtu sbb nak shopping last minutes kat Kolompo.. tidonya kat umah encik Sham.. lama x jumpa dia huhu

ni la budget jalan jalan shin ke Jogja.. duit makan Rp500k, duit ole ole Rp1juta, duit emergency Rp500k, duit extra Rp1juta.. utk duit bayar bayar apa yak patot.. shin mintak Rp1juta setiap sorang.. so kalo nk bayo transport ker.. bayo ticket wisata ker.. apa apa la yak berkenaan guna duit tu.. so xde istilah sapa sapa nk bayokan dulu.. sorang jer in-charge.. kalo x nnt memasing lupa kalo ada sesapa dulukan duit bayo itu ini.. tetau larik budget hehehe..


kul 6 pagik kitaorg dah kuar rumah menghala ke Putrajaya Central.. shin dah siap siap call tanya rate parking kat situ.. Rm6, so shin dah ketepikan budget Rm42 utk duit parking selama 7 hari kat situ..

dengan bantuan GPS.. kitaorg sampai Putrajaya central dalam kul 6.40 pagik.. mengengkek bawak beg.. berat nak mampos.. bayangkan ler kitaorg beli luggage pegi Jogja jer dah 65kg hahaha.. banyak kann.. encik Sutrisno punya beg jer dah sebeban.. beg baju.. beg kasut.. beg ole ole utk bawak balik kampong #nanges

sempat la breakfast jap kat Putrajaya central.. x sedap sungguh kat situ.. mahal.. nasik lemak cetoet jer dah Rm2.. air teh o dkt Rm2.. hampeh... lepas solat subuh.. terus beli ticket ERL ke KLIA2.. Rm9.40 sehala..

banyak kan beg #nanges

memandangkan shin paling tua dalam reramai.. yer la shin dah 39.. dorang nak masok 22 tahun (nanges) kira shin la guide dorang.. lagi plak ni kali ke3 shin ke Jogja.. even encik Sutrisno pon lom penah jalan jalan kat Jogja.. so.. segala itinerary.. shin cari dan cadangkan kat dorang.. encik Izzul lebih kepada "i follow".. encik Sutrisno ada jugak la bg cadangan..

penerbangan mengambil masa 2jam 45minutes.. kitaorg sampai AdiSucipto International Airport dalam 11.30 pagik.. then pakcik encik Sutrisno dan keluarganya dah siap siap tunggu kitaorg kat airport.. oh ya.. utk travel kali ni.. penginapan kitaorg di taja oleh saudara encik Sutrisno hehe.. nginap kat umah dia.. so save la skit budget.. 

lepas siap siap makan tgh hari.. pakcik encik Sutrisno dropkan kitaorg kat Candi Prambanan.. sambil di guide oleh anak dara beliau.. Cik Yuna.. beg kitaorg terus di anto ke rumah.. so kitaorg nnt balik naik bus jer.. gamaknyerrrr..

kitaorg masok sini ekot harga local.. Rp30ribu.. mampos kalo kantoi hehehe.. tp x yah la dorang nk berkira sangat kannn.. bukan lama sangat pon.. bosan dah masok sini.. tp encik Izzul ngan encik Sutrisno x penah masok lagik.. so layankan jer la.. 

pastu.. planningnya pegi pegi Candi Ratu Boko ngan Tebring Breksi.. tp x jadi pasal hujan.. hukkkk.. so terus balik rumah.. punya la jauh nk menapak gi terminal bus.. bestnya bus kat Jogna ni systematic sangat.. siap berbumbung lagik bus stop masa transit nk tuko bus.. kelassssss ko jah!


sampai jer di rumah pakcik encik Sutrisno.. kitaorg di tunjukkan bilik utk berehat.. rumah pakcik encik Sutrisno ni agak besar.. pastu dia ada bikin bilik bilik utk bebudak universiti tinggal.. kira mcm jd anak angkat dia la.. lepas skrg.. bilik bilik tu kosong.. so kalo sedara mara dtg.. leh stay situ.. so kira langkah kanan la..

moto utk kitaorg kuar pon di sediakan.. so x yah la kitaorg menyewa moto..dah jimat lagi duit transport.. malam tu kitaorg dinner kat The House Of Raminten.. saje pegi awal sbb dah banyak kali pegi lambat byk menu xde..

lepas dinner.. kitaorg pegi jalan jalan kat Malioboro.. snap snap.. sambil cuci mata.. sambil nengok nengok barang.. aim barang apa nak di beli nnt utk di buat ole ole.. shin lebih berkenal beli kat Mall Malioboro.. dah penat bejalan kat Maliboro tu x larat terus nk gi kat parking moto.. memula nak nek kete kuda.. tp mahal sgt.. last last nek beca huhu.. sblm sampai rumah kitaorg beli SimCard dulu.. hidup sepi tanpa internet #nanges

camtu la kisah hari pertama shin kat Jogja.. nnt shin sambung lagik utk entri hari ke dua ek.. entri travel kali ni shin x dpt nk tulis detail pasal budget.. pasal ada yak free.. ada yak kena bayar.. mana yak kena bayar tu shin mention la ek..

jumpa lagik kengkawan.. sayang selaluu.. mmuahhh

Day 1
Lunch - Free
Hotel - Free
Candi Prambanan - Rp30000
Motor - Free
Petrol - Rp17000 
Dinner - Rp29000
Bergambar kat Malioboro - Rp5000
Beca kat Malioboro - Rp5000
Beli SimCard - Rp30000

Total - Rp116000

 

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

Carl Dani said...

Bestnya shin, update lagi k..

i'm shin... i'm inesen said...

Carl Dani : wokey nnt shin update yer

Anonymous said...

Bila nak update ni...dah dahagakan entry terbaru ni. Pleaseeee.

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : mlm kang shin update

Anonymous said...

Thank you shin.

Kamen Shinobi said...

Apa kata Shin sangkut tag 'pengen dilamar' tu kat leher..usung keliling Jogja..untung2 dapat buah hati orang Jogja...ekekekeke :gurau:

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
(pakej lain sila whatsapp)

Day 1
● Tebing breksi
● Kotagede (kilang silver & chocolate)
● Parangtritis beach
● Manding (leather arts)
● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

Day 2
● Merapi lava tour
● Borobudur temple
● Kalibiru

Day 3
● Timang beach
● Cave tubing pindul
● Pinus Forest
● Bukit bintang

Day 4
● Drop off to airport

Harga bermula dari:
RM 589 (ALL IN)*
RM 439 (exclude hotel)*

*kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
* kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal


Pakej termasuk
● Kereta Sewa AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
● Hotels *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
● Supir / Pemandu
● Makan supir
● Parking
● Entrance fee sesuai itinerary
● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
● Air mineral
● Insurance

Exclude:
● Airport taxes
● Gondola ride bilamana pergi timang
● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
● Menu tambahan untuk dinner / lunch
● Tips untuk driver (seikhlasnya)

Note:
Harga dapat berubah setiap masa
Harga tidak berlaku bagi high season

>>> Untuk pakej pelanconga jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
>>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
>>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb