Thursday, January 3, 2013

cerita pasal duit

arini semangat berkobar kobar nak pegik Maybank datang lagik.. padahal shin dah try pujuk perasaan ni.. shin dok bagitau slow slow.. "orang ghamai.. tunggu jer seminggu lagikkk".. memula makan pujuk gak laa.. tp lepas mangon tido.. terus semangat tu mencanak canak naek.. pastu.. siang kebetulan hujan lebat.. maka makin teruja la nak pegik.. shin dok pikir time hujan mesti orang malas nak kuar.. so kat bank sure x ramai orang #sengih

tapi bila shin sampai jer kat bank.. mak aihhh.. ramai nyer umat manusia dok dalam tu.. memasing dok megang buku ASB.. perghhh masakkk.. mesti lama kena nunggu.. gasak ar.. alang alang dah sampai kann.. sblm nunggu giliran shin sampai ( dkt 2 jam ok! ) shin settlekan dulu bayar kad kedit.. sambil mata melingas nengok orang kat dalam tu.. cuci mata.. kot kot bertemu jodoh.. yak shin minat ramai ar.. tp jodoh tu xde #nanges

lepas dah lebih 2 jam nunggu.. akhirnya.. dpt gak apa yak shin nak.. ngee.. Alhamdulillah.. puas dah rasa hati dapat nengok dividen.. siap suh orang bank tu transferkan masuk dalam akaun semasa.. senang shin nak sedut.. duit tu nnt shin nak guna time travel.. InsyaAllah cukup utk 1st travel bulan ni.. utk bulan depan shin kena top up skit la.. pastu untuk yak akan datang.. kena start menabung balik.. hopefully dapat la keje overtime banyak skit..

sebut pasal keje.. haa esok last management wat meeting pasal kenaikan gaji mininum RM 900 bagi pekeje pekeje.. hmm shin x pikir sgt.. sbb meeting tu nnt sure x memihak sgt pada pekeje yak gaji kitaorg lebih dari gaji mininum dan sangat x memihak pada pekeje yak dah keje lama kat company ni.. shin ni dah 16 tahun keje.. dari gaji basic RM 500.. nak kena nunggu 16 tahun baru dpt gaji sekarang.. setahun naek 20 hinggit.. 30 hinggit.. bukan shin sorang la.. ramai lagik pekeje senior kat sini memendam rasa.. hmm harap harap.. pasni ada la berita besh utk kitaorg plakkk #nanges guling guling

sekadar info la kan.. kot kot ada pembaca blog shin berumo 21 - 30 tahun.. kerajaan dah buat perubahan pasal rebet RM 200 utk korang beli tepon pintar.. haa kalo sebelom ni dorang dok tetapkan henpon mana yak korang leh beli ngan guna rebet yak dah di bagi tu.. tp ntah naper.. tetiba dorang ckp korang leh beli mana mana tepon pintar yak ada kat pasaran.. wahhh untung lah... pesal dorang bagi sampai umo 30 ek.. x aci laa.. umo macam shin ni x dpt ponnnnnnn.. kejam ok #sambung nangis

haa ni dok tunggu BR1M 250 untuk orang bujang.. ntah bila dapat.. kalo dapat je nanti.. cecepat shin nak pi bayo cukai pintu.. 3 tahun tak bayo ni huhu.. ntah baper laaa nnt lepas campo interest.. hopefully dapat laa

tahun lepas.. shin berazam nak kumpul 10 ribu dalam setahun.. Alhamdulillah.. berjaya.. tahun ni tobat dah.. berazam camtu lagik.. sakit badan dok gegila carik duit.. cuma tu la.. sblm ni shin ngumpul sbb nak beli katil baru.. almari baru.. tivi baru.. gadget baru.. huhu.. bila dah ada duitnya.. cam sayang la plak nak gunakan.. tu la.. rasa bersalah plak.. punya la pujuk diri ni supaya rajen keje overtime.. simpan duit.. bila tiba masa.. xmo guna.. hmmm nnt la.. shin pendam dulu hasrat tu.. try xmo boros.. gunakan ekot keperluan.. mana la tahu kot kot tahun ni bertemu jodoh.. kawen.. haa senang.. x yah susah susah carik.. skrg ni duit hantaran paling koman 10 ribu.. lom lagik duit belanja itu ini.. majlis lagik.. ehh.. uiks.. ada ker org nakkkk kawen ngan shin ni #nanges

untuk permulaan tahun baru 2013.. shin dok pikir kaedah terbaru utk diri shin manage duit tetiap bulan.. haa sblm ni pon shin mmg manage tulis kat buku.. duit tu kuar kat mana.. tp x berapa details la.. belanja besar tu shin nampak la.. mcm belanja kekecit shin x nampak.. duit tu kemana.. tau tau jer.. balance gaji tetiba bulan ada 2-3 ratus jer.. yak laen pegik mana?? haaa.. lantas.. shin nak wat kaedah mcm kat bawah ni plak.. hopefully berkesan laa.. then shin leh teruskan sampai shin jumpa kaedah baru yak lebih bagus.. haa korang nak tau camne shin wat.. meh nengok sini kot kot leh bagik ilham utk korang plak ek..

setiap kali korang kuar shopping.. pastikan korang simpan resit.. x kesah la.. korang bayo cash ker.. bayo guna kad kedit ker.. haa jgn terus buang.. dari situ korang leh nengok belanja korang utk bulan tu apa benda.. 

utk mengelakkan shin lupa bayar kad kedit.. shin lebih suka bayar x lebih seminggu.. paling cpt shin bayo sejam lepas guna kad kedit.. asal jumpa ATM machine shin terus pi bayar.. ato shin tunggu hari utk pegi bank.. shin akan settlekan semua.. pastu shin akan wat camni.. kira ada lampiran dan bukit dah bayo la kaedahnya.. shin suka beli guna kad kedit semata mata nak dapatkan point.. tu jer.. huhu.. redeemnya ntah bila.. x reti nak redeem sebenonya..

kalo tadik pasal shin membayo kad kedit.. ni plak shin manage duit belanja.. shin akan kuarkan skit skit.. sekali kuar mungkin 300 ato 500.. pastu catit duit tu kuar utk apa.. even bayo duit parking singgit pon kena tulis.. haaa so tau la duit tu shin watpe kann.. pastikan xde duit lain selain yak shin dah kuarkan utk mengelakkan bercampur dan terlebih guna lantas menyebabkan duit tu short..  so kena pandai la agak la.. berapa amount utk sekali kuar.. bagi shin xde masalah langsung nak kuarkan seminggu sekali.. janji shin leh manage duit shin tu nnt.. itu yak penting.. xde perasaan malas ato lecey.. huhu

disebabkan carbon kat resit bank selalunya akan hilang lepas beberapa lama tebior.. shin pon letak kat dalam pestik camni.. mcm resit setiap kali shin bayo loan umah ngan kete.. shin akan simpan dalam pestik camni gak.. so far ok jer.. still leh baca sampai skrg.. even dah 2 tahun dalam pestik tu.. tp kalo maybank nyer resit mmg cpt hilang carbon dia..

haa camtu laa kengkawan.. pasni.. kalo cara camni pon xleh nak manage duit kuar masuk.. hmm shin pasrah jer la.. nama pon duit.. mcm air.. lajuuuuuuuuu semacam jer.. nak ngumpul punya lama.. nak ngabiskan sekejap jer.. sekelip mata #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

11 comments:

Mahamahu said...

eheheheh byk nye duit....

i'm shin... i'm inesen said...

Mahamahu : eh gambo kat atas yak pegang banyak duit tu bukan gambo shin ar.. tu amek kat google #nanges

Amin A. R said...

Kumpul 10k setahun...hebat la shin. Dapat bayangkan tahap kegigihan bekerjanya...

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : menderita gak.. tepaksa tebalkan muka jumpa senior mintak ot.. kalo x mintak.. nnt asyik org bawah yak dia suka jer dpt.. so ckp bebaek beserta ugutan hahaha.. agak penat.. tp bebaloi.. so tahun ni xmo la.. penat sgt.. nak berehat plak.. kumpul skit skit suda

luddin said...

selamat Tahun baru shin...

cantik kasut skeechers tu? Beli kat mana??

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : beli kat JPO.. beli pon sbb carik kasut yak comfort utk tumit.. x rasa penat kalo jalan.. puas carik.. even clarks ngan scholl pon xde.. last last beli kat skeechers tu jer..

zoulmzmn said...

mintak blanja tepon pintar la shin..boleh??..hp zoul rosak .. :(

i'm shin... i'm inesen said...

zoulmzmn : awat mintak kat shin.. kot yer pon.... dah rosak pi la carik ganti!!!

Aisyah Rafaei said...

shin, tau tak owg pompuan sgt3 admire lelaki yg pandei manage duit...dan cari duit..dan pandei nyimpan..tak perlu yg kaya raya..tp memadai yg stabil ekonomi nyer..ada umah, ada keta, bior pun kecik..bayor hutang on time...dan bukan kaki pinjam duit..

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah Rafaei : erk.. x tau plak kak.. sbb shin xde awek pompuan #nanges

siti fatimah said...

hehe.1st time baca blog shin ni.

pas abes bace, rasa nak gelak..sbb..shin asyek nanges je. :D