Tuesday, January 29, 2013

Hello Jogja - 4th Day

arini shin nak neruskan membebel pasal hari ke 4 shin di Jogja.. ngee.. sebelom tu.. mood pegi becuti ke Pulau Koh Lipe datang balik.. encik kaka berjaya beli ticket balik Hatyaii ke KL.. perghh lega.. maceh la encik kaka yak dok gigih tolong berjayakan trip ni.. tocey tocey!!

baeklah kembali pada entri yer kengkawan.. masuk hari ke 4 di Jogja.. setiap hari mmg x cukup tido.. lantas.. masuk hari ke 4.. mmg x larat habis.. tau tau pintu dah kena ketuk.. aik.. sblm ni shin dok ketuk pintu bilik dorang hehe.. maknanya hari ke 4 tu kitaorg dah lambat.. Pak Eko dah tunggu kitaorg kul 6 pagi.. tp kitaorg mangun dekat kul 8.. pastu bekpes.. kul 8.30 baru kitaorg kuar hotel.. perghh lama giler Pak Eko kena tunggu kan.. sian.. tp muka dia senyum jer.. dalam hati sapa yak tau.. terbakar!!

lantas.. Pak Eko dok buat briefing sekejap sebelom kitaorg di bawak jenjalan.. shin ingatkan dia nak marah ker apa huhu.. takottt.. tp rupanya ada perubahan tempat lawatan.. 

masa awal awal plan trip.. shin dah mintak Pak Eko bawak kitaorg pegi Telaga Warna ngan Kawah Sikidang, Dieng.. dari awal lagi Pak Eko mcm x setuju utk bawak kitaorg gi sana.. dia ckp pejalanan amek masa 4 jam.. pastu jalan sempit utk naek travello ( masa ni dia ckp nak sewakan sebijik travello utk kami yak 10 orang ni ), senang ckp dia kalo leh mmg xmo bawak kitaorg kat sana.. sbb shin berkeras nak pegi.. so Pak Eko bagi 2 option.. dia nengok keadaan semasa ngan cuaca.. kalo x mengijinkan.. dia akan bawak kitaorg tempat laen.. hmm tp shin mmg rasa dia xmo bawak.. nak plak lepas tu dia x jadi nak sewakan kitaorg travello.. di situ dah nampak..

so.. pagi tu untuk menguatkan hujah dia xmo bawak kitaorg pegi Telaga Warna ngan Kawah Sikidang.. maka Pak Eko dok tunjukkan kitaorg satu sms.. dia ckp dari kawan dia.. kat sms tu ada tulis pasal jambatan runtuh.. jalan rosak.. haa tetiba kannn.. dan dan la aritu nak jadi semua tu #nanges

pastu kitaorg xleh wak pe la.. lg plak semalamnya shin ada tanya la si asri.. kalo travel dia suka ker nengok mcm candi.. benda benda sejarah tu.. dia ckp dia minat gak tp.. dia lebih suka nengok laut.. air terjun.. mcm Ilyas dan yak lain lain pon ada tanya.. kitaorg leh mandi ker kat Telaga Warna tu.. dorang ada tanya pasal air terjun.. kalo si Faizal dia mcm x kesah jer.. ekot jer.. bagusss x banyak songeh hehe

Pak Eko dok suggestkan kitaorg pegi Pantai Krakal sama Pantai Gunung Kidul.. pastu kitaorg akan di bawak ke Air Terjun Sri Gethuk.. then Candi Arjuna.. erkk candi lagik??? bosannn huhu.. masa shin rasa mcm x puas ati la.. tp dlm ati la.. cuma kengkawan pon mcm rasa Pak Eko saje wat cerita jambatan roboh semua tu.. sesapa jer leh sms dia bagitau camtu.. pastu tunjuk kat kitaorg.. 

lepas kitaorg masuk semua ke bilik utk bawak suar mandi.. terus kitaorg gerak ke Pantai Baron, Kukup, Drini, Krakal dan Sundak.. wahh panjang gitu huhu.. masalahna shin xde suar pendek pon.. bawak je la boxer #nanges

pejalanan amek masa dekat 2 jam.. atau singkat.. atau lebih.. haa shin x pasan.. tp mmg jauh.. dan sepanjang jalan tu shin tido.. Pak Eko pon ada gitau dia x berani nak kejut sbb dia tengok shin tido x sedar huhu.. so shin x tau la dia borak ngan sapa time tu.. rasanya Ilyas sorang x tido huhu..

masa kitaorg sampai tu shin x nengok jam sangat.. tp dekat kul 10 lebih kot.. masa tu panas yak amat.. shin x larat nak merayau kat area pantai.. ngan ombak dia bukan maen beso.. even Pak Eko ckp laut ni selamat.. dan boleh mandi... tp sorang pon x de yak nak mandi.. kalo pegi pepetang tu logik la jugak kan.. ni waktu nak tengah ari.. mmg cari nahas.. ajer kena panggang ngan matahari #nanges

untuk masuk ke Pantai Krakal ni kitaorg kena bayar IDR4000 setiap sorang.. hmm ok xde la mahal.. turun jer kete shin terus pegi cari kedai minum.. haus yak amat sangat.. nak plak nampak buah kelapa.. perghh makin bernapsu nak minum

pandai ke amyrol? jgn terpotong jari udah

sempat snap dari jauh

titanic ato ombak rindu ni??sib baek x kena telan ombak

silau kuat sangat.. terpaksa edit brightness 

x lama kitaorg kat Pantai Krakal.. pastu beralih ke Desa Bleberen Gunung Kidul.. dorang ni dok sebelah menyebelah jer.. tp kalo jalan kaki jauh ar.. so dari sini kitaorg leh gak nampak pantai Krakal tu.. bayaran masuk IDR5000 tiap sorang

x sampai sengah jam kitaorg kat sini.. cuaca panas buat rasa nak togel jer huhu.. lepas snap gambo ala kadar.. semuanya mcm x bernapsu jer.. then Pak Eko terus bawak kitaorg pegi Air Terjun Sri Gethuk.. masa ni shin frust dah.. begini ker penghakhiran hari ke 4 kat Jogja.. x menarik #nanges

utk sampai ke Air Terjun Sri Gethuk.. pejalanan amek masa dkt 2 jam.. kurang atau lebih shin x pasti sbb tetido.. tau tau dah sampai.. haaa masa tu dkt kul 1 lebih.. 

kat sini ada pakej naek bot pelampong pegi balik.. pastu body rafting sama flying fox.. haa kalo nengok air sungai tu mcm keruhhh jer kan.. memula tak teruja sgt.. tp salin gak la baju utk mandi Air Terjun.. kat sini lom nampak air terjunnya..

last guna handy cam sblm tetiba wat hal #nanges

memasing ceria jer..  ker?

haa sekali dah sampai.. teruja nengok air terjun Sri Gethuk.. lawa giler.. besh besh.. terus rasa x sabar nak mandi.. huhu.. walopon air terjun ni x sejuk mcm air terjun kat tempat laen.. tp melayan gak laaa..

tadaaaaaaaaaaaaa~

apesal candi borobudur tercampak kat Sri Gethuk ni?

terbaek~

bersiap utk body rafting

ombak dia deras ok!

takot gak bila dorang ckp.. dalam air ni 20meter..

acara di akhiri ngan flying fox

wahhh 1st time shin wat body rafting sama flying fox.. seronok seronok.. walo memula takot.. rasa nak muntah pon ada.. tau tau jer dkt kul 4 lebih kitaorg abish melayan air terjun ni.. ngee.. lantas x sempat nak pegi candi arjuna.. xpe la kann..

otw balik sambil di iringi ngan ujan lebat.. sempat la singgah bank sekali lagik.. bebudak ni nak cocok duit.. hmm kaya tul.. pastu Pak Eko bagi masa 2 jam utk kitaorg shopping kat Jalan Malioboro.. masa tu dkt kul 7 malam.. x cukup sebenarnya 2 jam tu... byk benda x beli.. sempat la pegi Mirota Batik.. dan pasar malam area Jalan Malioboro.. teman si Ilyas sama Aishah cari busana muslim sama telekung.. kul 9 lebih pasar malam pon dah tutup.. shin x sempat nak cari kan ole ole utk mak sama babah #nanges

so shin pikir esok jer la cari sblm Pak Eko antar ke aiport.. nak sedap kan ati kan huhu... malam tu kitaorg kuar ramai ramai jalan kaki jer.. cari restoren utk farewell dinner kitaorg kat Jogja.. semua org nak makan western huhu.. dah x mo makan gudeg ker?? hehe

ari ke 4 ni hanya seronok bila dapat mandi ari terjun jer.. yak laen laen shin rasa biasa jer.. dan banyak masa shin tido dalam kete.. agak rugi la.. tp xper.. seronok jalan ngan kengkawan.. tu yak penting ( walapon kengkawan tu umo bebudak jer lagi dan baru kenal x sampai 3 ari ).. esok ada setengah ari utk bersama sebelum berpisah membawah haluan masing masing.. dorang still bersama sbb dok satu UITM  #nanges

4th Day Budget


IDR 4000 - Pantai Gunung Kidul
IDR 5000 - Pantai Baron, Kukup
IDR 40,000 - Air Terjun Sri Gethuk
IDR 5000 - Tips Photographer
IDR 14,000 - Lunch
IDR 41,000 - Dinner
IDR 100,000 - Transport
IDR 107,500 - Hotel

IDR 316,500 - GRAND TOTAL

IDR 600,000 ( RM 187.50 ) - 4th Day Budget
IDR 316,500 ( RM   98.90 ) - Spent

IDR 283,500 ( RM 88.60 ) - BALANCE

tips : kalo nak shopping kat area Jalan Malioboro.. hati hati ngan pencopet.. yak pasti pencopet ni bukan orang Jogja la.. orang luar.. pastu kalo rasa murah.. beli jer.. jgn tangguh tangguh.. walopon x dpt semurah di Borobudur.. kualiti juga beza.. tp utk ole ole harga tu bukan keutamaan.. murah atau mahal tetap jadi kenangan tanda ingatan.. shin rasa ralat kat sini sbb x shopping sgt pon #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

10 comments:

Amin A. R said...

air terjun tu memang nampak cantek sangat2....

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : yer sgt cantik.. suka mandi kat situ

Nick Irfan said...

wah! bestnya.....

zai zairies said...

ermmm... citer byk kat air... yg telaga shin nak gie tue.. ada ape kat sana?? kalu nak jejalan biar pergi tempat yg tak ade di tempat kita. Sakit hati juga dgn pak eko... saya rasa dia malas nak pergi kat situ macam2 alasan...ishh tak suka lee org macam tue dah lee bukan selalu kita nak ke sana kannn...
citer shin nie nak masuk episod akhir hope gie pulau nanti...ada pic yg awesome!!!...

zai zairies..**

luddin said...

shin...tak pergi Kraton dan Taman Sari?

i'm shin... i'm inesen said...

Nick Irfan : Alhamdulillah.. besh dan berbaloi.. seronok

i'm shin... i'm inesen said...

zai zairies : hmm nak salahkan 100% kat Pak Eko pon susah.. ntah la.. tp mujur air terjun yak dia bawak leh membantu mengubat rasa x puas ati tu huhu.. seronok.. kengkawan lain pon suka.. tinggal lagi satu entri masa last day kat Jogja huhu

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : shin pegi Kraton ngan Taman Sari masa hari ke 5 sebelum nek flight lik Malaysia

WeLcoMe said...
This comment has been removed by the author.
Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb