Sunday, February 3, 2013

Hello Jogja - 5th Day (finale)



hye kengkawan.. Assalammualaikum semuaaa.. salah sejahtera yer... shin kembali bersiaran.. entri hari terakhir shin di Jogja.. ngee.. agak lama tergendala.. baekkk la.. lepas penat mandi air terjun.. malam tu kitaorg pegi makan malam sesama.. masa ni la insiden Pak Eko mcm naek hangin skit ngan kitaorg.. seboleh boleh dia nak kitaorg makan kat restoren dia.. suh makan ketam yak ntah berapa dia akan caj.. tp kitaorg sepakat nak makan benda laen plak.. asalnya Pak Eko plan nak bawak kitaorg makan seafood kat tepi laut.. tup tup plan dia bertukar ke restoren dia.. so.. fair la.. memasing x dpt makan seafood.. dan Pak Eko x leh nak paksa kitaorg makan kat restoren dia.. kitaorg lebih rela jalan kaki cari sendiri.. kiranya mcm farewell dinner la.. hasilnya.. pagi tu sekalik lagik mangon lambat.. Pak Eko dah tunggu dari kul 7.. tp dekat kul 8.30 baru kitaorg  siap check out.. tu pon memasing bedondang dendang bekfes utk penghabisan kalinya di hotel #sengih


lokasi lawatan kitaorg pada hari terakhirnya di mulakan ngan melawat Taman Sari.. haaa Taman Sari ni satu port Raja dok skodeng dayang dia mandi.. haaa sapa yak dia suka.. nnt dia akan campak bunga.. maka secara automatically Raja akan abiskan masa beduaa duaan kat kolam tu atau kat somewhere else la.. kalo ekotkan google.. ramai yak suggest pegi sini.. tp secara realitynya.. shin x berminat sgt.. alang alang dah sampai Jogja.. pegi jer la ek.. kenapa shin x minat??? hmmmm ntah.. shin bukan jenis minat mangonan yak x berapa bersejarah ni.. compare ngan pegi candi.. pegi Taman Sari lagi bedozen dozen boring.. shin lebih sukakan pemandangan semula jadi.. laut.. rumput hijau.. pokok2.. pemandangan cecantik #nanges

masa ni cuaca amat panas.. lg wat kurengg mood

xde org yak besihkan mangonan berlumut 

kat sini Raja skodeng.. hmm nengok byk conteng lagik 

gigih Raja panjat tangga ni.. cerun ok!! 

teman bejalan kaki bawah tanah utk Raja lepas solat

tempat amek air semayang Raja 

"kamar kecil" utk Raja

lepas pusing pusing membuang masa kat Taman Sari.. pastu kitaorg di bawak ke Kraton.. Istana Raja.. hmm masa ni ramai yak dah xmo masuk.. mula mula shin pon mcm pikir xmo masuk.. tp kesian plak.. takkan la dorang berempat.. last last.. cuma tinggal kami berlima jer yak masuk.. hmm bayaran IDR12,500 utk setiap orang.. sib baek la murah.. RM4 gitu.. honestly.. xde yak menarik pon kat dalam Kraton ni..

lepas pusing pusing dalam Istana.. kitoarg terus decide makan tgh ari.. haa dorang yak kat luar tu terpaksa la tunggu kitaorg abish makan.. Pak Eko pon dah sms sms.. shin risau da.. bukan risau tinggal flight.. risau.. ole ole utk mak ngan babah x beli lagik.. ingatkan sempat la ke Malioboro.. hmmm mcm x sempat jer

merasa makan makanan Raja huhu ko ada?

banyak menu yak pelik pelik.. rasanya pon lagik la pelik 

lepas abis makan.. kitaorg terus sesat cari jalan kuar.. sudanya.. mmg x sempat nak pegi shopping.. Pak Eko terus antar shin ngan Faizal ker aiport.. flight kitaorg jam 2 petang.. bebudak laen flight dorang jam 5 petang.. jeles.. mesti dorang sempat shopping.. 

selamat tinggal Jogja.. jumpa lagik~

di sini shin nak ucapkan mekasih kat kengkawan yak sudi jadi teman shin kat Jogja.. walo pertama kali kenal.. dan korang semua umo budak budak baru akil baligh.. tp semua nya ok.. xde cerewet.. friendly secara yak sepatutnya.. macehh k.. utk Faizal, Ilyas, Asri, Amyrol, Faiz, Arasha, Yan, Mar dan Aishah.. thankz.. sorry if hotel yak shin pilih.. transporter.. tempat tempat lawatan yak di plan x berapa menarik.. mintak halal apa yak patot k.. next kalo nak pi jenjalan lagik.. kalo x serik.. jgn lupa roger roger

mekasih kat Pak Eko.. yak bawak kitaorg jalan jalan ngan selamat.. mmg sgt berbudi bahasa di jalan raya.. dan Pak Eko sgt punctual.. kalo ckp jam 5 pagi.. mmg tepat 5 pagik dah sampai depan hotel.. so maap la kalo kitaorg lambat ato x dengo kata ek.. huhu.. semoga Pak Eko terus murah rejeki.. dpt ramai customer ek.. restoren Pak Eko leh tahan sedap.. tp kitaorg nak variasi.. nak rasa kedai laen laen.. maap ek!

mekasih kat tuan punya blog yak shin skodeng utk cari maklumat ek.. byk info shin dpt kat blog dorang ni semua.. macehhhh.. next time shin skodeng lagik kalo nak pegi tempat laen plak..

backpackerbusuk
janggeltrekking2
pojie
kakiberangan
dan lelaen secara langsung dan x langsung

apapon.. segalanya da selesai.. awal awal shin rasa risau ngan trip ni.. tp kat sana mmg happening ngan cara yak tersendiri.. kalo sblm ni shin happening sbb travel ngan kawan baek shin.. tp kali ni.. happening ngan kengkawan yak shin baru kenal.. mungkin pasni shin leh cuba tempat laen plak.. Koh Lipe contohnya.. pon shin akan pegi ngan orang yak shin x berapa kenal.. dan x penah kuar travel sesama.. mungkin ada leh create cite keseronokkan yak len plak..

so kepada kengkawan kat luar sana.. jom la ke Jogja.. korang tak rasa asing sgt kat sini.. mungkin bahasa kita hampir sama.. makanan.. segalanya tak berapa mahal kalo korang pandai cari.. dan pasal tempat tempat lawatan tu.. maaf.. shin xleh nak suggest mana yak korang patot pegi or x patot.. korang kena alami sendiri.. ngee.. sekian dulu ek.. jumpa lagikk~

5th Day Budjet


IDR 5000 - Top Up Tepon
IDR 7000 - Taman Sari
IDR 1000 - Tips Tour Guide
IDR 12,500 - Kraton
IDR 46,400 - Lunch Bale Raos
IDR 100,000 - Transport
IDR 100,000 - Tax Airport

IDR 271,900 - GRAND TOTAL

IDR 600,000 ( RM187.50 ) - 5th Day Budget
IDR 271,900 ( RM  85.00 ) - Total Spent

IDR 328,100 ( RM 102.50 ) - BALANCE


m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

14 comments:

luddin said...

shin...gambo pantai tu kat mana??

Amin A. R said...

next time andai kata berpeluang ke jogja, pasti saya akan rujuk ke blog shin..hehe.......pic yg last tu kan, kemain! hehee

Kerdildesa said...

Mahu buah tangannya yaa pak.

zai zairies said...

akhirnyee abis gak citer nie... best nye last tue shin masuk istana...makan macam2... nak jee gie sana kalu ada rezeki...
next trip mesti lagi best kannnn okey saya tunggu pengembaraan shin seterusnya...

zai zairies

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : pulau redang

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : sila la ke Jogja.. seronok.. pic last tu saje je hehehe x sabo nk pi pulau plak pasni

i'm shin... i'm inesen said...

kerdildesa : meh sini.. shin bg buah.. ngan bg tangan hehe

i'm shin... i'm inesen said...

zai zairies : tungguuuuuu huhu

fiandasius said...

Finally selesai juga tripnya Bang Shin. Sila lanjutkan tripnya ke kota lainnya di Indonesia :D

Anonymous said...

shin, lps koh lipe pegi krabi pulak..dengor nyer cantekk benor, kawan opis akak baru balik krabi, dia kabo sonokkk..nak pegi lagi..tp akak pun belum sampei krabi..hee

Anonymous said...

I love u shin.

Mel

Jati Wijaya said...
This comment has been removed by the author.
Jati Wijaya said...
This comment has been removed by the author.
Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami dapat bagi harga yang berpatutan tentunya dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga tidak mengikat, kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

11.15-11.45 airport
11.45-12.15 goto localresto
12.15-13.00 lunch
13.00-13.30 go to hotel c/in
13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
15.15-16.00 kasongan
16.00-16.30 goto parangtritis
16.30-17.30 parangtritis
17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
18.15-19.00 manding
19.00-19.30 go to local resto
19.30-20.00 dinner
20.00-20.30 drop hotel

2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

08.00-09.30 go to borobudur
09.30-10.30 borobudur
10.30-11.30 goto local resto
11.30-12.00 lunch
12.00-13.00 go to lava tour merapi
13.00-14.30 lava tour merapi
14.30-15.30 menuju chocolate monggo
15.30-16.00 chocolate monggo
16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
16.15-17.00 masjid mataram kotagede
17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
18.00-18.30 menuju local resto
18.30-19.00 dinner
19.00-20.00 drop hotel

3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

08.30-09.00 go to kraton
09.00-10.00 kraton
10.00-10.15 go to tamansari
10.15-11.30 tamansari
11.30-12.00 go to local resto
12.00-12.30 lunch
12.30-14.00 goto goa pindul
14.00-15.00 cave tubing goa pindul
15.00-16.00 goto indrayanti beach
16.00-17.00 indrayanti beach
17.00-18.00 goto bukit bintang
18.00-19.00 bukit bintang
19.00-19.30 dinner @bukit bintang
19.30-20.30 drop hotel

4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
tba c/out hotel
tba drop airport

Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb