Thursday, February 28, 2013

cukai situ sana sini

Alhamdulillah.. arini ada rejeki shin dok menyetelkan cukai tanah yak dah 2 tahun terkantoi.. ngee.. bukan xmo bayo.. tp jauh bebeno.. nun kena pegi bando Kota Tinggi.. kalo buleh bayo kat pejabat pos.. sure xde kantoi kantoi nyer laaa.. haaa cukai pintu pon shin dah bayo gakk.. lega daaaa.. haa korang dah bayo lom??

ini jer la sumbangan shin pada negara ngee.. x lupa bayo cukai itu cukai ini.. nak sumbangkan tenaga jadi pahlawan pertahankan negara secara ikhlas x bergaji.. for sure la buat masa ni dak lagik.. negara aman sajer.. sesekali jer time ada demo.. tu pon kalo xde org len kaco.. aman sajeeerr.. xpon sbb nampak x aman pasal ada yak "berlakon extra" dok kunun jadi huru hara.. ngee.. 

so still ada cara lain utk bagi sumbangan kat negara.. haaa x buang sampah merata rata atas jalan raya.. x rosakkan harta benda awam.. try x melanggar etika warganegara.. try jadi rakyat yak patuh pada undang undang.. kecuali time kat jalan raya tu payah skit laa #nanges

itu la sumbangan shin pada negara.. bukan pada pemerintah yak di corakkan oleh kerajaan yak di pilih secara telus dan demokrasi.. haaa walo sapa yak bakal rakyat pilih.. dari parti mana sekalipon.. keadaan still tetap sama.. kena sayang negara.. kena patoh pada undang undang negara.. kena bagi sumbangan pada negara... dan kerajaan yang di beri kepercayaan oleh negara dan rakyat hendaklah jujur serta amanah menggunakan sumbangan yak ada utk semua.. berilah benefit yak ada serta hak yak sepatotnya kepada rakyat dengan adil dan bijaksana.. x perlu nak nk kabo semua tu adalah duit kerajaan.. tidak sama sekali.. sumber tu datang dari wang sumbangan rakyat.. dari situ leh wat mcm mcm pembangunan.. pelaburan.. maka semua tu jadi aset negara dan rakyat.. jelas kannn! #sengih

baek lahhh.. pasni shin nak begasak ngan maybank2u plak.. bayo bill la kaedahnya.. hurmm bila semua dah settle.. baru la besh nak shopping shopping ker.. nak jalan jalan ker.. xde pikir hutang lagik daa.. kann!

p/s : entri melebih lebih dari sepatutnya ni adalah tindak balas selepas ada org menempelak shin ngan dok berkata " jangan nak harap kerajaan bagi sumbangan jer.. tp apa sumbangan ko pada kerajaan?" camtu la lebih kurang bunyiknya #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

Amin A. R said...

lepas bayar segala hutang baru terasa beban yg dipikul tu hilang begitu sahaja..walaupun tahu hutang tu akan menuntut lagi di bulan seterusnya :D

zai zairies said...

yup setuju... ape sumbangan kita pada negara kita....so jadilah kita org2 yg bersyukur...

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : kannnnn.. hidup penuh ngan rintangan dan hutangan #nanges

i'm shin... i'm inesen said...

zai zairies : betul betul betul.. buatlah pilihan dan perubahan yak tepat

Joe_Hans said...

sumbang2 duit nie cam menarik.. kat aku xnak menyumbang ker?? hahaha.. #joke

Aisyah Rafaei said...

shin, bulan 7 nak gi mana plk...? sonok nye jalan je..tp betoi..selagi bujang jalan, jalan dan jalan..