Sunday, March 3, 2013

jom nengok wayang : Jack Si Pembunuh Gergasi

heyo.. kengkawan nak tau?? haaa.. gigih nyer malam tadi merempit kul 10.35 mlm ke Jusco Tebrau City semata nak nengok cite Jack Si Pembunuh Gergasi ato nama omputeh nyer Jack The Giant Slayer.. maceh la pada pakcik aman yak sudi merempit lelaju huhu... tepat 11.20 mlm  dah sampai Jusco.. walopon cite ni maen kul 11.20 sebenonya.. tp awal awa; da redha.. masok terlewat skit pon xper.. janji dpt nengok #nanges

p/s : lawa Honda City baru pakcik!!!

sekonyong konyong sampai kat counter ticket.. sekali nengok ada plak tayangan kul 12.10 tgh mlm.. ececeh.. kat website xde plak showtime dia lewat camni.. xtra premiere kot.. bagus gak.. x de la nak rushing sgt.. lagi best.. layar screen dia yak shin suka.. beso gedabak.. haaa.. pakcik aman dah ngeluh.. penat jer dia rushing bawak lelaju hehehe.. huk oloh.. bawak kete auto pon penat ker?? anyway.. x sesia sesia sampai lambat #nanges

baeklahhhhh meh shin cite pasal cite Jack Si Pembunuh Gergasi ni ek.. kot kot nnt terbukak pintu ati korang utk nengok pasni ek.. 

JACK SI PEMBUNUH GERGASI.. cite ni bergenre fantasi, drama, pengembaraan, percintaan dan sedikit ada unsur kekejaman laa.. so bile genre utama dia fantasi.. korang kena terima kenyataan.. takde logic dalam cite mcm ni ek.. so korang kena bersedia utk hadap 100% cite fantasi ni dengan penuh minat.. bila korang dah awal awal nak complain tu x logik.. ni x logic.. haa bikin spoil mood jer nnt sampai hujung cite.. ader pahammmm...

cite ni di adaptasi kan dari cite dongeng a.k.a cite rakyat omputeh yak bertajuk Jack Dengan Kacang Ajaib.. then penah di filemkan sebelom ni dan pada 2013 sekali lagik filem ni di beri kesinambungan dan penceritaan yak baru..  so abaikan sekejap kesah Jack yak lampau.. la ni Jack yak baru plak yer!

JACK, si hero yak x baper ensem time senyum

Isabelle, puteri raja.. x baper cun gak

watak utama gergasi yak sah sah x ensem #nanges

awal awal cite.. masa Jack ngan Isabelle kekecit.. depa ni suka la dengar cite dongeng "Jack ngan Kacang Ajab".. parent dorang dok kabo yak cite tu just kesah dongeng semata mata.. tp budak bedua ni dok x puas ati la.. depa still rasa yak gergasi ni betul betul wujud.. 

alkesahnya zaman dulu kala.. kesah Jack, pokok kacak, gergasi betul betul terjadi kat negara dorang.. banyak la huru hara berlaku masa gergasi serang negara dorang hanya sbb Jack zaman dulu kala tu dok curi emas dorang.. ala 2 ketul jer tuuu.. gergasi ni semua memula cuma dok rampas harta benda ngan binatang peliharaan dorang jer.. tp ntah camne ntah.. bila ada yak dah start makan manusia terus dorang rasa sedap plak.. nak lagi.. nak lagi katanya...

so manusia ngan gergasi ni dok berperang la.. sampai la satu ketika.. sami sami ni dok wat satu sihir ngan menggunakan jantung gergasi.. di campur ngan ramuan lain.. ajinamoto.. jintan.. kayu manis dan lain lain.. tetiba terus jadi Mahkota.. haaa bila raja pakai, nama dia King Eric ketika tu.. so Mahkota ni kuarkan satu kuasa ajaib laaa.. gergasi ni terus lemah lutut.. takot.. x mampo nak melawan dah bila jer nampak Mahkota tu.. then King Eric mengarahkan gergasi tu balik semula kat tempat asal dorang...  so King Eric ni sangat bagus laa.. xde plak dia nak hukum pancung ker ato jadikan gergasi tu semua hamba abdi ker.. tp ntah apa pasal gergasi ni tadi nak berdendam kesumat plakkkk.. dasar x sedar dek untunggg.. dorang kena bunuh keturunan King Eric yak terakhir utk balas dendam.. baru la power Mahkota tu hilang.. jahat kann.. mcm setannn #grrr gerammm

masa beganti masa.. tahun berganti tahun.. cewahh.. King Eric dah tua nak mampos.. so.. kesah gergasi tu nak di padamkan terus ingatan semua org.. maka.. di perintahkan King Eric ni di tanam sekali ngan Mahkota Ajaib dan 5-6 bijik kacang ajaib yak masih tinggal.. so harapnya dunia aman sentosa...

thats why laa.. parent Jack ngan Isabelle xmo layan sgt anak anak dorang ni nak tau sgt cite pasal gergasi ni.. then selepas 10 tahun berlalu.. dorang pon dah beso.. dah akil baligh.. dah merenyamm.. dorang di pertemukan buat pertama kalinya di satu tempat masa dorang sama sama nengok mini teater.. kebetulan Jack pegi bando sbb nak jula kete kuda.. then dia singgah nengok mini teater tu.. plak tu masa tu teater pasal "Jack si Pembunuh Gergasi".. wah suka la doranggg...tp ada satu insiden Jack ni belagak hero nak pertahankan Isabelle dari di cabul.. then masa tu gak Jack dpt tahu yak Isabelle ni sorang puteri.. actually Isabelle ni nak di kawenkan ngan sorang tua yak tamahak bernama Roderick.. dah la x ensem.. buruk perangai plak tu.. sapa yak nak kannnn.. tp masa tu xde sapa yak tau pasal rencana Roderick nak rampas takhta.. kecuali  ada sorang pengikut tu setia diaaa laa.. dia jer yak tau..

eh.. ada gak yak tau.. haaa sami sami gereja tau pasal ni.. so pihak gereja arahkan sorang sami ni dok curik la kacang ajaib dari kubo King Eric.. semua ni sbb xmo Roderick amek kacang tu ukt wat onar.. so tanggapan sami tu mmg betul laa.. bila Roderick dpt tau ada sami tu dah curi kacang ajaib.. terus dia wat arahan kat askar askar tangkap sami tu..

masa keadaan tengah kelam kabut.. sami ni terjumpa Jack.. dia suh Jack bawak kacak ajaib tu ke gereja utk di tukarkan ngan duit.. then kuda Jack tu dia amek utk nak larik.. memula Jack cam x sudi laa.. tp sbb Jack ni inesen mcm shin.. dia rasa sami tu x menipu.. dia setuju gakk.. sblm sami tu lari dia pesan kat Jack suh bawak kacang tu ke gereja secepat yak boleh dan jangan sampai tekena air.. abis cakap terus sami tu larik nek kuda.. yehhh kuda ku larikk gagah berani.. tp last last sami tu kena tangkap dan di bunuh lepas kacang ajaib tu xde kat dia.. haaa Roderick x puas ati tp still lega pasal Makhota Ajaib tu ada pada diaaa..

balik jer umah.. pakcik Jack dok maki hamun Jack pasal Jack x bawak balik duit.. abis la kacang ajaib tu kena lempor.. tak pasal pasal satu bijik ni jatuh plakk kat bawah umah.. nak di jadikan cite hujan lebat.. haaa dah leh agak la kannn.. air tu dok ngalir pegi kat kacang..

sekonyong konyong time tu Isabelle kuar dari istana.. masa hujan lebat tu dia singgah umah Jack.. haaa masa tu la dorang jumpa balik.. time tu gak kacang tu dah membeso.. abis laaa rumah Jack kena bawak naek atas.. Jack x sempat nak selamatkan Isabelle.. yak dia sempat capai cuma gelang Isbaelle.. 

sbb kan gelang tu gakk.. Raja dpt tau cite pasal Isabelle terperangkap dalam umah Jack yak di bawak pokok kacang beso tu.. masa ni Roderick dok rasa kacang kacang ajaib tu ada kat Jack.. 

Raja dok perintah askar askar dia panjat pokok kacang utk selamat kan Isabelle.. Jack dok nak jadi hero lagik.. Roderick pon suggest Jack naek skali.. padahal Jack ni jenis penakut.. cpt rasa gayat.. tp sbb nak selamatkan Isabelle dia sanggup.. perghhh...

senang jer rupanya panjat nek atas.. ngee.. sampai jer kat tempat atas.. dorang nengok Isabelle dah xde dalam umah tu.. pastu dorang bajet yak Isabelle dah kena kidnap ngan gergasi.. masa dorang berpecah cari.. time tu la Roderick paksa Jack bagi kacang ajaib yak len.. Jack terpaksa ar bagi.. tp sempat nyorokkan sebijik laa.. haaa ada jer kannnn...

Jack dah jumpa tempat Isabelle kena kidnap.. dia dok skodeng  gergasi dok tanya camne dorang leh sampai.. pastu gergasi pakat nak makan Isabelle ramai ramai.. 

Roderick plak pandai.. dia dah sesiap pakai Mahkota Ajaib.. so gergasi semua kena dengo cakap Roderick laa.. Isabelle ingatkan Roderick nak selamatkan dia.. tp hampeh punya jantan.. Roderick arahkan gergasi tu semua serang bumi utk dia rampas semuaaaaa tahkta yak ada.. haaa Roderick jahat mcm gergasi kan!!

tp last last Jack dapat selamatkan Isabelle.. pastu dorang larik turun ke bumi.. Raja kat bawah plak dia dok pk Isabelle x leh di selamatkan lagik.. dia lebih pikirkan keselamatan rakyat dia.. dia suh semua orang tebang pokok kacang utk elak gergasi turun serang..

ada insiden Roderick mati sebelom sempat dia rasa rampas kuasa.. ketua gergasi ni dok rampas Mahkota Ajaib.. eh boleh plak kannnnn pegang.. x takot plakk.. x lemah lutot plak.. tp masa tu pokok kacang dah pon abis kena tebang.. perghhh.. sentap giler gergasi tu semuaa...

Jack ngan Isabelle lom sempat turun lagik.. tp sib baek Jack ni hero.. so dia bejaya gak bawak Isabelle turun ngan selamat dan balik ke pangkuan Raja.. so Raja pon gembiraaa.. ingatkan cite dah nak abissss kann..

masa gergasi nak patah balik umah dia.. dia tanmpak pundi kacang yak Roderick rampas dari Jack.. cam tau tau jer.. haaa terus ada sinar baru dalam hidup dorang.. terus dorang campak kacang tu kat air dan pokok kacang pon membeso.. time tu la dorang serang negara Isabelle..

sekali lagik Jack jadi hero selamatkan Isabelle dan Raja.. akhirnya Jack dapat rampas Mahkota Ajaib dan arahkan gergasi tu semua besihkan tempat dorang.. tebang pokok kacang.. kutip sampah.. sapu sampai bersih.. pastu balik tempat dorang...

akhirnya Jack ngan Isabelle pon kawen dan dpt 2 org anak yak comel.. muka sebijik mcm masa Jack ngan Isabelle masa kekecit.. hmm producer malas nak amek pelakon xtra len kot.. jimat kos.. maka.. hidup lah dorang aman damai.. dan Makhota Ajaib tu ada sampai skrg.. kat Australia ke mana ntah.. gituuu..

TAMMAT~

haaa best kan ringkasan yak x baper ringkas pasal cite ni.. shin nengok xde rasa bosan pon.. mmg suka giler la.. dari awal cite sampai ending.. puasssss sgt.. paling suka nengok tempat gergasi yak banyak air terjun.. perghh lawa giler.. pesal la dorang x dok aman damai jer kann.. sebok nak dendam dendam.. nak serang2 lahat datu.. eh.. silap lak..

cantik kannn.. walo ngeri air kuar dari mulot #nanges

yeahhh dapat rampas Makhota Ajaib

tp kan.. bila la nak ada cite yak gergasi dia menakotkan.. ada tandok ker.. taring ker.. bebulu bulu ker.. ni semua gergasi muka hodoh.. perangai bodoh.. pastu ada plak senjata.. baju suar semuaaa.. kannnn

sepanjang cite ni.. ada beberapa kali la shin terjerit manja.. ada scene yak mendeborkan la.. huhu.. org len rilex jer.. shin mengitu menghayati jalan cite.. thats why jadi lagu tu...

next.. pasni tunggu cite Croods ngan Epic.. Epic mesti nengok 3D.. lama lagik.. Croods hujung bulan ni.. Epic plak bulan 5.. x sabonyaaaaa!!!

arghhh.. tulunnnnnn #nanges

video

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Amin A. R said...

hoho sungguh terperinci....nanti ade masa nak tengok lah...x sempat layan dvd jer lah..huhu

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : x de la terperinci sgt.. ringkasan yak x baper ringkas je.. beshh woo nengok wayang.. gambo dia besooo