Saturday, March 9, 2013

entri serabut kepala hotak

2 ari sebelom ni serba x kena.. tido x lena.. makan x selera.. nengok blue x berapa stim.. nak men pesbuk pon malas.. org msg nak ngorat pon shin bekukan sekejap hati dan perasaan ni.. semua gegara dok kepala hotak berserabut.. semak ngan angka angka ringgit Malaysia bermain main di minda gitu #nanges

alkesahnya.. sehari sebelom tu shin ada dpt penyata hujung tahun loan umah bujang shin.. lepas 8 tahun beli umah.. ni kali kedua shin dpt penyata.. sebelom ni wallahualam.. sama ada x dpt.. ato ada sampai tp x dpt kat tangan shin.. so saf semua surat menyurat melibatkan loan kete.. loan umah.. bil bil mmg shin akan simpan dalam satu fail utk wat rujukan.. 

so.. masa dpt penyata tahun lepas.. shin ada tetanya tanya dalam hati.. naper lepas 7 tahun shin bayar kat bank.. tp baki loan shin tu x gerak gerak.. 56K shin pinjam.. baru luak 5K.. so hujung tahun 2011 baki loan shin 51K jer.. tp masa tu lom tergamak la nak nepon bank ato pegi serang bank utk mintak kepastian..

then.. utk penyata tahun ke 8 ni pon sama gak.. lepas bayar setahun dkt RM4320 kat bank.. cuma RM700 jer bank tolak kat loan shin..mana pegik 3K lebih tu?? haaa semua pegik kat interest gamaknya.. x aci #nanges

nampak kan.. bulanan shin RM360 tp interest loan bank amek RM312.. maknnya sebelun bank cuma tolak loan shin sebanyak 48 hinggit jer.. camni bila la nak habissss #meraung

memandangkan tahun lepas lagi shin mcm dapat petunjuk dari Tuhan.. hati ni terbukak.. mata ni terbeliak.. bila rasa kewangan shin di buli oleh interest bank baru la shin terpikir nak kuarkan KWSP 10K utk tolak duit pokok loan shin tu.. haaa kat penyata ada tunjuk sekali bulan 10 tahun lepas.. ada deduction sebanyak 10K.. baru la nampak beganjak baki loan shin.. entri pasal cara cara permohonan kuarkan KWSP leh klik kat sini ek [KWSP]

camni bila nak habissssss???

sbb x puas ati.. semalam kul 10 pagik shin merempit pegi bank kat Kluang.. then.. x dpt pon jawapan yak shin harap bank salah kira ker haper.. still shin di buli oleh rules.. agreement nak pinjam duit bank.. haaa ingat sedap sedap dpt pinjam.. 56K pinjam.. hambik kot.. sekali pulang kat bank dkt 134K.. kaya giler laaa bank tu kannn.. ini lah nasib org yak meminjam.. redha laaa.. sbb tu Islam mengharamkan riba' kann.. yak susah akan rasa makin susah.. tertindas #sentap

shin rasa teruja bila ada senior kat tempat keje shin dah abiskan bayo umah dalam masa 5 tahun jer.. kitaorg beli rumah lebih kurang tahun yak sama.. then smlm dia ajar la camne dia buat leh habis cpt.. haa kengkawan nak tau caranya camne??

camni.. setiap tahun dia akan cuba bayar duit pokok loan kat bank.. contoh dia pinjam 68K.. dia akan  10K dari baki loan semasa.. pastu setiap 2 tahun dia kuarkan duit KWSP utk bayar baki loan terkini.. ansuran bulanan still bayar gak.. dia combine kuarkan sekali KWSP wife dia.. tu pasal 5 tahun dah abis bayar..  perghhh hebat kannn.. tp shin lom kawen.. sensorang terkial kial nak kuarkan KWSP banyak mana laa dpt #nanges

then shin decide kumpul skit skit.. ada duit jer akan bayar kat bank utk tolak baki loan.. ansuran bulanan shin x mo bayar minimum.. bayar lebih skit.. bila baki loan skit.. secara automatik kadar interest tetiap bulan akan jadi kecik dan mengecik.. haaa lepas ni kena usaha lebih utk menabung la #nanges

semalam org bank ada terangankan sekali pasal loan secara Islamic ngan Conventional.. haaa memasing ada untung ruginya.. yap penting cpt bayo habis.. semuaaaaaaa untung.. x de kena interest lagik.. 

hope shin lom terlambat laa utk try halang dari bank amek duit interest bebanyak.. awas yer bankkkkk.. x bek tau amek byk byk.. semoga murah rejeki shin.. banyak duit leh bayo cpt kasi habis.. kan!!

pening pikir pasal hutang #nyutnyut

p/s : shin x tau la cara nak wat surat kat bank utk memohon "mengurangkan kadar faedah semasa" ada sesapa tau ato dah penah buat tak??

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

bukankosong said...

shin biskut kat atas tu my feveret

Amin A. R said...

semoga rezeki shin murah dapat habiskan hutang rumah :)

i'm shin... i'm inesen said...

bukankosong : shin suka gak.. lama x mkn.. tu yak beli.. tp rasa dia x sama mcm masa shin kekecit la

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : ameeennnnn

Ari Hoon said...

shin...tetiap tahun dpt penyata..mcm tak gerak..itu le ayat nyer..akak pun 3 tahun sekali pegi kwsp keluorkan akaun 2 utk kurangkan baki..so, kurangkan interest..mmg sakit kalo interest tinggi..shin umah akak pinjam ambank, akak pernah call call center depa utk tanye pase kurangkan interest, depa fax form utk diisik tp bersyarat yer..dlm masa 5 tahun takleh wat settlement..depa still nak untung interest..

Anonymous said...

i love u shin

i'm shin... i'm inesen said...

Ari Hoon : erk.. lecey plak bersyarat.. hurmmm xpe la.. shin try cari duit lebih.. kurangkan jalan.. xmo tebeban ngan interest umah yak melampau tu.. cekik darah #nanges

i'm shin... i'm inesen said...

tanpa nama : hurmm maceh #sengih