Friday, March 29, 2013

khabar duka di Jumaat mulia #nanges

semalam siang abang shin pinjam kete.. tetiba pukul 9 malam tadi dia call dok gitau kete x leh start.. then shin terdengar bunyik alarm kete masa dia call.. x lama pastu shin call dia balik.. shin tanya.. ada terjatuhkan kunci kete ker?? pastu dia ckp la.. kunci kete tu terbukak cover dia.. pastu shin suruh dia cari cip dalam kunci tu.. sbb kalo xde benda tu.. alarm leh hidup tp kete x leh start.. kalo x leh gak.. kena amek kunci pendua kat umah.. pastu nak kena wat balik kunci tu kat Proton agak mahal.. shin penah kena sekali 2 tahun lepas insiden camni.. x lama pastu dia tepon ckp kete dah ok.. cuma dia balik agak lewat pagi laa.. dalam jam 3 pagik..

masa nak tido shin rasa x sedap ati.. siyes.. x tau naper.. sempat ler doakan pejalanan abang shin tu selamat anak beranak #nanges

pukul 3.30 pagi tadi.. abang shin tepon.. dok gitau nak pulang kete.. pastu masa shin kuar jumpa dia.. shin nengok wife dia ada sekali.. wat muka cam tak besh jer.. mesti ada x kena ni.. 

pastu terus akak ipar dok cite pasal masa otw dorang nak lik.. baru nak masok tol Cahaya Baru Masai - Pasir Gudang.. tetiba dia nampak ada org lelaki dok maen tepi jalan.. dia lompat lompat mcm antu cina.. pastu tergerak la dorang naekkan cermin kete.. x semena mena pastu dorang dengar bunyik mcm ada batu kena lempar kat kete.. tp dorang x benti laa.. lepas amek ticket kat plaza tol.. dorang benti tepi jalan.. then nengok keadaan kete.. hukkk #nanges

pastu orang kat plaza tol suh tunggu kete peronda sampai.. x lama pastu.. ada 3 bijik lagik kete benti tepi jalan.. kes yak sama.. ada orang baling batu.. then lepas peronda PLUS sampai.. terus dia amek statement ngan amek gambar kerosakan kete memasing.. pastu dia bg advice suh wat report polis utk claim insurance..

peronda tu sempat gitau la.. dah banyak kali kes camni berlaku kat situ.. time pepagi camtu jalan sunyi. mungkin org yak baling batu tu ada niat nak menyamun.. kot kot ada yak benti nak nengok keadaan kete lepas kena batu tu.. time tu la dorang nyamun.. aishhh mujur la abang shin tutup tingkap kete.. kalo tingkap tu terbukak sure batu batu tu kena kat dia ngan family dia #nanges

dekat kul 4.30 pagik baru siap wat report kat Balai Polis Bandar Tenggara.. tu jer la yak terdekat.. hmm polis tu pon x yakin leh wat clain insurance.. tp cuba jer laa #sedih

 lekok kat pintu driver

lekok kat bonet depan

 side mirror kiri

pecah dahhhh #nanges

balik solat Jumaat tadik shin nengon polisi insurance kete yak shin amek ngan AMBank.. pastu shin nengok balik kot kot ada statement ckp leh claim.. tp shin x paham sgt ler.. adakah kerosakkan kete shin ni leh claim ke idakk.. shin x pasti nak claim insurance ni ada had minimum atau tak.. kalo kerosakkan 5-6 ratus tu leh claim ke idak.. mmg shin xde pengalaman bab ni..

babah ngan mak dah bising bising jer.. x kowser nak melayan.. babah lagik la suh wat sendiri jer.. x yah nak claim insurance.. dia malas nak lecey lecey.. masalahnya sapa yak nak bayar nnt kalo mahal.. sah sah kalo nak ganti side mirror tu lebih dari Rm500 kot.. sentap.. #nanges

pastu tadik shin call la AmAssurance care line.. shin tanya kemusykilan shin tu.. pastu orang tu bagi la penerangan skit.. ngan apa yak dia nak utk wat claim.. yak penting cuba jer.. dia suruh sediakankan document.. pastu bawak pegi kat panel workshop..

utk wat claim ni.. kena sediakan byk photocopy document..
1)geran kete yak dah di update
2)lesen memandu
3)kad pengenalan
4)road tax
5)police report
6) polisi insurance
7)gambar kerosakkan yak di ambil oleh polis
8)salinan perjanjian jual beli

pastu kat area Kulai ni xde plak panel worksop.. paling dekat kat area Taman Universiti Skudai.. hampeh tul.. ntah bila la nak gi ni.. x pasal pasal kang kena amek cuti #nanges

dah jadi satu bebanan otak plak nak mikir.. x suka.. x suka.. selagi dah settle mesti asyik nak pikir.. lagi la kalo org terdekat ada yak x bagi support.. tau nak marah marah jer.. kalo marah pon x guna.. yak rosak x kan baek ponnnnn.. 

PLUS kat Cahaya Baru pon satu laa.. dah tau sblm ni ada kes camni.. pesal x de wat tindakan susulan ker.. suh polis tangkap org yak jahat tu ker.. dah ada yak terbunuh nnt baru nak wat keje la kot #nanges

:'(

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Amin A. R said...

mujur la tak berenti....silap2 kerete kena bawak pergi....

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : yerp.. seriauuu

zai zairies said...

uikss... ada juga case macam tue takut nyee... sekrg nie org nak menyamun macam2 cara..
tp yg lebih sedih kete tuee huhuhu...cian dia.
okey kuatkan semangat cuba jee claim kete tue!

i'm shin... i'm inesen said...

zai zaires : tu la pasal.. skrg org len jadi mangsa.. rugi masa.. rugi duit #nanges

The Legends Prince said...

Penyamun skrg dah advance dah bang shin....semua ada qualification PHD dalam samun ni.....siap leh wat idea baru2 untuk samun org....tapi yg penting nothing bad happen lah kan...kalau tak...harus nangis menongeng haha

i'm shin... i'm inesen said...

The Legend Prince : tu laaa.. dorang ni x pk nyawa org len

bukankosong said...

celaka manusia yg baling batu tuh

tggulah time dia kena baling batu plak

i'm shin... i'm inesen said...

bukankosong : selagi ari dia lom tiba.. xde perasaan takot ke.. nyesal ke sbb dok aniaya org len