Thursday, March 21, 2013

cerita pasal mimpi

 
dua ari ni shin mimpi pepelik laa.. kalo ari keje.. kul 10.30 - 11 malam mmg time shin golek golek.. kalo 11.30 tu kira mcm dah lewat ler tu.. mangon nyer nnt kul 6.45 pagi.. haaa bila tido lama ni ada time x ingat pon shin mimpi apa.. tp kalo mimpi tu jenis datang time time nak mangon tido.. haa mmg ingat ler.. huhu

malam tadik siap ada 2 mimpi lagik.. memula shin mimpi pasal ada sorang dak pompuan ni tetiba ada kat umah.. pastu dia nak lahirkan baby.. xde sapa pon kat umah masa tu.. terpaksa la shin tolong.. x susah pon.. sekali teran jer baby dia dah kuar.. tp masalahnya.. shin x tau pon mana satu uri.. penah dengar tp x penah amek tau.. shin maen tarik jer.. mcm tarik tali kuar dari perut dia.. tetiba tekuar mcm jantung agaknya.. shin pon x penah nengok jantung tu camne secara live.. perghh takott.. shin masokkan balik jantung dak pompuan tu.. tapi jantong tu terkuar lagikkk.. erk scary #nanges

pastu nengok muka dak pompuan tu makin beso.. sakit kot.. shin try lagik nak cari uri baby huhu.. tp asyik kuar jantung gak.. last last shin jerit panggil jiran sebelah umah.. tp dia wat derk jer.. makcik tu in reality.. telinga mmg dia x berapa dengar sgt.. hampeh.. last last shin nengok dak pompuan tu mcm dah "padam" jer #nanges

terus shin terjaga.. nengok jam kul 4.40++ pagi camtu la.. matikan kipas.. sambung tido huhu terus masok mimpi ke 2 hehe.. larik dari konsep mimpi pertama.. shin ada suka sorang budak ni.. comel.. budak skolah lagik.. pastu tetiba dia dtg umah ngan kawan shin.. jeles ar.. tp shin control ler perasaan tu.. sampai la shin kuar bilik.. nengok dak tu ngan duduk sensorang.. kawan shin plak tido terbongkang ngan kengkawan dia..  jadi katil tu penuh.. shin panggil la budak tu masok bilik.. pastu budak tu follow.. masa kat bilik dia ckp la sorry.. pastu kitaorg borak apa ntah.. skali dia ckp dia nak balik bilik kawan shin tu.. alamak.. lom sempat nak beramas mesra.. sekali tu tetiba dah siang.. shin terjump lagik dia kat skolah.. dia tunjuk henpon.. shin nengok ada tulis JB.. pastu terjaga sbb alarm henpon shin bebunyik... 

erk sapa budak tu ek.. shin x kenal pon.. tp mmg comel la.. Justin Bieber ker?? huhu adakah petanda shin akan betemu jodoh ngan dak JB?? wahhh #merenyam

haa mimpi semalam.. lagi la haru.. tetiba gigi shin tanggal semua.. mmg x de tinggal satu ponnnn.. pastu cecepat shin tepon Klinik Gigi Haslinda kat Kulai yak shin pegik tu.. tp x dpt.. plak tu dalam hati ckp esok ahad.. mesti x bukak.. adoii.. nengok muka kat cermin dah mcm apa.. rompong sbb xde gigik... pastu teraga.. ngee.. dah kul 6.45 pagik.. terus check nengok gigi ada lagik.. fuhhhh selamattt... perghh hazab kalo xde betul #nanges

ok la.. memandangkan shin mimpi pasal uri malam tadi.. shin nak tepek la kat sini.. uri baby tu camne bentuknya ek.. sbb sampai tempat keje ni shin terus rajen nak google.. mungkin Allah bagi petunjuk suh shin amek tau.. kot kot ada hikmahnya..

uri ato nama saintifiknya PLASENTA adalah organ yak terbentuk dalam rahim semasa kehamilan.. benda ni InsyaAllah ada pada org pompuan jer.. org lelaki yak terasa diri dia tu pompuan.. kalo xde benda ni.. so jgn laa feeling feeling korang tu pompuan sejati.. berpijak la di bumi yak nyata #eh melalut

uri ni bentuknya tebal.. besonya dalam 18cm.. ia di penuhi ngan darah dan bersambung ngan tali pusat bayi.. uri ato plasenta ni fungsinya membekalkan zat makanan dan oksigen kepada bayi dalam kandungan ato dalam bahasa saintifiknya FETUS.. ia juga bertindak sebagai kelenjar endokrin.. selepas jer bayi kuar.. uri ni akan di keluarkan melalui proses pengecutan rahim

hmm mungkin yak shin tarik kuar mcm jantung tu mmg uri kot.. bukan jantung.. pastu shin sumbat balik dalam perot pompuan tu sbb panic.. tu agaknya punca pompuan tu mati.. erkkk shin bukan pembunuhhhh #nanges

kalo kengkawan nak tau.. selain dari perkataan uri.. shin pernah gak dengar orang panggil benda alah ni sebagai TEMBUNI.. haa.. lepas jer ibu ibu bersalin.. uri ni akan di bawak balik ke umah.. ayah ayah akan membasuh bersih bersih.. pastu di bungkus dalam kain puteh.. seterusnya di tanam...

yak peliknya.. dalam masa beberapa hari.. nnt ayah ayah akan pasang lampu pelita kat area tempat uri di tanam.. shin x tau apa functionnya..  dulu masa kekecit.. penah la kena suruh letak pelita kat tempat uri adik shin kena tanam.. tu jer.. huhu shin x kuasa nak tanya...

ada jugak amalan khurafat lain.. orang dulu dlu.. ato bidan bidan.. akan tanam uri besama ngan pensil.. jarum.. paku.. lidi.. dan mcm mcm lagik.. hmmm wallahualam.. kena dorang wat camtu.. xde doa khusus semasa menanam uri ni.. cukup sekadar baca bismilllah ngan selawat atas Nabi junjungan kita Nabi Muhamaad S.A.W.. bila cukup dewasa ni.. semoga kita dpt hindarkan la perkara perkara khurafat yak penah kita nengok zaman zaman orang tua kita ek.. InsyaAllah..

ada jugak shin penah ckp... uri ni kira mcm kembar baby la.. kalo baby ketawa sorang sorang maksudnya.. uri tu ngah maen maen ngan dia.. erkk scary.. pastu ada yak ckp.. uri ni kalo kita letak getah ker.. nnt kalo ibu ibu tu bersalin lagik sekali.. nnt getah tu ada kuar dari perot dia masa bersalin.. euwww... ntah ler.. ni dengo dengo org cite jer..

kalo korang penah dengar.. ada jugak produk kesihatan.. kecantikan.. dorang guna uri ni sebagai salah satu bahan dalam kandungan produk dorang.. pon shin x tau.. apa functionnya.. ntah apa apa jer la kannn..

ok lah.. yak penting skrg.. shin dah nampak bentuk uri tu camne.. so lepas ni kalo shin mimpi lagi tolong org bersalin.. shin dah tau nak cabut uri tu.. hehe.. cuma nak ikat tali pusat jer shin kena belajo #sengih

selain bersalin semuaaaa!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Amin A. R said...

hihihi...seram semacam shin punya mimpi ni... :)
~pasni dalam mimpi shin leh jadi obgyn :D

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : hehehe.. sib naek x mimpi antu.. hmm obgyn tu apa ek

:|: TinTa Kibod :|: said...

muahaha...
gelak aku weh..
sampai ko gugel uri cemana...
tp ada gak scene scary...
motif betul jadi bidan, kennn....
aku rasa..
ko nk pat jodoh ni..
Aamiin...

Tp...
setau akulah...
mimpi time² macam tu..
al-syaiton nirrojim punya keje...
tak pun ada la sangkut paut dgn sihir...
*peace*

Arisha Hoon said...

akak hampir nak gelak gengulin baca entry shin...hee

shin, kekadang akak mimpi tapi cam lupa..tetiba in reality mcm ponoh lalui keadaan/suasana sama..jenuh ngingat kat mana..ropenye ponoh temimpi kot..shin ponoh tak alami benda sama?

i'm shin... i'm inesen said...

Tinta Kibod : huhu tu la pasal.. kot kot nk temu jodoh huhu ameennn.. x sabo nk ada baby

i'm shin... i'm inesen said...

Arisha Hoon : penah la juga mimpi yak sama.. kekadang x ingat mimpi pon ada.. biasa ingat kalo time nk mangon tu laa mimpi dok maen..

zai zairies said...

hehee... tahniah shin berjaya jadi mak bidan dlm mimpi.... :)

i'm shin... i'm inesen said...

zai zairies : hehehehe.. x bejaya pon