Wednesday, May 29, 2013

semoga cepat sembuh~

hari ni shin amek cuti utk pegi melawat makcik shin yak sakit kat Segamat.. last shin nengok dia awal tahun.. actually dah lama plan nak convoi ngan adik beradik yak laen.. tp bila time cuti sabtu ahad jer memasing ada je hal.. then semalam mak usu tepon.. dok gitau makcik shin yak sakit ni dah uzur sangat.. dan dia asyik nyebut nama mak shin ngan arwah nenek.. so.. shin terus apply cuti.. gesa mak ngan babah gi lawat makcik.. shin ajak sekali akak shin alang alang leh muat lagik nak sumbat dia sorang dalam kete.. lepas subuh dah gerak.. biar gerak time reredup.. besh skit.. xde la stress bawak kete time pepanas.. jauh plak tu nak ke Segamat.. 

sampai umah makcik around kul 10 pagik.. terus masuk bilik dia.. Alhmadulillah.. dalam keadaan dia yak uzur camtu.. still lagik dia recognize kitaorg.. kesian nengok keadaan makcik.. kalo sebelom ni.. dalam ramai ramai.. dia paling ceria.. paling suka wat kelakar.. paling rajen kat dapo time kitaorg sesekali berkumpul.. time raya.. tp la ni.. makcik terbaring x leh gerak.. kurus sgt.. muka cengkung.. tangan tinggal tulang jer.. sedih menengoknya.. memasing try xmo nanges depan dia.. sekejap sekejap kuar bilik untuk release perasaan sayu tu.. 

tahap kanser usus makcik dah teruk sgt.. sampaikan pihak hospital dah x leh nak wat apa.. dorang nasihatkan makcik dia bawak balik jer.. mmg x leh nak di ubatkan dah.. nak berubat cara kampong pon dah x mampu.. duit banyak habis.. tapi sakit x jugak kurang.. 

mak shin anak yak sulung.. kesian gak nengok dia.. yer la.. adik adik dia ramai yak sakit kronik.. pak ngah dah  meninggal 2 tahun lepas sebab kanser tulang.. mak uda shin plak sakit buah pinggang.. kronik bila 2 buah pinggang dia rosak teruk.. mujur anak anak dia jenis berduit.. berubah kat hospital swasta Alhamdulillah.. ada perubahan.. pak wan shin plak sakit buah pinggang gak.. tiap tiap hari cuci darah.. dia plak dok kampong.. x bekerja.. mujur ada banyak bantuan.. la ni skrg.. makcik yak ni plak.. kanser usus.. hmm takot jer.. kalo leh.. shin xmo la berlaku apa apa kat mak shin.. harap semua orang yak shin sayang sehat sehat belaka..

bila nengok orang sakit ni.. mcm mcm perasaan ada.. shin dok terpikir.. camne la kalo satu hari nnt shin sakit.. adoi.. kalo leh xmo nak susahkan orang.. kalo leh.. biarlah Allah cabut nyawa ni tanpa ada penyakit yak leh menyusahkan hati dan pandangan orang len.. hukkk..

InsyaAllah.. ada peluang.. nak gi lawat makcik lagik.. kalo dekat.. mmg selalu kitaorg lawat dia.. tp jarak tu agak membataskan la.. tp tu la.. akan datang lagik.. sayang makcik~



:'(

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

Amin A. R said...

betul la shin..bila kita melawat orang sakit ni, insaf tau... risau takut kita pon dapat penyakit yg menyebabkan kita terlantar...saya pon cmtu la jugak, kalo boleh tak nak la ade sakit yg membebankan orang lain utk suap makan dan mandikan kita...

The Legends Prince said...

Hope everything will be fine bang shin ;)

Aper kata bawak mum pergi buat full body checkup :)

zai zairies said...

semoga dia tabah... dan Allah memberi kekuatan utk dia dan ahli keluarganya...amin

i'm shin... i'm inesen said...

Zai Zairies : ameen.. maceh ek~