Wednesday, August 13, 2014

jom bawak bekal~

hye kengkawan.. sapa kat sini yak still bawak bekal gi tempat keje ker ato tempat belajar ker.. sila angkat tangan!!! ngee.. shin dari jaman skolah lagik lagik dah bawak bekal.. masuk skolah menengah stop kejap.. masa tu hormon remaja ngan mendadak naek.. so konon segan.. pastu bila shin start keje mmg selalu la bawak bekal.. sama ada shin makan sensorang atau shin join ngan kengkawan.. 

mungkin ada org dok pk.. segan la nak bawak bekal.. takot kengkawan gelak.. lelagi kalo kengkawan lelaki.. nnt di ckpnya kita ni sengkek.. x pon kedekut ker.. well.. shin xde la pk camtu.. rasa kalo bawak bekal ni selain jimat kita dpt kurangkan dosa huhu.. yer la.. ko kita beli makanan.. x sedap ker.. berbakol bakol sumpah seranah kita bagik.. selalunya shin dengo camtu ler.. kalo bawak sendiri makanan.. rasa ok jer.. sbb kita dah biasa makan.. lagik kalo mak kita yak masak.. atau isteri yak masak.. atau orang yak kita sayang masak.. mesti lagik sedap kannn!!

memandangkan baru lepas berabis raya.. haa jgn segan segan bawak bekal utk lebih berjimat.. mungkin masa raya kita dah banyak berbelanja.. mungkin ngan bawak bekal ni.. kita dpt kurangkan belanja sampai nak tunggu hujung bulan #sengih 

kalo kengkawan nak tau.. budaya bawa bekal makanan ini.. Jepun boleh dikelaskan sebagai negara yak terkenal dengan budaya menyediakan bento atau bekal yang disajikan dengan penuh teliti dan kreatif.. peminat drama atau cerita Jepun sure pasan budaya ini kann.. 

bezanya dengan masyarakat negara kita.. bekal yak kita bawa kebanyakannya hanya untuk mengisi perut semata-mata dan penyediaannya sekadar cukup syarat.. mungkin sebab x de masa sangat.. atau mmg kita dah di biasakan ngan sediakan isi bekal yak kreatif..
bento atau bekal makanan masyarakat Jepun juga unik.. dihias cantik dan lengkap selain seimbang.. ada sayuran.. karbohidrat seperti nasi atau roti.. malah tidak ketinggalan dilengkapkan dengan sumber protein iaitu ayam atau daging.. pencuci mulut khususnya buah-buahan dihiris comel diselitkan di sebelah menu utama..

haaa.. nanges nengok bento org Jepon ni kann.. kalo di google mmg banyak lagik contoh bekal dorang yak comel comel.. mmg rajin betul laa dorang ni #nanges

so kengkawan.. jom la kita bawak bekal gi keje ek.. makanan kat luar tu kengkadang lom tentu bersih dan sedap.. kot banyak bubuh ajinamoto ker.. ato mahal nak mampos hehe.. kalo rajen.. leh wat style cam org Jepon ek.. kalo malas.. campak jer la apa apa makanan dalam bekas.. hehe

ni la beg bekal shin hehe.. sejak shin pakai ni ramai kengkawan yak nak oder.. seronok sgt.. dapat untung skit lepas raya dengan jual beg ni.. leh masokkan dalam tabung..

beg ni di perbuat dari kain guni dengan kaler dan corak yak menarik.. ia nya sesuai untuk di bawak di mana mana.. bukan untuk di sumbat bekal saja.. boleh jugak di bawak bekelah.. dan jugak di bawak semasa shopping.. 

dapatkan beg Hello Green ni di butik butik AVON yak berdekatan.. harganya RM19.90 sahaja.. kalo ada dengan pembelian bersyarat.. kengkawan leh dapatkan beg ni dengan harap istimewa RM15.90

ruang beg yak besar.. leh bawak macam macam.. tali beg kuat jgn takot putus.. dalam beg pulak di salut ngan salutan kalis air.. so kalo tetumpah apa apa leh lap.. so.. dapatkan nyer sekarang!!!

#sengih

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

The Legends Prince said...

bang shin....haha samerlah kita...sy pon bawak bekal ke office ni....jimat katanyer....paham2 jewlah hidup di KL ni....

i'm shin... i'm inesen said...

The Legends Prince : wahhh bagus bagus #terbaek

Aisyah said...

Shin..nampak tak akak angkat tangan ni..? Akak suka bwk bekei..wpun telor goren kicap bawang je..

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : hehehe.. baguslah akak.. kita geng

eric takashi said...

I bawak bekal on one reason only, sebab bawak bekal let me save money. Instead of spending RM20 a day on meals and not to mention petrol and parking, now I just spend less than RM5 per day.

Save a lot in the long run.

i'm shin... i'm inesen said...

eric takashi : bagus lah tu kan bejimat cermat..

Nina Raihana said...

Shin
Bag ni masih jual tak