Monday, August 11, 2014

post-mortem puasa & raya 2014

kejap jer kan dah nak masok sengah bulan kita nyambut raya.. shin rasa mcm kejap sgt abis feeling seronoknya nak nyambut raya.. la ni dah mcm ari biasa dah walo still lagik nampak ada bebudak beraya.. ada sedara datang beraya.. shin lak xde beraya mana pon.. dok umah jer ler #nanges

Alhamdulillah.. puasa tahun ni shin sehat walafiat sepanjang berpuasa.. cuma awal puasa tu sakit badan sbb tido ganas kot.. selalu org sakit leher pasal salah bantal.. tp shin sakit tang urat belikat.. mmg power sakitnya.. seminggu lagik nak raya shin terus x leh nk tahan.. gi gak klinik.. amek obat.. baru la lega.. tu pon sakit kejap kejap datang balik till now.. 

selalunya kalo puasa puasa ni mesti shin demam.. haaa tu yak rasa syukur sgt.. tahun ni x demam.. mmg tiap kali lepas solat shin mintak sgt sehat sepanjang Ramadhan.. bukan utk shin jer.. utk family.. kengkawan dan semua org..

masa puasa aritu ramai kengkawan shin sakit mata.. pastu adik shin demam panas.. mak shin 2 minggu puasa dia sakit.. xleh nak makan.. babah shin plak semput dia makin teruk..

masa puasa aritu mak shin beli tanah 2 lori.. dia ckp nak tambak kat belakang umah.. shin dah nasehat kat dia.. toksah la.. puasa puasa ni sapa la yak larat angkat berat berat.. sekali tu.. dia boleh plak cangkul dan sorong tanah tu gi belakang umah.. 2 minggu awal puasa ok la.. dia leh puasa.. gi teraweh.. tetiba.. masa shin lik solat subuh.. nampak dia terbaring kat tempat semayang.. ngan telekung pon x bukak lagik.. dia ckp perut dia sakit sangat..

pagi tu shin anto dia gi klinik.. dokter scan.. ada effect kat hempedu dia sbb angkat berat.. hurmm haa kan dah kena.. since of that.. dia xleh nak makan nasi or makan apa apa.. dia just terbaring jer.. teraweh pon x dpt nak pegi.. shin cuma bagi dia makan buah buah jer.. tu pon xleh masok sgt.. tahun ni mmg kesian la kat mak.. sampai arini dia x baper sehat.. dah pujuk gi spital.. dia x mo.. 

rasa nyesal gak la biar dia wat benda keje beberat tu.. harap dia x buat lagik ler pasni.. x yah nak beriyer sgt benda yak kita x larat.. shin mmg xmo angkat beberat ni.. kalo leh.. upah jer kat sapa sapa.. 

perbelanjaan masa puasa ngan raya Alhamdulillah... jimat.. shin pon xde la pegi bazar Ramadhan beli ekot tekak.. lagi la insiden babah beli lauk kat bazar basi.. mmg shin boikot terus gi bazar.. shin belajo masak sesikit.. dan kalo mak x larat nak masak.. makan jer apa yak ada.. xde masalah pon..

persiapan raya shin tahun ni pon biasa jer.. xde boros sgt.. semua perbelanjaan shin guna duit tabung raya yak shin simpan tiap kali gaji.. Alhamdulillah.. xde benda yak merepek sgt shin beli.. semua yak shin beli shin catit.. ada gak yak x sempat catit.. tp still leh ingat la mana pegi duit duit tu semua.. cuma ada short seratus lebih.. kena ingat balik.. mungkin shin guna masa dah raya aritu.. mana sempat nak catit catit semua..

sebulan shin simpan Rm100 dari duit gaji.. then nak raya aritu.. dapat la sekian sekian campur skit belen tahun lepas.. pastu shin guna belanja raya tahun ni sekian sekian.. termasuk la shin bayar duit minyak kete.. service kete.. top up touch and go.. beli biskut raya.. duit raya bagi kat anak anak buah.. dll..

x leh bayangkan shin yak bujang pon dah segitu belanjanya.. camne agaknya kalo shin dah kawen.. ada anak anak.. macam kengkawan yak dah kawen la.. pastu duit laju jer kuar.. lagi sadis.. x tau mana duit tu pegi.. adoii.. pening.. huhu.. raya raya memasing jadi pendiam.. pemikir.. sbb dok pk bajet raya hehe.. 

tahun ni shin pegi umah kengkawan.. umah memasing kemaen cantik langsir umah dorang.. umah parent lak dah masok kali ke 3 kitaorg guna.. nengok la.. kalo ada rezeki lebih.. tahun depan nak ganti langsir.. sbb mmg tiap kali raya.. cuma shin ngan mak jer yak beriyer pasal langsir ni huhu.. 

raya tahun ni x puas amek gambo ngan family.. hurmmmm InsyaAllah.. tahun dpn xmo jadi camni lagik.. raya pertama tu la feel raya leh di save ke dalam gambo.. kalo raya ari laen dah x sama dah.. jeles kengkadang nengok gambo family raya kengkawan kat instagram.. ceria memasing seisi keluarga.. shin xde pon #nanges

p/s : tahun depan nak amek gambo makanan time raya bebanyak

semoga panjang umo.. tahun depan jumpa lagik Ramadhan dan Raya.. InsyaAllah.. nk prepare lebih lagi dan buat yak lagi terbaik utk shin dan orang orang yak shin sayang #ameen

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

Sobri Yaacob said...

awat x puas ambik gambar shin?
tahun dpan panjang umur bleh ambil lagi ya :)

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : tahun ni x byk gambo ngan family .. x puas.. hmm kerap hilang yer dia ni skrg hehe

Sylarius Yusof said...

Time raya ni, time kahwin lagi laju duitnya keluar. Orang yang kerja kerajaan dapat bonus RM500 yang gomen bagi pun, ramai yang rasa tak cukup. Haha.

Time raya ni, kalau ikut nafsu, bagi RM10ribu pun rasa tak cukup.

i'm shin... i'm inesen said...

Sylarius Yusof : aah kan.. kalo byk lg duit yak ada lg banyak rasanya nk beli.. kehendak terus automatically jd keperluan huhu