Monday, October 27, 2014

dah 17 tahun keje.. happy ker?

arini kalo kengkawan nak tau.. dah 17 tahun shin keje kat company kilang yak shin tengah keje skrg ni.. kalo ekotkan dah 19 tahun.. start tahun 1995 lagi shin dah penah keje sini.. masa tu lepas abis SPM.. tp penah benti kejap lepas gado ngan supervisor.. kes x pueh hati ngan keje hehehe... pailang gak tau.. jgn memaen.. ada time hati panassss.. darah muda baru baligh memang cepat mendidih time tu.. pastu 2 tahun pastu shin apply lagi tempat keje yak sama.. Alhamdulillah sampai skrg x penah tukar.. 

dulu seronok gak la keje sini.. ada encik shamsul.. ada encik azim.. ada encik remy.. tp memasing dah blah gi bando beso.. gaji lagi muai hehe... shin je la still kat sini.. nak buek camno kannnn.. belajo maleh.. ingat lagi masa baru baru keje dulu.. sebulan gaji kat sini masatu Rm400.. rasa dah beso bebeno.. cukup la nak guna untuk sebulan.. hehe.. rasa happy jer time tu.. skrg ni.. nanges nanges tak cukup ajer #huk

xde resepi istimewa pon nak buat keje betahan lama.. xde sesapa yak istimewa pon kat tempat keje yak buat shin x sabo gila mangon pagi nak gi keje.. ada satu tahap rasa nak muntah.. mual mual.. lemah lemah tiap kali gi keje.. masa tu mmg x sabo nak balik keje.. nak golek golek kat umah..

shin cuma pikir.. gi keje sbb nak bayo utang.. nak simpan duit gi jenjalan.. pastu dok pk.. kalo x keje sini xde tempat lain dah nak pegi.. hadap jer la.. 

cuma dalam keadaan skrg ni.. ada la sikit rasa bersalah.. kalo shin rajin belajo dulu.. for sure dah jadi mcm org len.. keje beso.. leh jadi Dokter.. jadi Peguam.. jadi PM.. gaji beso.. xde masalah pasal duit utk happykan family.. xde masalah pasal duit kalo nk bayo apa apa.. lelebih lagi time mak sakit.. babah sakit.. ato diri sendiri sakit.. boleh jalan tempat tempat yak shin nak sangat pegi.. Jepon.. New Zealand.. hehe.. kann.. nk oversea ajerrr

tp kalo keje camtu.. sure shin xde masa utk diri sendiri.. dok jauh ngan mak.. ngan family.. makin susah nak kumpul sesama.. kalo mcm skrg ni shin xde pk pon semua tu.. tiap masa ngan dorang.. hurmmmm kat situ ada hikmah nya kot.. hehe bersangka baek jer laaaaa..

semoga terus murah rejeki la hendakNYA ek.. di murahkan rejeki yak halal.. di jauhkan rejeki yak harap.. harap harap terus bertahan keje kat sini.. sampai la kilang ni tutup #ngee

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

10 comments:

bukankosong said...

betul shin

kdg rezeki kat mana2, rezeki shin kat situ

ada lebih & kurangnya, begitulah hakikat hidup

even yg pegi bandar besar pun belum tentu happy, kena ingat selalunya gaji besar, belanja besar & kdang hutang pn besar

i'm shin... i'm inesen said...

bukankosong : yerp.. ada kelebihan dan kekurangan.. bila keje lama xde la nk besar kepala.. agak bosan amek ler cuti lelama.. tu je shin selalu wat hehe

warkah kembara said...

yeay..dh tau umo shin bape...ak pgl 'abg shin' leh?mnja n mesra ckit..hahaha...rezeki ad di mne2 bang....lum tntu gaji beribu riban tu akn kekal lme..mcm sy ni,dh terasa separuh gelap mse dpn tu..hahahha...xtau la ap akn jd nti..:) tahniah bang..:)

i'm shin... i'm inesen said...

warkah kembara : hehe.. dah pra 40an pon.. hurmm semoga masa dpn kita baek baek je ek

CikLily Putih said...

lamanye sama cam husband kite plak, keje lelama ek..

i'm shin... i'm inesen said...

CikLily Putih : kira dah mcm bertapa ni kak #huk

Chot said...

nipulah a.shin ni. gji beso hutang pun beso. ok je gji kecik..janji jgn hutangnya lebih2.
setengah ni...gji beso..nk simpan 100 pun payah
#realiti

i'm shin... i'm inesen said...

Chot : nipu mendernyer chot.. gaji kecik harga makanan ari ari mahal.m harga sewa umah mahal.. toksah ckp pasai utang.. benda benda ni jer dah rasa nk lingkup huhu

kemucup said...

aku asik lompat keje pon..tatau la kesudahannya...asyik tak happy je..susah la keje swasta...

i'm shin... i'm inesen said...

kemucup : apa yak di cari sebenonya? huhu.. semoga jumpa lah satu hari nnt ek