Wednesday, October 8, 2014

Pulau Rawa - Part 3 ( TIPS & TRICK )

arini shin nak ngabiskan entri pasal Pulau Rawa.. huhu.. lom terlambat shin nak ucap Selamat Hari Raya Aidiliadha kat kengkawan semua ek.. kat entri ni shin nak kongsi skit tips tips.. mana yak shin tau la.. hope sikit banyak leh membantu korang kot kot teringin nak bercuti kat Pulau Rawa ni ek..

ok.. ni nama dia cik Sheena.. baru keje x sampai 2 bulan kat Pulau Rawa ni.. friendly.. cuma kalo guest ramai mmg x leh lah kita nak dia layan semua guest.. kesian la plak kan.. tp memandangkan aritu shin gi time weekdays.. so ari kedua baru la dia free utk berborak borak.. sempoi~

segala urusan booking bilik ni pekeja dia mmg x amek port.. kita kena email sendiri kat owner Alang's Rawa.. Ms Laureen kat [TEKAN SINI] so pandai pandai la korang merayu nak booking bilik sekian jenis bilik dan sekian haribulan ek..

TIPS 1 : email lah dalam bahasa Inggeris sbb yak baca ni pom omputeh kan.. kalo leh guna la email address yak ada nama omputeh skit.. haa tak pon pakai la email address member yak bukan melayu.. kalo mat salleh ker.. chinese ker.. singaporean ker.. mmg cpt email di reply.. kalo org melayu nyer.. hurmmmm susah skit.. kalo di reply tu kira bertuah lah.. acutally bukan apa.. selalunya yak datang sini omputeh.. so dorang ni suka party party.. pastu ada jual beer.. so utk keselesaan.. keutamaan lebih pada bukan melayu.. tp bg shin.. shin dah biasa dah gi pulau yak ada jual arak ni semua.. takde la sampai terpengaruh kan.. niat nak cuti tempat cecantik camni.. kalo gi tempat ada party or arak camni bukan la kotor sangat sampai x leh nak solat.. kan kannn.. kalo weekdays InsyaAllah peluang utk gi sini cerah la jugak.. kalo weekend better tak yah la.. bebaek plan nk cuti utk rehat rehat mungkin tak terlaksana.. bising ok~

TIPS 2 : speed boat akan bergerak dari terminal feri Mersing paling cpt kul 12 tengahari.. so bajet la korang berkumpul kat Alang's Rawa Office paling lewat kul 11.30 tghari.. tu pon kalo korang bernasib malang.. kena tunggu group lain yak sama sama nak gi Pulau Rawa.. haa merasa la korang tunggu lama kalo time tu dorang still dalam perjalanan.. so x yah la pegi Mersing awal sangat ek.. depend kat mana lokasi korang la.. kalo mcm shin ni dkt jer.. kalo dari KL ker.. Singapore ker.. atau korang kena naek flight ker.. korang manage la perjalanan bebetul ek.. 

TIPS 3 : shin lebih prefer korang bawak kenderaan sendiri utk ke Mersing ni.. sbb banyak "ulat" kat sini.. sesilap korang kena pow giler giler.. lagi la kalo korang pegi balik kena naek flight dari aiport senai.. dari Senai ke Mersing kalo naek teksi aiport dia caj Rm180++.. kalo balik pulang.. mau Rm250++ dorang caj.. kalo leh korang yak dok jauh ni sesiap cari kenalan yak leh hantar korang pegi dan balik.. pastu pandai pandai la korang deal harga.. yak pasti x de la semahal "ulat" tu kenakan korang ek..

TIPS 4 : kalau bawak kenderaan sendiri.. parkinglah kete kat area Bandaran Mersing.. untuk 3 hari korang parking baru kena caj Rm18.. sbb nnt ada org akan offer korang tempat "parking selamat" tp caj dia utk 3 hari Rm30.. hurmmm tempat tu xde la selamat sangat ponnnn.. 

TIPS 5 :  paling ideal utk korang pegi Pulau Rawa ni starting bulan April.. sampai August.. lepas tu dah dkt dkt ngan monsoon.. time camni obor obor pon dah start banyak..

TIPS 6 : jangan terperanjat kalo korang x merasa nikmat air paip yak bersih lagi suci kat Pulau Rawa ek.. sbb korang akan mandi laut sepanjang masa.. luar laut.. dalam bilik air pon laut.. sbb dorang guna air laut.. jgn byk komplen.. sbb mmg susah nak dpt kan air paip kat pulau camni ek.. so.. korang kena sesiap bawak air mineral byk byk.. kalo pegi group 4 org.. haa setiap sorang bawak la 3-4 botol air mineral utk kegunaan harian masa kat sana nnt.. guna la untuk time gosok gigi.. time basuh muka.. haa selesa skit.. mcm shin.. shin guna time last sekali mandi.. bilas ngan air mineral hahaha.. nikmat ok.. 

TIPS 7 : ok yak ni agak penting yer utk mengelakkan kesilapahaman masa korang nak check out nnt.. utk bayaran bilik.. biasanya korang akan bayar deposit dan selebihnya korang akan BAYAR CASH masa nak check out nnt.. so bawak la duit secukupnya ek.. Alang's Rawa juga terima duit Pound, Singapore Dollar dan yak sewaktu dengannya.. tp leceh la dorang nak kira kan.. so bawak la duit Ringgit Malaysia ok..

TIPS 8 : hanya menu sarapan pagi jer di sediakan minuman secara PERCUMA.. huhu..utk makan tengahari dan makan malam.. korang kena oder air dan korang kena bayo masa check out nnt ek.. so untuk mengelakkan korang terover bajet.. korang sesiap la bawak bekalan air minuman secukupnya.. mcm shin aritu bawak mcm mcm air.. nnt masa makan shin bawak.. just mintak gelas ngan ais jer huhu.. jimat kannnn.. 

TIPS 9 : xde aktiviti Island Hopping kat sini ek.. so korang wat la apa apa aktiviti yak patot kat sini ek.. water slide yak shin maen tu actually hanya utk guest Rawa Safari.. haa yak tu bukan Alang's Rawa punya tau.. tp kalo korang nengok line clear.. leh la maen kejap kat situ ek huhu.. dorang x marah pon selagi korang x ganggu guest dorang yak lebih di beri keutamaan utk maen benda tu semua ek.. harap maklum..

TIPS 10 : ada 2 time utk check out.. kul 11 pagi.. dan kul 3 petang.. korang kena bagitau awal awal kat Cik Sheena la yer.. kalo ekotkan pakej ni berkahir dengan adegan lunch.. rugi la kalo balik awal.. sbb makanan kat sini sedap sedap ok.. haaa kalo nk beli ticket flight balik tu.. sila la amek flight malam ok.. 

TIPS 11 : Alang's Rawa ni kalo weekend mmg tak sesuai utk FAMILY yak bawak dak kecik ek.. haa kalo weekend tu InsyaAllah la.. nk lagi selesa korang menginap la kat Rawa Safari tu ek.. situ mesra family.. tp bagi shin.. Alang's Rawa mmg best.. sbb dekat betul ngan laut bebanding Rawa Safari yak kedalam skit.. walo dorangnya bilik cantik dan modern ek.. Alang's Rawa mmg terbaekkk~

TIPS 12 : shin lupa plak nak mention.. harga bilik ni korang leh tawar menawar skit masa email ek.. tp kalo takat gi bedua jer.. hurmmm susah la.. kalo korang gi dalam satu group besar leh la mintak deal harga murah murah skit.. InsyaAllah leh dpt ek..


PAKEJ WEEKEND

PAKEJ WEEKDAYS

kat Alang's Rawa ni ada lebih kurang 14 bilik.. hmm ada A1, A2, B1, B2, C1, C2, C3 dan lain lain.. setiap bilik berlainan harga.. dan paling besh bilik A Frame la.. A1 ngan A2.. shin stay aritu A1.. satu malam Rm818 per person #nanges 

 A Frame

bilik B ngan C lebih kurang jer.. cuma C 2 tingkat

jenis D

 haa ni jenis E kot.. ker bilik staff huhu

InsyaAllah.. tahun depan shin nak return lagik gi sini.. kali ni shin nak gi reramai ngan kengkawan.. haaa nak duduk kat bilik C 3.. bilik ni leh muat maksimum 15 orang.. ramai kannn.. hopefully leh la dapat pakej sorang Rm450 hehe.. haa meh shin bawak toru kat bilik C 3 ni e.. jom~

tangga dia kat belakang

naek jer dah nampak veranda dia #nanges

shin dah chop nak tido sini nanti

ada tangga utk naek ke bumbung

tu dia ada katil.. leh tido bedua kat sini

turun tangga ada katil lagik utk 2-3 orang tido 

pastu la bilik yak ada katil.. 2-3 orang leh tido gak

bilik air ada 2.. nak bilik air beso kat luor (laut)

mudahan murah rejeki dapat gi lagi.. camtu la pengakhiran entri pasal Pulau Rawa ni.. rindu nak gi lagi.. hope korang teruja nak gi juga ek.. semoga bertemu lagi di entri jalan jalan pada masa akan datang.. tahun ni dah banyak jenjalan.. rasa nak nanges plak sbb tak dapat nak menyimpa.. tp shin rasa puas dapat pegi tempat tempat yak shin mmg teringin sangat nak jejak.. korang plak bila lagi??

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

28 comments:

Nu'maN said...

Ok thanks for the tips. :p

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'maN : sesama ek

Anonymous said...

Hai shin... best sgt blog awk ni, awk ni mcm adik ipar sy gak suka travel sane sini...

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : haiii.. maceh singgah ek.. travel hmm sapa je la yak x suka kannn.. sonok nengok tempat org.. Kim salam adik ipar tu ek #ngee

Sobri Yaacob said...

owh shin..selalu jdi silent rider.. x sempat komen..baca dri mula masa p lau rawa.. memng terbaik..tambah masa gmbr posing masa tgok sunset...alamat nice sharing tips.. tringinya nak p..mungkin next trip shin p sobri leh joint..

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : hukkkk bz ek skrg ni.. lama hilang.. besh la gi Pulau Rawa.. rindu sgt.. meh ler

Sobri Yaacob said...

jom..jom..ar ah bz..dgn kerja dunia.. ai tenson..sampi blog pun dah x berapa ada masa nak udate.. btw shin..nice entry la pasai plau rawa.. x sangka kat semenanjung pun ada pulau lawa.. eh pulau rawa kat jor kan bkan singapore?? kompius plak.. ha..ha

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : Pulau Rawa kat Mersing Johor.. hehe.. ala jgn la bz bz sgt ek

Amin A. R said...

syiok nya lah hai kalau dapat ke pantai sekarang ni...... stresssss sesangat kebelakangan ni.. nak berehatttt... huhuhuhu

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A. R : laaa naper ni stress stress.. gi becuti pon lom tentu balik cuti leh hilang stress.. lenyapkan apa apa benda yak buat stress or larik terus.. InsyaAllah aman huhu

Fahmi Anhar said...

nice info Shin, boleh lah kapan-kapan liburan kesini. beautiful landscape :)

i'm shin... i'm inesen said...

Fahmi Anhar : InsyaAllah.. ada rezeki bisa aja ke mari.. pasti!

Anonymous said...

Hi shin...just nak tau.. if nk pegi during labour day like this end of april skali dgn 1st may kn.. how much is the budget that u recommend per pax for a group of 5 to 6 people.. n kat pulau ni malam ada aktiviti ape ye..

Anonymous said...

alamak mahalnye..huhuhu

aida said...

hai saya nak tanya, saya ada plan nak g bercuti di pulau rawa, total semua 5 orang, shin boleh suggest untuk saya x package yg mana okay?
please....

nor murshidah halim said...

Kalau 5orang u suggest package yang mana? Kami nak sgt pergi bercuti kat sana...

Anonymous said...

Thanks shin, good sharing...semoga murah rezeki anda & dapat jalan2 lagi..

Anonymous said...

alhamdulillah dapat tgk komen bagus pasal kawan saya sheena. hahahaha. nnt nak tunjuk kat dia blog ni

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : ekot rate public holiday/weekend.. bilik C3 ok la tu 6 org.. sorang Rm500+- for sure include tax.. mlm xde activity.. just bersantai je

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : terima kasih ek #ameen

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : kawan Sheena yer hahaha.. rindu nk gi Rawa lagik

Farid Wardani said...

Kasor gak bajet g rawa ni

Farid Wardani said...

Kasor gak bajet g rawa ni

aqeyLs said...

Haii shin. Nak tye ade suggetion yg lg bajet x? Yg rm300 ke bawah? Haha.. Dan yg secure sikit sbb kami smua perempuan

Cik Saallaluna said...

seriously mengidam nk ke sini...

Yan Ty said...

tersengih2 baca entry dak shinchan ni...
Teringin teramatlah tersangat nk gi.. tp apsal bapak mahal... arghhh..
Nak kena menabung ni...

Unknown said...

Best nyeee ingat nak pegi lah raye ni ... shin takde contact number ke ? Macam lmbt sgt je email huhu

nora arifin said...

Best nyeee ingat nak pegi lah raye ni ... shin takde contact number ke ? Macam lmbt sgt je email huhu