Monday, October 20, 2014

mak.. cepat sembuh ek

arini shin amek leave.. dah tiba time bawak mak gi check up kat spital.. sejak mak wat operation buang kantung hempedu bulan lepas.. keadaan dia lom bebetul sembuh.. still lagik rasa x selesa kat perut.. lelebih lagi time lepas makan.. sampai dia rasa fobia nak makan.. shin ada gak la study sesikit pasal pemakanan org yak dah xde kantung hempedu ni.. then cari susu untuk bagi energy sbb dia takot nak makan nasik.. 

sejak mak sakit ni.. baru la shin tau apa function hempedu kita ni.. rupanya hempedu ni bekeja utk hadamkan makanan yak kita makan hari hari.. hancurkan lemak lemak yak kita sumbat dalam perut kita.. mcm gak kalo kita basuh pinggan kat singki.. ngan minyak minyak yak tetinggal.. lelama minyak tu mengeras kalo kita x cuci kan.. mcm tu gak la hempedu kita.. lelama lemak yak tetinggal mengeras mcm batu.. pastu tersumbat.. bila dah kena buang hempedu tu.. tugas tu di take over oleh hati.. hati plak x leh keje lelebih sgt.. sbb bukan job dia sgt ponnnnnn.. kalo x jaga makan.. leh jadi penyakit lain plak.. shin lom abis study sgt.. so x tau nk cite pepanjang..

shin x suka nengok mak sakit.. tiap kali dia ngadu sakit.. hati ni pon rasa sakit.. jiwa sakit.. otak sakit.. ada satu tahap mak cuma nanges jer la sbb menahan sakit.. 

banyak kali ajak gi spital.. tp dia takot.. dia takot kena bayar memahal.. yer la aritu operation jer mmg kaw kaw kena.. dah la xde insurance.. tp nak wat camne.. kadang bila ter-over skit tune time nasihat dia ckp plak kita marah dia.. serba salah.. honestly.. sejak mak sakit puasa aritu mmg x baper happy.. kalo gi jenjalan pon rasa mcm hati tu kat umah jer.. kalo kat umah pon x leh nak wakpe kalo time mak sakit.. 

then ari ni shin gi lagik spital bawak mak.. buat ultrasound.. check darah.. xde batu lagik.. cuma masalah hati mak jer.. walopon ada skit baek bebanding masa sebelom operation.. tp.. doctor suggest mak pegi jumpa pakar hati.. 

so dari kul 8.30 pagik tadik kat spital.. sampai kul 12.30 baru dapat jumpa pakar hati semua la.. masa kat pakar hati mmg dah rasa seram kalo ada berita x besh pasal hati mak.. pastu doctor ckp dia x leh nak check kalo setakat wat ultrasound.. kena wat lagi detail.. doktor takot ada batu tersumbat kat saluran hati plak.. masa dengar tu rasa nak nanges pon ada.. lagi nengok muka mak macam cuak jer.. tp sabo je la.. takkan nak nanges depan mak ngan doktor plak kann..

pastu shin tanya cost semua.. then shin ckp shin balik pikir camne nak dptkan duit utk cost rawatan.. pastu baru dapat hospital semula.. dalam kete shin try senangkan hati mak.. ckp la apa yak doktor bagitau yak hati mak dah ada skit baek.. doctor pon ckp rawatan tu untuk check.. nak nengok samada betul ker ada batu or just sakit lain.. x perlu nak risau...

giler x risau kannn.. x suka nengok muka mak mcm kusut jer.. shin pon x suka kalo ada benda benda camni... tp dah Tuhan nak bagi.. bersangka baik jer la.. mmg hari hari doa mak akan cembuh mcm biasa #sedih

 
itu kantung hempedu mak yak dah di buang.. mungkin takot ada batu terlepas dan tersumbat kat saluran hati plak..

ini plak kaedah rawatan EUS.. eus scope ni mcm scanner.. leh nengok saluran kecik.. leh tau apa yak menyebabkan hati mak tak ok.. sekali rawatan ni boleh mencecah 3-4 ribu ringgit.. 

pesakit akan di tidokan semasa rawatan di buat.. then kalo betul ada masalah tersumbat.. rawatan lain plak akan di buat untuk membuang apa yak tersumbat.. cost nyer plak leh mencecah 8-10 ribu #pitam

apa apa pon.. shin doakan mak cepat sembuh.. hope xde yak siyes la.. shin sayang sangat kat mak.. kalo leh xmo mak sakit sakit #ameen

*i'm shin.. i'm inese

8 comments:

Nu'maN said...

Kenapa tak pegi gomen hospital jer .. medical equip kat hospital gomen pon canggih mcm private yet lebih murah berganda2. Tapi leceh nak tunggu giliran la. :p

Hati nie mcm kilang dalam body kita. Bila makin tua, kilang tue dah x larat. Banyak ezymes dah kurang nak proses benda yg masuk dalam badan. Why not u beli kan supplement hati dekat mak u. Normally orang makan essentiale forte. Tapi I boleh suggest amik Livolin. Dekat Farmasi kotak warna oren. Livolin nie bagus nya dia regenerate balik sel2 hati. Orang yang jaundice, dan ada liver problem amik supplement nie jer untuk regain normal activity of the liver. Try makan sekotak dulu. Baru rm75 rasa nya. It's GMP product. No side effect apa2. Terbukti secara klinikal. Memandangkan hempedu mak u dah x bleh well function n needs more works from the liver, give it a try.

The rest .. keep following up dgn doctor. :p

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'maN : terima kasih.. actually masa awal mak sakit dulu .. shin pergi 2 hospital kerajaan utk mengadu pasal sakit mak ni.. shin dah sesiap wat ultrasound kat klinik swasta utk memudahkan kerja doctor.. tp sorang doctor ni ckp sakit mak x bahaya walau ketika tu mak sakit sgt sgt.. dia cuma ckp gastric.. pedih ulu hati.. dia bg obat "liquid".. then sbb kan mak dah x tahan.. redah jugak gi klinik swasta.. mujur benda tu lom bernanah semua.. just buat pembedahan yak x perlu nk belah belah perut yak cost nyer lebih mahal..

smlm dlm kete shin ada bagitau mak.. mungkin kita leh try refer sakit mak ni kat klinik kerajaan.. amek semua report utk rujukan doctor kerajaan plak.. tp mmg kena tunggu la..

#susahati

Aisyah said...

Shin...moga mak shin cpt pulih..amiinn..shin, akak pun ada own opis yg buang batu dlm hempedu..owg melayu yg ramei kena sbb our type of food mmg oily kan? Akak pun dah kena jaga makan ni..riso gak..umor day byk

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah : ameen kak.. doakan semoga di permudahkan ek

warkah kembara said...

shin..cmne mak?hrp ok la...insyaAllah dimudahkn urusan..amin..:)

i'm shin... i'm inesen said...

warkah kembara : mak still rasa x selesa tiap kali mkn.. lom wat appointment kat spital lak :(

Chot said...

hosp gomen..mmg lmbt..kne push kuat2..kne garang. kne tegas..huhuhuh. Pglmn sndri. Sbb pskit ramai kan..diorg buat mne kritikal dlu..tu yg susah tu. Kita kne kritikal dlu baru nk buat.
Sbr ye a.shin.. mmg susah hati tgk ibubpa sakit..xtahan hati tgk diorg tak sihat..

i'm shin... i'm inesen said...

Chot : yerp.. sgt susah hati :(