Wednesday, November 30, 2016

#lega

arini 30th November 2016 - genap 11 tahun shin beli umah bujang shin.. actually shin start proses membelinya pada hujung bulan May 2005.. tp start loan ngan CIMB bank 30th November 2005.. masa tu shin ikat loan ngan bank selama 30 tahun.. hukk lama kann!!!

shin penah cite kat entri sblm ni pasal shin bengan ngan system loan rumah yak shin buat.. dari tahun 2005 shin bayar sampai la tahun 2012.. hutang shin x berganjak banyak.. kalo ekot kira kita shin dah bayar hampir 30k.. hutang shin cuma begerak skit jer.. adalah x sampai 5k.. selebihnya bank amek sebagai interest.. dari situ shin dok pk.. sampai bila hutang shin nk abis.. kalo di kira sampai 30 tahun.. harga rumah shin tu dah jadi dekat 3 kali ganda..

sejak dari tu.. shin start wat pengeluaran KWSP.. tolak pokok loan shin tu.. dah 4 kali shin wat.. Alhamdulillah.. tahun ni shin dah berjaya abiskan hutang loan rumah shin tu.. 

masa awal bulan November aritu.. shin ada la call bank.. tanya balance hutang shin.. ada la dkt 9k.. shin dah plan nk wat settlement tahun lepas lagi.. tp xde rezeki.. so tahun ni shin try sambung niat tu..

lepas dapat ammout kasar balance loan tu.. shin terus wat proses cam biasa utk pengeluaran KWSP.. lepas 2 minggu buat.. shin pegi bank utk tanya balance.. dan apply form utk full settlement.. so dapat tahu ada lagi 6k.. then lepas submit form tu shin kena tunggu 14 hari bekerja.. so shin cuma balik rumah.. korek duit tabung.. standby la duit utk wat settlement bila dapat jer surat tu nnt..

tunggu punya tunggu.. tetiba.. shin dapat call dari bank.. dia mintak nombor akaun bank shin memandangkan akaun simpanan shin ngan CIMB dah expired sbb x active.. shin tanya la kenapa.. dia ckp nak masokkan duit.. rebet sbb shin ada bayar terlebih loan rumah..

shin agak blur la.. shin tanya lagik yak shin x paham.. shin cite la yak shin tunggu surat utk wat settlement lepas bank bagitau shin ada la balance 6k utk di jelaskan..

lepas tu orang bank tu ckp.. x payah bayar dah.. bank yak akan bayar shin duit terlebih bayar.. dia suruh tunggu surat mengatakan yak shin dah settle bayo rumah... 

masa tu perasaan masih bingung.. sampai arini shin dok tunggu surat dari bank lom ada dpt.. dah seminggu dah tunggu.. nengok akaun bank pon xde duit masok dari CIMB.. so masih belom confirm lagik la ni..

tp bulan ni shin mmg dah start x bayo loan rumah.. selalunya tetiap 28hb shin akan bayo hutang rumah tu.. rasa janggal plak bulan ni x yah bayo huhu.. 

so skrg ni.. lega skit la.. walopon masih 50-50 pasal settlement loan ni.. selagi lom dpt black and white.. selagi tu rasa lom lega 100%

cuma.. rasa excited sgt.. dalam masa 11 tahun shin bejaya habiskan loan rumah bujang shin.. mmg tak sangka.. dan shin ada bekongsi tips ngan kengkawan kat tempat keje shin pasal ni..  ye la.. makin lama kita ikat loan ngan bank.. makin rugi kita.. banyak duit kita bank kikis...so.. cecepat la abiskan hutang.. InsyaAllah.. kita pon selamat dari beban riba' #semogadipermudahkan

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

11 comments:

Ghazali Aziz said...

Tahniah !!!!!!!!!!!!!!!!!!

i'm shin... i'm inesen said...

Ghazali Aziz : maceh bang

Nu'man Qatadah said...

Best nya la lahai dah abes bayar umah.
Boleh la simpan duit wat kawen lak.Kehkeh.

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : InsyaAllah.. ameen.. nk cari rumah tangga kayu

Mie said...

4 kali keluar duit KWSP untuk settle bayar rumah... memang boleh ke Shin... x tau pulak...

i'm shin... i'm inesen said...

Mie : yerp boleh.. utk akaun 2 je

Carl Dani said...

yeah!!!tahniah awak, dah ada rumah sendiri...kalau surat tak sampai lagi telefon je cimb bank tu tanya pasal benda ni, kalau tak nanti msalah lain pulak.

i'm shin... i'm inesen said...

Carl Dani : terima kasih.. tu la nnt shin kena call gak..

Kamen Shinobi said...

Seronoknya dah ada rumah sendiri..lepas ni boleh laa tumpang tido umah Shin, save sikit duit hotel...ekekekeke :tak malu:

i'm shin... i'm inesen said...

Kamen Shinobi : boleh je.. meh la.. kecik pintu bilik.. katil size king shin tadahkan

Mamat said...

untongla.....mamat dulu pernah beli rumah..tp pas dah bisnes lingkup...abes xmampu bayar,,,al kisahnya..mamat berharap pada bapak mertua je la..die banyak rumah...HAHA...nak menantu ke hantu mamat ni...

anyway..shin dok kat mane...bolehla buat kenduri abes bayar loan..bestnya...pastu ajak la dak aries tu skali..die tu suke makan..HAHHA