Saturday, September 24, 2011

makan kenyang kenyang

malam tadi berlangsungnya acara gilang gemilang Rumah Terbuka Hari Raya kat umah parent shin.. di serta ngan majlis potong jambul dan doa kesyukuran sempena shin dapat nek pangkat tahun ni ngee... malu sebenarnya.. sbb shin ni keje malas.. pastu bos naekkan plak.. haaa takkan nak tolak kan.. Alhamdulillah la ek.. moga murah lagi rejeki yg halal pada tahun tahun akan datang..

pagi sebelum majlis.. jiran jiran dah ada yg datang umah.. saje dorang nolong wat apa yg patut.. mekaceh la kat makcik makcik.. abang ipar.. kakak kakak ipar shin yg datang nolong parent shin.. kalo xde dorang.. sure kelam kabut juga nak harapkan mak ngan kakak shin yg dok ligat prepare makanan.. babah? hurmm.. dia wat keje skit.. pastu tido.. then memerintah org itu ini.. abang abang ngan adik shin pon sama.. nama pon lelaki.. malas lebih.. shin??? haaa shin rajin skit.. tp bahagian lain ar.. shin tolong pergi bandar.. beli barang barang utk isik dalam goodies bag.. pastu tolong kemas skit skit.. hik hik.. kira rajen la tu kannn...

ketupat ni shin yak gantong time pepanas tau :(

 rajen makcik makcik ni bikin roti jala ek

 sebahagian dari juadah utk tetamu

 ada ketupat, laksa, lontong dan macam macam ag ar

 dah yak paling special.. Ayam Pansuh, resepi dari Sarawak

haa meh shin tepek.. camne nak wat Ayam Pansuh ni ek.. haa memula korang kena sediakan bahan bahan dia la k... senang jer wat dia.. x susah~

10 batang lemah ni leh muat 5 eko ayam

kendian.. korang sembelih la ayam beberapa eko yg korang nak.. pastu perap bersama ngan bungan kantan, halia, bawak puteh, ketumbar, lengkuas, serai, letak la cendawan butang.. pastikan bahan tu korang penyek penyek kan jer.. jgn kisar k.. nnt rasa ayam tu jadi pahit lak.. x yah letak air k.. biarkan beberapa jam...

kendian.. korang masukkan ayam tu kedalam buluh yg telah di bersihkan terlebih dahulu utk elakkan rasa miang.. haaa x pasal pasal kang..

sebelum bakar.. sumbat ngan daun pucuk ubi

 jadi la seperti ini yer kengkawan

hendaklah di bakar menggunakan api yg sesuai.. bukan di bakar ngan bara.. tp api yer.. so kena jaga la api tu ek.. jgn sampai terbesar plak.. pusing pusingkan dia utk bagi ayam masak sekata.. pastu nnt kita akan dengar bunyik air bedesir mcm whistle.. haa tandanya ayam dah hampir masak

camni la keadaanya

korang rasa dulu sebatang.. nengok camne.. kalo dah masak leh la matikan api.. pastu biarkan jer batang buluh kat situ.. bagi ayam sentiasa panas.. automatik akan ada air dalam buluh tu.. dah mcm sup.. rasanya.. perghhh sedappp..

haa apa lagi.. korang try la ek.. ramai kengkawan shin yg rasa masakan ni malam tadi puji sedap.. hur... seronok sgt.. nnt leh wat agi..

aishh arini rasanya kena ngemas umah la.. mau seminggu x siap kemas ni.. penatnyer.. mmg penat wat open house kannnn... ok ek.. jumpa lagi kengkawann... tata~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

pic 1st, kalah retis menang abp

i'm shin... i'm inesen said...

fiaz : alaaaa.. tau la dia model ngan artis terkenal.. perli la tu *nanges

ma'chiks said...

salam, la pestime tengok masakan ayam cara tu, ingat kan lemang..unik ye shin..fuuh dalam pic kat atas tu best2nya foodies,klu dekat2 leh tenggek2,alahai usik je.

i'm shin... i'm inesen said...

ma'chiks : sedap sgt.. you should try