Thursday, October 27, 2011

happy 14th Anniversary but... i'm not happy!

 arini genap 14 tahun shin berkerja di Syarikat Hokuriku (M) Sdn. Bhd... actually shin masuk keje kat syarikat Jepun ni lepas  jer shin abis skolah menengah.. shin xde byk pengalaman kerja di tempat laen.. hanya 2 tempat jer shin pernah berkeja.. pastu shin berhenti then masuk tempat keje yg sama semula sampai la skrg.. ikot kan.. lebih dari 16 tahun da shin berkerja di Hokuriku ni.. 

bosan, seronok, menyampah, rasa nak muntah, malas, rajen, semua ada.. bercampur campur.. nak cakap best.. xde la best sgt... nak cakap x best.. tempat lain x mungkin sama mcm kat Hokuriku ni.. hurm... boleh la..

kenapa shin leh bertahan lama ek?? hurm.. sebab shin xde keputusan cemerlang masa periksa kat skolah.. shin xde belajo sampai Universiti.. so.. apa lagi yg shin leh buat.. shin keje je la.. mana leh memilih sgt.. plak tu masa 1997 tu tahun kegawatan ekonomi.. syukur dapat kerja..

then sbb dekat ngan umah parent dan umah bujang shin.. so pegi keje x yah nak rushing.. x yah nak redah traffic light.. x yah nak hadap jalan jammed.. 10 minutes jer dari umah..

kat tempat keje ada kengkawan skolah.. yg lebih kurang sebaya.. pastu kerja pon x terlalu di kongkong.. kalo boring.. shin kuar outpass lama skit.. kerja shin cuma di ganggu oleh production yg selalunya banyak songeh.. atau shin cpt moody bila dpt kerja yg agak susah.. berat.. tp selalunya.. shin sempoi jer kalo kerja.. time rajin shin rajin la.. kalo dah malas.. mmg malas nauzubillah~

shin bermula ngan jawatan operator.. pastu naik skit skit sampai la tahan skrg.. xde la beso mana.. tp syukur Alhamdulillah.. shin mmg x pernah lupa lepas abis solat.. mintak Allah murahkan shin rejeki yg halal.. jauhkan rejeki yg haram.. mintak berkati rejeki shin.. berkati kerja shin.. mungkin gaji shin x beso mana.. tp Alhamdulillah.. cukup walau pon x mewah cam kengkawan laen..

shin rasa bangga la gak.. even shin kerja kat kampong kampong.. kerja kilang.. gaji x beso.. tp shin dapat bantu kerluarga shin skit skit.. shin dpt beli moto.. dan paling best.. shin dah ada rumah sendiri.. even loan masih panjang lagik.. 

cukup ker gaji?? hurm... ntah.. shin dah biasa hidup susah.. dari kecik family bukan org senang.. shin banyak belajar ngan nengok cara mak shin simpan duit.. cari duit.. mcm mcm kerja dia wat.. shin pun camtu gak.. shin menabung utk elak rasa susah.. dan shin x suka di bebani hutang.. sbb tu shin xde kete.. cukup la hutang yg ada.. xmo stress.. nnt cpt tua..

shin xde la jenis kuat shopping..shin tahu tahap kemampuan shin.. lebih banyak berkira ngan diri sendiri utk elak boros.. tp shin mmg suka berjalan.. hilang penat berkeja kalo dapat jenjalan.. kalo shin betul betul rasa nak sesuatu barang.. shin akan menabung dan buat kerja lebih masa atau part time.. mcm tu jer la.. 

apapon.. shin akan cuba berkerja ngan lebih elok.. shin akui.. shin bukan perkerja contoh.. x rajen.. lebih banyak malas dan maen maen.. tp shin commited setiap kali shin di beri tugas.. cuma ikot mood.. nak wat siyes atau sempoi.. tp yg penting siap..

apapon.. hari ni shin x berapa gembira.. pukul 3 petang tadi.. mak shin call.. dok bagitau.. anak buah shin.. maisara masuk spital sebab terjatuh kat pusat asuhan.. sara baru masuk umo 3 tahun bulan lepas.. lepas dia jatuh.. terus badan dia kejang dan mengeras.. x boleh bergerak kaki ngan tangan.. paling takot.. dia kena sawan.. kancing gigi.. kakak ipar terus bawak pi klinik.. then pihak klinik suh pi spital.. agak lambat nak ke spital sbb jalan banjir.. kena ikot jalan jauh..  sian sara~

lepas shin lik keje.. shin terus amek kakak dan amek mak kat rumah.. drive terus pi spital Kulai.. masa tu sara lom di tahan wad.. dia ada kat area pemerikasaan kecemasan.. pastu hanya sorang visitor jer leh masuk..

masa shin masuk.. sara tgh tido.. shin tengok ada kesan lebam di dahi sara... ada luka luka kat mata dia.. shin usap pipi sara.. shin pegang jari sarah.. sejuk jari sarah.. shin bacakan ayat Qursi sambil shin pandang muka sara.. sebelum blah.. shin usap lagi pipi sara.. hati shin menangis time tu.. cuma air mata  dpt nak shin lepaskan... shin rasa sebak sepajang shin ada kat spital.. sampai skrg masih terasa..

sara... acik sayang sara.. cepat la sembuh... jgn buat semua org takut.. semua org sayang sara.. ya Allah.. tolong selamatkan sara..

:'(

*i'm shin.. i'm inesen

3 comments:

ed shokolath said...

banjir? kt mana?? jhr ke??
hurm.. sabar ye shin... kdg2... bila kita tgok org tua kita sakit.. adik kita sakit.. atau anak buah sakit.. memang terasa sedih kot.. sob sob sob.... sedih plak baca entri ni.. ;(

:|: TinTa Kibod :|: said...

sara kuat..sara cpt sembuh ye cayang..

risaunya bila dengar byk cerita² mcm ni kat pusat asuhan..

Ya Allah peliharalah anak² kecil kami...Amiin...

::FAIZ FARISH:: said...

anda seorang yg tabah dan gigih. tahniah