Friday, October 7, 2011

revolusi koleksi kamera shin *senyum

masa kekecik.. penah la shin beli jajan.. pastu dapat hadiah camera mainan dalam tu.. kengkonon kita snap.. pastu.. nnt kita akan nampak gambar begerak gerak dalam camera mainan tu.. x pon masa skola skolah.. nnt ada kawan buat camera guna kertas.. pastu dia snap gambo kita.. nnt dia kuarkan gambo dalam camera kertas tu.. gambo org lidi la.. gambo monyet la.. kalo time nak pekenakan org ler.. huhu..

zaman tu susah ler nak pegang camera.. nak jumpa pon payah.. kalo ada gambo raya keluarga time tu ntah guna camera sapa ntah.. time bila ambek pon x ingat.. jumpa camera time dah hujung tahun.. time nak wat majalah skolah.. haaa itu pun x heran sgt.. mcm camera ni bukan benda penting.. yg tau maennnn jer huhu

bila dah masuk usia remaja.. haaa time tu dah tau pasal camera.. lagi kalo ada kengkawan yg ada camera.. kongsi kongsi beli filem dia.. tp biasa panggil filem tu kodak jer.. walaupun jenama fujifilm.. huhu.. senang kann... nak beli xde duit.. so pinjam pinjam jer ler... kalo beli filem yak 36 keping nnt dapat free besokan gambo jadi 8R.. bebaloiii... pilih gambo paling lawa.. then besokan huhu

ini 1st camera yak shin beli.. shin x ingat tahun bila.. tp rasanya area tahun 2000 camtu ar.. masa tu Nikon tgh launching camera baru dorang.. termasuk ar natang ni... dah 2 tahun lebih keje.. ada ar duit skit.. resitnya dah tak jumpa.. so x ingat beli kat mana.. shin beli dalam harga dia dekat RM500.. masa tu dah nak raya.. bagi shin harga tu agak mahal laa gamaknya.. shin still simpan camera ni sampai skrg.. masih boleh guna lagik.. sayang woo.. kenangan ni.. kalo amek gambo pon cantek jer gambonya...

tahun 2004.. masa ni shin dah tau skit skit pasal camera digital.. haa.. masa nak beli camera ni.. shin siap simpan keratan akhbar pasal camera Nikon yak ni.. then bila dah cukup duit.. shin beli kat Jusco Taman Universiti Skudai.. pastu harga dia dalam RM899 camtu ar.. x ingat.. resit dia pun xde.. yang ada kotak jer.. kameranya abang shin pinjam tapi x pulang pulang.. harap dia jaga elok elok.. masa nak beli tu shin bawak keratan akhbar.. shin ckp la.. kat keratan tu bagitau kalo kita beli kat kedai Nikon leh dapat hadiah sekian sekian.. haa baru la tokey kedai tu bagi.. kalo tak.. cuma dapat camera jer.. helloooo.. tolong skit... shin cerewet bab ni huhu.. ada orang maen beli jer.. nnt cakap belakang.. shin x macam tu.. kan dah survey.. so kena la berkira kata orang melayu *sengih

dah dua tahun shin simpan camera pakcik ni.. memula dulu shin ckp nak beli.. tapi pakcik suh pakai jer.. happy sangat... cuma ada time kat screen dia ada kuar something error.. shin lom hantar pi service kat kedai lagi.. kalo beli kat kedai.. ntah baper harganya.. mesti mahal ek.. walaupun camera ni bukan mcm DSLR yg ada skrg ni.. tp shin suka amek gambo guna camera ni.. cantik.. dah banyak berjasa camera ni kat shin.. mekaceh kat pakcik sebab bagi kat shin ek!!!

skrg ni.. kalo tak bawak camera.. nak snap guna henpon pon boleh.. lagi ada HTC Desire HD tu.. gambo pon superb jer.. apapon.. tetap x sama mcm amek guna camera yak betul ar... 

bila cite pasal kamera ni.. mesti kengkawan penah dengar kamera jenama KODAK kan.. haa ni shin nak cite skit pasal KODAK ni.. dengar cite dah nak bungkus.. apapon meh kita baca sesama dengan hati yg tenang ek..

WARISANNYA merentasi 13 dekad dan ia bermegah sebagai syarikat Amerika Syarikat (AS) yang banyak memperkenalkan ciptaan pertama di pasaran, tetapi Eastman Kodak, yang lebih sinonim dengan kamera dan fotografi, berkemungkinan kesuntukan pilihan dan waktu.

Kodak adalah nama ikonik dalam perniagaan AS. Sejarah syarikat itu bermula pada 1881 dengan penubuhan Eastman Dry Plate Company oleh pencipta George Eastman. Menjelang 1885 beliau memperkenalkan filem fotografi telus pertama. Kamera ‘Kodak’ memasuki pasaran pada 1888, dengan slogan, “Anda tekan butang – kami melakukan selebihnya.”

Hampir seabad kemudian – 1981– jualannya mencecah AS$10 bilion. Kodak juga adalah peserta awal dalam gerakan kamera digital, dengan Sistem Kamera Digital Profesional pada 1991 yang membolehkan wartawan foto mengambil gambar elektronik dengan kamera dilengkapi pengesan 1.3 megapiksel ( ek eleh.. 1.3 mp jer? )

Kebimbangan terhadap masa depan syarikat itu memuncak Jumaat lalu, selepas ia melantik sebuah firma guaman terkenal dengan kes bankrap, menyebabkan sahamnya jatuh 54 peratus kepada 78 sen sesaham.

Sungguhpun Kodak berkata ia tidak berniat memfailkan muflis, hakikatnya ialah sahamnya ditutup di bawah AS$1, manakala permodalan pasaran mengecut kepada kurang AS$300 juta, pelabur pelabur sudah hilang keyakinan. 
Hari ini, kebanyakan gambar diambil dengan telefon dan dipertontonkan di Facebook, dan adalah sukar untuk mengingati bila jenama Kodak adalah lebih kuat berbanding laman media sosial. Kebanyakan pengguna iPhone remaja tidak pernah membeli segulung filem seumur hidup mereka!

ni la rupa bentuk filem tu ek

seingat shin la.. filem camni ada jual banyak jenis.. ada yak 12, 24 dan 36.. maksudnya.. korang leh snap sampai 12 kali snap jer.. x pun 24 atau 36.. bernasib baek korang leh snap lebih dari 36.. tapi masa cuci nnt gambonya jadi bertindih tindih.. nanges~

pastu korang xleh biar filem tu lelama dalam kamera.. kena cpt cpt la abiskan ek.. kang nnt masuk angin.. sebelum nak pi cuci.. gulung dulu filem tu huhu.. camne nak gulung.. haaa shin pun dah x ingat camne.. tp kena guna kamera la.. bukan gulung manual ek!

apapon.. semakin kita merentasi masa.. semua benda alah kat depan kita semakin canggih.. benda benda lama ni akan jadi kenang kenangan yg tak ternilai harganya.. kalo dulu kita guna filem.. gambo tu akan jadi kenangan sebab kita rajin pi cuci.. tapi skrg ni.. makin banyak kita snap.. tp cuma terperap dalam hardisk jer.. haa kalo hardisk tu rosak.. mau tak menanges... habis gambo dalam tu ghaib begitu saja.. ngee~

dan ada org ckp... kalo amek gambo guna filem.. gambo kita tu lebih jujur.. kita xde la nak snap banyak banyak kali.. kita lebih menghargai setiap kali gambo kita snap.. sebab filem yg dah di snap xleh di guna lagi.. kan kan kan... camtu la gamaknya..

sekian la entri comeback shin huhu.. lama x update ni.. sehingga berjumpa lagi di entri akan datang..  jumpa lagi ek kengkawan... daaaa~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

akupun penah guna kamera yg pakai filem. abah punya... haha klakar je bila igt. tak blh salah amek. nanti rugi....

skang dah lain.

i'm shin... i'm inesen said...

Faiz : tp bila dah siap gambo mesti ada yg x jadi.. ralat abes

bestke said...

dah beli nikon DSLR ke?

i'm shin... i'm inesen said...

bestke : aishh.. x la... kumpul duit jer dulu.. lom tau nak beli apa.. tp ada berangan nak betulkan atap umah bujang yg bocor sama ganti tingkap yg dah uzur... itu lagi penting kot