Thursday, October 4, 2012

jom pegi KWSP~

kengkawan nak tau?? haa.. semalam ada khabar baek utk shin.. balik jer keje shin nampak 2 surat atas meja.. dari KWSP.. cecepat shin bawak masuk bilik.. nasib baek parent x bukak lagik surat tu.. kalo tak.. mesti dorang banyak tanya.. hmm Alhamdulillah.. permohonan shin utk kuarkan duit simpanan KWSP shin utk kurangkan baki loan umah bujang shin dah pon berjaya.. yeahhh #sengih

memula kan.. shin rasa was was nak buat pengeluaran duit KWSP ni.. yer la.. simpanan utk masa tua kann.. dah la shin cuma keje kilang jer.. gaji cukup cukup pakai.. simpan mmg jarang la.. so harapkan duit KWSP jer la nnt.. pastu shin ada tanya gak kengkawan keje yak dah beli umah.. dorang dah ramai wat pengeluaran utk bayar ansuran umah.. skit jer yak kuarkan utk kurangkan baki pinjaman umah.. masing masing ada reason sendiri ar.. so terpulang.. macam shin.. Alhamdulillah.. shin xde masalah utk bayar ansuran bulanan.. so shin rasa mcm sesuai shin nak kuarkan semata mata utk selesaikan ansuran tetiap bulan.. better shin wat utk kurangkan baki loan.. lama gak la shin pikir.. last last shin bulatkan hati.. terus decide nak kuarkan gak #senyum

ni antara penyebab utama yak merasuk pemikiran shin sampai terasa nak kuarkan duit KWSP.. lepas shin dah wat kekira.. mungkin kekira shin tu x berapa tepat la.. tp bedasarkan penjanjian pinjaman loan shin ni.. shin rasa.. lagi lama shin ikat tahun buat loan.. lagi banyak shin rugi.. kalo ikot fahaman shin.. camni la kekira yak shin buat..

LOAN SHIN : RM 56,000.00

yak shin dah bayar :~

11/07/2005 ~> 10/10/2006 ( 12 bln x RM 222.00 ) = RM 2664.00
11/10/2006 ~> 10/10/2007 ( 12 bln x RM 301.00 ) = RM 3612.00
11/10/2007 ~> 28/02/2011 ( 40 bln x RM 350.00 ) = RM 14,000.00
28/03/2011 ~> 28/09/2012 ( 18 bln x RM 360.00 ) = RM 6480.00

TOTAL SHIN DAH BAYAR = RM 26,756.00

skrg ni shin dah bayar hampir 7 tahun so ada baki lagik 23 tahun utk shin bayar baki pinjaman.. shin bagi purata la sebulan shin bayar RM 350.00 utk 276 bln lagi.. JUMLAH BAKI PINJAMAN shin kena bayar = RM 96,600.00 haaaaa.. giler.. 

pastu campur lagik shin dah bayar sblm ni RM 26,756.00 + RM 96,600.00 = so semua sekali RM 123,356.00.. sedangkan shin wat loan RM56,000.00 jerr... selipat suku kali ganda gamaknya..

pastu yak shin jaki.. lepas dekat 7 tahun shin bayar RM 26,756.00 tu.. baki loan shin setakat ni RM51,374.40 erk mcm shin baru bayar RM 5000.00 jer kann.. betapa banyak dah shin rugik #nanges

p/s : tp pengiraan shin ni mengikut fahaman shin la.. berdasarkan jadual bayaran yak bank dah tetapkan utk shin.. shin follow jer.. pengiraan secara afdhalnya.. tu x pastila.. sbb shin x tau sgt.

ok.. maka dengan itu.. shin pon terus laa decide nak kuarkan KWSP utk kurangkan baki loan shin tu.. haaa x kesahkan tolak berapa berapa.. janji kuranggg..

ok.. pertama tama nyer.. sebelum shin boleh wat pengeluaran KWSP.. shin kena pegi bank dulu.. bank tempat di mana shin buat loan atau cawangan yak terdekat.. shin kena mintak borang penyata baki pinjaman umah shin.. haaa bank akan submit permohonan shin tu ke Bank Negara.. dalam masa 2 minggu.. baru la dorang akan call ckp surat akuan tu dah ada.. shin kena amek sendiri kat bank gamaknya..

p/s: shin buat permohonan 2 kali.. pertama nya shin mintak kat CIMB Kluang.. tapi haremmmmm x de call back pon.. ntah dorang wat ker tak wallahuam.. pastu shin try mintak kat CIMB Kulai.. hmm kejap jer dah dapat...

penting sekali ni.. surat perakuan ni laku dalam masa sebulan jer.. atau lebih di kenali sebagai 30 hari sahajaaaa.. so korang kena cpt cpt submit ke KWSP.. kalo x.. korang kena mohon lagik dan lagik kat bank ek!!

actually.. benda ni semua shin ada simpan kat umah.. tp yak KWSP nak mesti ada cop dari BANK NEGARA.. haa baru la laku ek.. kalo cop ketua kampong.. ato beli cop kat kedai 2 hinggit.. depa tak layannnn.. korang hengat senang nak kuarkan duit sendiri???

pastu kena la isik borang.. isi dengan tepat dan kemas.. pastikan xde butiran peribadi korang yak agak ganjil.. janggal.. silap atau yak sama waktu dengannya ek.. bila semua dah siap isik.. korang pegi la pejabat KWSP pada hari bekerja.. kalo hari cuti bole gak nak pegi.. tp dapat tengok mangunan tu jer laa

kengkadang.. ada time depa ni cerewet.. lagi la kalo korang nyer details pengeluaran kali pertama masa baru beli umah dulu xde dalam simpanan dorang.. atau mmg korang belom pernah kuarkan lagik.. yer la.. kaya kannnn.. so seeloknya.. nak selamat korang kena bawak la SURAT PERJANJIAN JUAL BELI.. haa bawak campak kat dorang.. kalo time tu korang emosi la.. period ker.. banyak cengkadak plak dorang kan.. nak itu nak ini.. dah la kita terpaksa amek cuti.. pastu sampai sampai dokument x lengkap katanya.. cam haramm kann

tp Alhamdulillah.. aritu shin nyer permohonan cpt jer.. x sampai 10 minit.. hanya serahkan surat perakuan baki loan shin.. pastu bagi IC.. tit tot tit tot tit tot.. dah siap.. settle.. pastu shin kena tunggu 2 minggu utk menanti keputusan penuh debaran.. permohanan shin tu lulus atau tidak.. 

korang leh kuarkan sebanyak mana duit dari AKAUN 2 korang tu.. kalo banyak kuarkan la banyak.. kalo skit.. haa jgn malu malu.. kuarkan gak.. duit kita kannnn.. niat tu ikhlas nak cpt cpt langsaikan hutang.. jgn terjerat dengan budaya riba' ni.. haaaa berdosa besar.. harommmmmm!! #sengih kuar peluh kat dahi

so skrg.. semua dah selesai.. shin tunggu 2-3 tahun lagik.. pastu shin akan wat lagik pengeluaran.. lagi cpt abis duit KWSP.. lagi cpt abis loan umah bujang shin tu.. pastu leh senang lenang.. x pikir hutang.. x pikir dosa riba'... simpan la skit skit utk hari tua.. lagipon KWSP dividen dia skit jer kannnnnn tetiap tahun #ops

oklah.. semoga kengkawan semua terbukak hati la.. mana mana yak ada wat loan tu.. jom kita cecepat abiskan ek.. semoga usaha kita ni diberkati Allah.. di permudahkan la ek..

sekian dulu.. sehingga berjumpa lagik.. daaa~

m(^o^)m

i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Aisyah Rafaei said...

shin, akak dah 3 kali buat dah..senang kalo kiter ikut ape yg diminta...tanye ape tak pasti..

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah Rafaei : ouh akak pon dah wat gak ek.. x cite ponnnn #sengih