Monday, December 24, 2012

timun vs durian

sekarang ni semua org dok becite pasal crepe durian kann.. sekonyong konyong tu la ramai betul nak mencoba.. tp shin xde nyer teringin.. nak bau durian lelama pon pening.. la ni ngah musim durian.. mujur la pokok kat belakang umah tu x berapa menjadi.. kalo tak bau satu umah tetiap ari.. hmm tp ni shin bukan nak  cite pasal durian ato resepi wat crepe durian ek.. ni pasal benda laen.. jeng jeng jeng!!!

alkesahnya.. lepas kerajaan Malaysia menetapkan gaji minimum RM 900.. maka.. bersorak riang la pekerja pekerja yak ado ni haaa.. memasing ada yak dah pasang angan angan.. kalo sblm ni gaji asas RM 500 jer sebulan.. tetiba naek RM 900 ngko.. ajer giler.. terus plan nak beli itu ini.. tukar kete segala.. 

maka demikian jugalah yak berlakunya kat tempat shin bekeje.. asyik meeting pasal benda ni.. kita org bawahan ni dok tunggu berita baek laa.. duiran runtuh kaedahnya.. bagi pekerja yak gaji bawah 900 mungkin xde masalah laa.. gaji dorang mesti naek 4-5 ratus ringgit dah confirm.. tp kitarorg yak gaji lebih dari 900 camne plak.. ntah plak kitaorg ni keje dah lebih 15 tahun.. kalo dorang naek 4-5 ratus.. kitaorg takkan x naek kot.. x aci la kannnnnn...

setahun hampir 6 bulan... cite ni sekejap senyap.. dan bermula minggu lepas cite ni howt balik.. makan tersebarlah cite pasal kenaekkan gaji pekerja.. mmg confirm dorang naek dekat RM 400 la.. dan kitaorg ni.. cuma company bagi kenaekkan sama rata.. semua org naek RM100.. pastu allowance dah xde..so.. company amek pukul rata.. semua org naek RM 150.. perghhh aci ke tu??? #nanges

pastu.. tetiba.. puak Machinist plak menggeletar x puas ati.. basic gaji dorang RM 700.. ada yak kerja dkt 5 tahun.. basic dorang dah RM 850.. pastu.. takkan cuma naek RM 50 jer.. dah sama tarap gaji operator.. apa guna dorang belajo amek sijil sblm ni.. hhmmm.. tul gak kann.. x aci laa.. 

maka.. orang orang kuat dok meeting lagik. last sekali bawak berita paling howt utk semua org.. mendidih didih ni air dalam badan.. darah ker.. sperma ker.. apa jugak jenis cecair dalam badan tu mendidih..

pertamanya.. bebudak production ni dah x boleh nak claim overtime.. kalo dorang sblm ni keje 4 ari.. skrg dorang kena kerja 6 hari.. pastu kena wat 3 shift.. masuk pagi.. masuk petang dan masuk tengah malam..

bagi bebudak technical support mcm shin.. still bekerja mcm biasa.. leh claim overtime.. kerja 5 hari seminggu.. cuma kena ubah waktu keje.. masuk kul 8 pagik.. lik 6 petang.. kalo sblm ni.. masuk 7 pagik.. lik 5 petang.. kalo overtime.. lik la kul 7 mlm.. hmmm

so.. maka pihak production mula bising bising.. pertikaikan pesal kitaorg ni leh claim overtime.. keje 5 ari.. pesal dorang x dpt yak sama... pastu terus ada ura ura kitaorg pon tepalit sekali x leh claim overtime.. aduhai.. apesal busuk ati sgt.. masa dorang keje 4 ari xde plak kitaorg bising.. dorang naek allowance itu ini xde plak kitaorg nak dengki.. ni pasal nak naekkan gaji dorang minimum RM 900 pon dorang nak complain lagik.. sgt teruk laa.. kitoarg yak keje lebih 15 tahun ni merangkak rangkak nak naek gaji.. nak naek level.. dorang plak banyak bunyik jer.. $%^&#@ ( nyumpah seranah dalam ati )

esok orang kuat akan meeting lagik.. so kitaorg akan tunggu resultnya petang.. then lepas jer MD balik cuti raya kat Jepun.. baru la tau dia approve ato tidak.. hmm so bedoa jer la... apa yak terbaek.. 

cuma satu nak cakap.. bebudak ni semua kena tau.. kita ni pekerja ibarat timun la.. company plak durian.. kita tetap rasa sakit kena duri durian.. samada dia lenyek kita.. ato kita yak lenyek dia.. moral of the storynya.. kalo x tahan sakit duri tu.. jgn dekat dekat ngan durian #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

9 comments:

Amin A. R said...

betul sangat...durian tetap durian..kilang saya pun serupa jugak situasinya..kata gaji minimum 900..tapi itu termasuk elaun2 yang lain..pusing2,gaji tetap sama jugak...

i'm shin... i'm inesen said...

Amin A.R : sentap nihhh

bukankosong said...

durian crepe

rugilah shin tak minat dorian

mai feveret tuh

ahsfantasy24 said...

huhuuhu.. sabar,
timun banyak khasiat :D

Cikgu Sarah said...

Semoga murah rezeki sokmo shin (@_@)

i'm shin... i'm inesen said...

bukankosong : huk huk.. x teringin.. x tau la nnt bila dah bebadan dua #eh

i'm shin... i'm inesen said...

ahsfantasy24 : suka makan isik timun yak tengah tengah tu

i'm shin... i'm inesen said...

cikgu sarah : macehhh.. nnt shin blanjer kepci kalo dah kayaaaaaa sgt ek

Asrul "iLham" Sany said...

Tak suka durian gak...:)