Monday, December 31, 2012

intisari rancangan arini


11.30am ~ 02.00pm - berkarok sensorang kat Hotel Sayang Kulaijaya
02.30pm ~ 03.00pm - cari barang kat Johor Premium Outlets Kulaijaya
03.30pm ~ 04.00pm - cari barang kat Plaza Angsana Johor Bahru
04.30pm ~ 05.00pm - beli barang kat The Zone Johor Bahru
05.00pm ~ 08.00pm - x tau nak wakpe #nanges
08.30pm ~ 09.30pm - dinner kat VIVO Plaza Pelangi Johor Bahru
10.00pm ~ 12.00am - kat Danga Bay Johor Bahru nengok munga api

pastu kalo xde apa apa.. balik umah.. tidoooo #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Sunday, December 30, 2012

$$$ BONUS $$$

entri kali ni bersiaran secara langsung dari tempat keje hehe.. Alhamdulillah.. shin dapat wat keje overtime utk ari semalam ngan arini.. dalam keadaan company yak dok bekukan overtime utk semua pekeja..tp shin still dpt wat.. rejeki rejeki.. dah ada offer tu shin balun jer la.. cuma x leh nak wat mcm biasa sampai 17 jam.. leh wat 12 jam jer.. ok la tu.. janji dpt.. lagipon shin dah jumpa senior shin secara personal.. shin ckp tahun depan shin banyak nak jenjalan.. so shin perlukan keje overtime utk cari duit lebih.. so.. kalo ada keje tu.. bagi bagi la kat shin.. hik hik.. shin mmg x suka ckp belakang.. ckp depan depan senang.. x puas ati ker apa #sengih

arini boleh plak shin terlupa.. duit bonus dah kuar ngee.. adehhhhh.. ada sorang budak production dapat jumpa shin mintak tolong amekkan duit dia kat bank.. dia yak ingatkan shin pasal duit bonus kuar arini hehe.. adoii camne la leh lupa #nanges

company bagi sebulan gaji jer.. x penah nyer nak bagi lebih.. makin potong potong ada la.. siap ada potong epf.. ok la tu kann.. kalo x.. habis begitu saja hehe.. tp kalo duit bonus sebelum sebelum ni mmg shin akan guna skit jer.. 2-3 ratus.. yak lebihnya shin simpan dalam ASB.. cuma tahun ni x dpt la shin simpan.. semua duit bonus + dividen ASB shin gunakan utk pegi jenjalan bulan January ngan February nnt.. utk travel yak akan datang.. shin simpan duit dari hasil overtime.. hmm harap2 cukup laa nnt.. 

ni dok pikir kat ner nak bawak parent makan makan.. ingat nak ajak makan ketam lagik laa.. hmm kalo dorang xmo.. bawak mkn kepci da.. hehe.. pastu skit duit shin nak cari kasut ngan beg utk travel.. harap shin x beli yak bukan bukan dah ler.. perfume dah abis.. tp tu nnt dulu laa.. kalo balik travel nnt ada duit lebih baru shin pegik beli..

hmm korang ada dpt bonus ker?? ( angkat angkat kening kerek )

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Thursday, December 27, 2012

orang tamak selalu untung return

haa.. kengkawan nak tau?? arini Senheng kat Kota Tinggi ada wat Grand Opening.. semalam shin dapat sms dari Sengheng.. yak paling besh.. memang shin tunggu tunggu.. dorang ada jual barang ngan harga RM10 jer untuk satu barang.. last shin dpt beli barang RM10 ni masa bulan April 2011.. leh  baca entri lama tu kat KLIK SINI ( orang tamak selalu untung )

lepas baca sms tu shin terus check kat pesbuk Senheng untuk mengesahkan lagik alamat kedai baru tu.. so pagik tadik kul 9.20 shin dah gerak pi bando Kota Tinggi.. haaa keje x wat lagik.. tp shin dah kuar.. huhuhu gigih semata mata nak beli barang tu.. lama gak la kat bando Kota Tinggi.. sempat la pegik bayo loan kete ngan loan umah bujang.. settle.. senang dah x yah pikir lagik.. pas dah bayo semua baru shin begegas pi kedai Senheng..

shin bawak 15 kad Senheng.. sbb syarat dia Satu Kad Satu Barang.. so jenuh la shin pinjam kad Sengheng kengkawan shin.. so shin cuma dpt 9 kad.. selebihnya kengkawan kirim.. 

tp sampai sana.. bos Sengheng x bagi shin beli banyak banyak.. geram tul.. tp sib baek pekeja Senheng secara dendiam bagi shin beli guna semua kad tu ( selepas nampak shin wat muka seposen kot.. monyok ) tp last last bos dorang pasan gak.. ngee.. tp nak wat camne.. dah bayar ponnnn..

ada 2 kad lagik shin x dpt beli.. pasal kawan shin cuma bagi no kad jer.. pastu bos Senheng tu ckp.. datang lain kali.. arini shin dah beli over limit.. cisss.. nyebok jer.. x tanya dia pon #nanges

so ni la barang2 shin beli utk diri shin seisi keluarga.. haaa xmo bagi skrg.. shin nak bagi time raya nnt InsyaAllah.. simpan dulu.. nnt pagik raya leh wat lucky draw #sengih

kipas PENSONIC ni shin beli 4 

blender CORNELL shin beli 3



mixer PENSONIC ni sin beli 3

kalo ekotkan tamak.. nak beli lagi esok.. sbb leh guna lagik kad tu.. tp.. aishhh jgn tamak.. ni pon dah cukup.. umah bujang shin mmg xde blender.. so.. kipas, blender ngan mixer shin letak kat sana.. yak laen laen tu shin pedap dalam stor hehe..

dekat kul 1 tengah ari shin masuk keje balik hehe.. fuhh mcm lipas kudung bawak kete tadik.. takot over limit kuar.. kang kena potong gaji.. pastu x pasal pasal kena wat keje sampai petang.. x dpt nak lelap lelap.. sapa suh kuar lama sangat kannnn #nanges

so kengkawan yak nak beli gak.. korang still ada masa sampai 30hb ni.. ada barang laen yak di jual.. mcm iron baju.. hair dryer.. rice cooker.. toaster.. slow cooker dan mcm mcm lagik la.. hmmm pegilah sebelom kehabisan ek!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Monday, December 24, 2012

timun vs durian

sekarang ni semua org dok becite pasal crepe durian kann.. sekonyong konyong tu la ramai betul nak mencoba.. tp shin xde nyer teringin.. nak bau durian lelama pon pening.. la ni ngah musim durian.. mujur la pokok kat belakang umah tu x berapa menjadi.. kalo tak bau satu umah tetiap ari.. hmm tp ni shin bukan nak  cite pasal durian ato resepi wat crepe durian ek.. ni pasal benda laen.. jeng jeng jeng!!!

alkesahnya.. lepas kerajaan Malaysia menetapkan gaji minimum RM 900.. maka.. bersorak riang la pekerja pekerja yak ado ni haaa.. memasing ada yak dah pasang angan angan.. kalo sblm ni gaji asas RM 500 jer sebulan.. tetiba naek RM 900 ngko.. ajer giler.. terus plan nak beli itu ini.. tukar kete segala.. 

maka demikian jugalah yak berlakunya kat tempat shin bekeje.. asyik meeting pasal benda ni.. kita org bawahan ni dok tunggu berita baek laa.. duiran runtuh kaedahnya.. bagi pekerja yak gaji bawah 900 mungkin xde masalah laa.. gaji dorang mesti naek 4-5 ratus ringgit dah confirm.. tp kitarorg yak gaji lebih dari 900 camne plak.. ntah plak kitaorg ni keje dah lebih 15 tahun.. kalo dorang naek 4-5 ratus.. kitaorg takkan x naek kot.. x aci la kannnnnn...

setahun hampir 6 bulan... cite ni sekejap senyap.. dan bermula minggu lepas cite ni howt balik.. makan tersebarlah cite pasal kenaekkan gaji pekerja.. mmg confirm dorang naek dekat RM 400 la.. dan kitaorg ni.. cuma company bagi kenaekkan sama rata.. semua org naek RM100.. pastu allowance dah xde..so.. company amek pukul rata.. semua org naek RM 150.. perghhh aci ke tu??? #nanges

pastu.. tetiba.. puak Machinist plak menggeletar x puas ati.. basic gaji dorang RM 700.. ada yak kerja dkt 5 tahun.. basic dorang dah RM 850.. pastu.. takkan cuma naek RM 50 jer.. dah sama tarap gaji operator.. apa guna dorang belajo amek sijil sblm ni.. hhmmm.. tul gak kann.. x aci laa.. 

maka.. orang orang kuat dok meeting lagik. last sekali bawak berita paling howt utk semua org.. mendidih didih ni air dalam badan.. darah ker.. sperma ker.. apa jugak jenis cecair dalam badan tu mendidih..

pertamanya.. bebudak production ni dah x boleh nak claim overtime.. kalo dorang sblm ni keje 4 ari.. skrg dorang kena kerja 6 hari.. pastu kena wat 3 shift.. masuk pagi.. masuk petang dan masuk tengah malam..

bagi bebudak technical support mcm shin.. still bekerja mcm biasa.. leh claim overtime.. kerja 5 hari seminggu.. cuma kena ubah waktu keje.. masuk kul 8 pagik.. lik 6 petang.. kalo sblm ni.. masuk 7 pagik.. lik 5 petang.. kalo overtime.. lik la kul 7 mlm.. hmmm

so.. maka pihak production mula bising bising.. pertikaikan pesal kitaorg ni leh claim overtime.. keje 5 ari.. pesal dorang x dpt yak sama... pastu terus ada ura ura kitaorg pon tepalit sekali x leh claim overtime.. aduhai.. apesal busuk ati sgt.. masa dorang keje 4 ari xde plak kitaorg bising.. dorang naek allowance itu ini xde plak kitaorg nak dengki.. ni pasal nak naekkan gaji dorang minimum RM 900 pon dorang nak complain lagik.. sgt teruk laa.. kitoarg yak keje lebih 15 tahun ni merangkak rangkak nak naek gaji.. nak naek level.. dorang plak banyak bunyik jer.. $%^&#@ ( nyumpah seranah dalam ati )

esok orang kuat akan meeting lagik.. so kitaorg akan tunggu resultnya petang.. then lepas jer MD balik cuti raya kat Jepun.. baru la tau dia approve ato tidak.. hmm so bedoa jer la... apa yak terbaek.. 

cuma satu nak cakap.. bebudak ni semua kena tau.. kita ni pekerja ibarat timun la.. company plak durian.. kita tetap rasa sakit kena duri durian.. samada dia lenyek kita.. ato kita yak lenyek dia.. moral of the storynya.. kalo x tahan sakit duri tu.. jgn dekat dekat ngan durian #nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Saturday, December 22, 2012

cari dan simpan

haaaa kengkawan.. korang ada wat simpanan ASB tak?? haaa xde?? pinjaman ASB?? haaa xde jugakkk?? erk.. hmm xper la.. entri kali ni khas utk penyimpan penyimpan ASB.. x kesah laa.. nyimpan sendirik ato pon korang wat pinjaman.. mcm shin simpan sendirik jer.. x kowser nak terikat bayo tetiap bulan.. ok! ok! ni ada berita gembira utk kita semuaa.. yeah!!! #nanges gembira

KUALA LUMPUR: Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 7.75 sen seunit dan bonus 1.15 sen seunit bagi skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2012, jumlah tertinggi bagi tempoh lima tahun terakhir ini.

hmm apa macam?? seronok tak.. haaa dah buleh amek calculator.. pastu kira la baper leh dpt nnt.. haaa hari pertama awal tahun dah leh berator kuarkan ek huhu.. mana yak nak check jer pon boleh.. pastu dividen tu kasi simpan lagik.. kalo shin.. xde eh.. dapat dividen terus pikir nak wakpe duit tu.. byk benda leh wat.. lagi plak.. cukai tanah dah 2 tahun x bayo huhuhuhu.. dan selebihnya guna utk pergi becuti.. InsyaAllah.. perancangan 2013.. dah ada plan nak berjalan jalan.. 1 tempat dah confirm.. dah beli tiket flight pon.. satu lagik dalam perancangan.. harap harap Allah perkenankan dan permudahkan segala apa yak dah shin rancang #nanges

haaa kengkawan nak tau?? Upin Ipin ada wat jualan murah tau.. waahh jeles jeles.. untung la sesapa yak dok area Seksyen 13 Shah Alam.. hmm bole shopping sakan.. hmm shin dok jauh.. aduhaii.. sedihhh #nanges kekuat

meh nengok bideo Upin Ipin ni.. semoga menjadi iktibar huhu kekecit lagik dorang dah pandai cari duit.. pastu simpan.. haaa memula mmg la rasa nak joli jer duit yak dpt.. tp lepas tau susah dan penat nak cari duit.. tu yak depa belajar simpan.. so kita pon kena la wat camtu ek.. hidup ni mmg x lepas ngan berhutang.. so.. kalo nak berhutang.. pastikan duit gaji tu ada la balance tuk kita pakai utk keperluan hari hari dan juga simpanan masa sakit.. masa susah.. masa tua... hmmm ingat tu!!!

video

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Monday, December 17, 2012

jom jalan jalan - Singapore jer~

semalam.. tetiba cik Aween tepon shin.. hurm.. dia ajak masok Singapore.. seharian shin dok umah ari sabtu.. so tetiba ada org ajak kuar.. kira kewujudan shin kat muka bumi ni ada gak kegunaan utk org len..shin follow jer la.. lagipon sian.. 1st time dia nak jenjalan luar negara.. walo kampong sebelah jer kot yer pon.. 

setelah mendapat permission dari boipren dia yak ensem tu.. hik hik.. parent dia x tau.. kalo tau hauk kena perembat.. pejalanan di mulakan dengan cuaca pagik yak agak panas la.. kul 10 masa tu kat bando Johor.. shin ajar dia naek busTS1 ke Resort World Sentoasa.. senang.. bayo 5 hinggit Malaysia jer.. pastu bedesup sampai Universal Studio.. x payah nak nyempit naek mrt..

tp semalam orang agak ramai nak ke Universal Studio.. mujur jalan jem kejap jer.. pastu kat kastam pon lanco jer.. cuma sedih.. tak kena bedirik dalam bas.. sentappp.. ngan org sebelah dok makan.. bau dia menyentap kerongkong shin.. padahal baru lepas bekpes pagik tu.. kurang kesedaran sivik tul la.. len kali dalam bas jangan makan.. org len yak bau x selesa ok #nanges

sekonyong konyong "salji" turun masa tayar bas menjejakkan kaki kat bumi Singapura.. hmm terus harapan punah je.. sbb salji tebal mcm xmo benti.. huk huk tp dalam hujan hujan tu.. tetap la nak begambo sakan #sengih

cakkk~

 faktor umo tak menjadi halangan utk beriang ria yer

geram nengok payong comel tu.. nak!!!

lepas bawak cik Aween pegi area Universal Studio.. dia dah ngadu penat.. pastu ngan keadaan salji tebal tu.. dia pon malas nak jenjalan sangat.. terus shin bawak cik Aween nengok pokok pokok Christmas yak tumbuh sehat kat bumi Singapore.. ntah baja apa dorang letak.. beso mcm gergasi #nanges

 kat Vivo City~

ION Orchard.. sama jer.. recycle punya~

 ada gak pokok renek~

kat Paragon.. tahun ni x cantek laa~

kat Tangs Plaza.. hmmm simple jer~

lepas dah nengok nengok.. sblm kul 4 petang kitaorg dah cabot lik Johor semula.. kat Johor xde salji.. hujan lebat.. Salji kat Singapore cair betukar menjadi hujannnnn

then cik Aween nak pegi Puteri Harbor.. hmm mcm mcm dia ni.. tp sib baek kul 6 dah tutup.. so kempunan la gamaknya.. lepas ayah dia call.. time tu la kitarog berangkat lik.. dekat kul 9 sampai umah.. huhu.. penat.. so arini rehat jer.. balas dendam.. plak tu hujan jer.. hmm tido pon sodapp~


m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Saturday, December 15, 2012

jom nengok wayang - The Hobbit

semalam shin monteng keje.. hmm dari ari selasa sampai ari kamis shin menderita pi keje.. kat umah shin ok jer.. tp bila start masuk keje jer terus ada rasa mual mual nak muntah.. pening pening lalat.. rasa mcm gigil gigil nak demam.. hmm di tambah plak asyik duduk dari pagi sampai kul 5.. xde wat keje satu haper pon.. sbb mmg xde keje.. lantas shin memontengkan diri dari terus sengsara.. maka untuk mengisik masa terluang shin pon nengok la wayang cite The Hobbit - Part 1 ( An Unexpected Journey )

memula shin dok pikir.. nak nengok 3D atau wayang biasa jer.. lately shin gian nengok cite 3D.. kalo sebelum ni shin nengok Rise Of Guardian sama Finding Nemo 3D.. shin dah bayangkan kalo nengok 3D cite The Hobbit dekat 3 jam.. perghh mau pitamm... tp bila pikir balik kalo dulu shin frust giler nengok Narnia sama Harry Potet 3D.. xde la meriah sgt effect 3D nyer.. maka.. x jadi la nengok 3D.. mungkin cite cartoon lagi besh nengok 3D berbanding cite bukan cartoon huhu

sekonyong konyong shin beli tiket biasa dekat TGV AEON Tebrau City dengan beharga Rm14 jer.. dan tepat kul 7.30 malam.. wayang pon start ( 11 minit utk iklan ) 


untuk part pengenalan ni.. penonton akan di "hiburkan" dengan jalan cerita yak banyak berkata kata yer.. ada gak adegan flash back.. kehadiran FRODO sekejap jer.. jadi la.. terubat rindu nengok Hobbit comel tu.. huhu.. 

watak watak dalam cite The Hobbit ni kebanyakkan nyer semua hodoh hodoh belaka.. nampak busuk.. selebet.. selekeh.. jijik.. hak ptuihhh.. sama mualnnya mcm shin nengok character character dalam filem Pirate Of The Caribbean.. cuma dorang lagik xtreme.. watak makhluk jahat dalam The Hobbit pon sama.. hodoh nak mampus.. kenapa org jahat mesti hodoh??? #nanges

terlalu ramai hobbit.. so korang kena kenal slow slow.. yak paling kiut... Killi.. tu jer laaa leh buat bahan sedap mata memandang.. jgn mimpin ada makhluk molek mcm Legolas #nanges lagik

 watak paling merimaskan.. Gollum

secara puratanya.. awal awal cite The Hobbit ni korang akan rasa resah.. bila nak ada lawan lawan.. bila nak ada gado gado.. then pertengahan cite korang akan di sajikan ngan pemandangan indah permai.. air terjun.. gunung gunung.. haaa.. dah last cite baru ada lawan lawan.. tu pon.. yak baek mesti menang laaa dengan bantuan orang len dan burung helang gergasi huhu

masa ni gak korang akan tau cite sebenar camne Bilbo Baggins leh dapat cincin dalam cite Lord Of The Ring tu.. dan hujung hujung cite.. korang akan terkesima.. "eh dah abis?? " hmmm 3 jam berlalu dan korang kena tunggu setahun lagik utk tahu kesinambungan cite ni.. frust giler shin rasa!!! huhu

apapon.. shin rasa puas nengok cite The Hobbit ni.. tengok lagik sekali?? hmm tak kot.. tunggu DVD kuar la.. bila gambo dah cantik.. baru leh beli.. pastu layan kat umah.. hik hik

baek.. ni ada tips utk kengkawan yak lom lagik nengok cite ni.. kot kot leh buat bekalan di hari muka kann.. so sila baca dan fahami maksud tersurat dan tersirat ek~

ini sangat penting yer.. pastikan korang masuk wayang dalam keadaan bersedia.. fresh.. paling besh lepas mandi terus masuk nengok wayang.. x stress.. jgn makan terlalu kenyang sblm tu.. dan pastikan korang mmg dah cukup tido yer.. kerana.. mungkin ada yak beranggapan.. awal cite agak slow.. dan korang akan mula menguap bagai.. dan takot ada yak tertido.. 

jgn pikir pasal logic yer.. cite fiksyen cam ni mmg x logic.. yer la.. belajar dari sejarah dulu masa nengok LOTR.. org jahat punya la ramai.. tp org baek yak sejemput tu gak yak menang.. xde yak terbunuh pon walo jatuh dari gunung ganang.. huhu.. enjoy jer movie ni.. bila korang dah persoalkan pasal logic.. abish laaa.. spoil mood korang nnt..

oklah... kepada semua.. selamat menonton.. pastikan berbaloi korang beli tiket untuk nengok cite hebat mcm ni.. shin rasa cite ni mmg patot di tengok utk peminat peminat Lord Of The Ring dan cite cite fiksyen yak laen ek.. daa~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

Wednesday, December 12, 2012

bekas penyampai Mohor Besar meninggal dunia - Al-Fatehah

bekas penyimpan mohor besar raja raja.. Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah, 80, telah meninggal dunia di Hospital Selayang, Selangor kira kira jam 8.30 malam tadi.. Allahyarham yang di lahirkan pada 15 April 1932 di Besut.. beliau memegang jawatan penyimpan mohor besar raja raja selama 22 tahun mulai tahun 1989 sehingga 2011.. Al-Fatehah

hmm masa shin kekecit sampai ke beso.. tertunggu tunggu time pengumuman nak puasa ngan nak raya.. meriahnya setiap kali dengar arwah atok ni dok nak nyampaikan.. muka suspen jer.. suara dia mmg ada aura tul.. semua ni akan tetap di kenang sampai bebila #nanges


*i'm shin.. i'm inesen