Wednesday, March 16, 2016

jom jalan jalan - Day 2 (Koh Tao)

lately cuaca sgt panas.. badan shin cpt lesu.. tekak cpt rasa perit.. cpt horny.. cpt nak tido.. nk bukak lappy pon malas huhu.. maka arini baru la terasa nak update cite pasal trip ke Koh Tao itu hari.. hope xde la shin lupa point point penting.. 

masok hari kedua.. duit bath dah tinggal separuh.. hukkk.. risau gak.. cukup ke tidak nak sampai hari ke-5, pastu nk ke Koh Samui lagikkk.. cuma rasa lega bila pk pasal ticket ticket ferry ngan hotel semua dah settle.. 

kat Pattaya itu hari shin x dpt nengok corals ngan nemo.. shin pk kat Koh Tao ni dapat la nengok.. tp memandangkan budget x mengizinkan.. so hampa la lagikk kali ni nak nengok corals.. xper la.. xde rezeki.. shin cari cari gak pakej island hoping kat area hotel.. agak mahal gak la.. memula mcm nak amek gak.. tanya kengkawan laen ada yak mcm berat nk amek.. so.. decide kitaorg tour sendiri pakai moto jer laaaa #nanges 


 pakej island hoping~

mangon pagi hari ke-2 tu rasa fresh sgt.. yer la.. memasing dah terbongkang awal malam tu.. rugi jer sewa moto.. x guna semaksimum yak boleh.. turun kat lobby.. mintak peta nk tour Koh Tao.. tokey hotel dok pesan.. jangan nak kena Mango Bay.. pasal jalan x elok..

tp kitaorg buat x paham.. anggap dorang sengaja x mo bagi.. pasal nak suruh amek pakej island tour yak mahal tu.. nyampahhhh.. apa apa hal kitaorg isi perut dulu.. mahal gak ler makan kat Koh Tao ni #sedih

pancake camni pon nk 100THB (Rm11.95)

 yak ni 80THB (Rm9.60)

lepas breakfast.. kitaorg pon mulakan ronda ronda naek moto.. sibaek hepon encik sham leh guna google maps.. so.. follow google maps jer la.. destinasi pertama kitaorg gi Mango Bay!

amek engko.. jalan nk ke Mango Bay mmg hazab giler.. naek bukit turun bukit.. berpasir.. tangan shin terseliuh gegara turun bukit.. ada part tu.. shin suruh encik sham yak bawak moto.. shin lebih rela jalan kaki.. takot tegolek dog #hukkk

sampai je Mango Bay.. kena bayo 100THB (Rm11.95) .. dah la kena bayo.. nk ke pantai tu kitaorg kena lalu jalan batu batu.. banyak buang masa tul kat Mango Bay ni.. tobat rasanyaaaa.. dah la x baper cantik laut dia.. sentap tul ekot ckp omputeh yak dok suggest kitaorg ke Mango Bay #nanges

 Mango Bay~

bila tanya taxi boat kat sini utk bawak kitaorg ke Koh Nang Yuan.. depa nk caj harga mahal sampai 1500THB (Rm179.25).. maha giler.. rasa hampa sgt.. Koh Nang Yuan la cantik utk nengok view point.. rugi kalo dah gi Koh Tao x ke sana #sendih

lepas mandi mandi kat Mango Bay.. kitaorg gerak kuar untuk cari kedai makan.. pon buang masa gak pejalanan nk kuar ni.. jalan dia teruk betul.. dkt kul 2.30 kitaorg bejaya kuar.. pastu shin ternampak papan tanda taxi boat.. terus shin ajak kengkawan lain pegi tanya harga taxi utk ke Koh Nang Yuang..

rupanya tempat yak shin singgah ni yelah Sairee Beach.. perghhh Sairee Beach ni cantik gak.. shin ingat nk lepak lepak nengok sunset kat sini jer.. pastu terus tanya harga boat utk ke Koh Nang Yuan.. lepas tawar harga.. dapat la harga 1000THB (Rm119.50)

 sampai gak akhirnya~

sampai kat sini.. kena bayo 100THB (Rm11.95), pastu nampak papan tanda x leh nengok view point.. perghhh hampa siot.. dah la ada sorang kakak kakak ni.. mintak kitaorg bayo duit masok tu ngan gangster.. siap pegang kayu.. teruk betul.. mintak je la elok elok.. dia bukan local Thai.. sbb dia pandai ckp Melayu.. memburukkan imej Koh Nang Yuan jer.. muka dah la buruk #geram

kat Koh Tao ni xde makanan halal.. xleh bawak makanan dari luar.. giler kejam.. so oder la pizza seafood kat sini.. walopon dalam menu ada pork pork.. pasrah jer la.. sgt lapo.. harap Tuhan maapkan kitaorg.. mahal lak tu 280THB (Rm33.50) #nanges

shin sorang jer mandi manda kat sini.. yak len semua pakat melepek baring baring.. di sebabkan dah bayo duit masok.. so leh guna kerusi dorang ni x yah bayo apa apa lagik dah.. bagus gakkkk.. leh letak barang kat situ..

pukul 5pm.. semua pelawat di kehendaki keluar dari Koh Nang Yuan.. hanya yak tinggal kat resort tu jer leh stay.. cehhhh... 

lepas kitaorg sampai Sairee Beach.. stay kejap utk cuci mata sambil nunggu sunset.. pon sama.. shin sorang jer yak mandi.. boring tul... 

 sedap mata memandang sedap lagi kalo dapat pegang #eh

 agak berawan.. kurang sunsetnya


lepas dah maghrib.. kitaorg balik hotel.. mandi dan rehat kejap.. pastu kuar lagik utk dinner.. pastu gi round keliling Koh Tao.. beli ole ole skit utk diri sendiri.. duit x byk.. so agak terkawal la diri ni dari nk membeli benda bukan bukan..

acah acah pandai berenang~

p/s : moral of the story.. amek je la pakej island tour tu.. jgn menyusahkan diri sendiri.. duit boleh di cari.. nyawa melayang xleh di ganti #insap

Bajet Day 2 Koh Tao
Breakfast 100THB (Rm11.95)
Mango Bay 100THB (Rm11.95)
Taxi Boat 250THB (Rm119.50)
Koh Nang Yuan 100THB (Rm11.95)
Lunch Pizza 100THB (Rm11.95)
Dinner 100THB (Rm11.95)
Ole-Ole 250THB (Rm29.90)

Total 1000THB (Rm119.50)


m(^o^)m
*i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Amir Warlord said...

Rasa macam hazab jer baca day 2 trip shin nie...banyak tul kesusahannya...walau macam mana pun, good job jadik paparazzi...hihihi...;-P

i'm shin... i'm inesen said...

Amir Warlord : seronok gak bersusah payah.. yak penting jgn over stress sampai ganggu mood..