Friday, March 11, 2016

jom jalan jalan - Day 1 (Koh Tao)

hye kengkwan.. shin kembali bersiaran dalam entri.. jom jalan jalan.. destinasi kali ni ye lah.. Koh Tao, Thailand.. Koh Tao atau Pulau Penyu ni terletak di antara Koh Samui.. Koh Phangan dan Koh Nang Yuan.. untuk ke sini korang leh naek flight direct terus ke Koh Samui.. pastu nek ferry ke Koh Tao.. atau nk lebih murah tp membuang masa.. korang leh naek flight ke Surat Thani.. pastu korang nek shuttle bas ke Donsak (Surat Thani Pier).. pastu baru lah korang leh nek ferry utk ke Koh Tao.. sehari pejalanan.. timing Air Asia plak x baper best.. tgh ari baru nk fly.. kalo fly jam 8 pagi ok la gak.. xde la buang masa sgt #takgitu

trip Koh Tao - Koh Samui ni shin pergi ber4.. ada encik sham.. encik zul ngan encik araf.. ticket flight ke Surat Thani shin dah beli setahun yak lepas.. masa tu ada promo free seat.. Rm95 utk pergi balik.. shin ada cite kat entri lepas.. kitaorg punya trip patutnya 4h3m jer.. shin ada try usha ticket baru utk extend lagik sehari.. tp mahal bebenor.. tetiba.. Air Asia bg email flight cancel.. so dia tukar ke hari baru untuk kitaorg balik.. so dapat la extend.. free jer.. huhu #Alhamdulillah

ticket flight JB - KL pon shin dah beli tahun lepas.. kena Rm50 utk ticket pergi balik.. murah la gak.. x yah sesusah naek bus..

trip kali ni shin serahkan 90% kat encik sham untuk cari hotel.. sediakan itinerary.. sbb asyik shin jer yak sediakan.. shin takot.. itinerary shin org len x selesa.. ato hotel yak shin pilih di luar bajet org len.. tp dendiam shin study gak la kann.. tanya kat encik ensem dan shin ask encik google ngan blogwalking.. tp shin x amek note pon..

kalo kat Pattaya itu ari shin tukar duit bath Rm500 x cukup.. kali ni shin tukar lebih skit.. Rm597.50 dapat 5000THB.. duit emergency shin guna duit yak sama masa gi Pattaya dulu.. 2500THB.. flight kali ni shin xde amek meals.. shin amek insurance jer Rm30 pegi balik.. 

shin gerak dari rumah encik Sham jam 9 pagi.. parking kereta kat Putraja Central.. pastu beli ticket ERL ke KLIA2 Rm9.40, flight kitaorg jam 11.55am.. x sempat nak gi breakfast.. perut dah lapo giler.. kat KLIA2.. singgah jap kat Popye.. makan skit dan tapau bawak nek flight huhu.. sempat la beli meggi cup ngan roti utk bantuan kebuluran masa kat Koh Tao nnt #hukk

fly delayed 15 minutes camtu.. bila dah fly mula la lapo bila bau makanan org beli.. adehhh time beli x lalu makan.. time x beli x leh tahan plak.. so shin oder la kids meal.. mini chicken beger ni.. siap ngan mineral water Rm12 #bolehlahhhh

pejalanan ke Surat Thani amek masa dalam 3 jam.. kitaorg selamat landing kat airport Surat Thani dalam pukul 2 petang waktu tempatan.. tp punya la lembap service dorang.. kaunter imgiresen bukak 3 jer.. dekat 1 jam la beratur.. tetiba ada org puteh kat belakang shin menyapa.. pastu borak borak.. dia suggest suruh kitaorg pegi Mango Bay.. best katanya.. so shin take note benda tu..

kul 2.45 shin dah settle cop passport.. sementara nk nunggu kengkawan laen siap.. shin pegi cari ticket bus ke Donsak (Surat Thani Pier).. shin ke kaunter Lomprayah.. tetiba dorang ckp.. ticket dah sold out.. shin pegi kaunter lagik satu.. pon sama sold out.. comel budak yak jaga kaunter tu.. pastu dia suggest suh naik bot malam.. kul 10 malam gerak.. 6 pagi baru sampai Koh Tao.. perghhhh panic dah masa tu.. shin mmg cpt kelam kabut.. terus cari encik sham nak gitau ticket dah abis..

lepas jumpa encik sham dan kengkawan laen.. shin gitau ticket dah abis.. nk wat acaner.. pastu shin ngan encik sham pegi kat kaunter budak comel tu balik.. dia ckp benda yak sama.. suggest boat malam.. pastu shin tanya la.. xde ker cara lain.. pastu dia ckp.. cer pegi kaunter 1st sekali.. kot kot ada ticket.. 

x buang masa terus kitaorg gi kaunter 1st.. Phantip Agency.. Alhmadulillah.. ada pon seat kat bus yak leh bawak kitaorg ke Donsak.. kena bayar 150THB (Rm17.90).. pastu untuk ticket Lomprayah ke Koh Tao kena bayar 900THB (Rm107.60).. jadual ferry begerak kul 4petang.. pastu dia tampal sticker Koh Tao kat baju.. tulis 3.45, maksudnya kena ada kat jetty kul 3.45, adoii risau.. sempat ker?

ada gorup omputeh yak patut sama sama nek bus ngan shin dah hangin sbb bus dah penuh.. so tinggal ler group shin ngan group family omputeh tu jer x dpt nek bus.. pastu shin tanya kat pompuan yak dok jaga bus tu.. masam jer muka dia.. dia mcm nk marah plakkk.. dia ckp ada lagi bas.. sekali yak datang.. bus agak buruk.. pendek.. muat muat kitaorg.. yak bawak nyer orang tua #nanges

naek jer la.. bus gerak agak slow.. then tetiba dia benti kat tepi jalan.. sorang agent Phantip naek.. pastu dia tanya kat org depan shin.. pegi mana.. hotel mana.. dah beli ticket lom.. dah tempat hotel ker belum.. nk amek pakej tour ke tak.. budak tu x hingin.. terus agent tu dtg kat shin plakk..

pastu dia offer benda yak sama.. pastu shin dok pk.. takot nnt leceh nak beli ticket kat sana.. shin tanya kengkawan laen utk beli je terus ngan agent ni.. dorang setuju.. so kitaorg pon beli lah ticket ferry Lomprayah Koh Tao - Koh Samui 600THB (Rm71.70) dan tickert ferry Seatran Koh Samui - Surat Thani Airport 550THB (Rm65.70).. kebetulan hotel kitaorg kat Koh Tao dkt ngan jetty.. so x perlu bayar 150THB (Rm17.90) utk shuttle van nak angkut masa kami kena naek ferry utk ke Koh Samui.. memula agent ni suruh bayar.. tp lepas dia tanya nama hotel.. pastu dia call hotel tu.. terus dia ckp.. xperlu bayar.. sbb kami leh jalan kaki jer.. hmmm agak jujur gak agent ni.. bagussss

sampai kat Donsak (Surat Thani Pier) dkt kul 4 petang.. Alhamdulillah.. xperlu tunggu lama.. sbb mereka mereka yak sampai awal tu yak kena tunggu kami huhu.. then baru leh naek ferry.. for your info.. Ferry Lomprayah ni guna speed engine.. so agak laju bebanding ngan Ferry Seatran.. thats why harga ferry Lomprayah agak mahal skit.. kalo naek Lomprayah leh sampai Koh Tao dalam masa 3 jam.. Seatran plak 4 jam baru sampai.. tu x campo ngan delay sbb nak kena turunkan penumpang kat Koh Samui.. Koh Phangan.. amek penumpang lagikk.. so mmg bukan bebetul 3 jam la..

sebelum naek kapal shin nak telan pil perancang.. eh pil mabukkkk huhu.. takot incident naek ferry kat Pattaya berlaku lagik.. x pepasal spoil mood..

sampai Koh Tao around kul 7 petang.. sempat tanya org org kat situ.. arah nk ke hotel kami.. mmg agak dkt.. jalan kaki kejap dah sampai.. Jom Thong nama hotel yak kami booking.. payment shin dah settlekan masa kat Malaysia lagik

 quad sharing bedroom

lepas berehat kejap.. letak letak barang.. terus cari simcard.. pastu cari kedai yak jual air panas.. hampeh xde.. pastu gi 7E.. ada pekeje kat situ ckp.. amek jer la.. x yah bayar huhu.. cantekkkk!

simcard ni harga sebenar dia 49THB (Rm5.85) jer.. tp org kedai tu jual 99THB (Rm11.80).. x per la.. ni jer la paling murah.. bukan nk guna lama.. leh la wat pakai 5 hari..

nampak sedap!!

kitaorg bawak turun sekali meggi cup pastu air panas kat 7E.. beli air minuman kat 7E.. so xde la nampak sgt nk amek air panas dia jer.. mmg haus pon.. pastu shin nampak plak ada gerai pancake Islam kat sebelah 7E, beli la utk dinner malam tu huhu

eh yak ni barulah nampak sedap!

lepas dah kenyang.. kitaorg pegi cari moto untuk di sewa.. dapat la sewa 350THB (Rm41.80) utk 2 hari.. ingatkan malam tu nak ronda ronda.. tp bila masok bilik jer.. sorang sorang tombang tido hehehe.. shin org 1st sekali tido.. last last.. malam kitaorg kat Koh Tao berlalu begitu saja.. rugi #nanges

Bajet settle kat Malaysia
Ticket Flight KL - Surat Thani - KL Rm95
Ticket Flight JB - KL - JB Rm50
Insurance Rm30
Ticket ERL Rm9.40
Popeye Rm20
Meggi Cup + Roti Rm10
Kids Mini Chicken Burger Rm12
Hotel Koh Tao + Koh Samui Rm131


Total Rm357.40

Bajet Day 1 Koh Tao
Shuttle Van 150THB (Rm17.90)
Ferry Lomprayah Donsak - Koh Tao 900THB (Rm107.60)
Ferry Lomprayah Koh Tao - Koh Samui 600THB (Rm71.70)
Ferry Seatran Koh Samui - Airport 550THB (Rm65.70)
Simcard True Move 99THB (Rm11.80)
Sewa motor 175THB (Rm20.90)
Isi Petrol 30THB (Rm3.6)
Beli air kat 7E 50THB (Rm6.00)
Beli pancake 50THB (Rm6.00)

Total 2604THB (Rm311.20)

GRAND TOTAL Rm668.60

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

Asyraf_Crescent said...

kalo nak pg koh samui n pulau sana semua perjalanan mmg satu hari kan...sampai dah mlm...penat kat jalan jer...air asia lak flight tghari kan...hahaha...tp mcm best je koh tao ni...tapi tahun ni tak leh jenln...jadual kerja penuh...sadis...

i'm shin... i'm inesen said...

Asyraf_Crescent : besh la Koh Tao.. jgn x pegi tau

Nu'man Qatadah said...

Asyik baju sama je Shin .. xde baju lain ker ..kuikui

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : xde #sedih