Wednesday, August 12, 2015

Siri Jelajah Tanah Jawa : Part 1 - Yogjakarta

dah memang habit shin kalo online mesti x lepas nengok ticket murah.. rasanya hampir hari hari huhu.. kebetulan masa tu shin terfikir pasal Pulau Karimunjawa.. sebelum ni selalu gak la usha ticket flight pergi Semarang.. perghh mahal giler.. sehala jer dekat Rm500 lebih.. tetiba 11 November 2014 ada ticket murah.. Semarang - KL Rm65 jer sehala.. sibaek la dah study skit pasal Karimunjawa sebelum tu.. problem kat ferry dia jer.. ferry dia ada hari harinya bertolak.. terus terpikir nak jenjalan Yogjakarta dulu sementara nak tunggu hari ferry available.. ticket plak cun.. Rm70 jer sehala.. banyak mulah loooo #nanges

shin terus roger encik Sham planning gi Karimunjawa.. sibaek dia berminat.. secara tak langsung encik Zul ekot sekali ler huhu.. dah 3 org.. pastu tetiba dak opis dia nk join gak.. cik Asserk.. wahh menarik ada org pompuan nak join.. shin ok jer walopon x kenal pon.. bukan x biasa pegi travel ngan org yak shin tak kenal ni.. lg ramai lg ok.. jimat duit transport.. leh share share.. pastu ada 2 org budak instagram nak join gak.. bila dah deal org yak nak pegi.. terus booking ticket.. 10 hari.. perginya turun Yogjakarta 1 Ogos 2015.. pastu baliknya plak dari Semarang 10 Ogos 2015

lama gak la tunggu.. 9 bulan menunggu.. tetiba.. tiba gak harinya kitaorg bertolak.. walopon ralat gak la.. lom puas beraya sakan.. tetiba nk kena pi travel.. makan hati nengok kengkawan post pasal beraya ngan open house.. gasak laa.. jalan punya pasal.. pendam jer la rasa jeles #nanges

around 9 bulan shin study lebih skit pasal Karimunjawa.. pastu shin ada kenal sorang budak Indonesia.. bakal guru.. encik Diaz.. kenal melalui Instagram.. masa tu shin skodeng pasal pulau pulau.. senang jer nak cari info kat Instagram ni.. taip jer #karimunjawa atau #Yogjakarta atau lain lain.. nnt banyak info leh dpt.. kadang ada gak iklan iklan jualan online yak mengganggu.. tp x kesah la.. abaikan jer..

dari tego menego kat Instagram.. terus ke whatsapp.. shin banyak tanya dia pasal tempat tempat yak shin nak pegi kat Yogjakarta.. encik Diaz ni org Sargen.. tp University tempat dia belajar di Yogjakarta.. so sedikit sebanyak.. dpt la dia tolong confirmkan tempat yak shin nak pergi tu ok ke tidak.. ada gak dia suggest tempat tempat yak shin dah pernah pergi dan shin rasa tak menarik pon.. huhu.. so shin reject la suggestion dia tu.. mcm Kraton.. Taman Sari tu.. mmg shin reject awal awal.. shin lebih prefer nak pergi Air Terjun ngan view gunung ganang #gitu

rencannya encik Diaz x confirm leh join kitaorg nyer trip.. shin plak try nak reduce budget dengan nak nyewa motor jer.. tp shin tak tau jalan.. so shin harap encik Diaz leh tolong jadi GPS kitaorg.. tp encik Diaz tengah menunggu panggilan mengajar di Jakarta.. agak risau gak.. dengan option lain terpaksa gak sewa transport + supir.. sah sah mahal kan...

dekat tiba hari nak bertolak.. encik Diaz still lom dapat surat panggilan mengajar.. so dia terus confirmkan dapat join kitaorg.. perghh lega sehhh.. pastu sorang budak Instagram yak cakap nak join terus senyap seribu bahasa.. dalam erti kata lain.. tak jadi join la tu.. ok jer.. yak jadi join.. budak Ipoh.. encik Raz.. kitoarg jumpa bebetul masa nak naek flight.. huhu.. shin jumpa cik Asserk pon kat airport gak.. bermulalah seisi perkenalan kami.. kalo sebelom ni kitaorg buat perbincangan melalui whatsapp group jer..

duit Rupiah shin dah sesiap tukar kat Kolompo.. Rp4juta x 0.0002876 = Rm1150.40 pastu shin dah asingkan Rp2juta500ribu utk perbelanjaan kat sana.. Rp1juta500ribu lagi utk makan makan ngan beli ole ole.. shin lebih prefer asingkan duit tu utk elakkan terover budget.. ada gak suruh bebudak ni asingkan.. tapi dorang wat derk jer.. huhu gasaklah kome~

ini lah dia.. Mr.GPS a.k.a encik Diaz

kitaorg selamat mendarat di Adisucipto International Airport jam 11.30 pagik.. lepas settle semua urusan dalam airport tu.. kul 12 encik Diaz dah menunggu kitaorg kat luar.. pastu shin dah sesiap amek transport utk transfer beg beg kitaorg ke hotel.. motor yak nak di sewa pon dah ready kat airport.. dari airport nak ke hotel agak jauh juga huhu.. tp syok.. 1st time nek moto kat Yogjakarta yak mmg macet giler tu..  

hotel Omah Tembi plak kitaorg dah sesiap booking kat Malaysia.. so dah settle dah membayonya.. so tinggal bayar mana yak belum settle jer..

Transport Transfer ke Hotel : Rp75,000 x 0.0002876 = Rm21.50
Sewa Motor : Honda Rp80,000 x 0.0002876 = Rm23 satu hari
Sewa Motor : Yamaha Rp60,000 x 0.0002876 = Rm17.25 satu hari x 2 motor
Hotel Omah Tembi : Rp1,357,5000 x 0.0002876 = Rm390 (3h2m)

semua di bayar sama rata.. bahagi 5 org

 bilik shin.. encik Raz ngan encik Diaz

bilik encik Sham.. encik Zul ngan cik Asserk

ruang bersolek #cewah

toilet

lepas berehat kejap ala kadar.. terus kitoarg decide pegi makan tengah ari.. satu hal plak.. shin ni x berapa minat sgt makanan Indonesia.. tp xmo la nak nampakkan sangat jenis banyak songeh masa hari pertama kan hehehe.. ekot jer la.. so kitaorg pergi warong Mbah Marto.. encik Diaz yak suggest #sengihmukakelat


 mbah dah bongkok 3 ok

warong mbah ni agak scary gak ok.. sibaek bukak siang jer.. kalo memalam pk 800 kali.. kot kot yer la.. kot malam je ada.. sekali gi siang nengok pondok usang.. ala mcm dlm cite antu tu huhu.. konsep warong mbah ni.. sesapa nak makan pegi cedok sendiri kat dapo.. dia still masak guna dapo kayu.. agak sentimental la.. makan teringat kat kampong masa arwah atok ada..

yak x beshnya.. mbah ni kira mcm x logik.. walo kita makan x de lauk.. harga lebih kurang je ngan org yak amek banyak lauk sampai x terabis dorang makan.. len kali korang makan sini.. lepas amek tu terus tunjuk depan mata dia.. haa suh dia kira guna calculator.. dia kemaennn lagi dia congak sambil pejam mata.. tetau je ckp Rp25ribu.. adoiii.. suh kira lagik sekali lain plak harganya.. gasaklahhh #nanges

lepas makan tghari.. kitaorg pergi carik simcard dulu.. rasa mcm separuh nyawa xde bila xde bekalan data internet ni huhu.. pastu singgah pasar Beringharjo.. konon nak cari kain batik Pekalongan.. tp xde.. ada batik Jogja jer.. cancel..

pastu kitaorg merempit gi Candi Ijo.. perghh jalan dia maut ler.. mencanak naek bukit.. ngan jalan x rata.. sakit bontot dok atas motor.. sejuk jugak la kat sini bila sampai puncak.. mujur la masok sini x kena bayo.. just bayo parking jer dalam Rp2000 camtu.. 

 aksi aksi di Candi Ijo.. jgn muntah ijo nengok ek

lepas bersunset.. kitaorg sesiap pergi dinner kat Raminten.. perghh lama x makan sini.. kena berator lagikk.. kalo pegi dalam 10 org leh reserve meja.. kalo kurang x leh.. berator la korang sampai lebam..

memperkenalkan group travel kitaorg

shin oder nasik puteh ngan ayam dalam buluh je

tu dia.. beratur makanan.. 

 sampai dah hotel.. leh tido nyenyak

DAY 1

Hotel Transfer : Rp15,000 Rm4.30
Sewa Motor : Rp40,000 Rm11.50
Share Beli Minyak Motor : Rp15,000 Rm4.30
Makan di Warong Mbah Marto : Rp25,000 Rm7.20
Beli Simcard : Rp36,000 Rm10.35
Makan di Raminten : Rp26,000 Rm8.30
Share Bayar Makan Guide : Rp6000 Rm1.70
Share Bayar Parking : Rp1500 Rm0.40


TOTAL : Rp164,500 Rm47.30

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen


8 comments:

Mie said...

Unik hiasan dalaman hotel tu... nampak macam hotel mewah...

Wah siap ada bajet harian sekali... bagus...

i'm shin... i'm inesen said...

Mie : kayu jati + buluh.. ala ala rumah kampong zaman dulu kala hehe.. selesa je rasa stay sini.. sunyi.. yerp ada bajet harian ler gamoknyer

Ghazali Aziz said...

Shin ...

Seronok baca !!! Hotel tuh cantik, tapi bilik air dia macam scary jer !!! Hahahaha

Restauarant dia memang unik !!! Hahahahahaa harga main tibai jer !!! Hahahaha

Shin;

Cinta dah berputik ker ? Boleh terhidu dari sini hahahahhahahaha

i'm shin... i'm inesen said...

Ghazali Aziz : hahaha hidung abang tersumbat la tu.. xde bau cinta pon bang.. just bau kentut shin je #single #nangeshiba

Sobri Yaacob said...

wah shin... suka deko hotel tu.. nampak 5 star..
btw shin klau ada nak g tmpt travel best.. dpt servey tiket murah..
rojer2 la kita ye.. nasib baik ada tour guide dri sana ya..
alhamduliah smuanya berjalan lancar.. rupanya dah plan lama dah trips ni
10 hari g? perh serius? sklai jalan puas hati..
btw suka baca entry travel shin.. rasa mcm nak pergi plak.. ha..ha.. :P

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : ok jer.. nnt kita plan lg k.. trip Indonesia lg.. lom puas

crescent said...

yeah dah update...best lah trip shin next time ade gi mane mane roger tau nak nak kalau Indonesia...haha...oh sy pon kalau trip duit mmg asing asingkan...senang kan tak lah terover budget...

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : InsyaAllah.. nnt shin roger ek