Friday, August 14, 2015

Siri Jelajah Tanah Jawa : Part 2 - Solo

arini shin nak sambung cite pasal trip shin ek.. kali ni masok hari ke dua shin kat Jogja.. aritu shin dah sesiap masokkan dalam itinerary ke Solo utk nengok air terjun dan danau.. hurmm malam sebelum kitaorg dah start collect duit utk payment apa yak patut.. time ni la ada yak rasa mcm nak skip itu ini utk jimatkan cost.. lemah jer dengo.. try kawal emosi huhu.. pastu shin terangkan la.. ada yak leh skip.. ada yak x leh skip.. contoh mcm payment hotel dan transport.. memasing x leh skip.. pegi or x pegi kena bayo gak.. mcm tempat lawatan boleh skip.. tp ekotkan tempat tempat lawatan kat Jogja ngan Solo tu semua x mahal.. xde sampai Rm3-Rm4.. yak wat nampak mahal kos sewa transport jer.. ngan hotel.. well dah ckp dah.. suh asingkan duit.. tu la xmo dengo #nanges

awal shin mangon pagik tu.. dari malam nya lagik shin dah whatsapp agent transport yak nak bawak kitaorg ke Solo.. siap share location segala.. plan asal nak naek keretapi.. tp ada problem sewa moto kat sana pulak.. kalo x lagik jimat..

Sewa Transport + Supir = Rp650,000 x 0.0002876 = Rm186.90

sementara nak nunggu driver sampai.. Omah Tembi sediakan breakfast utk kitaorg.. alamak.. pepagik dah makan berat.. nasik puteh + opor ayam + es jeruk.. balun jer la.. kang lapo naya jer

around 8.30 pagik.. driver pon sampai.. pastu dia bagi list payment yak kitaorg kena bayo.. adoii.. x cakap sensiang.. selalu lepas abis trip baru bayar.. agent ni gak la yak shin suruh dia belikan ticket ferry.. pastu transport gi Dieng dan Jepara.. dah survey transport laen.. semua mahal belaka.. yak ni ok skit.. tp dia mark up lebih skit beli ticket ferry.. nnt shin cite ek..

lepas dah settlekan payment.. terus kitaorg gerak ke Solo.. jauh gak la.. around 3 jam.. shin lak jenis susah nk tido dalam kenderaan.. terasa lamanya alahai.. bila nak sampai #nanges

area tempat kitaorg nak gi agak sejuk la.. so ada la kebun strawberry.. singgah jap di Cemoro Sewu.. petik dan makan strawberry sepuas ati.. pastu gi lunch sekali

kaedahnya sama mcm kat Cameron Highland

Rp20,000 jer.. around Rm5.70

lepas makan tgh ari.. terus gerak pergi danau.. Telaga Sarangan.. kena bayo Rp7,500 pastu parking kete Rp5000.. hurm sblm ni nengok gambo cam best je kat sini.. bila sampai rasa mcm xde per per sgt.. kalo nak naek boat tu.. sekali pusing Rp50,000.. nak naek kuda pusing pusing pon Rp50,000.. hurmm so kitaorg sekejap jer kat sini.. lepas snap snap lebih kurang terus blah.. 

ala ala pegi New Zealand huhu

 view area Sarangan

lepas pegi Sarangan.. shin singgah Air Terjun Grojogan Sewu.. sayangnyer pegi mcm kemarau.. so air terjun nyer ala ala sendu jer.. sblm sampai air terjun kena menapak jauh gak.. mengah ok.. ticket masuk Rp15,000.. parking kete Rp5000

 x nampak pon air terjun nyer #hukk

last sekali kitaorg pergi Air Terjun Jumog.. hok ni kena bayo Rp5000 sorang.. tp masa ni encik Sham.. encik Zul.. ngan cik Asserk dah x de mood nak nengok.. mungkin dorang rasa x best kot trip ke Solo ni.. hmm shin gigih masok hehehe.. xde org dah dalam tu sbb dah nak close.. sibaek la lom gelap sgt.. sempat la snap skit skit.. Air Terjun Jumog ni mmg shin puas ati.. cantik giler..

rasa bebaloi la akhirnyaa..

sunset otw nak balik

sebelom sampai rumah kitaorg singgah dinner kat OLIVE.. ala ala mcm KFC la kedainya.. murah jer.. cik Asserk xmo kuor makan.. hmm naper ntah.. shin dah risau dah takot dorang mcm marah ker pasal trip ke Solo tu x best.. yer ler shin yak beriyer ajak dorang nengok air terjun kat situ #nanges

sampai umah.. shin jumpa dorang.. shin ckp sorry la.. kalo trip ari kedua ni x best.. shin pon x sangka reality nya x seperti yak shin imaginekan.. dorang ok jer.. tp x tau la dalam ati kan.. even sampai hari last kitaorg travel.. shin still gitau shin rasa ralat pasal trip ke Solo ni.. tp shin tetap mention pasal Air Terjun Jumog tu wat shin rasa puas ati gak la.. rugi dorang x nengok sendiri.. sapa suh x masok kannn


DAY 2

Sewa Motor : Rp40,000 Rm11.50
Sewa Kereta + Supir : Rp130,000 Rm37.40
Petik Strawberry : Rp20,000 Rm5.70
Lunch Di Cemoro Sewu : Rp16,000 Rm4.60
Share Bayar Lunch Guide : Rp4500 Rm1.30
Telaga Sarangan : Rp7500 Rm2.15
Air Terjun Grojongan Sewu : Rp15,000 Rm4.30
Air Terjun Jumog : Rp5,000 Rm1.40
Share Bayar Parking : Rp2000 Rm0.60
Dinner di Olive : Rp9000 Rm2.60
Share Bayar Dinner Guide : Rp3600 Rm1.00

TOTAL : Rp252,600 Rm72.60

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

16 comments:

Nu'man Qatadah said...

Nak baju rainbow tu Shin ...kasi la hadiah ...huhu

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : dah lama baju ni .. 3 tahun shin dok bukak pakai.. nnt la kalo shin gi Bangkok lg kot ada ek.. senang bawak travel.. material jimat ruang dan senang kering kalo di basuh.. mesti lawa Nu'man pakai ek

Luna Syafiqah Huda said...

Hmm, to be honest kalau Luna la kan, bosan la pi travel ngan org tk open minded. Kalau luna, dh smpai tempat jejauh tu belasah je layan sume mende, best tk best blakang citer. Sbb kalau tmpt tu tak best- ianya adalah pengalaman, tmpt best pon pengalaman gak. juz my 3 kupang..hehehehe

Anonymous said...

Rasa-rasanya mcm dpt bayangkan situasi tu mcm mana :)

i'm shin... i'm inesen said...

Luna Syafiqah Huda : dorang open minded gak.. cuma ada skit problem pasal itinerary.. silap shin gak x tanya bebetul sblm gi.. shin sediakan itinerary dan dorang agreed.. tp rupanya ada yak nk focus main trip ni Pulau Karimunjawa je.. agaknya kalo byk jalan nnt lg banyak duit kuar.. InsyaAllah.. next time shin peka skit pasal benda ni.. yerp pengalaman tu.. shin x suggest pon org len pegi Sarangan tu hehe bosan.. nothing..

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : semua under control.. x semua perfect kan.. cuma bila bab duit org ni shin rasa besalah ler.. tp dah telajak planning kena teruskan la gamaknya.. mana leh skip shin biar je dorang skip.. mana yak x leh .. shin terpaksa ckp xleh..

Mie said...

Air terjun Jumog tu memang cantik... berbaloi susah payah ke situ.

Kalau gi obersi memang kena bawak duit ekstra... mana boleh cukup2 makan je. Saya pun selalu asingkan siap2 dari rumah lagi...

i'm shin... i'm inesen said...

Mie : yerp cantik.. nk mandi x sempat sbb dah nk senja.. kang nayaaaa

Ghazali Aziz said...

Shin ...

Alahai kesiannya #nanges !!!

Shin;

Kalau nak jadi tour leader kekadang kita memang tak mampu nak puaskan hati semua orang ... so nasihat saya, just buat yang terbaik ... kerana setiap perbuatan adalah amalan kita ... dan kita kena ikhlas , kerana Allah perintahkan hanya keikhlasan yang Allah maukan ...

Shin ...

Apa apa pun, Abang percaya Shin bahagia di sana hahahahhahahahahahahahhaaaa

Anonymous said...

Shin pasni klu pi vacay nk join boleh x.sy duk mlka je huhu -sang kejora-

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : InsyaAllah.. boleh ie.. aritu dari Ipoh Perak pon join .. 1st time kenal dah jadi kawan

i'm shin... i'm inesen said...

Ghazali Aziz : ada time rasa down.. kecik ati.. sedih skit.. huhu masa camtu shin prefer mengasingkan diri.. takot jd lg x best.. pastu try click balik dgn cuba cari something yak leh enjoy sesama walopon rasa x berapa best mcm masa awal awal dtg becuti.. haaa ni baru skit dramanya.. baru masok 2 hari..

shin sgt menikmati pecutian.. mmg bahagia.. x sempat pk dan buat benda bukan bukan hahahaha

Sobri Yaacob said...

wah shin.. travel lagi..
lama x singgah sini.. apa khabar?
wah smakin hensem la skrg :)
jeles tgok gambar2 tu..
pagi di new zealand! perh.. mgancamtu..
btw ada baca yg ckap jenis nak skip2 nak mlawat nak jimat..
wah dah2 dtg jauh2 x kan le nak skit..
x best or best lain cerita la .. :P
ni pun rombongn cik kian shin arrange ke?
ke rombongn main redah je :P

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : lama x jengah yer.. bz ker.. ensem ker hahaha.. ada la skit.. wat ada ada time terdesak.. hehe shin just planning itinerary.. pastu sampai sana redah .. tp follow itinerary..

crescent said...

hurm faham perasaan ralat tu...hahaha...sbb selalu buat itinerary pastu tanya member semua ok jer...sampai sana kalau best boleh berlagak tp kalo tak best mesti kene carut...hahaha...tapi since pegi dgn kawan baik semua so carutan itu ibarat puji pujian...hahaha...

alah afterall semua tempat yg kita nak pergi tempat baru kan so terimalah dgn hati terbuka dan jadikan pengalaman tu berharga...

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : hikkk tu la.. dah sampai takkan nk kena patah balik.. sibaek kengkawan aritu xde pon nk fire .. tp shin sendiri yak terasa.. so shin kena terima itinerary shin ari ke dua tu agak x best kecuali Air Terjun Jumog