Sunday, August 16, 2015

Siri Jelajah Tanah Jawa : Part 3 - Yogjakarta

entri kali ni shin nak cite pasal hari ke 3 shin kat Yogjakarta.. lepas incident trip Solo sebelum tu.. shin agak slow skit.. shin takot nak expect itinerary berikutnya menarik.. huhu kiranya masa tu shin agak down la.. shin mmg risau kalau kengkawan dok salahkan shin.. walopon dorang xde pon ckp apa.. dorang ok jer.. tp ntah.. shin yak terasa sendiri #nanges 

malam tu shin dok habaq kat semua org pasal itinerary hari berikutnya.. walopon shin dah siap kan tetiap sorang 1 copy itinerary ngan budget harian.. tp shin mmg agak mesti dorang x sempat sangat nak nengok bila dah penat penah berjalan.. so shin sesiap gitau.. kalo ada sesapa yak nak skip boleh skip.. sapa nk teruskan boleh teruskan.. sebab hari ke 3 tu kitoarg gerak naek moto jer.. kena plak gerak kuar umah kul 4 pagik.. huhu.. then cik Asserk ckp xmo join.. dia nak tido.. hurmmm so x leh nak paksa la.. shin dah sesiap gitau pihak hotel sediakan breakfast kitaorg jam 11 pagik.. bajet masa tu dah settle la jenjalan.. planning pagi tu nak nengok sunrise then pergi Hutan Pinus dan Kalibiru.. pastu balik hotel utk check out.. tp biasa lah.. kita merancang Tuhan menentukan #cewah

kul 4 pagik dah start merempit naek bukit.. perghhh sejuk yak amat.. around 30 minutes merempit baru la sampai area kebun buah Mangunan.. nak masok kena bayar Rp5000 sorang..

dah mula nk sunrise~

boleh la nengok sunrise kat sini.. xde la wow sgt hehe.. syg la kurang kabus pagik tu.. sejuk kemaen lg.. tp kabus xde.. kalo x view dia mmg lawa..

lepas abis nengok sunrise.. kitaorg merempit plak pegi nengok pokok pine kat Hutan Pinus.. kira dalam area Mangunan jugak.. so x perlu bayar apa apa.. just bayar parking jer Rp2000 utk sebijik moto

teruja kat sini.. memasing amek masa yak agak lama juga la berposing sakan hahaha.. kira mcm ala ala lupa daratan.. sampai terlupa aritu nk kena check out kul 12 tgh ari..

kemaen suka kat sini hehe

#galau

kau katakan padaku
betapa lelahnya dirimu menghadapi aku
kau katakan padaku
ingin kau mengakhiri semua ini

tak bisakah engkau coba
melihat diriku dan semua cintaku
tak bisakah engkau coba
hargai hati ku dan perasaanku untukmu

cobalah untuk mengerti aku
seperti aku yang mengerti
semua tentang dirimu
cobalah untuk merasakanku
seperti aku yang merasakan
semua isi hatimu
...

#kengkonon

pose reramai plak

lepas tersedo diri mcm dah lama sangat kat Hutan Pinus.. kitaorg terus blah utk ke Kalibiru.. jauh gak la nk merempit.. around sejam gak.. kalo masa pegi td jalanraya agak lengang.. yer la kul 4 pagi sapa jer la ada kat jalan tu kan.. tp bila 10 pagik mmg dah start jem.. sibaek nek moto.. leh nyelit nyelit.. sempat la singgah makan.. sbb dari pagil lom makan lagik.. masa bergambo tak ingat lapo #hukk

perjalanan ke Kalibiru agak mencabor gak.. membukit.. pastu kena manjat bukit skit.. semput sehh huhu.. sblm tu kena bayo Rp5000 sorang.. ngan parking moto Rp2000.. pastu kena bayo plak Rp15,000 kalo nak begambo kat atas pokok.. yak x bestnya.. kena tunggu turn.. dkt sejam gak la menunggu #nanges

tu dia.. gayat ok

dkt sejam menunggu.. bila sampai turn dorang cuma bagi masa 3 minutes jer untuk begambo kat atas pokok ni.. dgn gayatnya laen.. camne nak mengepose dengan sempurna hahaha

masa ni baru pasan msg cik Asserk remind kitaorg pasal check out.. kalo lambat sejam.. hotel denda Rp30,000 setiap sejam lewat.. hampeh tul.. dah la x leh check out kalo x serahkan kunci.. so shin suruh cik Asserk jer check out dulu untuk 1 bilik.. so nnt bayo denda utk 1 bilik jer..

mmg rempit abis la masa nk balik ke homestay.. takot lagi lewat kan kena denda double plak.. sampai je hotel.. terus shin serahkan kunci utk check out.. bayo denda dan balik bilik utk mengemas.. bila ngemas kelamkabut.. mula rasa beg tu melebihi muatan plak hehe.. 

kitaorg dah sesiap booking satu homestay.. De Timoho nama dia.. area dkt ngan bando.. just utk satu malam jer.. pastu satu hal plak nk ngankut beg beg kitaorg tu.. nk jimatkan cost.. kitaorg angkut jer naek moto sekali hehehe.. gigih.. sibaek selamat gak mengekek bawak barang barang tu semua nek moto hehe..

sampai homestay.. terus masak meggi hehehe.. lapo yak amat.. sibaek homestay ada dapo sekali.. dan bekalan meggi shin dah prepare awal lagik.. sesiap beli kat Malaysia..

kul 5 petang kitaorg gi jalan jalan area Malioboro.. shin cari barang skit utk diri sendiri ngan bagi mak.. hehehe.. mmg xde beli ole ole sgt.. takot over budget.. malam tu dinner kat McD jer senang..


DAY 3

Sewa Motor : Rp40,000 Rm11.50
Share Minyak Motor : R14,500 Rm4.20
Mangunan : Rp5000 Rm1.40
Hutan Pinus : FREE FREE
Makan Lunch : Rp4250 Rm1.20
Kalibiru : Rp20,000 Rm5.70
Share Parking : Rp1500 Rm0.40
Denda Lambat Check Out : Rp7500 Rm2.15
Check In De Timoho Homestay : Rp120,000 Rm34.50
Dinner McD : Rp35,000 Rm10.00
Beli Ole-Ole Di Malioboro : Rp515,000 Rm148.10

TOTAL : Rp762,750 Rm219.40

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen



12 comments:

crescent said...

Hutan pinus tu cantik gilaaa...wahhh jeles...nak kene pegi lagi jogja ni...hahaha...

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : ada tempat lagi yak shin lom pegi kat Jogja tu .. mcm itinerary arini ada yak shin skip sbb xde sambutan dan x sempat.. mcm Museum Ullen Sentalu tu

Aisyah Sukor said...

hutan pinus memang terbaik tak boleh sangkal

Nu'man Qatadah said...

Cantik laa dok atas pokok tu ..one day nk kn aampai nie ...huhu

i'm shin... i'm inesen said...

Aisyah Sukor : aah.. tu yak terover lama kat situ hehe

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : InsyaAllah.. semoga murah rezeki.. leh gi sana ek

lelaki seksi said...

Bestnya tempat yang awak pergi tu...ada masa nanti nak pergi..

i'm shin... i'm inesen said...

lelaki seksi : sila la pegi ek jgn memalu hehe

crescent said...

dulu pergi banyak tempat tak sempat sebab ahli jemaah berdua so macam bosan sikit...kurang meriah...so banyak jenjalan cuci mata dan makan...hahaha...

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : dulu shin gi reramai pon x gi byk tmpt haha.. kalo ni gi reramai tp shin yak prepare itinerary dengan bantuan local friend.. so dia kasi tau mana yak ok dan x ok.. dia pon suggest somewhere utk kitaorg pegi.. ada gak yak shin reject hehe.. pegi reramai jimat dan meriah.. walo byk drama tp itu x jd masalah.. pokok pangkal.. dpt pegi sesama.. ada byk lg x pegi.. InsyaAllah ada rezeki leh pegi lg

Ghazali Aziz said...

Shin;

Walaupun Abg Ghaz dah pergi banyak kali , tapi tak pernah nak gi tempat tempat macam nih ... sebab dulu dulu kita orang pergi ikut rombongan ... rombongan tuh lak my kakak yang buat !!! So dalam setahun ada banyak kali pergi ... sebab tolong kakak jaga orang (mostly perempuan , kerja sama kakak kat Kilang) Kita orang usually pergi tempat tempat yang terkenal atau tarikan pelancung jer ....

i'm shin... i'm inesen said...

Ghazali Aziz : kalo jenjalan shin mmg prefer pulau, air terjun & gunung.. kalo tmpt tmpt sejarah mmg shin kureng skit.. sbb tu local guide suggest pegi kraton la.. taman sari ke shin reject.. nengok candi byk sgt pon bosan hehe kadang tempat yak x terkenal tu lah cantik..