Wednesday, August 26, 2015

Siri Jelajah Tanah Jawa : Sekalung Budi + Budget

tamat sudah Siri Jelajah Tanah Jawa shin.. actually xde la jelajah seluruh tanah jawa.. 10 hari mana cukup.. duit pon bawak ciput jer.. nnt la.. kalo ada rezeki shin kaya raya.. mmg shin nak ronda seantero Indonesia.. mmg x puas rasanya pegi sekejap ni.. byk lagik tempat yak shin lom terjah.. 

setelah sekian lama shin tunggu tarikh trip ni.. bila tiba masanya.. 10 hari tu rasa sekejap jer.. x puas rasanya.. agaknya shin ni memang jenis susah utk di puaskan kot hehe #sengihmiang

masa 10 hari tu jugak shin kenal kawan baru.. Mas Diaz.. cik Asserk dan encik Raz.. dalam tempoh sekejap ni Alhamdulillah walo belom betul ada chemistry tp xde apa masalah sgt.. harap x serik la travel sesama ek.. utk next trip kita nnt.. bole kenal kenal lagik mendalam..

pertamanya.. mintak maaf dalam keghairahan shin planning itinerary trip ni.. shin terlupa satu benda.. tak pikir pon pasal budget org len.. sebabnya shin dah rasa budget shin ni murah.. tp org len plak x tau la kann.. lg plak shin teruja nk bawak kengkawan pegi tempat tempat yak shin pikir best walopon ada certain place agak membosankan shin rasa bila sampai sana.. hmm.. well.. itu la reality nya kann.. "indah gambo dari rupa"
memang agak pening pk itinerary.. pk budget.. siabek ada google.. pastu instagram pon berguna utk cari info tempat tempat yak shin nak pergi.. taip jer #karimunjawa #yogjakarta #solo #dieng dll.. nnt kuar mcm mcm gambar.. info dan iklan.. walopon ada iklan yak agak annoying mcm iklan jualan.. abaikan jer.. cari info yak betul betul leh beguna.. kat sini jugak kita leh tego menego kengkawan baru.. tanya pasal gambar dorang pegi.. then boleh masokkan dalam itinerary.. masa ni la shin kenal Mas Diaz..

tp itu la.. kadang dalam gambo mmg nampak cantik.. bila kita dah pergi tempatnya.. segalanya akan jadi lain.. ada kebarangkalian tempat tu mmg cantik.. ada mungkin sebaliknya.. so kena bersedia jer la ek.. once again.. sorry guys.. next time shin kena consider lebih.. pasni susah nak pecaya kalo shin tanya semua org jawab "OK".. "I Follow".. nnt lain plak bila tiba harinya.. hahaha

terima kasih kat Mas Diaz sbb sudi bantu shin pasal itinerary.. susah payah Mas Diaz skodeng dulu tempat tempat yak shin listkan dalam itinerary.. pastu thankz jadi tour guide kitaorg.. minta maaf kalo ada salah silap sepanjang trip ni ek.. x sangka.. dari tego menego di instagram terus jadi member travel.. jumpa lg nnt trip "kepulauan seribu" #InsyaAllah

thankz jugak  kat Kak Indah.. teman baru di Jepara.. terima kasih sudi tumpangkan kitaorg tido bermalam.. tolong antokan kitaorg kat pelabuhan.. semoga kita betemu lagi nnt ek..

kepada Mas Dwi juga terima kasih sbb bawak kitaorg dengan cermat dan selamat.. senang sekali gunakan perkhidamatan Mas Dwi.. jgn amek hati gurau senda kitaorg yak agak 18sx tu ek hahaha.. tp kalo nak amek hati pon apa salahnya.. kitarg masih available.. encik Sham, encik Zul, cik Asserk ngan Mas Diaz je dah berpunya huhu.. kitaorg single mingle.. eh tp encik Raz shin tak tau la pulokkk..

pada encik Sham ngan encik Zul.. thankz sudi teman gi trip ni ek.. shin mmg teruja nk pegi Karimunjawa.. terus ajak korang.. tak tau la korang melayan rela or terpaksa huhu.. dari asalnya kita bertiga jer terus jadi ber-enam.. meriah.. maceh ek.. especially encik Sham.. hikkk.. tengkiu my pren #nanges

kepada korang semua.. kalo ada terkurang trip ni.. harap mahap.. if korang seronok.. shin rasa lega.. if tak seronok next time try wat lagik yak lebih seronok.. next trip.. shin rehat plak jadi trip planner ek.. org len plak.. jugak mintak halal apa apa yak patot ek.. 

ok abis dah part Sekalung Budi tu huhu.. ni masok bab budget lak.. budget keseluruhan trip shin dari awal sampai akhir.. semua dalam RM

Ticket Bus Kluang - KL - Kluang : Rm55.00
Ticket Flight KL - Yogjakarta : Rm70.00
Ticket Flight Semarang - KL : Rm65.00
Meals Dalam Flight - Pergi Balik : Rm24.00
Aiport Tax : Rm28.40
Luggage Balik : Rm21.70
Hotel Omah Tembi : Rm78.00
TOTAL : Rm342.10
* dah settle bayar kat Malaysia

DAY 1 : Rm47.30
DAY 2 : Rm72.60
DAY 3 : Rm71.30
DAY 4 : Rm141.80
DAY 5 : Rm73.05
DAY 6-10 : Rm400.50
TOTAL : Rm806.55
* perbelanjaan masa travel

OLE OLE : Rm148.10

GRAND TOTAL : Rm1296.75

actually kalo korang malas nak pening pening leh jer gunakan agent.. semua agent uruskan.. korang bayo jer.. tp sbb shin nk jimat.. shin uruskan sendiri.. pengalaman nek moto kat jalan sesak Yogjakarta mmg awesome.. nk try bawak moto kat Bali plak nnt la.. 

kalo korang refer entri sebelom ni.. budget DAY 6-10 nyer perbelanjaan tu adalah masa trip shin gi Karimunjawa.. semua include kapal ferry.. hotel.. makan.. island hoping.. 4h3m kalo ekot buget shin buat Rm300.00 jer.. Rm400.50 tu sbb extra include hotel kat Semarang ngan dinner.. taxi segala.. 

kalo shin tanya agent.. 4h3m mostly dorang caj Rp2juta ke atas.. paling murah shin dpt Rp2.3juta.. dalam Rm661.50.. hotel plak dorang yak pilihkan.. kalo hotel kita pilih sendiri.. kebarangkalian.. harga jadi lain.. mmg complete makan ... bbq segala.. tp ok jer shin makan seafood kat alun alun tu.. kira mcm BBQ jugak.. 

oklah.. dah settle pon kannn trip ni.. sepanjang entri ni kira macam shin cite balik keadaan dan situasi semasa jer.. jgn amek ati kalo encik Sham.. encik Zul.. cik Asserk.. encik Raz.. Mas Diaz  baca entri entri trip ni.. xde niat apa.. just share cerita jer.. hehe maklom lah shin x suka nak cite propa or yak indah indah je kat blog ni #sengih

ole ole untuk diri sendiri.. mmg benda ni yak shin cari masa 1st day kat Yogjakarta.. tp x jumpa.. last last hari ke3 dapat jumpa gak.. walopon mahal sbb xleh tawar harganya.. Rp220,000 Rm63.30

kalo kat Johor ni ada gak jual.. tp dorang bukak harga Rm120.. pastu kalo reti tawar leh dapat paling murah Rm80.00

nnt la ada rezeki nak gak jejak Pekalongan.. turun Semarang.. atau Yogjakarta.. pastu leh nek train gi Pekalongan.. borong batik camni kat situ huhu.. semoga ada rezeki..

ole ole untuk mak.. babah.. adik ngan akak shin.. Rp50,000 Rm14.40 selai.. itu je la utk dorang hehehe.. untuk kengkawan keje shin xde beli apa apa.. bukan apa.. focus nk travel ni utk jalan jalan jer.. takot terbeli ole ole sampai larik budget.. kadang x pasan.. ole ole ni la selalunya wat kita larik budget time travel.. kecuali kita dah sesiap prepare duit ole ole dari awal lain cite.. InsyaAllah nnt la ek.. ada rezeki leh pegi lagikkk..

semoga apa yak shin sampaikan di setiap entri Siri Jelajah Tanah Jawa shin ni  sedikit sebanyak ada terselit info untuk kengkawan gunapakai masa travel nnt ek.. sehingga berjumpa lagik.. salam rindu di angin lagi #gitu


m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

crescent said...

omg next time nak ikut shin...sebagai seorang yang cheapskate aku kagum dgn shin...hahaha...aku p jogja dulu almost 1000 aku guna...sbb pg dua orang je tu yg mahal bebenor...kalo tak mmg under 700 aku try buat...haha...

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : gi dua org kalo nek motor ok la.. kalo nek kereta mmg nanges hehe jom jom kita jenjalan ek

Nu'man Qatadah said...

Murah la bajet SHin nie ..len kali nak ikut laaa..
Tapi I nak request private room bleh. kehkeh.

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : boleh je.. meh meh

Mie said...

Wah... ke mana agaknya destinasi seterusnya tu...

i'm shin... i'm inesen said...

Mie : lama lagik.. hehe bln 3 tahun dpn.. Koh Samui.. tp ada plan nk ke Pulau Weh atau Kepulauan Seribu.. tunggu ticket murah utk tahun dpn

Anonymous said...

amboi shin...gambar first tu nmpk tajam 'bird'.

i'm shin... i'm inesen said...

Anonymous : kemaen.. nampak jer.. biasa la.. nama pon bird.. huhu