Sunday, August 23, 2015

Siri Jelajah Tanah Jawa : Part 6 - Karimunjawa

now kita dah di part penghabisan Siri Jelajah Tanah Jawa.. entri kali ni di lambakkan dengan gambo gambo jer ler.. hope korang x muntah la nengok ek.. mana tau lepas nengok gambo yak x seberapa santek ni korang terbukak hijab dan hati utk ke Karimunjawa huhu #kannn

pukul 6.30 pagik shin dah sesiap mandi semua.. barang barang mmg xde kecah sgt.. sbb just menumpang tido 1 malam jer kat umah kak Indah.. nama pon menumpang.. kena la mangon awal kann.. huhu naya kalo kena haruk mcm Chef Wan haruk family dia.. tak ke haru #nanges

kak Indah ni keje dia cekgu.. so.. xmo la kitaorg lelambat kan.. walopon dia ckp x kesah hehehe.. pelik gak apesal la dia mcm rilex jer.. rupanya.. guru besar dia meeting pagi tu.. so dia leh masok lambat.. amboih hehehe..

pas dah siap semua.. dia tolong anto kan kitaorg kat jetty Jepara.. org sana panggil dermaga.. kalo x silap laa.. jertty ni x jauh dari umah kak Indah.. x sampai 10 minutes kot.. Alhamdulillah.. kat Jepara kitaorg dah jimat duit hotel ngan transport.. terima kasih kak Indah!!!

memandangkan kitaorg schedule kapal ke Karimunjawa kul 11 pagik.. so kak Indah x dpt teman lelama.. jenuh gak la kitaorg menunggu 3 jam kat jetty  #hukkk 

ticket kapal cepat Kartini ni.. shin dah sesiap beli melalui agent tempat Mas Dwi bekeje.. awal awal shin dah mention kat kengkawan shin semua.. harga ticket akan jadi lain pasal agent akan amik komisyen.. so xmo la nnt kitaorg terperanjat sgt.. walopon agak banyak juga la komisyen yak agent amek #sentap

sebulan sblm trip ni.. shin agak stress pk pasal ticket flight atau ticket ferrry nak ke Karimunjawa ni..  actually ada ticket flight Semarang - Karimunjawa..  naik Susi Air.. tp shin tak tau nk beli camne.. sbb dorang takde website yak kita leh booking ticket.. last last.. dpt tau ticket flight dah sold out.. hmm korang kalo nk booking flight rupanya cuma call jer syarikat Susi Air.. pastu bagi nama ngan no passport.. pastu sampai sana nnt korang bayar la ticketnya.. ini yak shin dapat tau dari satu group budak melayu Singapura yak shin jumpa masa gi island hoping.. tp timing dia agak hampeh.. seminggu ada 2 kali jer route.. ari Khamis dan Jumaat.. takkan korang nk pegi 2h1m jer kan.. mana puas.. so kena pegi or balik naek kapal ferry jugak la gamaknya..

lepas dah terlepas ticket flight.. stress plak tak tau nk beli ticket kapal ferry camne huhu.. pastu kapal plak bergantung pada ombak.. kalo ombak beso mmg x leh lepas.. risau gak tu.. maunya kalo pegi time tu ombak beso.. naya.. 

puas shin google semua.. hampa.. pastu shin tanya encik Azim.. kebetulan dia pegi Karimunjawa bulan September.. shin mintak no contact agent yak dia pakai.. kot kot agent dia leh tolong belikan ticket.. pon hampa gak.. sampai shin dah betolak dia xde bagi pon no contact agent.. xpe la.. time susah camni mmg banyak dugaan..

last last shin jumpa gak agent yak boleh belikan ticket kapal.. tp dia caj harga ticket dari Semarang walopon shin naek dari Jepara.. contoh harga ticket tu patutnya Rp84,000 (Rm24.15).. tp dia caj Rp178,000
(Rm51.20).. sekali ganda ok #nanges #pasrah

setelah di kira kira... ticket kapal ferry shin pergi balik cuma Rp230,000 (Rm66.15) jer.. tp sebab agent yak belikan.. terus jadi Rp356,000 (Rm102.40).. kira agent amek komisyen Rm36.25 tiap sorang.. banyak kannn #sedih

kak Indah pon ckp.. kalo kitaorg kenal lebih awal.. mungkin dia boleh belikan ticket tu.. segan gak kan.. tetiba tak kenal nak suruh belikan.. memasing stranger.. bab duit bukan leh buat maen.. xpe la.. xde rezeki.. nama pon suruh agent.. mesti la ada caj lebih #kannn

dan time ni gak Mas Diaz dok pk nak join kitaorg pergi Karimunjawa ke tak hehe.. lama dia pegi.. dia risau kalo masa dia kat Karimunjawa.. tetiba dapat panggilan mengajar kat Jakarta.. tak ke haru.. kelam kabut.. tp last last dia join gak kitoarg #yeah

cam biasa la.. baek flight or kapal ferry.. mesti ada delayed punya.. sibaek sengah jam jer.. lepas 3 jam bertarung nyawa di pukul ombak.. akhirnya sampai gak.. Alhamdulillah.. x muntah pon.. walopon agak seram nengok ramai org muntah.. beli ticket executive.. tp rasa x aman jer org kuar masok bilik.. bising huhu

kuar dari kapal mmg teruja nengok betapa jerenihnya air kat sini.. x sabo nak mandi laut huhu .. dari jetty gak dah nampak hotel tempat kitaorg akan stay.. Cocohuts.. driver dah sesiap amek kitaorg.. free jer x yah bayo #sengih

 Jineng Type Rp500,000 per night for 2 person

baru sampai dah ada drama skit.. hehehe.. pasal booking bilik.. shin just booking bilik directly ngan owner Cocohuts.. tp owner nyer plak mmg x dok sini.. dia dok nun kat Malang, Surabaya.. so yak ada kat situ pekeje dia jer.. 2 org.. pasangan suami isteri.. 

masa kat Malaysia.. shin booking 1 bilik Jineng dan satu lagik bilik group.. Rp200,000 per night utk 2 org.. encik Raz nak bilik ada aircond.. so.. semua org dah setuju.. 4 lelaki dok kat Jineng.. cik Asserk sorang kat bilik lagi satu.. dan awal awal shin dah pk.. nak sumbat semua org kat Jineng pon ok.. bilik lg satu just utk cik Asserk tukar tukar baju jer.. lagipon bilik Jineng tu beso.. 2 tingkat.. tetiba dah bertambah Mas Diaz.. hehe so kena susun semula

tetiba pekeje Cocohuts plak ckp.. shin booking 2 bilik Jineng.. hmmm hampeh tul.. aritu nk booking ckp 1 jer Jineng yak available.. pastu shin pk.. elok gak.. semua kat Jineng.. tp bayo lebih skit la.. 

tp cik Asserk xmo.. encik Raz pon xmo.. encik Zul dah goyah skit.. Mas Diaz pon ckp over budget.. dorang semua nk stay bilik murah kat bawah.. so cuma shin, encik Sham ngan encik Zul kat Jineng.. adehhh kitaorg plak kena bayo lebih.. plan asal kan bayo sama rata.. stay sama sama.. 

lg nampah pening.. pekeje Cocohuts tu ckp harga bilik Rp550,000 per night.. aikk naek plak.. shin berkeras ckp masa booking Rp500,000 jer.. pepandai plak dia nak naekkan.. pastu dia caj Rp100,000 utk extra bed.. aiyaa... dulu ckp xde pon ada extra bed ni.. hampeh tul.. terpaksa la bayo gakk.. sbb dia include breakfast sekali..

pastu memasing set up dulu barang barang kat bilik.. sempat la shin wat kekira balik.. masa tu agak pening gak ler.. pastu shin dah nekad.. kena bagitau gak.. semua org kena share sama sama bayo.. kalo sebelum ni shin dan collect duit cukup cukup jer.. Rp420,000 (Rm120.80) sorang utk 4h3m stay kat Cocohuts tu.. kena tambah Rp60,000 (Rm17.25) sorang.. pastu Mas Diaz kena bayo Rp300,000 (Rm86.30) je sbb dia xde budget .. so kitaorg top up kan skit.. share share.. 

memula cik Asserk ngan encik Raz mcm x baper setuju.. yer la ekot logik.. bilik dorang xde aircond.. naper kena bayo lebih.. patot dorang just bayo Rp300,000 (Rm86.30) jer sorang utk 4h3m.. 

tp shin bagitau la.. ekot persetujuan asal kan nak bayo sama sama.. pastu shin ckp.. stay la sama sama kat bilik Jineng tu.. tp dorang xmo plak.. penat nak pindah pindah.. shin ckp kena share jugak.. hmm krik krik.. masa tu mcm tegang skit la.. tp xde la gado.. last last dorang pasrah huhu.. kena share.. shin masa tu takot gak.. takot dorang kecik ati ker.. nyampah kat shin ker.. so buat beberapa ketika shin mengasingkan diri dari dorang.. sendiri yak mengasingkan diri.. tak tau la sbb kecik ati ke takot ker.. yer la.. shin pening dah pk sblm pegi.. pastu kat sana nak pening pening lagik.. aishh tolonglahhh #nanges

Cocohuts ni dia cuma bg breakfast jer.. so mcm lunch ker dinner ker.. leh oder kat cafe atau cari kat luar.. kalo makan kat luar murah jer.. kalo kita gi pulau selalu harga mahal kann.. tp kat sini tak.. leh makan byk byk hehe

pastu kitarog amek pakej island hoping Rp175,000 (Rm50.30) sorang.. pakej ni include 2-3 check point utk snorkeling.. penagkaran hiu.. makan tgh ari.. life jacket.. fin semua laahhh.. shin x ingat nama nama check point yak kitaorg singgah.. lupa sgt #nanges

pukul 8 pagi kitaorg dah ker jetty.. sempat la breakfast jap.. takot nak makan byk pasal lepas ni nak berenang renang ala anak ikan baru belajo renang huhu.. memula singgah kat penangkarann ikan hiu dulu.. apa itu ikan hiu.. hmm ala ala ikan jerung #aumm

masok sini x yah bayo.. tp kalo nak berendam ngan ikan hiu kena bayo Rp25,000 (Rm7.20).. rugi la dah pegi x masok kannnn.. cuma shin.. encik Raz ngan encik Zul jer yak gigih masok.. lelaen dok begambo sakan kat tempat len.. 

tu diaa... kalo korang tgh kuar haid jgn masok ek

ada tetel gak

dorang makan org pon.. vegeterian kot

lepas dah puas main ikan hiu.. kitaorg gi snorekeling plak.. hurmm cuaca x baper cun.. matahari malu nak kuar.. so agak so-so la.. coral kat sini mmg cantik.. tp susah tul nak jumpa ikan nemo #nanges

 ini skit gambo corals yak shin snap

pas dah puas nengok corals.. kitaorg benti makan lunch ja.. lama gak la berehat.. dekat 1 jam lebih.. so begambo jap kat area pandai.. nama dia Cemara Kecil kot.. x ingat laa.. adoii


 pose berangan

makanan yak di prepapre kan utk kitaorg

sambil makan cuci mata sat huhu

masa ni terjumpa group Singapure tu.. bebudak lelaki 5 org x silap.. dia citer kenangan naek Susi Air.. ada yak muntah gak hahaha.. yer ler.. pesawat ringan kann.. lango awan mau terpelanting skit.. dorang gak yak perkenalkan kitaorg kedai makan seafood kat alun alun.. x jauh dari jetty tempat kitaorg nek boat gi island hoping.. 

so.. sampai je jetty lepas abis Island Hoping tu.. terus la singgah cari seafood.. maen ikot insticnt kendai mana yak sedap.. ada dkt 6-7 kedai gak la.. korang pilih je mana yak kenan.. mana yak leh lebih kurang bg harga.. 

mcm ikan tu Rp50,000 (Rm14.40) ribu x silap.. cik Asserk makan sorang hehe.. sotong tu Rp25,000 (Rm7.20).. udang kipas tu pon Rp25,000 (Rm7.20) pastu ada oder udang masa masam manis Rp25,000 (Rm7.20).. ketam seko Rp35,000 (Rm10.00).. semua kitaorg tapau bawak balik hotel.. encik Raz pon beli sendiri.. shin je share sama encik Sham.. encik Zul ngan Mas Diaz.. 

kat alun alun ni pon ada kedai jual cenderamata.. kitaorg lepak makan seafood ni 2 hari huhu.. mmg bebaloi.. sedap dan murah #terbaek

hari ke 3 kat Karimunjawa.. kitaorg wat aktiviti sendiri.. acntivi menjejak sunset.. cik Asserk dia pegi diving.. sonok la dia.. diving kat sana dlm Rp900,000 (Rm258.80).. erkk x mampo dennn #nanges

 mau x pitam.. naik turun tangga nak ke bilik

sewa moto Rp75,000 (Rm21.50) sehari.. gamble jer.. threesome hehehe.. jimat hehe janji sampai destinasi yak kitaorg nk terjah  

puas gak la hari last tu nampak gak sunset.. walo x baper menjadi.. awan tebal.. then malam tu lepas dinner kitaorg terus packing packing barang cecepat pasal shin dpt msg dari owner Cocohuts.. kitaorg kena naek kapal ferry awal pagik.. sepatutnya naek jam 1 tgh ari.. tp sbb dorang bimbang ombak besar dan kapal x leh belayar.. so kena naek kul 8 pagik.. perghhh nanges la kalo x dpt balik

Mas Diaz dah risau.. takot ticket kapal abis.. pasal schedule kapal utk hari Isnin dan Selasa di batalkan sbb ombak besar.. tu yak x beshnya kannnn.. 

pagi esoknya Alhamdulillah.. ada ticket ferry utk Mas Diaz.. tp dia cuma sampai Jepara jer.. kitaorg plak turun Semarang.. kapal kitaorg x sama.. dia kapal Bahari.. kitaorg plak Kartini.. 

tp kapal kitaorg tetap kena berhenti kan Jepara utk dapatkan surat kebenaran belayar.. dkt sejam lebih tersadai.. last last dapat gak surat tu.. sibaek Mas Diaz ada kawan keje kat pelabuhan Jepara.. so dia dpt tumpang kapal kitaorg free jer huhu 

kalo ikot perkiraan.. 5 jam nk sampai Semarang.. x campo kena benti kat Jepara.. lama betul.. sibaek shin byk tido jer dalam kapal.. 

sampai Semarang.. satu hal plak nak cari hotel.. time tu la baru nak cari.. shin bajet kitaorg tido kat airport je hehehe.. tp airport semarang bukan 24 jam.. so terpaksa cari hotel gak berdekatan airport.. dapat la hotel Puri Garden.. encik Sham yak booking.. Rm81 utk 1 malam.. kongsi la ngan shin ngan encik Zul.. encik Raz share ngan cik Asserk..

lepas tu problem nak cari transport ke hotel.. ada kete sapu kat situ mahal plak dia caj.. lepas tawar menawar.. dia caj Rp25,000 (Rm7.20) sorang... so bayo je laaa..

sampai hotel terus rilex.. mandi mandi semua.. mmg xde kuar jenjalan.. abiskan masa kat dalam hotel jer.. oder dinner pon kat hotel.. pastu shin amek massage 1jam 30 minutes Rp80,000 (Rm23.00).. sedap.. pastu terus terbongkang tido.. girlfriend Mas Diaz amek dia kat hotel.. dan kitaorg terus berpisah kat situ #sayonara

esoknya terus bersiap utk ke airport.. hotel antar ke aiport free je.. siap check in luggage semua terus gi departure hall.. kul 9 pagi kitaorg fly dan Alhamdulillah selamat sampai Malaysia jam 12 thg ari.. kami semua terus berpisah menuju haluan masing masing.. 10 hari bersama.. berkongsi suka duka.. drama segala.. rasa mcm kejap jer.. kat sini mula kenal kenal.. jadi kawan.. adat lah ada pahit ada manis.. tp kita tetap harungi bersama.. semoga bertemu lagik kengkawan.. dan selamat bertemu lagik Indonesia~

thankz GoPro & Canon yak setia menemani


DAY 6-10

Kapal Cepat Kartini - Pergi Rp178,000 Rm51.20
Coconuts Inn Rp480,000 Rm138.00
Island Hoping Rp175,000 Rm50.30
Penangkaran Hiu Rp25,000 Rm7.20
Minum Di Cafe : Rp15,000 Rm4.30
Dinner Seafood 1st : Rp37,000 Rm10.60
Beli Buah Tembikai : Rp3000 Rm0.90
Sewa Motor + Petrol : Rp28,000 Rm8.05
Dinner Seafood 2nd : Rp28,000 Rm8.05
Kapal Cepat Kartini - Balik Rp178,000 Rm51.20
Taxi Sapu Rp25,000 Rm7.20
Hotel Puri Garden : Rp94,000 Rm27.00
Dinner : Rp46,800 Rm13.45
Massage : Rp80,000 Rm23.00
 
TOTAL : Rp1,392,000 Rm400.50

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

11 comments:

Mr. White said...

wah cantik shin posing kt pic yg first tu hihi, nice pics semua.. jeless tgk bilalah i ni nk dpt pi tempat2 mcm tu semua huhu >__<

i'm shin... i'm inesen said...

Mr. White : amboih hahaha plan la InsyaAllah nnt dpt gi ek leh pose mcm mcm bg shin jeles k

crescent said...

bestnya cocohut tu...cantik kan karimun jawa tu...jeles...haha...

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : meh la dtg Karimunjawa

Nu'man Qatadah said...

night life xder ker ... clubbing ker ..kehkeh

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : xde la.. surau ngan masjid melata kat situ ok.. bagus la.. jgn rosakkan Karimunjawa ngan bendaalah tu semua hukkk

Sobri Yaacob said...

sepuluh hari shin? wow hebat pengembaraan korang..
btw tq for all story dari part 1..sampai last..
sangat memberi insipirasi utk travel!
thanks for sharing ur brilion experince :)

i'm shin... i'm inesen said...

Sobri Yaacob : yerp 10 ari.. seronok.. next year nk 10 ari lg jenjalan hehe

Zalehah Dondang said...

Hi Shin,

Thanks for the sharing. Island hoping dan snorkeling tu bayar di mana ya? Dengan cocohuts inn ke?

-Farah-

Menjadi Sehat said...

Mantab, i hope can visit Karimu Java Island too.

Resep Enak said...

Welcome in Indonesia, banyak tempat wisata menarik yang lainnya selain Wisata Karimun Jawa.