Thursday, September 10, 2015

Trip ke Vietnam - Part 1 : Mui Ne

hye kengkawan.. shin kembali bersiaran.. agak lambat shin ngupdate entri pasal trip shin ke Vietnam aritu.. balik dari becuti rasa letih yak amat.. pantang nampak bantal ngan tilam.. asyik nak tegolek golek jer atas tu.. mujur tergolek sorang.. kalo bedua or betiga.. mau lagi lambat shin update blog hehehe #sengihmiang

sedia maklum.. shin becuti kat Vietnam dari 4hb - 7hb September.. 4 hari 3 malam.. ticket shin dah beli 10 bulan lepas.. masa tu shin dapat harga gi balik Rm221.. mahal gak ler.. start dari beli ticket tu shin dah start menabung Rm50 sebulan.. cukup 10 bulan dah Rm500 dalam tabung.. duit tu la shin wat tukar duit USD ngan Vietnam Dong.. 

cam biasa.. insurance.. meals.. luggage shin beli last minutes.. ticket pegi balik tu yak penting di beli dulu.. pastu nnt shin guna duit tabung Air Asia yak shin simpan Rm20 tetiap bulan utk beli beli benda alah tu semua #settle

mmg bawak utk cukup pakai jer.. shin tukar 100USD dan 500,000VND.. shin tukar duit USD bulan July aritu..  masatu 100USD = Rm383 hmmm sibaek cepat tukar.. masok bulan August.. 100USD dah jadi Rm425 #nanges

pastu shin tukar duit 500,000VND = Rm100 hmm sikit jer dapat.. duit dong ni buat ada ada jer utk bayo makan ngan taxi.. shin bawak duit Rm jer standby kot kot leh shopping guna duit Rm.. kalo x leh.. selamat la duit tu.. sbb masa tu dengo kabo duit Rm x baper laku kat sana.. 

shin sempat study pasal Vietnam ni kejap jer.. pasal shin fokus trip Jogja ngan Karimunjawa.. sebelom shin gi Indonesia aritu.. shin dah sesiap booking transport ngan villa kat Mui Ne.. mmg tujuan asal shin ke Vietnam ni utk ke Mui Ne.. nak sangat pegi tempat ala padang pasir tu.. pastu baru la shin nak bawak kengkawan yak join trip ni jalan jalan Ho Chi Minh ngan shopping sesikit.. 

Transport 2 hari 1 malam : 300USD (Rm1149)
Sea Link City Villa : 200USD (Rm766)

memandangkan shin dapat tau kat Mui Ne tu susah nak jumpa makanan halal.. plak tu mmg kat Villa leh masak sendiri.. so shin dah prepare sesiap bawak apa yak patot.. plan asal nak share reramai.. tp bila dah dengar dorang mengeluh mahal itu ini.. terus shin ckp.. sendiri bawak makanan utk isi perut sendiri.. kalo nak share share tu niat sedekah laa.. hmm sapa suruh takmo tukar duit awal awal.. pastu shin dah suruh dorang menabung dari start beli ticket.. tp xmo dengar #degil #sengih

sambal ketuk #makbuat

shin fly dari Senai aritu jam 8.40 pagik.. sampai Than Son Nhat International Airport , Vietnam around kul 11.40 waktu tempatan.. Alhamdulillah.. xde apa masalah.. cuma masa nak pegi tu jer kelam kabut skit hehe.. sibaek la sempat check in luggage 10 minit sebelum boarding time.. bebudak lelaki 3 org yak join tak sempat nak check in luggage pasal lambat sgt scan bag.. sibaek leh jer bawak naik atas cabin dengan beg beso gedabak yak penuh makanan hehe #fuhh

driver yak shin booking dah sesiap tunggu depan airport.. dari jauh dia dah tego.. aik macam tetau jer.. macam kenal jer hehe.. nama abang tu.. Yusoh.. dia pandai ckp Melayu walopon  shin x baper paham.. sorang lagik nama dia Isa.. 

dari airport terus gerak ke Mui Ne.. haa pejalanan amek masa 5 jam ok.. nanges duduk lelama dalam van.. sibaek van dia ada wifi.. xde la bosan sgt.. 

pejalanan jadik lama pasal had laju kenderaan yak di benarkan agak terhad.. area bando 80km/j pastu kat area luar bandar 60 km/j dan mostly byk area cuma leh bawak 40km/j #nanges

haa mau tak 5 jam baru nak sampai.. bebudak lain dok bising bila nak sampai.. bila nak sampai.. adehhh.. rasa nak menjerit jer hahaha.. dah bagitau awal awal kat dorang.. 5 jam pejalanan.. x paham paham.. sibaek leh kawal tension tu hehe kang x besh plak bila emosi lelebih.. nak travel ni kena kebal skit.. x leh manja jauh x leh.. panas x leh.. penat x leh.. lg plak shin dah prepare awal awal nak handle 10 org member trip kali ni.. mujur sorang lagik x jadi join.. pasal tetiba dapat panggilan belajo.. hurmm cian duit booking ngan ticket dia burn camtu jer #sorry

pejalanan ke Mui Ne ni di hidangkan dengan pantai pantai yak agak tenang jer.. air dia x baper kebiruan.. tp mcm nak terjun mandi jer.. geram nengok.. pastu banyak plak dorang nanam pokok buah naga.. sempat la benti kejap beli.. beli 16kg.. hahaha campo campo kaler pepel ngan puteh.. shin lebih prefer kaler puteh pasal x manis sgt.. 16kg = Rm40 jadinya 1kg Rm2.50.. murah ke tidak?? 8 kg ada orang tu bawak balik Malaysia.. 8 kg lagi share reramai makan kat Mui Ne ngan Vietnam

lepas 5 jam akhirnya sampai gak Mui Ne.. ni la Villa kitaorg stay utk 2 hari 1 malam.. teruja nengok.. cantik sgt sgt #nanges

 snap snap dulu ler

 bilik shin kat tingkat atas

Villa ni ada 3 bilik jer.. bebeso ada 3 bilik jer.. hampeh tul.. pastu dapo dia luas.. ruang tamu ada 3.. leh nampak laut dari sini.. mabeles

perut dah rasa lapo.. terus prepare makan skit skit.. pastu terus shin mintak abg Yusoh bawak gi Red Sand Dune ngan White Sand Dune.. pastu shin tunjuk la tempat tempat yak shin nak gi kat Mui Ne..

pastu abg Yusoh ckp jauh.. hari dah nak malam.. dia nak bawak tempat lain dulu.. alamak.. camne ni.. shin ckp la.. nnt bila lagik nak pegi.. 

pastu abg Yusoh ckp apa ntah dgn abg Isa.. last last dia bawak gak kitaorg gi.. actually dorang ni x baper familiar jalan jalan kat Mui Ne ni.. baper kali gak sesat.. huhu

sampai dah Red Sand Dunes #nanges

 free jer.. x yah bayo apa apa

 begambo la pepuas selagi sempat

sian budak ni asyik nk mintak duit tp x dpt hehe

 ngepose lagik

mmg xde port lain nak begambo.. situ situ je la.. balik balik kat area yak sama hahaha.. tp seronok.. halus sgt pasir dia.. rasa pelik gak la.. camne leh ada pasir luas camtu kat Mui Ne #teruja

lepas tu shin desak abg Yusoh bawak gi White Sand Dunes plak.. hurm.. lagik sekali dia ckp jauh.. nnt balik malam.. shin ckp x kesah ponnn.. 

banyak kali gak la benti tanya org.. asyik pusing pusing jer.. last last sampai gak.. hazab gak jalan nak ke White Sand Dunes ni.. hurmm hari dah gelap.. rasa nak nangessss #hukkk

alang alang dah sampai.. terjah gak la walo dalam gelap.. x puas actually.. rasa ralat yak amat.. lagik lagik bila abg Yusoh dok ckp.. naper x pegi PAGIKKK ESOKKK JERR? adoihhhh.. naper abg Yusoh x bagitau awal awal leh pegi pagik esok.. hampeh tu laa.. kalo tau dari Red Sand Dunes tu terus balik jer.. duit plak dah rugi sempat sewa jeep tu takkan esoknya nak gi lagik.. sewa 1 jeep 36USD.. mahal tau #nangeskekuat

DAY 1 

Transport HCM - Mui Ne : 26.51USD ( Rm101.50)
Sea Link City Villa : 18.18USD (Rm69.60)
Jeep : 6USD (Rm23)
share beli buah naga : 10,000VND (Rm2)


TOTAL : Rm196.10

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

Mie said...

Kalau ada kemudahan sandboarding kan best...macam kat Ostolia tu...

i'm shin... i'm inesen said...

Mie : xde pon best je huhu

crescent said...

cantiknya red sand dunes...pakai jubah dgn serban lepas tu letak unta sekor...dah macam kat Egypt dah...hahaha...

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : kalo ada geng nk jer shin pakai jubah segala haha ni sensorang x gigih ler

Nu'man Qatadah said...

Meriah nya ke sana sini .. setahun berapa kali travel nie ..huhu

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : gi dedekat je.. boleh lerrr