Wednesday, September 23, 2015

Trip Ke Vietnam : Part 3 - Budget

arini shin dah start cuti raya korban.. sampai la ari ahad nnt.. parent plak bercuti kat kolompo.. hmm jadi shin prepare apa yak patot jer la.. sementara nk nunggu mak balik dari kolompo shin siapkan dulu anyam ketupat.. nnt bila mak balik dia tinggal masak jer.. akak shin ngan kak ipar pon dah siap tolong sesikit kat dapo.. kengkawan dah sebok prepare gak ker???

shin nak sambung entri pasal trip Vietnam.. actually lepas balik cuti camera Canon shin rosak.. mood agak merundum.. nk update blog pon malas.. lepas dah anto kat Harvey Norman ari sabtu lepas.. lega skit.. try claim warranty.. dia ckp paling cpt seminggu leh siap.. paling lama 2 minggu.. hopefully bole la claim #nanges #salahsendiri

ok.. ckp pasal Vietnam.. sejak shin beli ticket 10 bulan lepas.. shin dah start menyimpan Rm50 setiap bulan.. shin bajet bila tiba nak fly nnt.. dapat la simpan Rm500.. pastu mcm biasa.. shin simpan Rm20 utk tabung Air Asia utk shin beli meals.. luggage.. insurance.. so mmg shin plan kalo travel shin xmo guna duit gaji yak cukup cukup pakai tu #nangeskekuat

luggage pegi dan balik shin share ramai ramai utk 25kg Rm50.. share la 11 org utk masokkan makanan.. periuk nasi dan lain lain.. pegi dan balik.. pastu kalo yak bajet nk shopping tu.. shin suruh dorang amek luggage persendirian.. last last bila combine semua luggage ada  100kg semuanya huhu.. ngam ngam masa balik tu guna kg..

shin cuma tukar duit Rm383 utk duit USD dan Rm100 utk duit dong.. dapat la 100USD dan 500,000VND.. shin guna pakai duit 60USD  utk settlekan hotel hotel dan transport.. 5USD utk kecemasan.. 15USD standby ( dah plan nk beli topi HRC ) dan duit dong shin guna utk taxi dan beli apa apa masa kat Vietnam.. xde peruntukan utk ole ole..

tp shin dah standby bawak duit Rm kalo tetiba bole lagi guna kat Ho Chi Minh.. yak tu x termasuk dalam bajet.. shin guna duit tabung bisnes.. shin nk beli barang skit utk jualan.. dpt untung leh cover skit duit hotel ker transport ker.. kalo terguna utk beli barang untuk diri sendiri.. shin akan ganti balik ler duit tu #sengih

dalam tabung jalan jalan tu shin dah guna Rm483 utk tukar duit.. ada belen Rm17 shin beli barang barang utk shin masak masa kat Mui Ne dan jugak meggi cup.. roti utk shin makan masa kat Ho Chi Minh.. so shin x prepare pon duit makan masa kat Ho Chi Minh.. tp masa last day tu kengkawan ajak makan.. sibaek boleh bayar guna Rm.. tu je la sekali shin makan.. masa balik Malaysia shin ada 5USD lagi lom di pakai..

shin beli baju Jubah ni kat Butik Zaidah.. agak helok kain dia.. selesa pakai.. kalo kat Malaysia agak mahal yer.. mesti around Rm150-Rm200

mmg shin suka cari dan kumpul topi Hardrock Cafe pattern ni kalo gi travel memana.. shin suka kaler cekelet.. tp xde plak kat HCM xde plak kaler cekelet.. hampeh tul.. tp amek je la..

pastu shin beli kain pasang baju Melayu lelaki utk jualan.. 3 pasang utk diri sendiri.. agak susah nak cari kain satin lelaki.. banyak kain Vietnam utk lelaki.. x minat sgt.. shin prefer cari satin.. masa jalan sorang sorang tu terjumpa plak kat Pasar Ben Thanh.. 

pastu utk mak ngan akak.. shin beli kain satin.. pastu shin ada beli skit kain pasang pompuan utk jualan.. pastu utk babah ngan adik shin belikan Zippo.. pastu beli sotong kering masa kat Mui Ne.. bau dia hangit x leh cakap.. sabo jer la.. itu jer la yak shin beli masa kat sana..

masa hari check out.. shin sesiap amek TAXI dari hotel utk ke airport.. ada pakej harga 175,000VND.. amek 3 taxi.. bayo kat hotel utk elak kena tipu ngan pemandu taxi.. atau kena rompak di tengah jalan.. sbb shin ada terbaca kat blog blog.. ramai jadi mangsa kes camtu #seram

actually.. kalo guna meter.. dari hotel ke airport 120,000VND jer.. tp mcm shin ckp la.. atas faktor keselamatan.. shin amek pakej hotel jer.. takmo la tetiba dia turunkan kat tengah jalan kannn.. pastu pow duit.. x ke nayaaaaa..

BUDGET 

Ticket Flight Rm265
Luggage Pergi Rm4.50
Luggage Balik Rm4.50
Insurance Rm30
Meals Pergi Rm13
Meals Balik Rm12

Villa Sea Link City Mui Ne 2h1m Rm69.60
Transport Tour Mui Ne 2h1m Rm101.60
Hotel Lien Thanh Ho Chi Minh 3h2m Rm122.50
Taxi Rm15.20
Topi Hardrock Cafe Rm80.40
Massage Kaki Rm20
Sotong Kering Rm13
Lain-Lain Rm50.50 (share beli sotong bako, beli air mineral dll )

TOTAL : Rm801.80

Tips :

1. kalo pergi Vietnam.. pastikan ambil luggage.. jgn ckp kita x nak shopping.. sampai sana confirm akan terjebak.. masa tu baru pasan beg lebih muatan.. x pepasal nnt kena bayar luggage masa kat kastam Vietnam yak agak strict jugak la.. siap petugas mintak tujuk beg yak nak di bawak atas cabin.. x ke haru nnt kalo tetiba beg beso gedabak.. 

2. kalo packing barang.. pastikan buang segala plastik plastik yak ada.. so keberangkalian beg kita kena tahan kat kastam Malaysia tu x kan berlaku la.. kalo pergi lebih dari 4 hari.. x per.. kalo pergi sekejap jer.. sorang boleh bawak 3 pasang baju baru jer katanya.. hampeh.. kalo beli buah buahan dan bawak balik Malaysia.. sila declare.. 

3. berhati hati la dengan pengurut jalanan.. ini yak berlaku kat shin ngan member.. shin kata nak urut kaki jer.. dah setuju bayar Rm20.. tetiba dia urut laen laen.. mintak tambah lagi Rm20.. dah la mintak mcm gangster.. hampeh tul.. dah la urut x sedap.. jgn terpedaya ngan harga murah yak dia offer.. better gi urut kat kedai kedai jer.. lagi selamat..

4. selalu bertegas ngan pemandu taxi and penjual penjual kat pasar malam.. kalo dia pegang pegang kita.. wat muka skit.. sambil beso besokan mata.. confirm dia x berani nak maki maki ke.. ckp kaso ker.. kalo kita nampak lemah jer.. mmg naek minyak dorang ni..

5. tawarlah harga yak kita rasa dorang xleh bagi.. jgn ngada ngada nk tawar separuh harga.. pastu xmo beli.. mmg pecuma kena marah ngan dorang ek.. kalo x minat nak beli jgn la tanya tanya or sentuh barang dorang..

sekian.. sampai jumpa lagi Vietnam!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

Ghazali Aziz said...

Selamat Hari Raya ....

So lepas nih Shin ke mana lak?

crescent said...

Selamat Hari Raya Shin...tq tips vietnam ni...insyaAllah ada masa nak pegi sana...

Nu'man Qatadah said...

Shin tak jumpa ke kanak2 Vietnam dok jual barang2 kat jalan2
Boleh cakap Melayu fasih .. loghat Kelantan lagi .. English pon bagus .. dia siap cakap kat kawan I .. awak nie nampak gemok la ..hahaha..

i'm shin... i'm inesen said...

Ghazali Aziz : selamat hari raya bang.. pasni rehat je.. xde travel... Next year plak

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : selamat hari raya juga

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : ada jumpa kat pasar malam .. cian