Wednesday, September 16, 2015

Trip Ke Vietnam - Part 2 : Ho Chi Minh

sambungan dari entri sebelom ni.. kiranya dah masok hari ke-2 shin kat Vietnam.. check out villa around jam 10 pagik.. pastu terus gerak ke bando Saigon ato lebih di kenali dengan nama glemer dia Ho Chi Minh..

 mangon tido terus ke dapo ok!

lepas siap bekpes semua baru shin terhegeh hegeh nak mandi hehehe.. konsepnya.. bior org laen siap dulu.. baru la shin nk besiap.. kalo x.. berpeluk ketiak nak nunggu org len bersiap kannn.. tp kalo nak wat camni.. kena la diri sendiri bukan jenis meleceh.. bersiap ala kadar.. barang barang semua dah prepare packing.. so xde la tertinggal dan di tinggalkan #nanges

amek amek gambo dulu sebelum blah

 belakang umah je nampak laut.. perghh heaven!

 babai Mui Ne #nanges

 lagik view kat belakang villa..

masa otw ke Mui Ne tu.. singgah la kejap kat pantai ni.. shin lupa la apa nama pantai ni.. huhu.. best ok.. ramai anak ikan #eh

bebudak skolah kat sini mmg terbaek.. depa lepas abis kelas terus reramai berkelah kat sini.. naek lori reramai hehe.. lupa plak nak snap.. ada yak bawak bekal.. ada yak bawak endut.. pastu melepak kat area tempat duduk yak kekedai sediakan.. pastu dorang oder la makan sea food.. perghh.. masa shin skolah tu xde pon camtu #sedih

 teruja nengok sampai bulat ni

dapat naek kat darat pon jadik ler #sengih

binatang laut byk di jual kat sini.. 

yak ni x tau apa.. jemput jemput kot

mcm buah cermai

haa yak ni shin tau.. kendondong

encik Zul ngoder sotong bako

 semua sotong ni Rm26 #nanges

ada lagik mcm mcm lagik dorang jual

 harga dari Rm5-Rm15.. kena pandai tawo

jagung pulut ni 50posen jer #taksedap

around kul 4 petang kitaorg sampai Hotel Thanh Lien.. lepas check in dah letak barang.. terus kuang gi round kawasan sekitar hotel.. byk nyer tempat habiskan duit #nanges

bilik utk 2 orang 3h2m 70USD (Rm268.10)
bilik utk 3 orang 3h2m 90USD (Rm344.70)
bilik utk 4 orang 3h2m 110USD (Rm421.30)
*shin gunakan kadar tukaran matawang 100USD = Rm383

try minum kopi Vietnam.. mmg sedap.. paling sedap.. shin dapat free jer.. refill 4 kali huhu.. kalo korang nk beli.. guna dapat Rm pon leh.. lg untung.. 1 cawan Rm3 jer.. tp abg ni baek.. dia bagi shin free jer.. kengkawan len semua bengkek jer huhu

x dpt nak jalan sangat.. pasal tetiba hujan turun ngan lebatnya.. pastu terus balik hotel.. shin pon masak makan malam.. makan roti cecah daging masak kari.. pastu extra meggi huhu.. ada kengkawan len tu.. makan kat luar.. 4 org kena 40USD.. perghh dasattt.. makan kat sini mahal ok.. sbb tu shin xmo makan kat luar.. 

lepas dinner.. shin tolong carikan dorang pakej untuk ke Mekong River.. kat hotel shin duduk ni dia caj sorang 17USD.. perghh mahal.. shin dah google.. kat AVA Hotel murah skit.. terus cari AVA Hotel ngan bertanya kat orang.. akhirnya jumpa gak.. x jauh jer dari hotel kitaorg huhu.. sorang kena caj 11USD..

shin dah bagitau kat dorang.. kalo bebudak lelaki pegi Chu Chi Tunnel.. shin akan join.. tp kalo Mekong River shin xmo join.. better shin jalan kaki round round kat bado.. majority semuanya pegi Mekong River.. so shin sorang yak x pegi.. dan shin pon tak pegi Chu Chi Tunnel.. 

lepas beli ticket.. terus cari taxi utk ke Hard Rock Cafe.. kena caj 27,000VND (Rm5.40).. ada incident menyeramkan kat sini bila pemandu taxi ni sgt biadap.. siap halau halau kitaorg.. tolak tolak suruh kuar dari taxi.. pastu nak marah marah.. mcm %$#& betul perangai.. TAXI VINASUN lagi tau.. taxi jenama yak di gembar gemburkan sebagai taxi paling di percayai #hampeh

mujur shin dah study pasal HRC ada sediakan shuttle utk balik ke hotel.. just bagi nama dan alamat hotel.. nnt dorang antokan free.. so selamat la kitaorg balik ke hotel dan meniduri diri memasing..

esok paginya.. lepas sarapan pagik kat hotel ( dorang ada sediakan sarapan halal ala kadar yer ).. terus ada bus pick up kengkawan len pergi Mekong River.. tinggallah shin terkontang kanting  hehehe.. berehat jap dalam bilik sebelum kumpul kekuatan utk pergi bersiar siar kat bandar Saigon Seorang diri..

berpandukan pada maps yak pihak hotel bagi.. dan bantuan ringan mulut shin tanya local pepople.. akhirnya sampai gak tempat tempat yak shin nak pegi.. mujul ada GoPro.. leh la selfie utk kenangan..

sebelum tu.. shin nek taxi utk ke sini.. shin mintak di berhentikan ke Hard Rock Cafe.. sebab tempat tempat yak shin nak pegi tu just sekitar area HRC ni jer.. tp pemandu taxi tu xmo berentikan plak.. dia ckp lom sampai.. adehhh.. nk kelentong la tu.. sibaek shin dah pegi malam tu.. so tau la tempat tu kat ner.. pastu shin suruh dia bentikan gak shin.. tinggikan skit suara.. baru la dia benti.. kena 23,000VND jer (Rm4.60)

Post Office

Post Office

Saigon Norte Dame

Saigon Norte Dame

Saigon Norte Dame

bersama peminat peminat Vietnam #ececeh

lepas dah penat bejalan.. jangan lupa pegi ke Hard Rock Cafe.. mintak dorang anto balik hotel hehehe.. nnt dorang akan check shuttle tu available ke tak.. kadang kena tunggu 5-10 minit.. pastu baru la van HRC akan muncul menyinari hidup anda.. balik ke hotel dengan selamat #hooray

dok rehat dan salin baju utk acara menyopping

 sekitar pasar Ben Thanh

shin dah prepare bawak duit Ringgit kalo kalo bole nyopping tanpa tukar kepada dong.. standby jer.. kalo x leh selamat la duit tu.. malangnyaa boleh la plak.. so.. terpaksa la shin mengabiskan duit selagi boleh.. borong skit kain utk jualan ( nk cover duit yak dah banyak abis trip Vietnam ) dan beli skit barang utk diri sendiri dan family.. semua ni xde dalam bajet trip.. tp shin pinjam duit tabung bisnes.. so dah guna shin kena ganti balik duit tabung tu huhu

kat sini kena cekalkan hati utk tawar menawar.. mintak harga paling x logik.. kalo dpt tu Alhamdulillah.. kalo x dpt.. jgn risau.. cari tempat lain.. nnt pekedai akan offer harga yak munasabah.. korang consider la nak beli ke tak..

utk beli baju baju jubah.. baju kurung.. shin lebih prefer korang beli kat butik.. lagik terjamin kualiti.. jgn pk nk murah jer tp kualiti haukkk.. nnt korang gak yak menyosal.. pegi la Butik Zaidah.. Butik Rohani.. lawa lawa jubah dan baju kurung. tudung tudung.. mmg nyesal balik Malaysia kalo x beli..

dorang pandai ckp Melayu.. so.. xde masalah bahasa.. kalo kat Pasar Malam plak.. x baper best.. walopon org ckp murah.. tp ntah.. mmg x best.. mcm shin ckp la.. jgn kejo barang murah tp xde kualiti.. tp kalo mcm ole ole.. perhiasan.. boleh beli kat Pasar Malam ngan Pasar Ben Thanh.. kalo kain kain jgn ek #terpulanglah

dah nk kul 6 petang shin balik ke hotel sensorang.. pastu tetiba dpt whatsapp dari kengkawan.. dorang dah abis tour.. aikk cepatnya.. suppose abis jam 7 petang.. lepas letak barang yak shin borong.. terus turun balik cari dorang kat Butik Rohani.. pastu minum minum kopi.. dpt free lagik #yeah

pastu dengar la bebudak lelaki ngomen.. x baper best Tour Sungai Mekong tu.. kalo tau dorang ekot shin jenjalan dan leh pegi nyopping kat Pasar Ben Thanh.. kesian dorang.. x sempat masok Pasar Ben Thanh pasal dorang turup jam 7 petang.. so x sempat ler..

lepas nyoping ala kadar.. malam tu bebudak ni ajak makan kat luar.. x larat dah nak makan meggi huhu.. jenuh gak la masok kedai ke satu kedai.. nk cari yak nampak sedap dan murah huhu.. akhirnya pegi kedai 1Malaysia.. kena Rm120++ untuk 8 orang makan.. dpt siakap kecik seko.. sayur kangkung cetoet.. dan telo dado.. haa tomyam.. x baper sedap.. manis dorang masak.. shin masak lagik sodappp #nanges


DAY 2 & DAY 3 

Share Beli Sotong Bako : 20,000VND (Rm4.00)
Share Beli Sotong Kering : 75,000VND (Rm15.00)
Hotel Ben Thanh : 32.72USD (Rm125.30)
Duit Taxi : 28,400VND (Rm5.70)
Topi Hard Rock Cafe : 21USD (Rm80.40)
Share Makan Malam : Rm15.00

TOTAL : Rm245.40

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

Nu'man Qatadah said...

Teringat Mee Pho dengan kopi vietnam .. ermmm sedap kannn ..huhu

i'm shin... i'm inesen said...

Nu'man Qatadah : shin x makan pon mee tu.. kalo leh xmo makan pon kat sana hehe

Mie said...

Rugi dia orang ni tak mau pergi Cu Chi tunnel... padahal lebih menarik drpd Sungai Mekong tu...

Sutun tu nampak sodap...

i'm shin... i'm inesen said...

Mie : aah sedap .. lebih enak di makan begitu saja.. hmm mcm nk gi Da Lat plak la pasni

crescent said...

dulu penah baca driver taxi dia gangster bila kita nak pegi mana mana yang jarak dekat...tu yang dia halau siap tolak tolak so dia boleh cari passenger lain...biadap kan...hahaha...

villa tu memang jauh dari bandar tapi dekat dgn padang pasir tu eh shin???

i'm shin... i'm inesen said...

crescent : mmg gangster.. padahal kita membayo dia kan.. ouhhh sbb jarak dkt dia nk marah ek.. cam haremmm perangai..

dari Villa nk gi padang pasir tu around sengah jam .. yak wat lambat pasal kenderaan leh bawak 40km/j jer