Monday, November 20, 2023

#nusapenida #part2

sambungan entri sebelumnya.. hari ke 2 kat Nusa Penida.. di sebabkan malam semalamnya x sempat nk booking slot diving.. pagi tu shin mundar mandir bawak moto cari dive center yang dah bukak.. selalunya orang akan booking diving awal sehari.. mujur la jumpa satu dive center yang masih terima.. Sanctum Dive Indonesia nama dia.. 

awal nya risau juga.. sebab shin sorang Melayu.. yang lain nya omputeh ngan Korea.. shin takot ada layanan double standard.. pastu shin bagitau la siap siap yang shin baru Open Water license.. belum banyak dive.. dive masternya ok je.. dia suruh rilex..

Alhamdulillah la dive center yang shin amek ni ok.. dia layan sama rata je.. dia bagi kami 2 kumpulan yang berlainan boat.. satu boat utk yang dah advance.. satu lagi utk open water.. group shin ada 8 org.. 5 org diving.. 3 org lagi just snorkeling.. kali ni kurang nervous.. mungkin sebab shin dah try diving solo kat Semporna bulan lepas.. siap buat refreshing lagik..

shin kena bayar Rp1juta 300ribu untuk 2 dive & sewa equipment.. 2 dive master untuk handle.. baik baik orangnya.. dia x bagi rushing.. turun ke bawah slow slow.. stop kejap dalam 5-6 meter.. bila dah selesa.. xde problem equalize dan lain lain baru la continue turun sampai 16-17 meter.. diver dari Korea tu siap kena pimpin lagik sampai bawah sbb dia mcm tak boleh tenggelam.. sorang lagi diver dari German dari atas lagi dia ckp nervous.. Alhamdulillah ok jer dapat sampai bawah semuanya..

dive point yang pertama.. shin di bawa ke Manta Point.. hmm mmc tujuan shin ke Nusa Penida sbb nak nengok manta.. artiu kat Semporna xde jumpa manta.. masa shin pergi Flores, Labuan Bajo dulu banyak manta shin nampak.. tapi masa tu shin belum ada lesen diving lagi

sebelum turun bawah.. dive master dah buat briefing.. bila kami dah nampak manta.. pastikan tak de cuit cuit manta tu.. x follow manta tu berenang.. kami kena stay bawah manta tu.. lg satu.. utk 1st dive ni.. equipment kami kena setting sendiri.. dive master nak pastikan yang kitaorg x lupa hehe.. mana yang silap tu dia betul kan la..

bila shin dah sampai bawah.. mmg meriah manta nya.. manta situ sana sini.. teruja nya nengok.. Alhamdullah.. akhirnya dapat nengok mata depan mata.. beso amatttt..

 
lepas 45minutes kat bawah tu nengok manta.. kitaorg naik ke atas untuk rehat lebih kurang 1 jam.. minuman.. jajan.. buah ada di sediakan kat boat.. kat bawah tu sejuk yang amat.. even sampai atas masih gigil gigil.. dive master suruh kitaorg bejemur dulu..

next dive point nya shin di bawak ke Crystal point.. 2nd dive ni tank semua dive master settlekan.. kitaorg tinggal pakai je.. pastu turun ke bawah.. kat sini byk sgt coral cantik cantik.. ikan pelik pelik pon byk.. tp sbb camera shin x canggih.. dapat nengok je la.. GoPro shin snap mana yang boleh je laa.. 

abis dive around kul 2 petang.. ada makanan di sediakan utk lunch.. tp sbb shin was was status halalnya.. shin x makan pon.. shin bagi kat org korea tu makan.. dia tanya kenapa x makan.. susah nk explain hehe.. lagi satu ada plak anjing.. menguatkan lagi rasa was was tu..

shin berenti makan kat kedai makan nasi padang area bilik shin.. berehat kejap tunggu petang.. sbb plan nk pegi lepak nengok sunset kat Amok Sunset.. naik moto dari bilik adalah dalam 45 minutes.. tp nak masok jalan ke dalam sblm sampai Amok Sunset tu perghh sgt mencabar gak la.. 

kat Amok Sunset ni kita leh minum minum sambil layan sunset.. pastu kalo nk mandi swimming pool dia kena bayar Rp50ribu untuk towel.. pastu shin oder iced Cappocino Rp35ribu.. nk oder makan mmg rasa x halal.. sbb dia ada jual pork.. minum je laa..

lepas melayan sunset.. baru gerak balik ke bilik.. siap siap makan malam kat Kedai Halal Surabaya.. pastu sempat beli ticket boat balik ke Sabur... Rp120ribu..

nnt sambung ke part 3 plak ekkk

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen.. 

 

Monday, November 13, 2023

#NusaPenida #Part1

Hye kawan kawan.. ni haaa nak cerita.. shin baru balik travel Kanchanburi,Bangkok & Nusa Penida, Bali.. tak dan nak update pasal banyak benda shin pikir.. so entri kali ni shin citer pasal trip shin ke Nusa Penida dulu ek..
 
shin punya trip ke Nusa Penida starting 4hb November aritu tu sampai la 8hb November.. kira trip ni dah seminggu yang lepas la ek.. ticket shin pergi balik Rm278.. shin booking ticket ni bulan February 2023.. actually masa sblm covid menyerang dunia dulu tu.. shin ada dah beli ticket Bali.. tapi sebab pkp & asyik di re-schedule.. last last kena refund.. la ni nk dapat ticket murah macam dulu mmg susah laaa.. 

trip Nusa Penida kali ni shin bukan la focus pada nak jalan jalan.. sebab sebelum ni dah pernah pergi kann.. trip ni shin lebih pada nak diving.. oh ya cakap pasal diving.. cuti Hari Malaysia yang lepas.. shin ada trip solo ke Semporna.. pon x sempat nk update.. entah ek.. ni kiranya shin baru nk active balik tulis blog.. kalao sblm ni blog ni terencat bukan je sebab covid & tak dapat travel.. tp antara sebab shin rasa malas tulis blog lepas arwah sham meninggal.. hidup rasa kosong.. dah la travel buddy paling best xde.. shin xde tempat nk luah semua cerita.. kalo sebelom ni dengan dia la tempat mengadu kisah suka duka.. la ni xde dahhh #nanges 

di sebab kan trip solo diving shin kat Semporna berjaya.. so confident level nk diving solo ke Nusa Penida pon up skit la.. di tambah dengan shin ada kenal 2 org traveller dari Pulau Redang kat airport Bali.. dan shin di temani cik Riska dari Indonesia.. walopon hanya berteman sampai Nusa Penida.. dapat kawan beberapa hari kat Nusa Penida pon dah rasa ok.. bila sorang sorang travel ni x tau ngaper.. rasa blur.. rasa bodoh nk buat apa pon x tau.. huhu.. dah la penakut tido hotel.. 

trip ni, belum belum shin dah buat silap sebab shin x beli ticket flight JB - KL, x pasal pasal shin kena naik bus.. beli ticket bus Rm35 dari Kulai ke TBS.. walo shin prefer naik dari Kluang.. tp sebab xde sapa nak anto ke Kluang tu.. terpaksa la naik dari Kulai.. tu pon tumpang abang shin nk pergi kerja.. naik bus pukul 10.45 pagi.. sampai TBS dekat kul 3 petang.. dah la kena scam kat hentian Yong Peng.. punya la mahal nak mati harga makanan kat situ.. beger bodoh bodoh je pon Rm7.80.. rasa nya dah selalu dengo org complaint harga mahal.. tp nak wat camne.. kuasa membeli di tangan anda.. kalo x nk beli pon xde org marah.. kalo penjual nak jual mahal pon xde masalah.. dorang dah siap siap letak harga.. kita yang buat pilihan.. 

bila sampai TBS pon makan lagik.. asyik lapo je.. makan la nasi ayam Rm7.. minum air mineral jer.. dah berumo ni x leh minum air manis selalu hehe 

flight shin ke Bali lama lagik.. jam 10.55 malam.. so shin just santai santai je.. abis makan.. turun bawak utk cari ticket bus ke KLIA2.. timing plak x best.. kena tunggu sejam sengah lagik.. 5.30ptg baru ada.. perghh x kowser nak tunggu.. shin decide naik erl.. turun putrajaya central pastu beli lagi ticket ke KLIA2.. tp tempoh transit around 25 minutes la.. jimat skit.. ticket erl Putrajaya Rm8 & ticket erl KLIA2 dari Putrajaya Central Rm9.40
sampai KLIA2 around pukul 6 petang.. utk habiskan masa lagik.. shin lepak kat ayam Texas, Rm22 sharing dengan cik Riska.. sambil refill air banyak kali dapat la buang masa lama skit.. bila dah nak masok maghrib baru shin decide masok departure hall.. tapi aritu kena print plak ticketnya.. x pasal pasal kena beratur kat kaunter T14.. system kat Indonesia buat hal.. sorang dorang perlukan ticket utk kitaorg masok Indonesia.. so buat je la kan.. lepas print ticket.. masok la ke dalam dengan smooth.. xde problem apa.. sampai la terbang.. best sbb dapat seat 4B.. shin tetido dari start fly sampai la dah landing.. Alhamdulillah sampai dengan selamat..
bila sampai airport Bali.. xde dah isi isi borang clarify custome.. tp kita kena kena isi kat computer yang dorang ada sediakan.. isi la nama ngan nombor passport.. pastu berapa beg bawak.. berapa ahli family yang kita bawak.. kalo xde taip je xde.. pastu dia suruh isi la nama hotel segala.. shin skip jer.. sbb mmg trip ni main terjah.. belum ada booking hotel.. xde itinerary.. sbb tujuan cuma nk diving.. lepas dah isi segala data.. nnt print la code.. nnt imigresen Indonesia akan scan.. xde la dorang check kita tido mana bagai.. selamat datang ke Indonesia.. 

memandangkan sampai Bali jam 2 pagi.. shin decide rehat kejap kat aiport sementara tunggu pagi.. pastu si Ir dan Boy dah ada supir utk antar dorang ke jetty Sanur.. dorang offer shin tumpang sekali.. dorang kena bayar Rp250ribu.. kalo ikut grab lagi murah dari tu.. tp xpe la.. nk amek grab jenuh kena walking walking jauh dari airport.. dalam pukul 6 pagi kitaorg pon gerak ke Sanur..
plan shin nak naik boat paling awal.. 7.30 pagi.. walopon jarak airport Bali xde la jauh sgt dengan Sanur... tapi sebab jalan jem kat area Sanur.. terlepas la boat awal tu.. maka beli la ticket boat utk pukul 8.30 pagi.. utk ticket pulak.. kalo beli kat official office dia.. boleh dapat Rp100ribu.. sbb shin dah tanya utk boat yang dah terlepas.. tapi dia suruh shin ke jetty kot kot ada lagi.. tapi sayang.. dah xde.. so beli la ticket lain.. tapi kalo beli kat tempat jual ticket dekat area jetty tu.. harga jadi Rp150ribu.. malas la nak keluar balik pergi kat official office boat tu.. beli je la apa yang ada.. nnt kita akan dapat la kalung tag.. nama boat & kaler tali tag yang berlainan.. mungkin code utk timing ke apa x tau la ek.. x leh nak pikir.. dah la perut lapo.. nk cari makanan halal kat area jetty xde nampak bayang pon.. silap silap mmg xde.. 

utk data internet.. shin buat roaming unlimited data dari Celcom.. harga dia Rm58 utk 7 hari.. pastu shin buat hotsport untuk kami berempat.. shin bayar separuh jer la dari Rm58 tu.. jimat la skit.. internet pon not bad.. so far ada je..
tepat 8.30 pagi.. kami telah di arahkan utk masok ke area boat.. jetty Sanur ni baru nak masok setahun pembinaannya.. ia di bina pada 9 November 2022 & telah di rasmikan oleh President Indonesia pak Jokowi.. kalo dulu shin pegi belum ada lagik.. kena redah laut.. kali ni x payah.. ada laluan khas.. then dekat situ ada banyak boat.. haa naik la boat berpandukan ticket boat mana yang korang beli ek.. xde la jauh mana dari Sanur nak ke Nusa Penida.. tapi rasa sesak napas gak la sbb ruagan boat sempit.. 

sampai je Nusa Penida masing masing kena bayar Rp25ribu seorang.. x tau la caj apa.. kalo nak pergi Perhetian & Tioman kena bayo Rm5.. mcm tu la kot kaedahnya.. dari keluar boat dah ada yang offer moto sewa.. so pandai pandai la nego harga.. shin dapat la sewa moto Rp160ribu untuk 3h2m.. pastu isi minyak moto Rp40ribu.. 

terus cari hotel bedeketan dengan jetty.. ingat nak stay hotel yang shin pernah stay dulu.. tp sayang dah full.. cari lain.. dapat la satu hotel ni.. Ari La Casa hotel.. sehari Rp230ribu.. dekat dengan jetty.. dekat dengan makanan halal... dekat dengan pusat urut hehe
dengan tak cukup tido.. lepas check in.. letak beg.. terus nk mulakan misi jalan jalan keliling kampong eh.. mujur owner hotel bagi check in awal pukul 10 lebih tu.. sblm jalan jauh... isi perut dulu kat Kedai Makan Nasi Padang.. Rp40ribu utk lunch aritu.. lega dapat minum es jeruk.. kangenn.. walo x sesedap kat Jogja.. tp boleh laaa..
utk jalan jalan keliling kampong ni.. shin plan pergi yang jauh dulu.. area Diamond Beach & Rumah Pohon.. perjalanan naik moto mengambil masa dalam 1 jam 10 minit mcm tu la.. Alhamdulillah cuaca baik.. sampai Diamond Beach kita di minta bayar Rp35ribu & Rp5000 utk parking moto.. 

macam shin ada bagitau awal tadi.. sbb shin dah pernah pergi sblm ni.. jadi xde la shin beriyer & teruja sangat.. lite lite je.. kat Nusa Penida ni kalo nk selfie selfie tempat menarik.. stamina kena kuat.. haa sbb kena naik turun tangga.. mcm kat Diamond Beach ni.. tangga dia agak bahaya juga.. kalo x kuat iman.. mmg tobat la nk teruskan pejalanan.. tp view dia mmg kagum la.. cantik ciptaan Allah..
selepas mandi manda bergambo gambo.. pejalanan di teruskan ke Rumah Pohon.. x jauh dari Diamond Beach.. bayaran masok Rp25ribu.. parking moto Rp5000.. dia bg rubber band & air mineral kecik.. dulu murah je masok dia.. Rp10ribu.. lepas tu boleh ambil gambar sepuas hati kat rumah pohon tu FREE je.. tapi la ni kena bayo Rp75ribu untuk beberapa minit je.. aishh tidak laaaaa.. sibaek dulu dah pernah ambil gambo.. 

x lama kat Rumah Pohon.. pejalanan di teruskan ke Broken Beach.. time mcm ni la google maps xleh guna sbb xde line internet.. ah sudah.. pastu shin follow je ada pasangan mat salleh ni.. tetiba dorang berenti utk tanya jalan.. rupanya shin follow dorang yang nk pergi air terjun.. bukan nak pergi ke arah jetty.. sabo je la.. terus tanya local people.. dlm masa yang sama.. google maps boleh guna..
untuk ke Broken Beach ni.. jalan dia agak teruk skit bebanding jalan ke Diamond Beach.. so hati hati la bawak moto yer.. pejalanan dari Diamond Beach ke Broken Beach ni agak jauh jugak la.. 45km mcm tu.. sampai Broken Beach dah kul 4 lebih.. cuma bayar Rp5000 utk parkign moto.. xde bayaran masok di kenakan.. tp rasanya better korang dtg pagi.. kalo petang air surut.. pastu x berapa cantik view dia..
abis Broken Beach.. shin gerak ke Kelingking Beach.. kena bayar Rp25ribu & Rp5000 utk parking moto.. kat sini shin x turun sampai bawah.. perghhh x sanggup.. dah la time sampai dah dekat Maghrib.. just tunggu sunset lepas tu balik ke hotel.. jalan dah gelap.. redah je laa... 

malam tu dinner dekat kedai makan orang Surabaya... harga murah compare makan kat kedai Nasi Padang.. malam tu shin makan nasi & bebek goreng.. telo dado .. es jeruk.. semua sekali shin bayar Rp48ribu je.. abis makan shin pergi masssage.. Rp80ribu.. abis massage baru teringat belum cari dive center utk pergi diving esoknya..

bersambung.. 
 
m(^o^)m 

 *i'm shin.. i'm inesen..

Thursday, November 9, 2023

#HappyBirthdaySham

 

andai kau masih di dunia ini sahabatku.. hari ni genap umur kau 45 tahun.. dah ngam sebaya umur kita.. 3 tahun yang sepi sejak kau pergi.. baru beberapa kali ni aku travel sendiri.. hanya kenangan travel Kita bersama yang menemani.. ada time aku rasa sedih sendiri.. aku rasa sunyi walao aku tengah menikmati pemandangan best kat luar negeri.. hanya air mata jadi saksi betapa aku rindukan sahabat dunia akhirat ku ini.. semoga kau tenang di sana sham.. aku selalu doakan Allah tempatkan kau bersama orang orang yang beriman dan jumpakan kita do syurga nnt..

Al-Fatehah

*i'm shin.. i'm inesen..

Friday, September 8, 2023

#travelsolo

Hye kengkawan.. seronoknya dah Hari Jumaat.. sejak ada tiny house kat Kampong.. petang Jumaat mesti shin gerak ke Pagoh.. habiskan cuti weekend kat sana.. hampir setiap minggu.. seronok lepak dengan sedara mara & berkebun ☺️πŸ‘


next week shin ada travel solo ke Semporna.. harap semua nya ok.. lama x diving.. bila gerak sendiri ni.. cost pon kuar banyak πŸ˜… x leh nak sharing.. kalo nk tempah pakej pon minimum 2 pax.. kalo solo jadi lain harga nya..
bukan pasal cost je.. shin nk dah la penakut tido hotel sorang sorang.. hmm gamble je ni.. actually bukan ke Semporna je solo.. next month pegi Bangkok pon solo 😭

sejak travel buddy arwah sham xde.. struggle la nak travel dengan kawan yang sehari sejiwa.. nak tak nak mcm ni je la.. pegi la ko sendirian berhad..


untuk trip solo ke Semporna 14-18 September 2023 ni.. shin baru booking pakej diving dengan Luma Kembara.. shin nampak iklan dia kat IG.. tinggal shin kena cari hotel masa day arrival & hotel masa 17hb sblm balik.. transport dari airport Tawau ke Semporna pon lom cari.. dah la shin sampai lewat 8mlm.. kalo xde transport.. tido airport je la..

lepas trip solo semporna.. shin ada trip solo ke Bangkok plak.. 21-25 October 2023, shin sambung ke Krabi 26hb sblm balik ke Johor hari yang sama.. 

planningnya shin nk ke Kanchanaburi.. nk ke Erawan Waterfalls.. tengah study skit skit ni.. misi Kanchanaburi ni gagal masa last shin pergi Bangkok dengan arwah sham sblm covid menyerang satu dunia.. walo gagal ke Kanchanaburi tu tp tertunai jugak hajat arwah sham nk pegi Bangkok lepas je abis seisi chemo dia.. semoga kali ni dpt jejak Kanchanaburi.. 


cantikkan kalo nengok gambo Erawan Waterfalls ni.. air terjun yang mcm ni lebih kurang mcm masa shin pegi Kuang Si Waterfalls kat Luang Prabang, Laos.. tp air terjun paling cantik shin pergi of course la kat Indonesia.. entah entah kat negara lain lagi cantik.. tp so far yang shin nengok dengan bijik mata shin sendiri.. tu la kat Indonesia.. cantik banget.. Tumpak Sewu Waterfalls.. Madakaripura Waterfalls.. Tukad Cepung Waterfalls.. Dan byk lagik la..

sebut pasal Indonesia.. bulan November nnt shin pon akan pergi Bali.. 4-8 November 2023.. mungkin akan ke Nusa Penida.. nk diving kat Manta point.. 

bulan December xde plan lagi.. paling tak nak nengok bunga api New Year 2024 kat Singapore je la.. lama x gi Singapore.. 

korang xmo teman shin???? 

m(^o^)m

i'm shin.. i'm inesen..

Wednesday, May 3, 2023

#tinyhouse #selamathariraya


Hye kawan kawan.. hope belum terlambat untuk shin wish Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin.. 

Alhamdulillah.. agak teruja sambut Raya tahun bila tiny house shin siap (sehari sebelum Raya 🀭).. rasa puashati bila nengok hasil korek duit tabung tersergam cantik (pada mata sendiriπŸ˜…).. dari pelan sampai ke mozet semua idea datang dari shin.. semua shin decide.. cantik atau tak.. sendiri tanggung..

tiny house ni shin buat kat kampong arwah atok.. tempat mak shin lahir.. kakak dan abang abang shin pon lahir kat sini.. Kg Tengah Paya Redan, Pagoh Muar..

Sebelum parent dapat pindah Felda.. dorang duduk estet kampong ni.. noreh getah.. pindah Felda shin pon lahir.. dulu nak balik kampong bukan senang.. banyak nak pakai duit.. balik kampong time Raya.. musim buah & cuti skolah.. kalo balik kampong mesti shin x mau balik.. mcm mcm alasan shin buat untuk tinggal lama.. kiranya walo tak lahir kat sini.. byk sentimental valuenya.. tu pasal shin tak agak agak untuk buat tiny house kat sini..

niat buat tiny house ni untuk senang berkumpul saudara mara.. parent pon boleh balik selalu jumpa adik beradik dia.. bila balik kampung.. parent & kakak shin jadi lebih sehat & lebih ceria.. 






asalnya plan bajet shin 35k je utk rumah 1 ruang tamu, 1 bilik tidur (merangkap 2nd ruang tamu juga), 1 bilik mandi beserta tandas, 2 dapur (kering dalam rumah, basah luar rumah).. keluasan rumah 20x20, tapi tukang buat 20x21.. tukang shin stay Bukit Gambir.. sebelum decide amek dia.. shin ada jumpa 2 orang lagi tukang.. kiranya dia ni shin pilih ikut gerak hati.. takot kena tipu walopon bajet kecik.. tapi bukan senang shin kumpul duit banyak itu..

tukang kira upah ikut kaki persegi.. 35k sudah termasuk upah.. kalau beli sendiri barang lagi jimat.. tapi sebab x reti cari barang.. semua serah kat tukang.. tukang byk membantu betulkan plan asal shin yang mungkin tak berapa sesuai.. mana yang dia rasa cantik, dia sendiri akan buat keputusan πŸ˜… tapi mmg cantik dia buat.. shin suka πŸ‘

35k include wiring, sambungan air dari meter ke rumah (agak jauh juga), table top, mozet bilik air beserta tandas, pintu & tingkap jugak sudah termasuk dalam bajet.. cat luar dalam rumah semua tukang yang buat.. tinggal pilih color je..

tukang shin bagi idea mcm tambah beranda.. atap concrete.. soyok dapur.. yang tu ada extra charge..

atap concrete Rm3500
ceiling & L box Rm2000
soyok dapur Rm1500 (yang ni mcm x bebaloi)
mozet ruang tamu, beranda, bilik Rm4500
longkang keliling rumah Rm500

total almost utk keseluruhan rumah 46k 

sblm ni shin dah beli 2 rumah yang sedia ada.. so tak fikir pasal nak pasang meter api air.. sebab meter meter tu dah memang ada masa beli.. cuma kena daftar baru & bayar deposit je.. tapi bila buat rumah sendiri ni baru tau mahalnya alahai nk pasang meter.. kena amek contractor lagik.. 

contractor TNB Rm1000 siap deposit
contractor air Rm1600
deposit air Rm120

shin buat rumah awal bulan Dec 2022, tukang janji boleh siap awal tapi sebab ada hal x dpt di elakkan (kematian & banjir) so jadi la tertangguh.. bila buat rushing nk Raya.. ada yang macam tak kemas.. lepas Raya nanti baru tukang datang repair apa yang shin complaints.. apapon Alhamdulillah dapat duduk rumah kecik ni di hari Raya..

terima Kasih kat Encik Idham MK yang byk membantu.. pada babah yang byk support, makcik pakcik yang tolong monitor & bagi pakai air ngan karen.. tolong kemas kemas dalam dan luar rumah.. terima kasih mak, akak selalu teman & doakan.. kat family.. juga terima kasih kawan kawan.. terima kasih pada Encik Pejal sebab bawak shin beli lampu kat Puchong.. AlFatehah untuk arwah sham.. Kalo dia ada. .tentu dia antara orang yang paling dekat berkongsi rasa gembira.. kitaorang selalu berangan nak buat rumah kat kampong.. cuma dia x sempat buat 😒

Sekian ek.. Jumpa lagi di lain entri.. Selamat Hari Raya semua!! 😭☺️


m(^o^)m

i'm shin.. i'm inesen

Tuesday, February 21, 2023

Countdown


are you ready guys!!!?

m(^o^)m

i'm shin.. i'm inesen 

Tuesday, February 14, 2023

Kereta Punya Hal


Alkesahnya.. selalu kalo shin bawak kete.. nampak la kete tersadai tepi jalan raya.. ntah apa la rosaknya tu.. dalam hati selalu bedoa.. "jangan la aku kena macam tu".. sebab shin mmg x tau sangat pasal kete.. even tuko tayar pon x reti huhu

nak di jadikan kesah.. tetiba kete meragam masa shin bawak balik dari Pagoh.. sibaek la siang buta.. tergerak nak balik awal dari kampong.. kena plak kat area Kulai.. dekat dengan bengkel anak kawan babah..  

Belting putus 



terbang Rm290 ganti belting.. ada la rode dia jem.. tu mahal skit.. alang alang ganti belting.. shin ganti sekali timing belt.. yang tu kalo rosak lagi nanges.. kena Rm280


diam x diam.. dah guna Saga ni around 10 tahun.. jarang meragam Alhamdulillah.. bulan 3 ni kena renew roadtax insurance.. ingat nk tuko sekali tayar.. tu satu hal gak.. tak tau sangat pasal beli tayar baru ni.. harap x kena klentong πŸ˜…

m(^o^)m

i'm shin.. i'm inesen..